De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met het onderzoek naar fosfaatrechten. Het gaat om melkveehouders die in 2018 of 2019 mogelijk te weinig fosfaatrechten hadden voor het aantal dieren dat zij hielden. In dat geval is er sprake van een economisch delict, benadrukt Jan Paul Kleijwegt, senior juridisch adviseur bij Flynth.
Een controle op fosfaatrechten wijkt af van een controle op naleving van de mestwetgeving, zoals bijvoorbeeld bij de derogatievoorwaarden. Het betreft een onderzoek naar mogelijke strafbare feiten. Het is niet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die boetes oplegt, maar de rechter, na een strafeis van de Officier van Justitie.
De rechter hanteert geen standaardbedrag per kilo fosfaat maar houdt bij een uitspraak rekening met ernst en opzet en ook met verzachtende omstandigheden. Naast het opleggen van een straf kan de rechter ook het economische voordeel wegnemen, dat de melkveehouder had door het houden van teveel vee.
bron: Flynth
Lees ook
Artikel melkvee100plus: "koop nu je fosfaatrechten"
Prachtkans voor Gelderse boer om te verplaatsen
Afromingsvrije lease houdt fosfaathandel bezig
Nederlandse melkaanvoer breekt met dalende tend
Hoe is het met boeren die zich wél lieten uitkopen? ‘Jij bent precies op tijd gestopt, zeggen ze soms tegen mij’
Het laatste nieuws voor tijdens de koffie
Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!
Laatste
Reacties
Artikel 8 van de Regeling PAS bepaalt dat een melding op grond van (artikel 19kh, lid 7 onderdeel a onder 1 van) de Natuurbeschermingswet 1998 ten minste 4 weken maar ten hoogste 2 jaar voor de aanvang van het project/andere handeling dient te worden gedaan. Voor het plaatsen van extra dieren in een bestaande inrichting geldt dat de melding uiterlijk 3 maanden van tevoren moet worden gedaan. Deze regels vinden een wettelijke basis in artikel 19koa Natuurbeschermingswet 1998. Overtreding van dit artikel is strafbaar gesteld in artikel 1a, onderdeel 2 van de Wet op de economische delicten. Daarmee is het strafbaar als nagelaten wordt een melding te doen, maar ook als wel een melding wordt gedaan en binnen 2 jaar nog niet is gestart met het project. Wees hierop alert.
Ga elkaar nou niet beschimpen!!!!