Iedereen is het eens: boer moet meer verdienen

Nederlandse boeren en tuinders moeten meer gaan verdienen om adequaat in te kunnen spelen op de uitdagingen die liggen in de voedselproductie. Ook moeten de Europese grenzen dicht voor goedkoper voedsel die tegen lagere standaarden is geproduceerd.

Deel dit artikel

Reacties

+1
verbi
Roepen ze al 10 jaar maar er werk van maken ho maar. Hypocriet gedoe.
Mc_douwel
@verbi maar het geld blijft in tussenhandel zitten zoals bij fritsie (jumbo)
Johannushoeve cv
@Mc_douwel zuur niet over de tussen handel het is maar een klein deel wat in Nederland blijft. De rest gaat naar het buitenland tegen wereldmarkt prijzen. Deze maken de prijs en als doe om laag gaan trekken ze de inlandse mee . Je moet zorgen dat je kostprijs lager wordt .
Mkl87
@Johannushoeve cv lees: schaalvergroting
Johannushoeve cv
@Mkl87 dat ben ik met je eens. Er zijn er die een te grote broek hebben aangetrokken
+2
George
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
Je moet zorgen dat je kostprijs lager wordt .

Dat riedeltje wordt al 25 jaar afgespeeld. Maar wat een onnozel gedachtengoed vind ik dat.
Hoe doe je dat in tijden dat alles en iedereen veel duurder is geworden?
Johannushoeve cv
@George hoe zo ? Als ik kijk hoeveel machines sommige boeren in de schuur hebben staan en wat voor stallen ze hebben gebouwd.
+1
Jan-T
@Johannushoeve cv Kostprijs kan best laag zijn. Maar dan moet je niet in Nederland wonen en een bedrijf hebben. Iedereen dient zich aan de Nederlandse wet te houden en ook dat kost geld.

Alles duurder maken en de opbrengsten telkens verlagen dat houd een keer op.

En roepen dat het voor de laagste prijs moet. Dat kan alleen maar als je blijft vechten en rollebollende over straat kunt gaan.?? sukzes ermee.
Johannushoeve cv
@Jan-T dat is niet enkel door de regelgeving
+1
harke
Goedkoop en nog eens goedkoper.
Dat is het enige wat de consument wil in de winkel.
Kijk maar bij de winkelschappen
Het goedkope segment is als eerste uitverkocht.
+1
pa
@harke Plaats er even een oplossing bij
+3
George
En toch lees ik van sommige hier dat ze nog genoeg verdienen met 35 cent. 😂
En hebben het nog altijd over hun lage kostprijs. Dus die hoeven ze niet meer te geven.
+5
verbi
@George Wij noemen dat soort boeren in brabant zwetsers. Maar toch mooi, van Eert leest ook vakbladen en denkt bij zo n bericht o ze verdienen nog bij 35 cent, dan kunnen wij dus nog goedkoper inkopen. Boeren die zoiets in de media brengen (en dat zijn er veel) zijn een beetje dom.......
George
Quote Reactie van @verbi:
Wij noemen dat soort boeren in brabant zwetsers.

Dat weet ik , ik ben ook Brabander he.
+2
harke
@George klopt.
Er wordt niks verdiend alleen een boer rekent net zo lang dat het lijkt alsof er wat is verdiend
jg
@harke Bedoel je dat jaarcijfers 'kloppend' gemaakt worden ?
Frederika
@jg Ja met één of ander rekenmodel moet dat kunnen
Frans1
Quote Reactie van @jg:
Bedoel je dat jaarcijfers 'kloppend' gemaakt worden ?

Een model kun je kloppend maken, harde cijfers niet. Hooguit wat opleuken, maar dat is ook net als broekplassen
+1
Toekomst0
@George kunt ook dat bord voor je kop wegdrukken, en verder kijken dan je eigen bedrijf.
Tuurlijk heeft iedereen liever 40 cent maar volgens m’n boekhouder en jaarverslagen van paar jaren terug op school, word er op sommige bedrijven met 35 cent nog geld verdient en bij sommige moet er geld bij. Verschilt per bedrijf, maar volgens mij mag je hier nooit positief zijn met klagen scoor je veel meer duimpjes.
weurding
@Toekomst0 ? Het is gewoon te weinig wat er verdient wordt, inkopers maken ook winst bij een hogere inkoopprijs, de 1 misschien meer dan de ander maar het "meeeer" is daar nooit genoeg, de melkprijs zit nog op 30 jaar terug terwijl de retail bakken met geld binnenharkt
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
Het is gewoon te weinig wat er verdient wordt, inkopers maken ook winst

