Veestapel inkrimpen

Schouten onder druk: ’Snel ingrijpen in veestapel

Door ALEXANDER BAKKER

3 uur geleden in BINNENLAND

bijschrift_content

Ⓒ ANP / HH

DEN HAAG - Boze blikken richten zich in de Tweede Kamer op minister Carola Schouten (Landbouw): zij heeft nog niet geleverd op stikstofbeloftes.

Met drie grote stikstofmaatregelen beloofde het kabinet bijna een jaar geleden om de verbouwing van zeven verkeersknelpunten veilig te stellen. Tot nu is alleen de verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur een feit. Dat is niet genoeg om de A6 tussen Almere en Lelystad, de Ring Utrecht en Knooppunt Hoevelaken aan te pakken.

De twee andere maatregelen om de kabinetsbelofte waar te maken liggen op het bordje van ’stikstofminister’ Carola Schouten: een koeiendieet en sanering van varkenshouderijen. Het verplichte dieet werd daags voor de invoering van tafel geveegd na een vernietigend rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het uitkopen van varkensboeren duurt langer dan verwacht én heeft tot nu toe nog helemaal niets opgeleverd. Het ministerie van Landbouw hoopt de ’stikstofwinst’ dit jaar te kunnen verzilveren, maar in coalitiekringen valt beluisteren dat iedereen rekent op begin volgend jaar.

„Wij houden het kabinet aan de afspraken. Alles moet uit de kast worden gehaald om te zorgen dat de zeven infraprojecten door kunnen gaan”, reageert VVD-Kamerlid Mark Harbers.

"Het had al klaar moeten zijn"

„Het had al klaar moeten zijn. Ik ben zeer kritisch over het tempo”, reageert D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. „Gelijke monniken, gelijke kappen. De automobilist heeft geleverd, nu is de landbouw aan de beurt. In mijn ogen kan dat alleen snel door ingrijpen in de veestapel.”

Oppositiepartij PVV, tegenstander van de snelheidsverlaging, is woedend. „De automobilist is gepakt en schiet er ook nog eens niets mee op”, sneert Kamerlid Roy van Aalst. „Dit had al lang opgelost moeten zijn. Minister Schouten moet leveren.”

De minister laat in een reactie weten dat de snelheidsverlaging en het ’te verwachten effect’ van de sanering voldoende oplevert voor de zeven infraprojecten. „Mocht blijken dat er toch niet voldoende ruimte ontstaat dan zal het kabinet maatregelen nemen om deze opgave te kunnen realiseren”, reageert Schouten. Ze wijst daarbij naar de nog te verschijnen stikstofaanpak die naar verwachting binnenkort het licht ziet.

Nu u hier bent...

Nu een nieuwe coronagolf zich aandient, is de behoefte aan betrouwbare informatie onverminderd groot. Feiten, geen geruchten, toegankelijk en helder verwoord.

Onze journalisten werken de klok rond om u bij te praten over de laatste ontwikkelingen en blijven kritische vragen stellen over belangrijke dossiers. Hoe gaan we om met die tweede besmettingsgolf, zijn de autoriteiten wel goed voorbereid, hoe verloopt het testen, is er zicht op een vaccin en nemen we wel de juiste maatregelen? Maar ook andere vraagstukken vereisen aandacht: hoe zit het met de pensioenen, moet het klimaatakkoord op de schop en welke krachten sturen het racismedebat?

Als abonnee heeft u volledige toegang tot al onze video’s, podcasts, analyses en artikelen en draagt u bij aan de betaalbaarheid van goede, onafhankelijke journalistiek. Duizenden gingen u voor.

Kies zelf een voordelig abonnement wat bij u past.

Bekijk de aanbieding →

Lunch Update

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Inschrijven

Lees hier ons privacybeleid.

Deel dit artikel

Reacties

moduulbouw
Nog even volhouden, we mogen zo weer stemmen en afrekenen met CDA,VVD,D66
+1
ted9
@moduulbouw PVV laat ook zien dat het een populistische partij is.
+4
dewittemotor
@moduulbouw Je meent toch niet dat het dan beter wordt. Er is geen enkele partij (buiten SGP en die is veel te klein) die het voor ons opneemt. Aan heel die PVV en Forum gaan we helemaal niets hebben. Het enigste wat ik kan verzinnen is dat die twee een paar jaar politieke onrust opleveren, zodat ons wat tijd gegund wordt
moduulbouw
@dewittemotor Tijd is ook geld.

