Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode, drie bedrijven worden geruimd

Bij een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode is vogelgriep vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Landbouw zaterdagochtend bekend. Het ministerie vreest dat er sprake is van de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep.
In een straal van een kilometer rond het bedrijf bevinden zich twee andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de twee bedrijven binnen deze kilometer afstand geruimd.
Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

BemonsterenIn een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode bevinden zich nog zeven andere pluimveebedrijven. "Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep", laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Minister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode, waar zich nog eens 26 andere pluimveebedrijven bevinden. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met 'commercieel gehouden gevogelte'.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , pluimvee , vervoersverbod , eieren , vogelgriep , virus , dieren , nvwa en strooisel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0