Vogelaar & Haanstra: ‘Hou op met gezeik over natuur en klimaat’

‘Boeren moeten weer trots zijn op LTO. Dat het hún organisatie is die ook echt voor hún belangen knokt.’ Dat is wat de twee ervaren boerenbestuurders Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra willen bereiken, mochten ze voorzitter worden van de eens zo machtige landbouworganisatie. Iedereen in en rond de agrarische sector veerde even op: wat […]

Deel dit artikel

Reacties

+1
Weidezicht
Die voorzitter van VNO NCW, Hans de Boer? Stopt ermee, las ik ergens maar thuis zitten had hij nog geen zin in. Dat zou topbestuurder zijn. Kent politiek van binnen en van buiten. Vogelaar ook prima, maar is denk te recht door zee, en roept bij politiek weerstand op.
Jannus
Quote Reactie van @Weidezicht:
Vogelaar ook prima, maar is denk te recht door zee, en roept bij politiek weerstand op.

Denk dat gestrekte been meer is om stemmen te trekken maar aan de tafel zullen er toch compromissen gesloten moeten worden want niet overal kun je economisch optimaal produceren en dus is een hybridelandbouw dmv natuurinclusief een heel goed model waar boeren die in mindere gebieden toch een beloning kunnen krijgen voor hun inzet om het gebied leefbaar en in stand te behouden en laat de natuurclubs zelf hun terreinen maar de mouwen opstropen in plaats van gewillige handjes te zoeken
Hans van Bergen
@Jannus Wat is die beloning van nil dan?
Jaap40
@Hans van Bergen het verdienmodel van kringloop of natuurinclusief is en zal onduidelijk blijven.
Land duur pachten van de natuurclub en dan maar hopen dat er ergens een meerprijs tot stand komt.....
Hans van Bergen
@Jaap40 OK ik pacht al 30 jaar van sbb ben daar blij mee maar krijg niks extra 's voor melk of vlees.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
VNO NCW, Hans de Boer?

Geen goede keuze. Deze man is juist voorstander van de inrichting van dit land als metropool, zeker geen aanhanger van de landbouw. Laat Jan Cees het maar doen....wel recht door zee, maar daardoor ook duidelijk.
+1
j h p
@kanniewaarzijn Die de Boer is dacht een heel groot voorstander van Tristatecity.
hans1980
Top
+10
j h p
Als die 2 de boel weer op het goede spoor krijgen, wil ik nog wel weer nadenken over LTO-lidmaatschap. Had ik zelf (eerlijk gezegd) nooit verwacht.
Jaap40
@j h p zo zijn er nog wel meer.
Zal wel een grote schoonmaak nodig zijn voor lidmaatschap getekend gaat worden.
Koeien boertje
Laat ze alles maar samenvoegen in een collectief @j h p.
Past LTO na de schoonmaak wel tussen..
Die hoeft immers alleen bovenin plaats te vinden
jammermaarhelaas
Wanneer kunnen we stemmen voor een nieuwe voorzitter? Ze moeten toch eerst nog worden goedgekeurd door het huidige LTO-kader?
Rijkuil
Alweer de AH melk. Ik word er moe van. Melk is wit en komt uit een dier wat poept.
Komt die melk uit een koe van 6000 of 14000 liter?
De melk is wit en de poep is goed voor de bodem.
Kappen met die shit om hokjes te maken waar niet iedereen in past. We kunnen niet allemaal 5 cent bonus ontvangen, denk daar heel goed aan elke keer dat grondgebonden gepromoot wordt.
+5
arie.j
Zo'n kreet is natuurlijk niet zo realistisch, gewoon omdat de rest van de samenleving, en niet in het minste de EU, er beslist niet over op zal houden.
En dat kun je wel reageren met "we willen geen gezeik", 'En wij zijn trots".
Maar daar hou je opgelegde verandering helaas niet mee tegen.
+8
familie pelle
@arie.j
Quote:
. Zo'n kreet is natuurlijk niet zo realistisch,

En jou reactie evenmin omdat je waarschijnlijk het hele artikel niet gelezen hebt? Onderstaand een citaat van de heren:
“Die keus mag en kan de maatschappij altijd maken, maar dan wel op basis van een eerlijk en fatsoenlijk traject en een fatsoenlijke financiële afwikkeling. Niet op basis van uitroken, zoals nu gebeurt.’
Waarheid als een koe Arie.
+3
Jaap40
@arie.j deze 2 heren moet de kans gegund worden. Ze steken telkens weer hun hoofd boven maaiveld uit, wat te prijzen is.
Een beter alternatief is er voorlopig niet, maar goed ook overigens. Een stevige frisse wind door LTO, prima vooruitzicht.
jan.1
Quote Reactie van @arie.j:
Zo'n kreet is natuurlijk niet zo realistisch, gewoon omdat de rest van de samenleving, en niet in het minste de EU, er beslist niet over op zal houden.En dat kun je wel reageren met "we willen geen gezeik", 'En wij zijn trots".Maar daar hou je opgelegde verandering helaas niet mee tegen.

