Grondgebonden melkveehouderij: lastig maar logisch

Het is niet nieuw: een plan om tot een 100% grondgebonden melkveehouderij te komen. Elke keer roept het weerstand op uit de sector zelf. Ook nu Schouten het oppert en er zelfs tien jaar tijd voor wil uittrekken. Hoe verstandig is die weerstand eigenlijk? De tijd lijkt rijp om voor maatschappelijke acceptatie te kiezen. Ook […]

Deel dit artikel

Reacties

groeier
Hoe zo lastig, 82% is dat al.
Coen
@groeier , was 10 jaar geleden al DE outlook voor onze sector, intensieve (melk)veehouderij hoort niet bij intensieve menshouderij.
dwers
Wat is grondgebonden, mischien binnen 10 jaar de derogatie er wel af .
Frederika
Wat is grondgebonden? Hoeveel gve per hectare
+1
Rodeo clown
@Frederika variabel. De roverheid kan dan weer aan de knoppen draaien.
Jowi
@Frederika Maximale Fosfaat bij bouwland hoog P is 40 kg P en hier produceert 1 koe 49 kg P
Dus als je allemaal bouwland hebt met P toestand hoog mag je nog geen koe per ha houden.
+1
robbies
@Jowi zaai gras en je mag meteen verdubbelen
bio boer
@Frederika als je alle mest op eigen grond of op contract in de buurt kan plaatsen dan ben je grondgebonden zo schouten haar plan presenteerde
+2
hans1980
Zal het nog een keer melden bij 100% eigendom geen probleem, problemen beginnen pas met losse grond huur deze gronden kun je kwijt raken en dat betekent dan direct minder melk leveren waar financiering niet op berekend is.

Langlopende huurcontracten willen verhuurders vaak niet
+3
labella
@hans1980 ik heb nog wel een kleine 50 ha te koop. Moet wel een heel goed bod zijn want ik wil er wel van rentenieren kunnen
+2
Jaap40
@labella hier ook, voor de liefhebbers. Gebouwen worden mee geleverd😄😉
Zing mijn tijd wel uit😎
Komelker
@labella dan moet je niet geld beuren maar geld toe geven om de grond kwijt te raken, met een hoog tegoed bij de bank moet je bewaar kosten betalen, en als je veel schuld hebt bij de bank dan kun je negatieve rente vangen, tijden veranderen.
Coen
@Komelker , eens was het een utopie: leven van de rente van geleend geld 😄
weurding
@labella gaat je niet lukken alleen van de rente, bij 1 miljoen moet je al dokken 😄
jg
@hans1980 Wel tegen betere financiele voorwaarden en contracten.
+3
Rodeo clown
@hans1980 in een land waar nog een paar miljoen geïmporteerden inwoners bij gehaald worden. En waar een miljoen huizen nodig zijn zeggen ze. Lijkt mij grond gebonden erg lastig worden ook voor degenen die dat nu al zijn.
+2
Kars
@Rodeo clown grond gebonden is mooi voorstel voor de buhne en de sector. Vergeet 1 ding niet. Areaal grond neemt af en de mest normen ook meestal. Dus via die weg gaan ze hun halvering wel binnen halen. Trap er niet in!
+1
bio boer
@Kars is het zo erg dat er in totaal minder koeien komen in het steets kleinere land
+1
Rodeo clown
@bio boer is het erg dat er steeds meer mensen komen in dit kleine stukje van de wereld?
+5
verbi
@bio boer Een boer met 50 koeien waar ze bv 10% afhalen betekend geen boterham meer en een boer met 500 koeien ligt daar nog geen minuut wakker van. Die regeld die 50 koeien wel effe bij ,met de financier.Moraal van het verhaal straks alleen mega bedrijven en de mooie gezins bedrijven die het kapitaal niet hebben of niet kunnen krijgen die vissen achter het net en dan vooral bij grond. En ik ken bedrijven met 600 koeien die alles bij elkaar sjachelen en maar 6 ha als huiskavel hebben en nooit en nimmer een koe buiten komt. Terwijl die boer met 50 koeien die 2 ha tekort komt het gewoon niet gefinanciert krijgt resultaat weg boterham. In en in triest maar daar gaat het naar toe.
+2
bio boer
@verbi zijn beide uitersten die beide een probleem hebben die met 50 koeien niet in staat is om er 2 ha bij tekrijgen zou sws een keer einde oefening zijn tenzij de regering bedenk dat je extra premies krijgt als kleine boer die grote moet continu in alle bochten wringen om toch nog zo tekunnen boeren daar wordt je ook niet blij van
+2
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
en een boer met 500 koeien ligt daar nog geen minuut wakker van. Die regeld die 50 koeien wel effe bij ,met de financier

