Grote controle naar mestfraude, inval in Esbeek en meer plekken in Brabant

ESBEEK - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is bezig met een grote controle in een mestfabriek in Esbeek. Er zijn meer plekken in Brabant waar onderzoek wordt gedaan naar mestfraude. Volgens de Belgische krant De Standaard is er een onderzoek gaan bij een tiental bedrijven in vier Belgische provincies.

Laatste  |  

Reacties

spotmelker
Ga toch een cursus met rekenen voor beginners volgen!
+1
diezel
Quote Reactie van @spotmelker:
cursus met rekenen voor beginners

Verwacht dat het onder in de piramide al niveau hogere wiskunde is! 😄
standaard.be/cnt/dmf20210211_93337926/
+1
m uut m
Bij mest en stro handelaren moet altijd goed opletten. 🤔
Jawis
Wil de brabander die enkele jaren terug het noorden beschuldigde van grootschalige mestfraude even reageren...
+3
jvt
@Jawis wat hebben brabanders hiermee te maken? Is puur belgische onderneming die toevallig ook een mestverwerker in nederland, toevallig in Esbeek op pakweg 15-20 km van merksplas staat. Dus laten we aub stoppen met vingers wijzen, ik ben brabander en nederbelg, zou dus volgens jouw debiele denkwijze wel bijzonder crimineel moeten zijn....
+1
Jawis
@jvt zou zomaar kunnen...
Hans van Bergen
Heel Nederland, behalve ik, viel over Mark van den Oever toen hij, in de provinciale staten van Brabant de behandeling van de Brabantse boer vergeleek met die van de ik mag dat hier niet zeggen, een bepaalde religieuse bevolkings groep in Duitsland in de jaren 30.

Ondertussen is het officieel overheids beleid dat Brabantse boeren EXTRA gecontroleerd worden door RVO en de NVWA. Ook bij ons zijn ze regelmatig, tevergeefs, binnengevallen. Uit cijfers gepubliceerd in Boerderij blijkt dat juist bij Brabantse agrarische bedrijven de minste onrechtmatigheden aangetroffen worden.
Kars
@Hans van Bergen. Dit is echt heel grootschalige mestfraude.
Gisteren inval gehad, vandaag vergunning ingetrokken. Die belgen laten er geen gras over groeien.
+1
kanniewaarzijn
LNV ook bij het strafrechtelijk onderzoek betrokken? Of gaan ze nog steeds vrijuit?
groeier
En de afvoer kosten voor de mest schieten zo wel weer met een paar Euro per m3 omhoog.
Is toch in en in triest dat de overheid de vijand van zijn eigen volk is geworden. Neem nou de toeslag affaire, ieder mens met een gezond verstand kon in 2004 al aan zien komen dat zoiets uitermate fraudegevoelig is en dat op die wijze grote problemen ontstaan. Wat de mestregelgeving betreft ook exact hetzelfde gecreeerde slangenkuil verhaal, de overheid had ook alles simpel kunnen houden bv een vast aantal dieren/GVE per ha. En waar blijft bv de Corona steun voor de agrarische sector?? We worden afgeperst, de hoogste tijd dat de landbouw weer volop in actie komt.
+4
de jonge
@groeier fraudegevoelig of moet je onderhand haast een professor zijn om de regelgeving uberhaupt nog een beetje te kunnen snappen? ik denk voornamelijk dat laatste
+2
spotmelker
@de jonge Professor? Dan wel in onbenulogie neem ik aan? De "fraudeurs" maken gebruik van de hiaten tussen de op ongecontroleerde theorie gebaseerde wetgeving en de praktijk. Daar was, is en blijft het hoog opgeleide en/of gecertificeerde onbenullenlegioen blind, doof en stom voor.
de jonge
@spotmelker oke, stel u had een buurman met koeien en zeg een 15 ha grond, de beste man was op leeftijd en die had het wel bekeken,is gaan wonen in een huisje in het dorp en heeft 10 ha land aan een andere buurman verkocht en de gebouwen met 5 ha grond aan iemand die er in de toekomst misschien een paardje op houden wil,de nieuwe buurman komt bij jou te buurten en zegt,ik heb een tandartspraktijk en dat is nogal een drukke baan en heb eerst geen tijd om een paard te gaan verzorgen dus jij mag er van mij wel mest oprijden. Top toch want jij moet nog mest kwijt. hoeveel mest mag jij naar hem toe afzetten?
Mars2
@de jonge Dat is afhankelijk van meerdere factoren
- fosfaattoestand
-gehaltes in de mest
-bouwplan