En dat is in de gehele landbouw zo , niet alleen de melkveehouderij.
Maar jongen heeft zijn nicknaam goed gekozen als er niet snel iets veranderd in de landbouw. Toekomst0
Toekomst0
@weurding maar hoe zie je dat voor je?
Als de voer leverancier in 1x %15 duurder wordt ga je toch ook naar n andere toe die het zelfde product levert maar voor minder.
Waar moet onze melk dan heen? De jumbo en appie zullen denk ja in Duitsland is de melk veel goedkoper die gaan we ophalen, je ziet maar wat je doet met die dure melk.
+5
jg
@Toekomst0 Appie en Jumbo willen toch nederlandse Qlip -melk met toegevoegde waarde kwa milieu en dierenwelzijn.... toch ?
+4
George
Quote Reactie van @Toekomst0:
De jumbo en appie zullen denk ja in Duitsland is de melk veel goedkoper die gaan we ophalen, je ziet maar wat je doet met die dure melk.

Ook dat is onzin , in de rest van de wereld is het al niet veel anders , ook daar wordt de landbouw uitgemolken en zijn de opbrengsten veel te laag. Maar als jij denkt dat het zo makkelijk is om in Duitsland melk te halen vraag ik me af waar die Duitsers nu met de melk blijven? Die raken ze nu toch ook al kwijt. Daar hebben ze waarschijnlijk ook al kopers voor .
+1
weurding
@Toekomst0 die voer leverancier gaat allee 15% omhoog als grondstoffen duurder worden en dus de concurrent daar in mee gaat, dat soort bedrijven kunnen kosten ook doorberekenen, als boer kan je dat niet, en je werkt nog eens met een kort houdbaar product als b.v. rauwe melk
bio boer
@weurding het verschil is er zijn 17.000 melkveehouders alleen al in nederland met stuk of 10 klanten mogelijkgeid (de melk fabrieken) er zijn stuk of 20 voerfabrieken met 17.000 verschilende klanten mogelijk heid
bio boer
@bio boer het is makkelijker voor de melkfabriek de prijs opelkaar afstellen dan dat wij dat kunnen met 17.000 boeren zijn altijd wel paar die door rammen voor minder
Jan-T
@Toekomst0 Hebt u al geprobeerd om het duurder te verkopen met een jaarlijks inflatie correctie.
Nee denk het niet. bla bla bla goedkoop is ook niet altijd goedkoop en daarbij als er 10 cent bij de prijs op komt. Dan zullen er zullen er altijd personen zijn die het beter kunnen.
Pochen en over een paar jaar failliet of een bedrijf zonder toekomstige overname. Sukzes ermee.
de Tank
@weurding het "meer"is nergens genoeg.
weurding
@de Tank valt mee, nooit geen last van gehad
Erco
@Toekomst0 je bedoelt dat bedrijven mischien voor 1/3van de waarde aan de opvolgers overgedaan worden (lwkker gezond!)en dat er dan mischien nog wat overblijft van 35 cent? En dan heb je nog mazzel van de lage rente. Of de 60er die zonder hypotheek ook wel n goed inkomen overhoudt van die 35 cent?
weurding
@Erco ha land van 60000 euro keer 1,5% of 25000 gulden destijds a 8% ...... reken maar uit in welke tijd je het beste uit was, je moet het ook aflossen, en melkprijs is helaas nagenoeg op hetzelfde niveau
George
Quote Reactie van @weurding:
ha land van 60000 euro keer 1,5% of 25000 gulden destijds a 8% ...... reken maar uit in welke tijd je het beste uit was, je moet het ook aflossen, en melkprijs is helaas nagenoeg op hetzelfde niveau

Ik heb in 1991/1992 grond gekocht voor 52300 gulden per ha. 9,7 % rente. In 1993 was die 7,6 % , ik vond dat grond kopen ook toen al echt wel een dure kostenpost .
+2
weurding
@George wees maar blij dat je het wel gekocht hebt
+1
George
@weurding
Dat ben ik ook wel achteraf , maar toen vond ik dat grond kopen ook al niet makkelijk .
+1
pietjepuk
@George tegenwoordig is rente betalen goedkoper dan pacht.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
tegenwoordig is rente betalen goedkoper dan pacht.