De vraag is natuurlijk hoe die bij die 500 gekomen is, want dat komt je niet aanwaaien.
Dat is structureel een beter resultaat draaien om de groei in koeien, rechten en grond te financieren en daardoor weer stappen te zetten. Als er elk jaar een cent achteraan gaat, gaat het op den duur ook erg hard van je af. Alles draait om het resultaat, dat is er ook echt wel te halen met 50koeien, alleen moet je dat in gepastere stappen doen dan een ander en niet perse op boerderij.nl willen komen met je 8000euro per ligbox stal. Dan de werktuigenberging maar ombouwen tot strostal voor droge koeien en kun je weer goedkoop 10 koeien groeien. Diegene die nu 500 koeien melkt hebben ook vaak van zulke tussenstappen gezet.
+2
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
De vraag is natuurlijk hoe die bij die 500 gekomen is, want dat komt je niet aanwaaien.

Tegen oud geld kun je geen resultaat draaien. In Brabant werden de boerderijen generatie op generatie gesplitst en huwelijken gearrangeerd. Als pachtboer werd je al met de nek aangekeken.

In Friesland golden er weer andere erfrechten dan in het oosten. Dan sta je al structureel op achterstand. Dan heb je nog de categorie weggekochten die verkast zijn naar beter gestructureerde gebieden. Per bedrijf staan de meeste koeien in Lelystad, Dronten en Oldambt. toeval?
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Dan heb je nog de categorie weggekochten die verkast zijn naar beter gestructureerde gebieden.

Zit ook een hele grote categorie bij die niet weggekocht is, maar de kans zag te verdubbelen door het destijds grote grondprijsverschil. Daarvan zijn inmiddels ook wel weer bedrijven gesplitst en ieder weer op het aantal koeien en hectares zit als tijdens de splitsing.

Zitten hier ook veel boeren uit zuid holland, zijn van een pachtbedrijf naar een eigendoms bedrijf gegaan in groningen wat ze net konden financieren. Behelpen met melkvee in een oude akkerbouwschuur. Maar hebben er na een generatie door zuinig te zijn en slim te investeren inmiddels wel een mooi bedrijf staan dat in balans is. Sommigen vertienvoudigd, dat is ze echt niet aan komen waaien, dat is ook zelf stallen bouwen en een uur langer melken ipv maatlatstallen zetten inclusief het hele Lely assortiment.

Dat is ook een keuze die een ander ook had kunnen maken, zagen misschien eerder de bedreiging en nadelen van een kleine huiskavel dan een ander, maar als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Als je het niet in de vingers hebt en elk jaar een paar cent tekort komt, kun je nog wel of niet uitgekocht zijn, het houdt op den duur gewoon op.
+4
verbi
@Noorderling Allemaal leuk en aardig. Ken ook zo n soort boer heeft het inderdaad op deze manier gedaan is nu 55 jaar en helemaal aan gort wat gezondheid betreft. Nu ook nog geen opvolger en daar sta je dan met je geploeter. Hij zegt nu zelf ook wat heeft het me opgeleverd? Niks. Achteraf zegt ie zelf ik wou dat ik 60 koeien minder had gehad, de stal had laten bouwen en zoals jij dat noemt het lely assortiment gehad had. Maar dat is nu te laat.Ook ik maak lange dagen niks mis mee maar wij brabanters willen ook nog genieten van het leven en ooit een feestje wordt niet vergeten.Maar het grootste probleem waar we ALLEMAAL tegen aan (gaan) lopen is de lage melkprijs.Die moet gewoon 40 cent zijn punt uit zo simpel is het en anders houden het er maar zeer weinig vol op termijn.
George
@verbi
Helemaal waar! Alleen vind ik die 40 cent zelfs nog magertjes uitgedrukt!
Noorderling
@verbi
Of je nu 50 of 500 koeien melkt, je hebt ze die met beide wel of niet druk zijn. Ook met 50 moet er 14x per week iemand zijn. Ook dat is een (mentale) belasting. Misschien is met 4man 400 koeien melken wel beter te organiseren, vraagt wel wat anders van je en sommigen kunnen het niet. Is niet erg, maar het is niet dat je op een groter bedrijf geen leven meer hebt, welke aannemer gaat er nog elke dag alleen op pad, welke garage zet alleen het werk rond. Uiteindelijk als je 24/7 een bedrijf te runnen hebt moet je dat met minimaal 3-5man in de benen houden wil je niet heel veel op geven. Hoe je dat weer in richt moet een ieder zelf weten.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Ook met 50 moet er 14x per week iemand zijn. Ook dat is een (mentale) belasting