Boeren zijn het nog niet vergeten dat Calon de de boeren fraudeurs noemde....Calon is weg...maar de toon was gezet.
Laat er maar een frisse wind waaien bij de lto,opschudden de boel en stoppen met die onzinnige stapel wetgeving.
marcel r
Het enige wat LTO nodig heeft is iemand die duidelijk kan vertellen en uitleggen wat LTO doet.
Blijkbaar schiet LTO daarin tekort.
Anders zou iedere agrariër wel lid zijn.
Rijkuil
+1
Bennie Stevelink
@marcel r zo eenvoudig zit het niet in elkaar. Het opvallende is namelijk dat boeren die kritisch zijn op LTO omdat die beleidsinhoudelijk niet genoeg voor elkaar krijgt, tegelijk enthousiast zijn over alternatieve organisaties die nog veel minder of zelfs helemaal niets voor elkaar krijgen.
Al jaren vraag ik mij af waarom kritische boeren zo enthousiast zijn over alternatieve organisaties die veel minder voor elkaar krijgen als LTO. Dat is niet zomaar, er moet iets zijn wat deze boeren enthousiast maakt.
Beleidsinhoudelijk resultaat kan niet de reden zijn want dat leveren ze niet. Maar wat is het dan wel?

Een paar weken geleden heb ik een artikel voor Nieuwe Oogst geschreven met als titel: “ga in de leer bij een veehandelaar”. Nadat het desbetreffende nummer van Nieuwe Oogst al verschenen was zag ik plotseling het antwoord. Het lag besloten in dit artikel, wat ik niet in de gaten had toen ik het schreef.
Ik heb een nieuwe artikel geschreven waarin ik uitleg wat de logica is van boeren die enthousiast zijn over alternatieve organisaties die minder tot niets presteren tov LTO.
Bij Nieuwe Oogst laten ze het artikel nog even op de plank liggen omdat het anders te dicht op het vorige artikel zit. Het zal binnenkort wel een keer geplaatst worden.
+2
Weidezicht
@Bennie Stevelink nou ben benieuwd, vond de veehandelaar geen beste vergelijking.
+2
George
Quote Reactie van @Weidezicht:
nou ben benieuwd, vond de veehandelaar geen beste vergelijking.

Dat was een wazig zeververhaal.
+3
Jaap40
@Bennie Stevelink
Het huidige LTO heeft als verlengstuk van het ministerie de plannen /beleid al weggegeven voordat 'de alternatieve ' organisaties er ook maar 1 vinger achter hebben kunnen krijgen. Daar gaat het verkeerd. Onder het mom van LTO vertegenwoordigt de boeren wat achterhaald is maar waar overheden ge(mis)bruik van maken.
+4
jammermaarhelaas
@Bennie Stevelink

1 oktober 2019 was er een actie van boeren, ze trokken met hun voertuigen naar het malieveld in Den Haag. Sindsdien weet men op LNV dat de boeren weerwoord kunnen geven, dat LTO niet meer de enigste is die hen vertegenwoordigd.

Mij valt op hoe er, voor de coronatijd, toen er nog vergaderingen waren, destijds door LTO bestuurders werd neergekeken op nieuwkomers, en hoe ze zich hebben geschikt toen bleek hoeveel steun deze nieuwkomers hebben.
Dat nu zelfs LTO voor Dirk Bruins via Whatsapp een videoboodschap verspreid die qua vormgeving en begeleidende muziek heel sterk lijkt op videoboodschappen van een nieuwkomer, waar een jaar terug op werd neergekeken. Het kan verkeren wil ik maar zeggen.