Daarnaast kan ik niet adviseren waarop te stemmen. Ik kan alleen adviseren waarop NIET te stemmen. Dat is makkelijk omdat CDA,VVD, D66 Feitelijk, op papier, onbetwist zich niet aan de afspraken houden. Zelfs afspraken die ze zelf op papier hebben gezet.
+3
mlkvhoudr
@dewittemotor ik overweeg op de BBB te gaan stemmen
+2
achterhoeker2
@mlkvhoudr Dat is een verloren stem , halen de kiesdrempel niet eens.
Bartlehiemboer
@dewittemotor Als u de debatten wat zou volgen zal u zien dat PVV en SGP veel raakvlakken hebben Ik zie ze wel samen in een nieuw kabinet. Het zou goe uitpakken voor de boeren/gezinnen/ ons Nederland. Baudet is volgens mij te veel zoekende hoe de kiezer te krijgen en hoe onderscheidend van de rest te kunnen zijn. waardoor hij bijvoorbeeld de kant van viruswaarheid kiest.
Spuit11
@dewittemotor de SGP!? Die farizeeërs hebben pro noodwet gestemd!
Wolswinkel
@Spuit11 En mede een amendement ingediend..!
+1
Piet1960
@dewittemotor Als we als agrarisch ondernemer geen partij kunnen vinden die nog een beetje op komt voor je belangen en bestaansrecht, dan weet je waar je staat als sector.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @moduulbouw:
we mogen zo weer stemmen en afrekenen met CDA,VVD,D66

De rest denkt ook zo...dus veel zullen we er niet mee opschieten.
cs-agrar
Quote Reactie van @moduulbouw:
afrekenen met CDA,VVD,D6

moet wel heel apart gaan als erniet gewoon een soort van vervolg komt op huidige. Eigenlijk kan alleen fvd verschil gaan maken, en bovengenoemde willen niet met ze in zee. Het is waarschijnlijker dat GL nu wel handschoen oppakt, en das niet best. GLexit is een stuk beter voor NL
Sjaakiee
Maar blijkbaar zit ze wel ergens op te broeden.
van Ittersum
@Sjaakiee ik denk dat als alle onduidelijkheden met de pas, fosfaat procedures achter de rug is, die grondgebondenheid op en in welke norm dan ook(0,1 gve/hac meer of minder) een hele makkelijke stuur en dwingmaatregel kan worden. Tevens is het politiek een mooie middel om de echt intensieve gebieden, de wens van de politiek te verminderen. Ik denk ook dat ze ergens op broeden die een deel van de melkveehouders in de problemen brengt en de andere deel als de minst bezwaarlijk ervaart.
cornelissen
Ik ben bang ,dat dit voorrang krijgt op de pas melders in de landbouw. Die kunnen misschien ,nu de ammoniakrechten nog erg weinig kosten en als extern salderen mogelijk is, beter via aankoop hun situatie legaliseren.
Mkl87
Als ze gewoon onbenutte/latente ruimte van omliggende veehouderijen leasen, na het project 100% terug naar de veehouderij. Win-win. Als het op papier maar klopt
+2
puntertje
Als Tjeerd de G. midden in de nacht wakker gemaakt wordt uit een diepe slaap dan murmelt hij nog: ´gaap halveren gaap´. Over one-isue politici gesproken, de man staat met stip op één.
dewittemotor
@puntertje En dan zijn vorige baan even in gedachte nemen.
Frans1
@dewittemotor dat maakt hem een windvaan, waardeloos als leider
sjuu
Dan maar hopen op corona 2.0, gewoon thuis werken. Geen asfalt meer nodig
George
Quote Reactie van @sjuu:
Dan maar hopen op corona 2.0, gewoon thuis werken. Geen asfalt meer nodig

Dat is voor de meeste mensen gewoon onmogelijk.
Ik ben blij dat we wel verharde wegen hebben. 😄
En ik zit ook niet op Corona en allerlei Corona maatregelen te wachten.
Ik houd graag mijn vrijheden en wordt niet graag gemuilkorfd.
Kars
Veestapel inkrimpen, omdat het aantal auto s met 50.000 weer was toe genomen. Leuk he die 1.5 meter samenleving toepassen. Steeds meer mensen pakken de auto ipv ov.
Probleem maakt de overheid zelf

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2.631