Ik denk dat die belasting heel wat lager is als bij 500. 50 koeien melk je gewoon zelf even bij 500 ben je afhankelijk van melkers/personeel. En dat laatste geeft gewoon meer sores.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
En dat laatste geeft gewoon meer sores.

Personeel is bijna altijd een sluitpost binnen de melkveehouderij. Terwijl het daar bij begint, al staan ze ook niet altijd direct op jouw loonlijst.
Iedereen moet alles maar vanzelf kunnen zonder een woord uitleg, moet harder dan jezelf lopen, zelf alles zien en dan voor zo weinig mogelijk. Ergens moet je dan op toegeven en dat wordt dan blijkbaar niet geaccepteerd. En dan is het de schuld van het personeel, of ze kosten (nog) weinig en je leid ze zelf op. Of een goede medewerker kost je gewoon flink geld.

begint al bij de loonwerker waarbij gefronst wordt dat de trekker om 9uur savonds uit gaat en die boer wil dat de mest er even op komt, maar niet het inlevingsvermogen hebben dat het al 2weken van 6 tot 9 gedraaid wordt en er nog 2week werk ligt.

We moeten er zuinig op zijn. Onlangs melkmachinedealer kapot gegaan omdat de service op steeds minder schouders begon te rusten en dat niet echt bevorderend is om personeel binnen boord te houden. Dat is op een melkveebedrijf niet anders dat 24/7 door draait. Ken zat jongens die in de ploegendiensten draaien omdat de arbeidsvoorwaarden blijkbaar toch goed zijn, daar wordt ook erg veel van het personeel gevraagd en is ook een belasting op prive. Waarom kan het daar wel en in de melkveehouderij niet? Denk dat het vooral aan ons zelf ligt dat we het blijkbaar niet zo in weten te richten dat personeel het naar zn zin heeft.
pieta
@Noorderling Je praat er makkelijk over. Er goede invulling aan geven met personeel valt gewoon niet mee. Het gaat altijd door. Als je op een gegeven moment een man of tien personeel hebt kun je gaan afwisselen maar de weg naar 10 man personeel is best lang.
Kars
@Noorderling ken geen enkele garage of aannemer waar op een zondag ook gewerkt moet worden.
+1
robbies
@Noorderling Je praat er mij wat te makkelijk over. Of je schuldenvrij op een nieuwe stek kunt beginnen of je moet nog een erfenis uit het verleden mee torsen in een ouwe stal, maakt een wereld van verschil. In de melkveehouderij telt historie veel zwaarder mee dan in andere sectoren, waar je als ondernemer zelf veel meer sturing hebt op marge.
+2
pieta
@robbies Historie telt zeker mee. Maar goede resultaten doen ook wonderen.
+3
robbies
@pieta Je moet gewoon goed draaien om te ontwikkelen, dat trek ik niet in twijfel.

Uiteindelijk zegt omvang ook weer niets over toekomstperspectief. Als je nu 500 koeien melkt op 20 ha, kom je binnen afzienbare tijd ook weer voor andere uitdagingen te staan. Had je er misschien beter 200 kunnen melken.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Historie telt zeker mee. Maar goede resultaten doen ook wonderen.