Persoonlijk ben ik van mening dat er door de inspanningen van de nieuwkomers veel bereikt is.
En voor wie niet gelukkig is met deze nieuwkomers, niet ziet wat hen drijft, waar ze heen willen, waar ze voor staan, en alleen vooral negatieve aspecten uitvergroot, dan vind je ongetwijfeld een achterban, die onwetend is over wat de plannen van LTO hadden betekend, mochten de nieuwkomers niet opgestaan zijn.
+5
j h p
@Bennie Stevelink Dat die alternatieve organisaties volgens jou niets voor elkaar krijgen zou dat misschien er ook aan kunnen liggen dat LTO die anderen in de kou laten staan, gras voor de voeten weg maaien, heel snel heel toeschietelijk kunnen zijn richting LNV, buren zijn van LNV en goed betaald worden door LNV. Ik vergeet nog zat denk ik maar zo.
Even een voorbeeldje van wat LTO voor elkaar krijgt, vorig jaar vroeg de NMV mooi op tijd een verlenging aan voor de uitrijd periode en vroeg 6 weken extra, LTO kwam er een eindje achteraan en vroeg 2 weken.
Wij kregen op veengrond 4 weken.
Een dag of wat later las ik ergens dat LTO zo dik tevreden was want ze hadden precies gekregen wat ze wilden.
Dat zijn echt van die broekafzakkers.
+2
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik heb een nieuwe artikel geschreven waarin ik uitleg wat de logica is van boeren die enthousiast zijn over alternatieve organisaties die minder tot niets presteren tov LTO.

Ik hoef jouw uitleg over LTO niet , alstublieft niks meer schrijven. Er is maar 1 uitleg dat ze jarenlang gehuicheld hebben met van alles en nog wat , complete misvisies hebben verspreid en belangen verkwanseld . Het is niks en het wordt niks meer met LTO. Punt 😄
+1
Bennie Stevelink
@George in mijn artikel, wat nog op de plank ligt, geef ik geen uitleg over LTO maar over boeren zoals jij. Waarom boeren zoals jij, die LTO haten omdat ze niet genoeg voor elkaar krijgen, tegelijk zo enthousiast zijn over alternatieve organisaties die nog veel minder voor elkaar krijgen.
+5
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
LTO maar over boeren zoals jij. Waarom boeren zoals jij, die LTO haten omdat ze niet genoeg voor elkaar krijgen,

Ik geef zelf aan waarom ik het helemaal niks vind. Het ergste vond ik nog altijd de misvisie dat ze het melkquotum wilden afschaffen!
Dat jij alleen denkt te weten waarom boeren niks van LTO moeten weten is wel heel erg ingenomen van jezelf. Aan eigendunk heb je in ieder geval geen gebrek. Alleen jammer dat je door je schrijven jezelf zo belachelijk maakt hier en dat onder je eigen naam is wel jammer voor je.
Bennie Stevelink
@George wat is er met jou aan de hand George? Kun jij niet lezen? Mijn artikel gaat niet over de vraag waarom boeren zoals jij kritisch zijn op LTO. Dat is toch kraakhelder! Jullie zijn ontevreden omdat LTO niet genoeg voor elkaar krijgt en overal aan toegeeft.

Mijn artikel gaat over de vraag waarom boeren zoals jij zo enthousiast zijn over andere organisaties die nog veel minder voor elkaar krijgen. Andere organisaties die vaak zelfs helemaal niets voor elkaar krijgen. Waarom daar zo enthousiast over? Al jaren keek ik hier met verbazing naar en vroeg mij af waarom dat is. Totdat ik een paar weken geleden, na het verschijnen van mijn vorige artikel, een eureka-moment had en plotseling begreep waar dat enthousiasme vandaan komt.
+1
George
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
na het verschijnen van mijn vorige artikel, een eureka-moment had en plotseling begreep waar dat enthousiasme vandaan komt.

Mijn eureka moment van vandaag is dat ik je een grote zanik en zevermuts vind. 😄
+5
John Spithoven
@Bennie Stevelink Beste Bennie, ik denk dat de sector op dit moment geen behoefte heeft aan een verhaal wat ons niet bindt, maar een verhaal wat ons wel bindt. En dat is hard nodig. Bijv voor de melkveehouderij 1 producentenorganisatie. En dan weet ik zeker dat dit duo daar een bijdrage aan kan leveren. Ik ken beide kandidaten goed. Ze hebben overwicht, hebben beide leren vallen en weer opstaan, hebben beide visie en durf, maar kunnen ook de beperkingen inzien van bepaalde partijen in de sector.
Daarom denk out of de box, vertrouwenscommissie, en benoem geen leider uit eigen gelederen, maar zoek naar vernieuwers.

