Maaien, plaggen, dempen en kalk in strijd tegen stikstof in Dwingelderveld

DWINGELOO - Staatsbosbeheer gaat de hoge stikstofconcentraties in het nationaal park Dwingelderveld te lijf met maaien, plaggen, het strooien van kalk en het dempen van sloten.

Laatste  |  

Reacties

+3
BertK
(NA)Maak-natuur
Huppel
@BertK ze zijn nog bezig om van akkers (landbouwgrond) natuur te maken. Dat kan toch helemaal geen natura2000 zijn? Sloten van 100 jaar geleden dempen. Wat valt er dan in vredesnaam nog te herstellen... .
grös
@Huppel
Bomen van 200 jaar zagen ze ook om, gewoon inlands eiken, alles wat op vroegere bewoning duid moet weg blijkbaar, een soort siberische toendra willen ze er van maken..
+6
kanniewaarzijn
Alles wel even met de hand neem ik aan? Goed voor het miljeuuuuu! (Bovendien is deze flauwekul dan het snelst over)
Albert Altena
Bomen halen de groeistoffen dieper uit de bodem.
De bladeren verrotten echter in de bovenste lagen.
Zo wordt alles veel zuurder waar de landbouw dan weer de schuld van krijgt.
cs-agrar
Quote Reactie van @Albert Altena:
Zo wordt alles veel zuurder

waardoor vogeltjes de poten breken..
Henry1
@Albert Altena Wat is de oplossing? alle bomen kappen?
Albert Altena
@Henry1
Natuurlijk niet. Maar de veehouderij de schuld geven en er veel geld in pompen heeft totaal geen effect en weggegooid geld.
Henry1
@Albert Altena maar dan zouden alle bossen toch moeten verzuren? Of doen ze dat ook?
paul1
Serieus ?
+1
cs-agrar
Het mag allemaal wat kosten... en dat alles voor cultuur, want bij natuur doe je gewoon het hek dicht en blijft er voor de rest vanaf
+1
Bekkink
Laten ze dat plaggen maar met de bats doen. Het liefst de ambtenaren zelf. Zijn we die ook mooi een tijdje kwijt.
+4
Tinus
Het Dwingelerveld is 4.000 ha groot. Er lopen twee kuddes van maximaal 300 schapen.

Dat is 6,67 hectare per schaap.

Zet er eerst eens 20x zoveel schapen neer en kijk dan nog eens of er te veel gras staat.
+2
demelkboer
@Tinus jonge denk nou is niet zo praktisch , dan gaat de lol er af
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @demelkboer:
jonge denk nou is niet zo praktisch , dan gaat de lol er af

Het zijn hobbyisten die keer op keer het wiel uitvinden.
j h p
@Tinus Das pas extensief. 😂
grös
@Tinus
Vraag me af of je zelf met zoveel schapen de heide nog genoeg kan verschralen, de zandverstuiving en heide is ook ontstaan door overbregrazing maar vooral afplaggen om als strooisel te gebruiken op de stal, en die later weer uit te strooien op de es. Mijn overgrootvader had daar ook wel land en ik heb er zelfs nog later geholpen met opnieuw afplaggen, daar gigantische geluidswal van aangelegd, maar het blijft water naar de zee dragen voor nep-natuur.
Gerron
@Tinus Er lopen ook nog runderen en reeën al is het mij niet duidelijk hoeveel.
Maar kan iemand mij uitleggen waarom Staatsbosbeheer daar geen bomen wil?
+1
Julius
@Gerron kan iemand mij uitleggen waarom Staatsbosbeheer daar geen bomen wil? Het betreft een Natura 2000 gebied met verschillende soorten habitattypes. Eigenaren van een Natura 2000 gebieden hebben instandhoudingsverplichtingen tot zo'n habitattype. Dan kun je van heide geen bos maken.
+1
Gerron
Quote Reactie van @Julius:


@Gerron kan iemand mij uitleggen waarom Staatsbosbeheer daar geen bomen wil? Het betreft een Natura 2000 gebied met verschillende soorten habitattypes. Eigenaren van een Natura 2000 gebieden hebben instandhoudingsverplichtingen tot zo'n habitattype. Dan kun je van heide geen bos maken.

Bedankt voor je reactie. Ik bedoelde dat de bomen die er vanzelf groeien worden verwijderd en dus niet het maken van een bos. Sorry voor de onduidelijkheid.
Maar aangezien dit dus helemaal niets met natuur te maken heeft stel ik voor om de naam "Staatsbosbeheer" te veranderen in "Staatslandbeheer" en "Natura 2000" in "Tuin 2000".
pa
Quote Reactie van @Tinus:
Zet er eerst eens 20x zoveel schapen neer en kijk dan nog eens of er te veel gras staat.

Vroeger deden ze zoveel mogeljk schapen weiden om de grond te verrijken. Rare wereld.
+2
Albert Altena
@pa
Dat heb je dus verkeerd begrepen.
Vroeger ging men veel schapen weiden voor het vlees en de wol, maar vooral vooral de opvang van de schapenkeutels 's nachts in de schaapskooien.
Waarmee men dus meststof vergaarde voor de es gronden.
+1
sorry
@Albert Altena en afplaggen
grös
@Albert Altena
Hier stond ook een schaapskooi op het erf, 700meter achter huis begon de hei, nu is het allemaal aangeplant bos dat ze nu weer omzagen, en heel af en toe loopt er een kudde schapen, als ze de heide willen verschralen kunnen ze beter afplaggen en verder niks aan doen, gras dat niet gemaait of gegrazen word gaat dood dus maakt geen zode aan, platbranden werkt ook goed, maar zelfs dat vinden ze nu heel erg.
+2
jammermaarhelaas
Totaal gestoord. Met bloed zweet en tranen is een gebied opgebouwd, en nu komen deze terroristen het met grof geweld slopen. Het onbenul kent geen grens.
Groen1
Zwaagdijk
Ik denk al 10 jaar terug waren ze in de waterleiding duinen ook al aan het plaggen. En bij schoorl (noordholland) zagen ze nu ook 10 Ha om. Ze willen 12% omzagen. Om meer zandverstuivingen te krijgen...🙈

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kalk , maaien , Strooien , stikstof , staatsbosbeheer en Sloten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3.203