Daar ben je er niet mee , je zult ook moeten aflossen. Die lasten wegen behoorlijk zwaar vond ik vroeger al. En ja dan wordt ie van jezelf , maar dat duurt wel een poos. 😄
pietjepuk
@George klopt maar als je blijft pachten schiet je er niets mee op. Koop je dan heb je baat bij de waarde stijging. daarnaast nog wat aflossen en je komt wat verder.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Koop je dan heb je baat bij de waarde stijging. daarnaast nog wat aflossen en je komt wat verder.

Dat aflossen maakt het toch echt niet heel makkelijk. Je hebt dan wel lage rentekosten tegenwoordig maar doordat de grondprijzen zo hoog zijn is het af te lossen bedrag wel jaarlijks een flinke aanslag op je liquiditeit.
Verder weet ik niet welke baat je van de waardestijging hebt zolang je de grond in bezit hebt.
Oké ik kan me nu 3 keer miljonair noemen met huidige grondprijzen als ik zou verkopen maar ik heb ze niet en moet gewoon met akkerbouw en jongvee een kostje bij elkaar sprokkelen.
+1
Erco
@pietjepuk jammer dat je aflossen moet dan 😉
pietjepuk
Quote Reactie van @Erco:
aflossen moet

wie zegt dat. 😉
George
@pietjepuk
Ik , anders ben je het pachten van de bank
Erco
@George precies zijn we t toch n keer eens 😉
pietjepuk
@George zit nogal verschil of je nu 1000 euro of 3000 euro per ha per jaar aflost.
pieta
@George 8% keer 25.000 gulden staat ongeveer gelijk aan 60.000 euro maal 1.5%. Alleen moet je bij 60.000 euro nogal wat meer aflossen.
+1
weurding
@pieta dat schreef ik al🙈
George
@pieta
Die rentekosten zijn inderdaad precies gelijk. Maar zoals je zelf aangeeft maakt het af te lossen bedrag nogal een groot verschil.
pieta
@George Het gaat wel op in geval van Weurding. Mijn vader kocht in 1976 al grond voor 40.000 gulden per ha en begin 90 ging ie bij ons voor 7 gulden per m2.
George
Quote Reactie van @pieta:
Mijn vader kocht in 1976 al grond voor 40.000 gulden per ha en begin 90 ging ie bij ons voor 7 gulden per m2.

25000 gulden is al hele poos geleden inderdaad maar €60000 lukt hier waarschijnlijk ook niet meer. Dat begint tegenwoordig denk ik ook ergens bij €75000 per ha.
Ik weet dat ik in 1992 die grond kocht voor 52300 gulden per ha , 375000 gulden met 9,7% rente en dat ik die in 25 jaar moest aflossen. Als je dan het sommetje maakt betekend het dat je 15000 gulden per jaar moest aflossen wat in Euro's ongeveer €6800 is.
Koop je nu zelfde perceel grond voor €75000 per ha zou dat perceel van 7.17 ha (PietjePuk weet hoe groot het exact is 😄 ) €537825 kosten. Als je dat moet aflossen in 25 jaar is dat €21513 jaarlijks ofwel 47408 guldens voor hetzelfde perceel grond. Maar liefst ruim 3 keer zoveel!
Dan moet de rente ook wel heel laag zijn!
Ik weet niet wat je er op moet zaaien om hem terug te verdienen met boeren.
+11
mlkvhoudr
@Toekomst0 hee knul of dametje, dat het op sommige plekken kan is lief leuk en aardig maar dat het kan heb ik botgezegd geen reet aan. Ik moet het als pachter zijnde werkend verdienen en ik kan dat niet voor 35 cent. En ik werk me al een slag in de rondte.