Je kunt Exlan bellen wanneer je er niet uit komt
Die helpen je graag van je geld af
de jonge
@Mars2ben wel benieuwd naar de berekening van spotmelker. en dan mag ie van mij wel met alle factoren die jij stelt gewoon het gemiddelde nemen. en dan is het gewoon grasland en dat blijft het ook
Mars2
@de jonge ik snap het niet direct maar zie wel wat er komt
+1
de hoef
@de jonge als hij geen mest nummer heeft, laat je afvoeren door erkend bedrijf als particulier
of je neemt het grond gebruik over, en mag je zelf bij hem bemesten ,
de jonge
@de hoef de man wil het niet aan je verhuren,je mag er gewoon de mest op afzetten,nu is mijn vraag hoeveel mest mag dan bij buurman afgezet worden.
+1
pietjepuk
@de jonge 5 keer 75 kg fosfaat is 375 kg fosfaat maximaal en 5 keer 170 kg stikstof is 850 kg stikstof maximaal. Alles doormiddel van monsteren en wegen.
+2
Noknok
@de jonge als de buurman geen mestnummer heeft ergens rond de 12 kuub max. Wel mestnummer gewoon gebruiksnorm. Goed?
+2
de jonge
@Noknok
Een veehouder mag jaarlijks, zonder wegen en bemonsteren en op basis van de forfaitaire gehalten, maximaal 250 kg fosfaat uit dierlijke mest naar particulieren afvoeren. Naar één particulier mag jaarlijks maximaal 20 kg fosfaat worden afgevoerd.
weurding
@de jonge al wil iemand niet verhuren kan je het met toestemming toch wel bij rvo opgeven? Dan mag je het gewoon meetellen
George
Quote Reactie van @weurding:
al wil iemand niet verhuren kan je het met toestemming toch wel bij rvo opgeven? Dan mag je het gewoon meetellen

Deze snap ik niet.
Als je niet wilt verhuren geef je denk ik ook geen toestemming om iemand anders je grond bij RVO in te tekenen. Tenminste ik niet!
+1
Twentsch Land
In Twente was er een die bij particulieren langs ging met 1 of 2 HA grond, hij vroeg of hij daar mest op de grond kon brengen en tekende die percelen bij hem in ... bij toeval is daar er een achter gekomen ... maar omdat particulier met 1 of 2 HA grond geen gecombineerde opgave hoeven in te vullen en geen toeslagrechten kregen op deze grond kon hij dit een aantal jaren uithalen.

@George
+2
JohnDeere7serie
@Twentsch Land Totdat je bij de uitverkorene hoort van de steekproef derogatiecontrole, en meneer nvwa gaat eerst even koekeloeren bij alle losse buitenperceeltjes, bermen enz, en zo nodig wat vragen stellen aan diegene. Alvast wat foto's van paarden / schapen die er lopen. En daarna komen ze bij jou op de koffie.
+2
labella
@George ik ken er wel die stukjes van hobbyboeren intekenen zonder te huren.
+1
hookwood
@labella ik heb 40 are van de buurman en die gebruik ik ook. Kost me niks behalve dat ie af en toe mijn shovel leent.
pietjepuk
@hookwood Laat buurman en buurvrouw een mestbon tekenen. Afvoer naar particulier mag je twee keer 20 kg fosfaat afvoeren. Heb je verder geen gezeur en heb je ook geen grondmonster nodig.
hookwood
@pietjepuk ik gebruik die grond zelf dus tel ik hem ook gewoon mee en laat ik daar ook elke 4 jaar een monster van nemen. Gewoon omdat de situatie zo is.
de hoef
Quote Reactie van @George:
Tenminste ik niet!

hier gebeurt dat wel, die mensen willen mest, en kan dan zo , wel even hun vee inscharen
pietjepuk
@de hoef Je zult toch iets op papier moeten hebben met een handtekening van de eigenaar . Dat jij het op mag geven. Heb je dat niet heb je bij controle een groot probleem.
weurding
@pietjepuk waarom? Als eigenaar instemt dat jij het opgeeft bij rvo en het is landbouwkundig in gebruik is het prima
pietjepuk
weurding
@pietjepuk soms zit het mee😅
pietjepuk
@weurding ja en soms kun je wat gokken maar om mijn derogatie op het spel te zetten en dan te beginnen met een boete van 20000 euro is mij wat te gek. Als ik geen derogatie had zou ik ook wel meer durven. Maar de prikker hieronder is een ervaringsdeskundige. In ieder geval dat maak ik op uit zijn reactie.
weurding
@pietjepuk eerlijk? Ik wist het niet, maar wil ze ook niet de kost geven die het ook niet weten en waar het ook wel goed gaat
+1
Twentsch Land
Waar er wel wat mee te pas zijn gekomen is .... hebben ze van een particulier een gebruikersverklaring maar de particulier heeft ook een paar pony’s en/of paarden. In zo’n geval moet je in je mestdossier wel de paarden vermelden.