En als men blijft doen wat men deed, blijft alles zoals het was!!!
+1
Bennie Stevelink
@John Spithoven beste John, dit is toch de hypocrisie ten top! Ruim een half jaar geleden bestond het Landbouw Collectief nog. Er was behoefte aan eenheid.
Juist op dat moment kwam de Blue Tiger laster over LTO naar buiten. Direct werd dit met groot enthousiasme gedeeld op de Facebookpagina van FDF. En ook op de persoonlijke Facebookpagina van hoofdbestuursleden van FDF. Daarbij werden de strijders opgeroepen om het zoveel mogelijk te delen.
Nog dezelfde dag werd duidelijk dat de laster inderdaad laster was. Door FDF werd echter geen correctie geplaatst. Ze vonden dat ze het verspreiden van laster gewoon konden doen.
Hoezo eenheid?
Achso
@Bennie Stevelink kortzichigheid en korte Termijn geheugen heb je in ieder geval geen gebrek aan..
+4
John Spithoven
@Bennie Stevelink Hypocrisie is volgens Wikipedia

Hypocrisie of huichelarij is het voorwenden van geloof, gevoelens, moraal of deugden zonder daar volledig achter te staan of de daaraan verbonden normen en waarden zelf in praktijk te brengen, in het bijzonder bij het bekritiseren van anderen.

Ik kan jou opmerking niet plaatsen aan de hand van mijn reactie.

Maar wat zie jij voor oplossing?

Waar moet nieuw leiderschap aan voldoen volgens jou?

Ik zag nog een column van de hoofdredacteur Nieuwe Oogst voorbij komen.
Daar wordt zelfs gesuggereerd dat bedrijven die niet in het natuur wensdenken passen van enkele vooraanstaande bestuurders, van hun bedrijf afgezet moeten worden.

Hier de link

nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…

Met dit citaat

De bank wil de transitie versnellen en daar een stevige rol in spelen. Boeren en tuinders die niet in staat zijn om mee te gaan met de vernieuwing of niet willen, gaat de financier begeleiden richting bedrijfsbeëindiging of deelname aan een warme sanering.

Het is wederzijds olie op het vuur gooien.

Daar komen we niet verder mee, daar horen nieuwe sterke gekozen leiders bij.
Rijkuil
@John Spithoven Ja mooi hè? Wanneer je de wensen van D66 Rabo niet volgt mag je via de achterdeur de sector uit. Leuke visies
+6
Ricochet
Arrogantie ten top.
Alsof jouw waarheid de enige is. Echte LTO vertegenwoordiger.@Bennie Stevelink
+4
Jannus
Quote Reactie van @Ricochet:
Arrogantie ten top

Ik hoor de gong van 1 april 2015 nog naklinken: Bevrijdingsdag

Maar ik hoor ook 1 oktober 2019 nog naklinken : One for All

Wat zijn de verschillen en waar gaat het fout??
+1
weurding
@Jannus 1 april was een foute grap
Melkboer16
@weurding het was idd een foute grap!
Feit is dat we nu met z’n allen 2 miljard liter meer melken!
Iedereen had de stal vol en ging los maar helaas we zaten 3 maanden later weer vast!
Het enige wat LTO daar fout heeft gedaan en dat neem ik ze zeer kwalijk is dat men bijvoorbeeld op de quotumhouders van 2013 een fosfaat of koe rechten quotum had moeten regelen!
Dan waren er geen grote groeiers of nieuwkomers geweest die nu veel gratis P kregen!
Overigens zie ik van die nieuwkomers nog niet veel weelde!
Hadden zich het denk ik ook anders voorgesteld met een schamele melkprijs.
Rijkuil
@Melkboer16 De enige beperking na 1-4-2015 was je houderschapsvergunning. Die is gebaseerd op ammoniak. De toedeling is niet gebaseerd op ammoniak maar fosfaat. Een van de eisen uit Brussel is dat er niet meer rechten toegekend worden dan vergund via de houderschapsvergunning.
Toekenning op basis van fosfaat is een vreemde zaak omdat je geen beperking had hoever fosfaat je per dier mocht produceren. Ook de werkelijke geproduceerde hoeveelheid is geen basis voor toekenning geweest.
+1
gerrie-hul
@Bennie Stevelink Wat heeft lto zoal bereikt in al die jaren Volgens mij bitter weinig En geef ook eens antwoord op de vragen die hier aan je gesteld worden Of ben je alleen maar voor de bühne bezig

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0