Het allerdomste wat we dus kunnen doen is roepen dat we het wel voor 35 cent kunnen, als jij je ooit nog eens voortplant dan loop je als boer tegen de zelfde dingen aan als elk jong gezin in Nederland, er komt druk op je persoon te staan, er komt druk op je gezin te staan en daardoor ook op je bedrijfsvoering te staan.
Als je jong en dom bent en dat ben ik ook geweest dan denk je dat je de wereld aan kan maar met een opgroeiend gezin is het gewoon vechten voor elke meter en voor elkaar en dan ben je gewoon meer melkgeld nodig dan dat je eerst nodig had er gaan gewoon meer dingen mis als je je aandacht moet verdelen.

Nu kun je denken dat moet mijn partner dan allemaal maar regelen maar ook die lopen tegenwoordig soms gillend weg op een boerderij, en wat heb je dan je blauw gewerkt en privé niks over gehouden omdat je daar geen tijd in stak.

Dus neem nou maar van mij aan en dat ga je niet doen want dat ging ik ook niet doen op jouw leeftijd dat er momenten voor bij gaan komen dat het roeien tegen de stroom in is en dat er geen reet over blijft als je wat steken laat vallen.

En die ga je soms laten vallen, ik wel in ieder geval en ik erger me dus dood aan dit soort domme praat
+1
weurding
@mlkvhoudr t was een zwaar weekend menno🙈
+3
mlkvhoudr
@weurding 😁 ja heb de hele zondag door moeten werken om de balen aan huis te krijgen en de rest van t werk enigszins af te krijgen. Dus ben wel lichtelijk chagerijnig nu maar kan dit soort domme praat ook gewoon niet uitstaan
+3
Toekomst0
@mlkvhoudr oké, probeer alleen mijn (kleine beetje) ervaring te delen, wat ik geleerd/gezien heb op 5 verschillende melkveebedrijven waar ik ook allemaal de jaarverslagen heb gezien. En het ene bedrijf maakte zo n halve ton meer winst met het zelfde aantal koeien met de zelfde mp, dat verschil probeerde ik hier wat te vertellen.
En voor allen die denken dat ik thuis alleen wat trekker rijd ofzo.
Ik heb sinds mijn 20e (2jaar geleden) ook n eigen locatie met melkvee waar ik ook gewoon 1,3 milj aflever.

Maar ik weet genoeg dit is niet de goede site, waar ik MIJN ervaring kan delen.
mlkvhoudr
@Toekomst0 je moet je met een beetje tegenwind niet gelijk laten wegblazen hier juist de verschillende visies maken het mooi, je eigen locatie op je 22e is eigenlijk te jong naar mijn smaak maar wel super dat de omvang er al was voor jij aan het roer kwam. Hebben jullie meerdere locaties?

Voor de rest zeggen we grotendeels t zelfde overigens als t allemaal goed valt kan t inderdaad voor 35 cent geld verdiend worden maar houd er wel rekening mee dat niet alles in t leven altijd goed valt.

Zorg ook voor een plan b c en d
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Zorg ook voor een plan b c en d

Heb jij die ook en zou je ze met ons willen delen? Ik ben eigenlijk nooit zo van het plannen en doe er eigenlijk ook niet aan. Ik heb dus echt geen B,C of D plan , niets. Als je veel plannen hebt loop je kans dat deze niet uitkomen.
mlkvhoudr
@George ja en nee ga ze hier niet delen
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
nee ga ze hier niet delen

Da's jammer , daar kon ik als planloze misschien wat van leren.
Toekomst0
@mlkvhoudr laat me niet zo maar uit het veld slaan, maar als je hier n andere (Positieve) mening/visie hebt Word je zoals ene Bennie hier pas al zei afgemaakt, helemaal als je het woordje LTO gebruikt of Schouten.En blijven er vooral nog oude negatieve gestopte boeren over die het hardst schreeuwen. En daardoor zie je hier niet veel jonge boeren reageren, en dat snap ik wel.
+1
mlkvhoudr
@Toekomst0 vandaag is iedereen t met je oneens, morgen zijn er weer wat met je eens, ik ben ook voor van alles en nog wat uitgemaakt vooral linkse trol of dat ik geen boerderij heb😁

Daar moet je je niet druk over maken maar #stiffupperlip op z'n Engels gewoon lekker je ding doen. Ik ben zelf 43 ondertussen en ben niet optimistisch meer voor het gros van de melkveehouders. De meesten gaan afvallen, de rest gaat daar van profiteren mits de melkprijs de inflatie gaat volgen. In de tijd dat ik begon waren wij bovengemiddeld groot nu beneden gemiddeld als ik het zo ongeveer inschat, dus de kaalslag qua bedrijven gaat steeds sneller dat zal deels of geheel door anderen over genomen worden
+1
Wolswinkel
@Toekomst0 Probeer Foodlog. Zijn over het algemeen weldenkende mensen die graag óver de sector spreken. Groeten en veel succes daar!