@weurding
robbies
Quote Reactie van @weurding:
eerlijk? Ik wist het niet, maar wil ze ook niet de kost geven die het ook niet weten en waar het ook wel goed gaat

Gewoon zorgen dat je binnen de bandbreedte blijft. Als je op 79,8% grasland gaat zitten, kun je de koffie alvast warm maken.
pietjepuk
@robbies 79.8 dat durf ik dan weer wel. Maar zit dan ook alleen maar eigen grond onder. Lijkt mij dat daar weinig over te discussiëren valt.
Noorderling
@pietjepuk
Totdat ze weer bgt perceelsgrenzen gaan corrigeren. Of een tussengrens van mais en gras nog niet exact kunt bepalen doordat foto's niet heel recent zijn.

Het is wel een gokje ieder jaar, ligt een beetje aan je kavel grote, maar 0,2 is echt wel minimaal lijkt me.
weurding
@robbies speelt nu niet meer, heb het hoekje 2 jaar terug gekocht en nu alleen nog maïs en koren, derogatie zijn we al 3 jaar van uitgesloten
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
bij controle een groot probleem.

dat weet ik al ,
weurding
@George toch gebeurd dat, particulier wil wel de mest maar geen pachtcontract tekenen
pietjepuk
@weurding wel een grondgebruikersverklaring?
weurding
@pietjepuk nee, nooit een probleem geweest hier
George
Quote Reactie van @weurding:
toch gebeurd dat, particulier wil wel de mest maar geen pachtcontract tekenen

Nee zo gebeurd dat hier hier niet , hier krijgen ze een mestbon die ze dan tekenen en wordt de mest gewogen en bemonsterd bij hun geleverd.
robbies
@George en als ze geen mestnummer hebben? Hier gebeurt het ook hoor. In ruil voor wat trekkerwerk, want een loonwerker schrijft bij zulke dikwijls met een dubbele pen
Jowi
@robbies Dan doe je het via een intermediair, kun 2 opleggers brengen (code 31)zonder BRS nummer.
robbies
@Jowi Kan best, maar dan zitten er wel weer kosten aan.
Jowi
@robbies Als je hoge gehaltes hebt met monsteren (>5.5 N )heb de kosten er zo uit, en bij die particulier maakt dat niets uit.
JohnDeere7serie
@de jonge en wanneer is het een particulier en wanneer een (hobby)bedrijf? Het hebben van een RVO relatienummer is toch voldoende voor "bedrijf"?
Noorderling
@JohnDeere7serie zonder kvk kom je niet aan rvo nummer, krijg je belasting nummer bij en moet je aangiftes doen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de jonge:
de man wil het niet aan je verhuren,je mag er gewoon de mest op afzetten,nu is mijn vraag hoeveel mest mag dan bij buurman afgezet worden.

De vraag is niet wat er mag, maar wat er afgezet kan worden. Intensieve bedrijven kunnen naarmate ze intensiever zijn steeds meer mest op eigen (of andermans) grond uitrijden. Deze mest staat niet op papier, dus je kunt bij die buurman zoveel mest als je maar wilt uitrijden. Geen haan die ernaar kraait.
spotmelker
@de jonge Wat heeft jouw vraagstelling met fraude te maken? Er zijn plenty intensieve veehouderijen met weinig/geen grond die volgens een "stalbalans" hun mestboekhouding doen en bij de afvoer van ca 75% van alle geproduceerde mest hun balans op 0 hebben. Wat staat hun in de weg om die laatste 25% (die er volgens het onbenullenlegioen niet is) waar dan ook te dumpen?
kanniewaarzijn
@spotmelker Juist!
de jonge
@spotmelker dat er vast ondernemers zijn die niet in de gaten hebben dat ze naar een particulier niet de""gewone"" hoeveelheid mest mogen afzetten. als deze fictieve buurman nu 5 of 15 ha op naam had .Als je forfatair afvoert mag je maar 20 kg fosfaat op het geheel afvoeren. stel je deed ook al afzetten op dezelfde grond bij je oude buurman die nog boer was mocht je wel de gewone hoeveelheid mest afvoeren. de grond is niet anders geworden bij de overdracht. en dat is in mijn ogen toch niet alleen raar maar ook heel bijzonder.. er worden zoveel mits en maren aan de regelingen toegevoegd dat je zelfs met de beste bedoelingen zomaar als fraudeur aangewezen kunt worden.
de hoef
Quote Reactie van @de jonge:
at er vast ondernemers zijn die niet in de gaten hebben dat ze naar een particulier niet de""gewone"" hoeveelheid mest mogen afzetten.