Die goede resultaten komen rechtstreeks voort uit die historie!
+3
pieta
@kanniewaarzijn Pure lulkoek.
+1
weurding
@kanniewaarzijn ken ook voorbeelden die de goede historie omgezet hebben in een compleet fiasco
+3
robbies
Quote Reactie van @weurding:
ken ook voorbeelden die de goede historie omgezet hebben in een compleet fiasco

Die kennen we allemaal. Dus zonder goede resultaten ben je nergens. Ik denk niet dat daar een misverstand over bestaat. Maar in één generatie een bedrijf opbouwen van gemiddelde omvang naar 500 koeien dat ook nog eens in balans is met de hoeveelheid grond dankzij alleen maar goede technische resultaten, daar geloof ik niet zo in en de marge-arme melkveehouderij.
George
@robbies
Ik ook niet
bio boer
@robbies mijn vader is als dorps jonge begonnen heeft nu 150 ha eigendom 60 ha pacht 250 mk en 24000 kippen dat in 30 jaar maar ook grote schuld
robbies
@bio boer dat is bijzonder knap. Mooi dat het kan zo.
bio boer
@robbies moet wel zeggen dat we blij zijn dat de meeste grond 20 jaar geleden is gekocht schild bijna helft in de aankoop prijs met nu 😅 en 25 ha afgelopen jaren
robbies
@bio boer dat zal toen ook een uitdaging geweest zijn
+1
bio boer
@robbies met de kennis van nu goede keuze geweest ondanks dat het altijd zwaar heeft gedrukt op de financiën
Noorderling
@robbies
Bij een miljoen kg melk kun je op elke cent anderhalve ton lenen en afbetalen. Ook dat afbetalen is als je verstandig investeert een (goedkoop) productiemiddel voor in de toekomst en daarmee marge of inkomen. Want dat het meeste morgen niet al terug verdient wordt mag duidelijk zijn.

Als je die marge in het verleden al had, en toen daar 5ha grond van kon kopen. Heb je nu inderdaad een voordeel. Rente is gekelderd, als je vandaag de markt op wil koop je er maar 2 ha van, die inhaalslag ga je inderdaad niet meer maken. In die zin heeft historie wel invloed, maar dat is vooral wat is er gepresteerd en waarin is het geinvesteerd.

Uiteindelijk moet je het zelf doen, sommigen zijn met niets begonnen en maken er wat moois van. Ze zijn er ook die alles in een generatie verknallen.
+1
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
In die zin heeft historie wel invloed, maar dat is vooral wat is er gepresteerd en waarin is het geinvesteerd.

Wat is verstandig? Toekomstige topboeren kunnen weleens heel druk zijn met het repareren van de fosfaatellende van hun ouders. Ouders misschien heel netjes geboerd, een grote slag willen maken na het quotum, niet grondgebonden en dan zit je daar met je grote stal. Kan je ontwikkeling zomaar een jaartje of 15 achteruit zetten. als je een paar ton melkgeld mist in je begroting, kun je dat met goede resultaten niet compenseren.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Wat is verstandig?

Zorgen dat je bedrijf in balans blijft met grond, gebouwen en veestapel. Dat blijft altijd wat waard. Dan is een paar koeien minder en meer grond soms een goede keus, kan ook andersom, net wat je vertrekpunt is.

Het is een kwestie van risico's inschatten en afdekken. Zie niet veel die volledig grondloos groeien, gaat hier toch wel vaak samen op, dat is vaak een paar spantvakken erbij ipv verdubbelen en allerlei luchtkasten optuigen. Wordt niet gegokt op een moment, in het quotum kwamen er elk jaar een x aantal koeien bij, werden wat GVE referenties gekocht, daarna fosfaat. Gewoon je plan volgen en dat gratis groeien is er toch niet meer bij, of die lucht gaat in grond zitten bij grondgebonden, fosfaat, ammoniak of zat in quotum. Hoeft het niet dan valt het mee, ipv tegenvallers niet incalculeren en dat nat gaan op een datum.
robbies
@Noorderling
Quote:
Zorgen dat je bedrijf in balans blijft met grond, gebouwen en veestapel. Dat blijft altijd wat waard

Hoeveel ken jij er die met hun 500 koeien in balans zijn met grond?
Noorderling
@robbies
Meeste bedrijven wel. Ook wel met 700 en 1300 koeien. telen vaak zelfs nog krachtvoer met mks of granen.

Zitten wel een aantal bedrijven waar een loonwerker 2 of 4dagen zit per snede te hakselen.

