SGP: Hoop en ademruimte door landbouw- en stikstofakkoord

Voor de vele duizenden boerenbedrijven die na de stikstof-uitspraak van de Raad van State in de knel zaten, is er alsnog hoop. De afgelopen dagen heeft de SGP in onderhandelingen met het kabinet bedongen dat ze alsnog een vergunning krijgen. “Dat was voor ons harde eis om voor de nieuwe Stikstofwet van het kabinet te stemmen. Als het kabinet niet akkoord was gegaan, zou de SGP zijn afgehaakt,” zegt SGP-kamerlid Roelof Bisschop.

Door uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar waarin de oude Stikstofwet van het kabinet van tafel was geveegd, kwamen vele duizenden boerenbedrijven op slot te zitten. Zo konden geen kant meer op omdat ze geen vergunning meer konden krijgen en daarmee ‘illegaal’ waren. Daar kwam bij dat noodzakelijke investeringen om de stikstofuitstoot te beperken onmogelijk waren omdat banken niet thuis gaven aan boeren zonder een vergunning.

In de gesprekken met het kabinet over de nieuwe Stikstofwet eiste de SGP een regeling voor deze boeren. Het gaat bij elkaar opgeteld om vele duizenden gezinsbedrijven, vaak al decennialang in familiebezit. Bisschop: “Door onze eis in te willigen, kunnen deze bedrijven nu alsnog een vergunning krijgen. Daarmee kunnen de boeren snel investeren in innovatieve stallen en andere maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken. De mensen zaten in een vicieuze cirkel, en die is nu doorbroken. Ik ben blij dat ik dit voor elkaar heb kunnen krijgen. Over het bereikte akkoord heb ik nauw overleg gehad met de sector.”

In het verlengde van deze deal met het kabinet heeft de SGP ook bedongen dat het beroepsverbod voor sommige boeren van de baan is en dat er een Landbouwakkoord komt voor de hele landbouwsector. “Dat is hard nodig, omdat de blijvende onzekerheid slopend is. Waar nu behoefte aan bestaat is een stabiel beleid en zekerheid die ook voor de langere termijn een gezond verdienmodel oplevert. De boeren zijn daarmee gebaat, maar feitelijk heel Nederland. Er moet weer perspectief en ruimte komen om ook op termijn een eerlijke boterham te kunnen verdienen op een gezond bedrijf,” aldus Bisschop.

Deel dit artikel

Reacties

+2
slagroomvla
We kunnen nu snel investeren? koek-koek, wie betaald? waar komt ruimte pas melders weg?

een hoop borstklopperij van de sgp, met een hele dot adders onder het gras!!
+1
Grasbaal
Toch wel belangrijk deze deal dankzij een kleine partij, GroenLinks had hele andere plannen in het verschiet:

Quote:
voorstel van GroenLinks voor een stikstofwet. Die partij wil reductiedoelen wettelijk vastleggen. In 2025 zou er dan al een reductie van 25 procent bereikt moeten worden. Ook wil GroenLinks circa 100.000 ha extra natuur aanleggen. Met de deal die Schouten heeft gesloten lijkt voor dat voorstel geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.
+10
slagroomvla
Quote Reactie van @Grasbaal:
Toch wel belangrijk deze deal

Kiezen tussen verongelukken of een slopende ziekte... kom op zeg, het is meer een wedloop wie drukt ons het minst opvallend het ravijn in!
+1
Twentsch Land
Toch maar even anders lezen !

De deal was gekomen, hoe dan ook ! SGP heeft er nog wat uit weten slepen, waren ze met gesloten mond op de stoel blijven zitten had het een deal geworden wat groen links beter past.

@slagroomvla
+1
jg
@Grasbaal Deze wet gaat tal van MOB-procedures opleveren. Geeft geen enkele zekerheid. Verplicht investeren zonder extra rendement. Alleen om goedkope melk te kunnen leveren ?
Alleen rendement voor de periferie.
Grasbaal
Quote Reactie van @jg:
Deze wet gaat tal van MOB-procedures opleveren.