Ps: ik koop jouw verhaal niet!😉
deJong
@Toekomst0

het nadeel is dat sommige boeren nogal eigenwijs zijn. En als het goed werkt dan zijn eigen manier het beste vindt terwijl dat helemaal niet bij een ander bedrijf/persoon past.😅
mlkvhoudr
@deJong sommige boeren.........😉
pieta
Quote Reactie van @Toekomst0:
Ik heb sinds mijn 20e (2jaar geleden) ook n eigen locatie met melkvee waar ik ook gewoon 1,3 milj aflever

Ik ben wel benieuwd hoe je daar zeg maar botweg aangekomen bent. En op een miljoen kg melk kun je nog wel een groter verschil als 50.000 euro per jaar maken. Hangt sterk af van vele factoren. Maar vooral vd ondernemer. De een draait altijd goed en een ander heeft altijd een excuus.
Jawis
@pieta goede vraag. Je hebt het in principe gekregen. Of had je 5 miljoen op de bankrekening en dacht kom laat ik eens een melkveebedrijf kopen.. of heeft paps het grootste gedeelte gefinancierd? In dat geval moet je het nog verdienen.
+2
Toekomst0
@pieta staat er misschien n beetje onduidelijk, 2018 hebben we n bedrijf er bij gekocht en daar ben ik eind vorig jaar in gekomen. Dat doe ik grotendeels zelf met als het druk is hulp van me broertje of pa.
pietjepuk
@Toekomst0 Dat verhaal komt mij bekend voor. Rij je toevallig deutz en Mf en jd op de oude locatie
+1
Toekomst0
@pietjepuk hebben nh trekkers
weurding
@Toekomst0 zit wel heel verschil in , kunt 2 bedrijven pakken met 1,5 miljoen liter melk waar van de een meer verdiend dan de ander, maar hoe zijn de gebouwen? Kan best zijn dat diegene die beste saldo heeft nog een hele inhaalslag moet maken
pieta
Quote Reactie van @weurding:
die beste saldo

Saldo staat behoorlijk los van de staat van je gebouwen. Eigenlijk dien je in een nieuwer gebouw een hoger saldo te draaien per koe.
+1
weurding
@pieta als je nog een nieuwe stal moet zetten voor 5000 per box zal dat toch doortellen in je saldo neem ik aan
Weidezicht
@weurding je ziet nogal wat bedrijven met een nieuwe trekker en verotte dakgoten....
+1
weurding
@Weidezicht heb geen dakgoten aan stal maar eerlijk? Investeer er ook niks meer in😉
Melkboer16
@Toekomst0 rijke ouders dus
weurding
@Melkboer16 of gewoon goed geboerd
Frans1
Quote Reactie van @Toekomst0:
word er op sommige bedrijven met 35 cent nog geld verdient en bij sommige moet er geld bij. Verschilt per bedrijf,

In een jaar met flinke investering kan een bedrijf dat goed draait ook slecht resultaat hebben, dus hoe moet je dit soort cijfers uitleggen? Het is niet gezegd dat het steeds dezelfde bedrijven zijn die goed of slecht presteren, maar misschien weet iemand hier hoe dat precies is?
+1
pieta
@Frans1 Ik pretendeer niet het precies te weten. En iedereen kan wel eens een tegenvaller hebben. Maar mijn ervaring is dat wie goed draait dat nagenoeg elk jaar doet. En wie minder goed draait vaak heel wat excuses heeft waarom het minder ging en dat elk jaar weer. Maar iedereen kan zich verbeteren als de wil er is. En de wil begint met erkennen dat het beter zou kunnen.
mlkvhoudr
@pieta gebrek aan talent helpt hier ook niet mee......maar als je het van goed je best doen moet hebben zoals ik dan zit er echt wel eens een minder jaar tussen dat t allemaal net de verkeerde kant op valt.