Staan ook nog twee bedrijven te koop in het oldambt met 100ha huiskavel. Kun je mooi boeren.
Lepus
@Noorderling Wel ja, kost ook maar 10 miljoen.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Bij een miljoen kg melk kun je op elke cent anderhalve ton lenen en afbetalen

Mooi voorbeeld. laten we een boer nemen die eind mei 2015 30 vaarzen bijgekocht heeft. Die heeft daardoor 1500 kilogram fosfaat "gratis" verworven en de stal vol. Buurman ernaast heeft dat niet gedaan en moet 1500 kilogram (á 150 euro) kopen met financiering en heeft daardoor 225.000 euro achterstand op de buurman. Bij een omvang van een miljoen kilogram melk moet de buurman in de eerste 5 jaar structureel 5 cent beter draaien dan de boer die eind mei 2015 30 vaarzen bijkocht. Na 5 jaar is hij net zo ver als zijn buurman, maar die heeft waarschijnlijk ook niet stilgezeten. Komt er in de tussentijd een blokje grond te koop tussen hen in, dan mag jij raden wie de meeste kans heeft om dat gefinancierd te krijgen.
weurding
@robbies diegene die op dat moment de beste resultaten draait, kan ook net anders uitpakken dan je vermoedt
Rijkuil
@robbies Wanneer je buurman zijn vergunning maar in orde heeft en niet handelde met voorkennis dan is er niets aan de hand.
+1
pieta
@robbies Wat de een kan/wil is net zoals startpunt belangrijk. En telkens je beroepen op achterstand is een zwakte. Zet bedreigingen om in kansen. De een kan dat, de ander minder.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Wat de een kan/wil is net zoals startpunt belangrijk. En telkens je beroepen op achterstand is een zwakte.

Hoe bedoel je telkens? Ik zeg alleen dat historie een niet te onderschatten factor is, wellicht zelfs nog meer dan technische resultaten. Een groot areaal in de historie verworven, maakte groeisprongen wat makkelijker dan vanuit een pachtbedrijf eigendom opbouwen.

Altijd geluk is geen geluk en altijd pech is geen pech. Dat snap ik ook wel, maar je hebt zelf hier ook weleens aangegeven dat het allemaal wat makkelijker gaat als je - net als jij - een keer geholpen bent
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Hoe bedoel je telkens?

Ik vind het nogal eens naar voren komen. Maar ik kan het verkeerd zien.
robbies
@pieta
Quote:
Maar ik kan het verkeerd zien.

Niet alles wat ik plaats heeft betrekking op mijn eigen situatie.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Niet alles

Dit zegt dus bijna alles. 😁
+1
robbies
@pieta of een heel klein beetje 😬
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
k zeg alleen dat historie een niet te onderschatten factor is, wellicht zelfs nog meer dan technische resultaten

Ik denk dat technisch/economisch uiteindelijk meer gewicht in de schaal legt. Want wie niet goed draait verdient bar weinig en dan helpt je uitgangssituatie niet.
robbies
@pieta Dat zijn we eens. Bak je er Niks van, dan kom je nergens. Presteer je prima, dan is je historie van doorslaggevend belang hoe groot je slagkracht reikt. Heb je hypotheekvrij onderpand, dan kun je net die laatste paar ton extra lenen dan wanneer je extern borg moet gaan zoeken.

Hoe en wanneer je dat inzet is afhankelijk van je ondernemerschap. Ging je all in na 1 april 2015, dan kun je alles kwijt zijn.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Een groot areaal in de historie verworven, maakte groeisprongen wat makkelijker dan vanuit een pachtbedrijf eigendom opbouwen.

Mooi voorbeeld is een groot akkerbouwbedrijf met alleen maar tarwe. Houdt je netto misschien aan de teelt 500euro per hectare over. Moet je al 200 ha hebben voor een ton resultaat. Betaal je nog wat rente en aflossing en dan heb je nog net een beetje leefgeld op een areaal van 200hectare. In de praktijk zijn zulke bedrijven ook amper over te nemen zonder eigen vermogen in te wisselen voor vreemd vermogen omdat de verdiencapaciteit er niet is en ook niet wil maken blijkbaar. Een enkeling besluit eens een andere teelt te proberen dan tarwe en bieten.

