Interview: Klauwpedicure Emiel Hochstenbach

Emiel Hochstenbach (61) is al sinds jaar en dag klauwpedicure. Waarom is hij dit van beroep en wat vind hij zo leuk aan dit vak? We raken in gesprek met Emiel: wat drijft hem, wat houdt zijn werk in en hoe kijkt hij, door zijn jarenlange ervaring, naar de sector?

Hoelang ben je al klauwpedicure?
"Ik ben officieel vanaf 1993 bezig maar eigenlijk doe ik het al sinds 1986. Het is eigenlijk als hobby begonnen. Mijn oudere broer Wim begon in 1982 met klauwen bekappen en ik hielp hem mee met het vee drijven. Zo ben ik in het wereldje gerold."

Wat voor bedrijven bezoek je?
"Ik bezoek voornamelijk melkveebedrijven maar ik kom ook op vleesveebedrijven. Daarnaast bekap ik soms ook runderen die in natuurgebieden lopen. Zo komt het wel eens voor dat wandelaars zien dat een koe niet goed loopt. Op dat moment wordt het dier uit het natuurgebied gehaald en die ga ik dan bekappen. Ook moet ik soms showkoeien bekappen voordat ze naar de rundveeshow gaan."

Wat is het meest speciale wat je op de werkvloer hebt meegemaakt?
"Ik had eens een koe die heel slecht liep. Dus toen ben ik naar die boer gegaan om deze te bekappen. Toen we bijna klaar waren met bekappen en ik de poot wilde laten zakken, begon de koe te kalven. Dat was speciaal en mooi tegelijk!"

"Ook had ik ooit een werknemer die een koe in de bekapbox moest drijven. Op dat moment trapte de koe hem heel hard in zijn vitale delen en viel hij op de grond. Hij keek helemaal wit! Gelukkig had hij al twee kinderen haha!"

"Een leuk en ander bijzonder verhaal is dat ik een stier heb mogen bekappen die naar EuroTier (Europese veebeurs in Hannover) ging als showmodel. Deze stier was op dat moment de grootste stier van Europa en woog ongeveer 2200 kilo. Het was een bijzonder waardevol dier van maar liefst 25.000 euro! De stier liep slecht en mij werd gevraagd om deze te bekappen anders ging hij naar de slacht. Voordat ik de stier ging bekappen (...)

Het hele interview staat op de site!

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0