een boer mag zelf niet afvoeren naar particulier, alleen een intermediaar
+2
de jonge
@de hoef volgens mij mag een boer 20 kg afzetten zonder wegen en monsteren, ongeacht of die particulier 5 of 15 ha heeft. maar ik kan het mis hebben hoor, ik wil alleen maar aangeven dat je zomaar als fraudeur bestempeld kan worden zonder dat je dat met die intentie hebt gedaan. dat er sommigen zijn die direct gaan veroordelen vind ik dan wat vreemd,dan denk ik diegenen zijn de kalverfraude zeker alweer vergeten
Twentsch Land
Zo was het altijd wel, of het nog steeds zo is weet ik niet. Wat in het verleden wel kon was een mestformulier ondertekenen en binnen 2 weken opsturen, nu kan het alleen nog digitaal heb ik gehoord.
@de jonge
de hoef
@de jonge ik zat iets groter te denken dan 20 kg
Tommie1
@de hoef Ik meen stalmest wel, tenminste enkele jaren terug. Met iets van 4 ton per particulier en een max van 60 of 70 ton.
+2
spotmelker
@de jonge Je bedoelt dat je voordat je het weet als fraudeur gezien/gepakt wordt, kan ik alleen maar beamen. Als je wat mest afvoert met een analyse rekent het onbenullenlegioen dat als representatief voor de jaarproductie. Niet omdat het zo is maar omdat het 'de regels' zijn, de kassa van RVO er zo lekker op draait en het boerenimago (een te pakken) vervuiler blijft.
de jonge
@spotmelker juist,dat was mijn hele punt. de regels zijn zo onlogisch dat je zonder die intentie te hebben zomaar als fraudeur aangemerkt kan worden
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
raudegevoelig of moet je onderhand haast een professor zijn om de regelgeving uberhaupt nog een beetje te kunnen snappen?

Frauderen is gewoon lastig en wil je daarin slagen moet je professor zijn.
In Friesland dacht men een paar jaar geleden met allerlei formulieren particuliere grond te kunnen bemesten, moeten er wel dammen heen liggen om er met een bemester te komen..

Sommige mestverwerkers en exporteurs zetten shovels op de weegbrug ipv trailers, allerlei versies van vrachtbrieven in de cabine en kun je bij een staande houding altijd wel een kloppende tonen. Rondje om de kerk, even over de grens naar Belgie en smiddags hetzelfde trucje uitvoeren. Kun je dezelfde container wel 4x per dag exporteren. Daarom zullen die invallen nu ook wel in Belgie zijn om daar de tegenboekhouding te controleren, alles van A tot Z kloppend krijgen en dat iemand daar mestruimte voor inlevert valt je niet mee.

Hele mestscheiden heeft teveel losse eindjes, monsters indrogen was ook lucratief. Ijzer wegen ipv mest, kom je gauw van je mest af, het is met alle fraude en criminaliteit, op den duur ga je in jezelf geloven, gaat het te mooi en dan gaat het mis.
Jowi
@Noorderling De fraude zit niet bij het mestscheiden met je spannend verhaal, omdat deze mest meestal naar een verwerker gaat en op elke verwerker lopen er wel 5 NVWA's rond, uit rundveemest komt max 15 tot 17 % dikke fractie de rest zal toch ook weg moeten.
Als ik hier in de omgeving kijk op BoerenBunder en zie wat er allemaal word opgegeven bij GLB
weet ik wel waar de meeste fraude zit (daar moeten ze de namen maar eens in gaan zetten)
Noorderling
Quote Reactie van @Jowi:
erenBunder en zie wat er allemaal word opgegeven bij GLBweet ik wel waar de meeste fraude zit (daar moeten ze de namen maar eens in gaan zetten)

Beide gebeurt, en die 17% kun je je inderdaad lelijk mee in de vingers snijden, dat bedoelde ik met als iets te mooi gaat.