Uiteindelijk is dat ook een keuze. de keuze is ook gemaakt om niet een paar duizend kippen of varkens te gaan houden en daarmee wel geld te verdienen. De groep die niets gedaan heeft en het zo als herenboer wel best vond, staat nu met lege handen en klaagt dat alles zo duur is. Maar de buurman met vee die een hoger saldo haalt per hectare koopt per boerderij bij na een goed jaar. Het verleden heeft dan inderdaad weer invloed op wat je vandaag kan, maar uiteindelijk zijn het wel keuzes die jezelf of je voorgangers bewust gemaakt hebben.
robbies
@Noorderling ik vind dat een verwarrend voorbeeld, omdat de kippen en varkensboeren die ik ken geen meter grond hadden. Jij gaat in jouw voorbeeld uit van grote akkerbouwers die hun rendement verhogen door hun productiemiddelen voor andere doeleinden in te zetten. Wil je jouw voorbeeld kloppend maken, dan moet je de productiemiddelen uit de melkveehouderij -gebouwen, grond, arbeid en vee - op een andere manier inzetten dan nu het geval is en op die manier groeisprongen faciliteren.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Jij gaat in jouw voorbeeld uit van grote akkerbouwers die hun rendement verhogen door hun productiemiddelen voor andere doeleinden in te zetten.

Het is een schakel van de keten toevoegen in je bedrijf, anders is het ook maar voertarwe.
Hier zijn veel het er bij gaan doen om juist hun producten beter tot waarde te brengen, maar lijden wel onder alle wetgeving rondom intensieve veehouderij en imago. Terwijl het in bedrijfsopbouw veel lijkt op hoe een melkveebedrijf met voer en mest gerund wordt.

Van niets komt niets, pootgoed verdient flink geld, maar maken daar ook erg veel uren voor, al dan niet meer dan een gemiddelde melkveehouder. Graanboeren kijken ook wat een ander kan, maar blijven ook hangen in excuses ipv bijvoorbeeld een samenwerking op te starten.

Blijven hangen in het vandaag en in excuses ipv plannen maken helpt je niet vooruit. Als je niet schakelt en geld gaat verdienen, houdt het op en duur gewoon op. In je periode als zelfstandig ondernemer kun jezelf ook best wat voor elkaar boxen en hoeven ouders of grootouders geen excuus te zijn.

En als een carriereswitch financieel goed uit pakt, waarom zou je geen fosfaatrechten verkopen, aflossen of investeren en geiten gaan melken?
robbies
@Noorderling je draait de discussie wel een beetje om nu. Plots gaat het over excuses en bedrijven die niet schakelen, terwijl we vertrokken hoe iemand bij 500 koeien komt. Jij zegt dat dat het gevolg is van vakmanschap. Ik denk dat het erg lastig is om van gemiddelde omvang binnen 1 generatie naar 500 koeien te groeien, zonder dat de balans daarbij doorschiet.

Overigens denk ik dat schaal in Nederland geen doel hoeft te zijn, maar vaak het gevolg is van historie, structuur en vakmanschap.
Jaap40
@Noorderling elke cent anderhalve ton lenen?
Hoe bedoel je dat?
+2
Noorderling
@Jaap40 @robbies 1cent is 10.000euro, 10.000euro/jaar aan rente plus aflossing met 6% kun je 1,6ton lenen en afbetalen. Als die grond naar je toe komt en met meer koeien meer gaat verdienen, of inkomen op peil houdt, houdt je bestaansrecht. Dus als je na 10jaar die cent over 1,5miljoen kg verschil weet te maken gaat het al over 2,5ton. Daarnaast heb je in die jaren je normale aflossing ook al gedaan van zeg eens 5cent. Heb je ook weer 5ton die naar je toe gekomen is. 10ha vrij of die je weer kunt investeren. in een nieuwe perceel grond waar je weer 10jaar voor aan de slag gaat.