Maar daar ga ik dan geen excuses voor zoeken, wel redenen en leef en leer.

Dat sommigen het redden om altijd alles op orde te hebben 👍👍👍👍

Ik moet t hebben van voldoendes scoren en soms een 8 je en helaas is tsoms ook wel eens onvoldoende.

Maar dat ligt dan inderdaad aan mij en aan niks anders
+2
pieta
@mlkvhoudr Ik veroordeel niemand. Het is gewoon een droge constatering van al zowat 25 jaar geleden. Toen werkte ik nog bij de ABAB. Boeren die je elk jaar op dezelfde mindere punten kon wijzen. Heleboel redenen hadden voor het waarom en dan ging het nu beter vlgs eigen zeggen. Jaar er op weer hetzelfde.
+1
mlkvhoudr
@pieta gelukkig doe ik elk jaar wat anders fout dan 😉
+4
weurding
Treffend cartoon deze

(klik om te vergroten)

Kringloper
Melkveehouders en akkerbouwers verdienen allemaal niks! Als er hier 10 HA grond te koop word aangeboden voor €90.000 per HA staan ze in de rij.
arie.j
Quote Reactie van @Kringloper:
Melkveehouders en akkerbouwers verdienen allemaal niks! Als er hier 10 HA grond te koop word aangeboden voor €90.000 per HA staan ze in de rij.

Gemiddelde prijs per ha landbouwgrond ligt toch zeker wel een derde van dat bedrag lager, dus je overdrijft behoorlijk.
Verder is land iets wat niet slijt bij normaal beheer, dus geen waarde teruggang, maar door inflatie wel waarde stijging.
Rente is verder superlaag en boeren zijn vrijgesteld van belasting over dat vermogen en die vermogensgroei.
Allemaal factoren die maken dat een particulier met vermogen dolgraag boer zou willen worden, als het alleen om kopen van dat land en de waarde er van ging.
weurding
@arie.j zeg dat niet te snel, gemiddeld is heel wat anders dan excessen, 90000 klopt , en bij plekken nog meer
Nevergiveup
@weurding hier rivieren gebied , gewone klei grond 105000 /ha.

60000 koop je hier al niets meer voor.
Nevergiveup
@Nevergiveup Het land word eigenlijk niet extreem duurder maar het geld heeft veel minder waarde door de 1200.000.000.000 bij drukken van Brussel ed.
pieta
@arie.j Pas een keer geinformeerd in Brabant. Vraagprijs 11 euro
Kringloper
@arie.j Vind je dat overdrijven Arie, hier word verkocht voor €100.000 plus. Was vorige week op de Zuid-Hollandse eilanden €120.000 per HA s’morgens aangeboden, s’middags zaten ze al bij de notaris!
bio boer
@Kringloper zo snel is mijn bank nooit als ik geld wil 😅
arie.j
Quote Reactie van @Kringloper:
@arie.j Vind je dat overdrijven Arie, hier word verkocht voor €100.000 plus. Was vorige week op de Zuid-Hollandse eilanden €120.000 per HA s’morgens aangeboden, s’middags zaten ze al bij de notaris!

Nou hier kun je voor de helft terecht.
Trouwens op de Zuid-Hollandse eilanden is dat ook bij lange en lange niet de normale prijs.
Misschien bij bebouwing van de stad of voor industrie terrein, maar anders écht niet.
Hier wat gegevens van de site van 'De boerderij"
boerderij.nl/landbouwgrond/grondprijzen/…

(klik om te vergroten)

weurding
@arie.j wanneer leer je nu eens dat jou omgeving geen maatstaf is voor de rest vh land?
Zwaagdijk
@arie.j noordholland westfriesland ongeveer 85 tot 100
diekman
Coca-Cola kan dit beter. Cola van kostprijs 8cent verkopen voor 1.53 per liter
Farma_boerke
@diekman en dan nog is cola goedkoper dan water uit een fles
+2
arie.j
Er zijn veel linkse figuren die wel per eenheid product de prijs omhoog willen.
Maar door de mindere productie per ha en per man en de meerdere kosten per eenheid gaat het inkomen er niets van op vooruit. Laat je niet voor de gek houden.
Als dat moet, dan halen ze het liever uit het buitenland

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voedselproductie , tuinders , boer , voedsel en verdienen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
94
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0