Wat gebeurt er met de stikstofwet?

Nederland bovenaan de stikstofranglijst

In Nederland hebben we 162 natuurgebieden die belangrijk worden geacht voor het behoud van noodzakelijke plant- en diersoorten. Een aanzienlijk aantal daarvan, 129, is gevoelig voor een teveel aan stikstof. Ruim driekwart van de oppervlakte van die noodzakelijke, maar stikstofgevoelige natuurgebieden in Nederland is nu overbelast. Nederlanders stoten per hectare grond dan ook ongeveer 4 keer zoveel uit als het gemiddelde in de EU.

Nederland is uiteraard ook één van de dichtstbevolkte landen in de EU, dus als je de uitstoot per inwoner zou berekenen, komen we wellicht wat lager uit op die stikstofranglijst. Maar natuurgebieden hebben niet zo’n boodschap aan ranglijsten, en iedereen die hier in de toekomst nog wil kunnen leven ook niet. Er is dus nood aan een oplossing op korte termijn, die ervoor zorgt dat er én woningen gebouwd worden, én melk geproduceerd, én dat er minder vervuild wordt – en dat dan bij voorkeur voor een betaalbaar bedrag. Gezien alle controversie zal de wet pas behandeld worden als de nieuwe regering haar plek heeft ingenomen. Het betekent in ieder geval werk aan de winkel: als ze niet willen dat de woningnood nog groter wordt, de boeren nog bozer, het klimaatprobleem nog groter of de kosten nog hoger, moet er snel iets gebeuren.

Deel dit artikel

Reacties

Stormwind
Die gaat overboord, er is niet mee te werken, alles sneuvelt bij de rechter, is gebaseerd op een model met een afwijking van 50 tot 100%, met een ongefundeerde kdw als basis.
+1
Voor de landbouw gaat ie van tafel , maar voor de rest van nederland blijft ie gewoon bestaan , want daar ligt een IMMENS probleem .
cjw73
@Detukkeroettwente hij zal wel van tafel gaan. Maar dan gaat er nog wel meer van tafel waar menig boer niet zo blij van wordt.
j h p
@cjw73 Is daar nu dan niet > 75% van de 2e kamer voor nodig?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten en stikstofuitstoot ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0