Partij voor de Dieren wil de boel laten kantelen

"Steeds meer mensen realiseren zich dat de klimaatcrisis moet worden gestopt. Maar we moeten niet doorgaan met hier en daar een beetje klimaatbeleid en een beetje natuurbeleid, want dat gaat vroeg of laat fout."
Dat zei Partij voor de Dieren-lijsttrekker Ouwehand bij de NOS. Volgens haar moet "de boel echt kantelen en moeten taboes worden doorbroken. Ze voegde eraan toe dat "we niet oneindig economisch kunnen groeien op een planeet die niet meegroeit". Ouwehand was eerst te gast in het NOS Radio ! Journaal en daarna beantwoordde ze vragen in een NOS-uitzending op Facebook en YouTube.
Risicofactoren
De lijsttrekker benadrukte dat virologen er al decennia op wijzen dat virussen van dieren op mensen overspringen. "We moeten niet alleen naar hen luisteren als er een virusinfectie is uitgebroken, maar ook hun waarschuwingen serieus nemen." Ze wil dat de bio-industrie verdwijnt en dat de natuur "echt' wordt beschermd. Want volgens haar zijn dat de twee grote risicofactoren voor pandemieën.
Ouwehand vindt ook dat in het coronabeleid het 'mentale welzijn' zwaarder moet meewegen. Volgens haar had het sluiten van de scholen een te hoge prijs en ze is ook tegen de avondklok.
Naam wordt niet veranderd
Ouwehand ging ook nog eens in op de vraag van veel mensen of de naam van de partij niet moet worden veranderd, omdat die zou afschrikken. Ze is daar niet voor. Volgens Ouwehand prikkelt de naam mensen om anders te denken . "De Partij voor de Dieren is de enige die zegt dat we ecocentraal moeten denken, dus niet vanuit de westerse mens en zijn kortetermijnbelangen, maar vanuit het belang van een leefbare aarde voor mens en dier." Ze benadrukte dat mensen verweven zijn met het andere leven op aarde."
Ook de Partij voor de Dieren vindt dat er de komende tien jaar een miljoen woningen bij moeten komen, "maar niet op de manier van veel andere partijen". Ouwehand wil de vee-industrie met 75 procent verminderen. Een deel van de daardoor vrijgekomen grond moet worden "teruggegeven" aan de natuur. En een ander deel kan worden benut om woningen te bouwen aan de rand van bestaande kernen. Ook zou vrijkomende kantoorruimte kunnen worden benut.
Niet meeregeren bij symptoombestrijding
De Partij voor de Dieren zou graag willen meeregeren, als er een meerderheid is voor een groen en progressief beleid. Ouwehand wil dat aanjagen vanuit een kabinet, maar als dat niet kan vanuit de oppositie. Ze ziet het als haar opdracht om de luis in de pels te blijven. "Ook partijen als VVD en CDA moeten erkennen dat hoe langer je wacht met klimaatmaatregelen hoe moeilijker het wordt. Aan een kabinet dat alleen aan symptoombestrijding doet, gaan we niet meewerken. "De Partij voor de Dieren is klaar om te reageren, maar de vraag is of andere partijen klaar zijn om te regeren met ons."
Als mogelijke coalitiepartners noemde Ouwehand SP, GroenLinks, PvdA en D66.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot groen , partij voor de dieren , cda , natuur , natuurbeleid , vvd , pvda , groenlinks , grond , scholen , dieren , d66 , NOS en youtube ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0