Dat vliegwiel moet aan de gang en daarom is resultaat draaien veel belangrijker dan historie. Afbetalen en investeren in zaken wat op termijn geld oplevert, koeien moeten het betalen en grond zorgt voor een basis in de marge waar je goedkoop voer kunt winnen en mest kunt plaatsen. Maar met historie en eigen vermogen kun je geen rekeningen betalen. Het is makkelijk iedereen de schuld te geven, maar er zijn maar weinig die optimaal draaien en waar niks meer op voersaldo te winnen valt. Die grote posten is wat te winnen, met vaste kosten verdunnen. Op je erf moet het gebeuren.
Jaap40
@Noorderling zo werkt het vliegwiel. Heldere uitleg👍
@robbies nee wie is daar de grooste grondbezitter volgens mij ASR dan kan Ik ook wel groeien
+1
George
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl
Zo kunnen groeien? Maar ook willen?
Liever een klein beetje van mezelf dan heel veel van een ander! Trouwens dat ASR kost je jaarlijks een smak geld aan canon.
+1
@George ik wil het niet. en toch zie je het veel gebeuren . ik snap het niet op langer termijn . ben je het haasje .en het drijft de grond prijzen ook nog op .
Jaap40
@George erfpacht is moderne vorm van slavernij. heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl
George
@Jaap40
Doen ze zich zelf aan.
Kars
@bio boer als je denkt dat daarmee als boer van het gezeik af bent.
Ik denk dat stikstof dan niet probleem wordt, maar landbouwgrond vervuilt en uitgemergeld is en dat om te compenseren meer grond uit de landbouw moet om klimaat te redden. Links of rechts ze verzinnen wel iets om je grond gebondenheid onderuit te trappen.
+2
pieta
Quote Reactie van @Rodeo clown:
. Lijkt mij grond gebonden erg lastig worden ook voor degenen die dat nu al zijn

Overdrijven en je eigen tegenspreken is een vak. Wie het is is het en hoeft het niet meer te worden dus. Dat je het wel moet blijven is nog een aandachtspunt.
j h p
@pieta Jij bent de afgelopen 20 jaar niet gegroeid? Met of zonder grond? Wel of niet grondgebonden?
pieta
@j h p Wel gegroeid. 5-7 kg meer. 😁 Wij zijn in 2002 uitgebreid naar 100-110 koeien. Die heb ik nu ook. Ben meer als ggb momenteel. Kan zelfs mest aanvoeren.
Rodeo clown
@pieta nogal groen zeker? Als je in een gebied zou zitten waar aan alle kanten aan de grond getrokken word.
pieta
Quote Reactie van @Rodeo clown:
nogal groen zeker

?? wat bedoel je?
pieta
@Rodeo clown Dat aan grond trekken gebeurt vooral door partijen die geen koeien houden. Daar kun je misschien wel een deal mee maken.
Coen
@pieta , straks grond tekort om de overvloedige kuilbulten te plaatsen.
George
@Coen
Dat valt na 3 droge zomers wel mee , en als ik lees hier dat je maar 1 koe per ha mag houden heb je niet al teveel mest. Gaat het ook weer minder van groeien.
+1
deJong
@Rodeo clown je stopt al die buitenlanders toch gewoon in flats (grote mensen stallen)
+6
casev
Hier eisen aan stellen betekend alleen maar nog meer creatief boekhouden met verzonnen huur/pacht/ruilconstructies met akkerbouwers. Mooi verdienmodel voor wat creatieve goochelaars die lekker uit de ruif mee kunnen vreten
verwijderd
+2
labella
@Erco hoeft niet perse op een spaarrekening, je kunt ook een wat (vakantie)woningen kopen en verhuren of zoiets
verwijderd
+2
Hooibaaltje
@Erco en mischien nog wel beter dan koetjes melken.
+1
George
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
en mischien nog wel beter dan koetjes melken

In ieder geval makkelijker.
Noorderling
@robbies
Het is ook helemaal geen doel. Maar als je nooit iets probeert of veranderd, kom je ook niet vooruit. Gaat er om dat wanneer je wilt, je ook wat kunt bereiken. Niets doen en constateren dat na een generatie je marge is opgedroogd aan inflatie is in bepaalde mate ook een keuze, je weet dat het gebeurt. De vraag is of je er iets mee doet, en je kunt op vele manieren vooruit boeren, ben je niet perse koeien voor nodig, kunt huisjes melken, investeren in een windpark etc. Moet je alleen wel doen in de tijd dat het kan, en niet wanneer het moet of eigenlijk al had gemoeten. Dan ben je vaak helaas de laatste generatie boer.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
88
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0