Ik hoop dat ze dat bij voorbaat dichtgetimmerd hebben.
jg
@Grasbaal Wat denk je zelf, SGP heeft het niet voor niets over Hoop en Ademruimte......
tokie
@Grasbaal het is niet dicht getimmerd het zijn loze beloftes pasmelder legaliseren betekend staatssteun . heeft ze het aangemeld in Brussel ?? . en het zijn schaarse rechten dus iedereen moet er na kunnen dingen . de ruimte die er is
Boerbakje
@Grasbaal het is aan de rechter om te kijken of er nog een plankje mist.
Piet1960
@jg Klopt vanmorgen was Vollebroek op radio 1, die beloofde al heel veel procedures te gaan beginnen.
+1
Bartlehiemboer
@Piet1960 Geloof het graag. Zelfs wij bioboer en bijna gehalveerd in het vee moesten er aan geloven met deze man. Nog een aantal keer persoonlijk geprobeerd om hem te vragen waarom? Maar er is voor hem maar 1 doel voor ogen, gelijk krijgen in zijn rechtszaken. Het heeft niets meer met de natuur of de dieren te maken. In ons geval dan.
+1
familie pelle
@Grasbaal
Quote:
. Toch wel belangrijk deze deal
om de landbouw definitief de nek om te draaien.
Ik kom zelf uit de provincie Gelderland.Geesje rotgers heeft berekend dat als je alle landbouw weg haalt in Gelderland dan nog komen we in 42 van de 47 gebieden niet onder de kdw. En nu ligt er een wet die ons verplicht de helft van de gebieden onder de kdw te brengen....#hoe dan?
Belangenbehartigers; slaap zacht.
+1
marcsterreborn
@Grasbaal Het valt wel op dat veel prikkers weinig positiefs meer willen of kunnen zien...
Noorderling
@marcsterreborn brand los met positieviteit
+1
marcsterreborn
@Noorderling PAS-melders krijgen een vergunning
jg
@marcsterreborn Vraag het Mob , dat kan helemaal niet . Een vergunning op basis van 1990 ?
+1
marcsterreborn
@jg Waarom zou je alles aan Mob vragen?
jg
@marcsterreborn Dat hoeft ook niet , die weten en geven het antwoord al .
+1
Zwaagdijk
@jg jij doe net of MOB de regels bepaalt. En dat vollebroek koning is in het land der blinden
Boerbakje
@jg Mob bepaald niks kijken alleen of het stand houdt bij een rechter.
Het enige wat ze bepalen is of ze dit wel of niet doen.
+1
verbi
@marcsterreborn En de rest moet er voor bloeden. Het komt ergens vandaan.
Grasbaal
Quote Reactie van @verbi:
Het komt ergens vandaan.

Met de RVO rekenmachine is alles mogelijk:

Quote:
Volgens de woordvoerder zullen andere afgesproken maatregelen, zoals innovatieve staltechnieken, ervoor zorgen dat er voldoende stikstofuitstoot wordt verminderd om de uitstoot te compenseren van de veehouders zonder vergunning. “Maar dat is natuurlijk niet binnen een maand of twee gerealiseerd.”

prikkebord.nl/topic/237040/
sorry
Quote Reactie van @marcsterreborn:




@Noorderling PAS-melders krijgen een vergunning

waarom investeren die pas melders niet in emmissiearme systeem..dan kunnen ze gewoon een nb vergunning aanvragen en kan de rest met rust laten
jg
@marcsterreborn What's new Pussycat?
marcsterreborn
@jg Woah, woah, woah
adriaan33
@marcsterreborn het zou een stuk makkelijker zijn als je de uitstoot echt kan zien
+1
marcsterreborn
@adriaan33 nog even geduld. Dan kan dat
BertK
@marcsterreborn Moet er wel wat positiefs te zien zijn....

Positief: De wal keert het schip wel een keer met onhaalbare doelen. Vraag is alleen wie dat de kop kost voor die tijd.
+2
jg
Een vergunning krijgen om verplicht snel te moeten investeren in innovatieve stallen en andere maatregelen om uitstoot van stikstof te beperken.... gefeliciteerd! Wat is het verdienmodel ??
+1
Kassa
Ik zou dat a4tje met afspraken met de SGP wel eens willen zien?
+1
jg
Net voor kerst 3000 bedrijven even blij maken met een dooie mus 😬
sunny boy
En de AMVB boeren vallen ook onder de PAS melders/Melders?
+2
Boerbakje
Nog steeds geen antwoord over wie er voor deze stikstof ruimte opdraait. Gaat dit gebeuren op basis van de ruimte die namens de pas melders al in de berekening zit. Of wordt de stikstof ruimte elders ( bij collega's) geroofd.
Is het te mooi om waar te zijn of te waar om mooi te zijn. Dat is de vraag.
+1
sunny boy
@Boerbakje De ruimte van AL het vee is meegerekend reeds
Noorderling
Heb je met snorkelen ook ademruimte?
Mag je dus hopen dat niemand zn hand op je pijpje drukt of er een beetje water in giet, ze staan al klaar langs de lijn die het willen doen.

Je doet een belachelijk voorstel als minister, schaaft het bij zodat het iets minder belachelijk is en men is tevreden. De basis deugt niet, men ziet gevolgen van eigen handelen niet. Er zijn hexagonen waar de buitenlanddepositie hoger is dan de KDW. Kan Schouten beloven in gesprek te gaan, maar dat is leven op de pof net als de PAS deed, straks nieuw kabinet en nieuwe ronde, wij zijn terug bij af.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN