Kleine windmolen serieuze energieopwekker: ‘Werk iedere dag met natuur, nu haal ik daar ook mijn energie uit’

HUMMELO - In de schaduw van de grote windmolenprojecten verschijnen op steeds meer boerenerven solitaire windmolens. Met een ashoogte van 15 meter, houten staart en wieken ogen ze een stuk vriendelijker dan de witte windreuzen die overal veel weerstand oproepen. Het blijken ook serieuze energieopwekkers te zijn.

Reacties

Melkweb
De vergelijkbare aanschafkosten van zo'n kleine een windmolen is hoger dan zonnepanelen voor de kleinverbruiker (tot 3*80A). Onderhoud/exploitatiekosten heb ik geen vergelijkingscijfers van. Grootste voordeel voor de melkveehouder kan zijn, indien het salderen over is, is dat als het donker is de wind er wel is. Dus dan wel opwekking van energie
+1
Koeien boertje
@Melkweb als die af is gooi je de wieken op de brandbult en de paal bij het ijzer.
Maar die dingen zijn al wel een keer over de kop gegaan in aanschaf
George
Ik ga dan liever voor zonnepanelen op mijn land dan een klap van een molenwiek te krijgen. 😂 😂
+1
demelkboer
@George als je een klap van de molenwiek krijgt moet je een kopen met een hogere as hoogte
George
@demelkboer
Nee ik ga dat risico niet lopen , dat gezoem achter in mijn tuin wil ik niet hebben.
+2
cjw73
@George wil graag 1 hebben maar de gemeente wil niet mee werken.
pietjepuk
@cjw73 hier het zelfde.
apel
In aanschaf is een windmolen in elk geval fors hoger hier. Meer dan 2 keer zo veel. En je mag de opgewekte stroom van de panelen verrekenen dus dan zomers maar meer produceren dan nodig en s'winters maar verrekenen. Langs de kust is het rekensommetje gunstiger voor de windmolen.
Noorderling
Quote Reactie van @apel:
Langs de kust is het rekensommetje gunstiger voor de windmolen.

Ook even aan het rekenen geweest, krijg de laatste 10.000kw niet zelf geproduceerd en betaal daar het meeste belasting over. Schiet je er ook net niks mee op of moet weer gigantisch investeren om een paar euro te besparen.

Opbrengsten worden lang niet altijd waar gemaakt, alles valt of staat met de locatie maar op die hoogte ook al met bomen en bebouwing.
Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
Ook even aan het rekenen geweest

Toen ik jaren geleden met de zonnepanelen begon tikte men me af,niet goed te rekenen en die
mensen rekenen nog steeds,bij mij is het zo dat heb ik iets in het vizier dan schiet ik en reken achteraf af bij de slager,reken je vooruit dan is de buit gevlogen
Spuit11
@Noorderling De jongens van EAZ berekenen je opbrengst aan de hand van gegevens van een meteoroloog. Ik kwam hier op dik 40.000. Op 2 robots zou dan net kunnen. Hier in de buurt draaien er veel en die wekken meer op dan hun bij verkoop belooft is👍.
Je raadt het al, we zijn aan het sparen.
Noorderling
@Spuit11
Berekenen, ik hoop het. staan hier tientallen in de buurt, zijn er bij die de 25.000 net halen. Wordt het met twee al spannend om 70.000 te produceren.

Hulst verkoopt grotere molens, zijn duurder maar zitten op 55-60.000kwh. Kom ik helaas ook tekort.
+1
Jaap40
@Noorderling in hummelo op 15 meter een windmolen bouwen😂😂
cjw73
@Spuit11 die 40000 zou ik niet te snel geloven. Ik zit qua windenergie op een top locatie, ook volgens EAZ want ze zijn hier allang geweest maar hier kwamen ze op hooguit 38000 onder de meest gunstige omstandigheden.
henrivanpanhuis
@Spuit11
Bij de achterburen produceerde de molen in 2020 36000kwh en in 2019 26000kwh. We wonen gunstig, op de vlakte redelijk dicht bij de kust.

Het verschil is dus groot. Bij een investering van €50.000,- is 26000kwh opbrengst gewoon te weinig, dan zou ik ook even naar zonnepanelen kijken.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot Stuk , meter , energie , duurzaam , natuur , windmolen , weerstand , windmolens en witte ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2.839