Grond opgeven is inderdaad ook een dingetje. Mede uitgelokt door RVO om alle aangrenzende vrije ruimte groen te markeren. Had zelf ook zon stuk van 1/4ha tegen me aan liggen, niet ingetekend maar een ander dus blijkbaar wel en geen mesttank of boer bezig gezien.
Straks geen 80% grasland meer, streep door je derogatie. Dure vracht mest voor 20.000euro+
+1
pietjepuk
@Noorderling Even je perceel grens wat omschuiven in mijn percelen. Krijg je mail van rvo dat het perceel dubbel ingetekend is door............. Weet je gelijk wie die schurk is. 😉
Jowi
@pietjepuk Nee, nee, als die ander dat stukje eruit haalt weet je het nog niet.
+1
vaak
@Jowi Klopt. Ervaring mee gehad ondertussen. Het belachelijke is dat als die fraudeur binnen 7 dagen het zelf cortigeerd dat hij anoniem blijft. Volgens rvo privacy. Ik zou wel eens weten welke vuile schooier me dat flikt. Moet gewoon het lef hebben en zich openbaar maken.
Jowi
@vaak Die vuile schooier heeft wel gezien in de mail dat jij het was.
+1
Melkputje
@groeier coronasteun is er lto.nl/openstelling-verruimde-corona-steunregeling…
En als er niet gefraudeerd wordt, hoeven de kosten ook niet verder te stijgen. Wordt steeds een grotere kostenpost voor ons zo en anderen (handel!) plukt er de vruchten van
+1
groeier
Quote Reactie van @Melkputje:
coronasteun is er

Eerst zien dan geloven. Man man schei toch uit, wat super allemaal, de een wel de ander niet, of net geen steun. Neem nou de regelingen opschuiven betalen belastingen, een ieder weet dat van uitstel afstel komt. Zo ook bv de verschillende acties op de huizenmarkt om jongeren aan een huis te helpen, dat heeft enkel de prijzen nog verder opgeblazen tot ongekende hoogtes en is daarmee voor bijna iedere jongere onbereikbaar geworden, tot de luchtbel klapt. De overheid is een puinhoop van een stelletje domme bestuurders die compleet op hol zijn en losgeslagen van de werkelijkheid, nooit verder kijken dan de neus lang is, ronduit schandalig.
Detukkeroettwente
Ook de rutte doctrine ???
verwijderd
pietjepuk
@de jonge vertel
de jonge
Nee sorry,had je niet goed gelezen,heb het al verwijderd@pietjepuk
de jonge
@pietjepuk jij hebt hem wel door,maar hoeveel mag ik dan naar de buurman brengen zonder te wegen en monsteren? ik denk namelijk dat er best veel zijn die gefraudeerd hebben zonder dat ze het in de gaten hadden
pietjepuk
@de jonge je hebt een pb
Hans van Bergen
Alles wat je denkt te frauderen, met name naar particulieren, staat tot in lengte van jaren in je dossier en op enig moment, dat kan jaren later zijn, komt dat boven water. Men bekijkt de percelen met sateliet foto's maar liever gaat men er ff naar te en intervieuwd de buren en omwonenden. Dus al die slimme tips en verhalen op feestjes vergeet het maar. Dit alles uit eigen ervaring
groeier
Ze vinden vaak geen voldoende bewijs, maar de rechters zijn in 80% van de gevallen groen links, of D66, dus je bent kansloos.
komelker 2
Schuldig of niet schuldig dit is weer mooi verkiezingsmateriaal voor bepaalde partijen.
Kars
Kars
@Kars bekijk de link heb je indruk hoe groot de quirynen groep is. 500.000 euro per maand aan groen certificaten binnen harken
diezel
Quote Reactie van @Kars:
groen certificaten binnen harken

Het topic ging toch hoofdzakelijk over iets anders?
Zal het subtiel formuleren. Aan welke kant van de grens zullen mogelijke betrokkenen afgelopen nachten het slechts geslapen hebben? 😞
Kars
@diezel lees eerst de link voordat je praat. Ben benieuwd wat de vvo prijzen gaan doen als hun afgewerkt zijn.
+3
Taeke Brottner
Vandaag tips uitwisselen over hoe je "succesvol" kan frauderen met je mest, morgen jenken dat je wordt behandeld als een niet nader te noemen bevolkingsgroep die het 80 jaar geleden zwaar te verduren had. Op Prikkebord kan het gewoon...
Noorderling
@de jonge
Spelregels staan vast, daar kunnen we dus naar handelen en weet je wat je wel en niet kunt doen. Ze hebben na jaren door gekregen hoe ze bij de NVWA excel lijstjes kunnen maken, dan draaien ze alles uit, vegen het op een hoop en maken een hoop bombarie. Ook daar moet de kachel branden en jezelf onmisbaar maken is niet onbelangrijk. Waar je voorheen met een waarschuwing weg kwam omdat men doorzag dat het om 1 of 2 kleinigheden ging.

Dat het nergens op slaat ben ik met je eens.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot controle , onderzoek , brabant , nvwa , voedsel en mestfraude ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
8.169