Veel lagere pacht voor deze twee natuurvriendelijke Friese boeren

RAERD - Twee Friese melkveehouders kunnen dankzij de nieuwe koers van stichting BD Landbouw grond voor beduidend lagere prijzen pachten.

Deel dit artikel

Reacties

+1
pietjepuk
Appels met peren vergelijken.
Porky
En hoeveel voorwaarden hangen daar aan?
+4
cornelissen
Ik vindt 750 euro en waterschaplasten nou geen koopje , maar misschien is het daar vruchtbare kleigrond en daar ligt de pacht hoger.
+2
komelker 2
@cornelissen BD boeren mogen maar 1 koe per hectare . Tel uit de winst.
Jawis
@cornelissen vrij normaal op it moment hier...
Melkweb
@cornelissen stel je hebt het land als belegger op 50k. 1,2% box 3 belasting erop. Dan blijft er maar bar weinig over van de 750 euro pacht....of mis ik hier iets. Koopje dus die 750 euro....
bio boer
@cornelissen ken al pacht prijzen van boven de 1000 euro dan ook nog pachtrecht betalen elke 20 jaar van 15.000 euro dan is kopen goedkooper
+4
ROORDAJ
@cornelissen Is vruchtbare klei grond en verkocht voor 55000 ha. Dat Brunia dit zelf niet kon financieren vind ik dan weer ennigzinds tegenvallen ,voor de door iedereen gewenste duurzame bedrijfsvoering en geeft maar weer aan dat de belasting betaler het tekort mag bij leggen. Dit door dat het gat tussen 750 ha en wat het de financierders aan kosten kwijt is bijgelegd wordt door legaten , toeslagen , geld voor vogelnestje enz niet vrijwillig en uit de markt komt.
Zo wordt de consument maar weer eens bedrogen dat dit de zo gewenste manier van boeren is maar economisch voor geen meter uit kan.
cjw73
@ROORDAJ 55000 per hectare das een koopje voor goede grond
cornelissen
@cjw73 Ja, hier 50000 euro/ ha en dan heb je maar gewone zandgrond.
cjw73
@cornelissen das hier net zo. Voor goeie grond moet je toch wel 70000 geven om het te krijgen.
Mooiproater
@cjw73 hier 80 k voor prutgrond. Kun je alleen gras op telen
cornelissen
Quote Reactie van @ROORDAJ:
financierders aan kosten kwijt is

Als het hun lukt geld aan te trekken voor 0,7 % bij een koopprijs van 55000euro / ha valt dat allemaal nog wel mee.
+1
arie.j
4000 euro lasten bij koop?, daar zit dan zeker ruim de helft aan aflossing bij?
Dat is iets dat je nooit met pacht mag vergelijken, pacht ben je kwijt als het jaar om is.
Maar aflossen op land is vermogensvorming.
Verder is de regionorm voor los land bij reguliere pacht in die streek 535 euro, voor liberale pacht zal het per streek verschillen
Die 750,-- de ha zal wel duidelijk minder dan liberale pacht zijn , maar het opgeklopte verhaal zou lager verwachten.
pietjepuk
Quote Reactie van @arie.j:
4000 euro lasten bij koop?, daar zit dan zeker ruim de helft aan aflossing bij?Dat is iets dat je nooit met pacht mag vergelijken, pacht ben je kwijt als het jaar om is.Maar aflossen op land is vermogensvorming.

zie de reactie helemaal bovenaan.
cjw73
@arie.j voor 535 per hectare is hier niks te huur. Een slecht stuk grasland voor de helft meer misschien. Maar goeie grond is allemaal meer dan 1000.
George
@arie.j
Iedereen stapt hier vrolijk over die aflossing heen maar het moet wel betaald worden Arie! Je zet je voor jaren financieel vast. Ik heb zelf die ervaring ook opgedaan dat het niet makkelijk is om grond kopen. Je kunt er niet op afschrijven en dus komt de belastingdienst ook nog gewoon langs als je rendement draait . En het is te hopen dat je winst draait anders hoef je al helemaal geen grond van 70-80 duizend euro per ha te kopen! Maar als je flink moet aflossen en belasting betalen kun je gewoon tekort komen aan financiële middelen voor de rest. Karst wist het onlangs te melden. Die ervaring heb ik zelf ooit opgedaan. Grond kopen is niet makkelijk .
pieta
@George Dat zegt ie ook niet. Alleen kun je pacht niet op deze manier vergelijken met koop. Ik pacht ook een stuk grond. Daar geef ik meer voor per hectare als de te betalen rente bij aankoop. Voordeel is dat je er elk jaar mee kunt stoppen.
+1
Jannus
Quote Reactie van @George:
Grond kopen is niet makkelijk .

Hier lopen ze wel eens te leuren met grond maar heb geen vaarbewijs en dus val ik af 🤣

Zijn vaak import westerlingen die teveel boer-zoekt-vrouw hebben gekeken en nu erachter komen dat het veel werk is en veel kosten
+1
weurding
@Jannus mooi hè.... ooohhh leuk.. drenthe.. stukje grond erbij.. kopen in herfst en gaat half jaar goed tot mei .. tja, dan begint het te groeien, en bloten met een gazonmaaier op de achterwielen valt toch tegen🙈😆

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , pacht , landbouwgrond , grond en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!