Bio-boeren: schrap belasting op biologisch voedsel

Nederlanders die in de supermarkt of bij de groenteboer kiezen voor biologisch eten, zouden hierover geen btw hoeven te betalen, vinden biologische boeren. Ze roepen het kabinet op de btw te schrappen en ervoor te zorgen dat alle keukens van de overheid in 2026 alleen nog maar biologisch eten serveren.

Laatste  |  

Reacties

+4
Jaap40
Bewijs eerst maar eens als bio sector dat je beter bent als de rest. Dat bio zich verheven voelt boven de rest was al wel duidelijk ja.
Arrogant vies clubje op deze manier jezelf afzetten met btw verlagen tov rest...
Kaiser
Als dat gebeurd geen btw zou het vies zooitje zijn gaat er de beuk erin door andere sectoren die ook bio waardig zijn behalve niet skal certfcaat
BertK
In 1990 was ca. 1-1,5 procent biologisch, nu iets van ruim 3 procent. Verdubbeling in 30 jaar tijd, al gaat het nu wel harder.
Jaap40
@BertK het gaat volgens de bio sector niet hard genoeg de afzet, juist stagnerende danwel dalend. Vandaar de roep om btw eraf te halen van bio.
De consument vindt argument bio klaarblijkelijk niet (meer) interessant of gewoon te duur.
+1
Coen
@Jaap40 , o.a. bedrijfskantines zijn het afgelopen halfjaar afgehaakt op hun afzetkant, nu de werknemers thuiswerken eten ze weer goedkoop uit de supermarkt.
arie.j
Quote Reactie van @Coen:
@Jaap40 , o.a. bedrijfskantines zijn het afgelopen halfjaar afgehaakt op hun afzetkant, nu de werknemers thuiswerken eten ze weer goedkoop uit de supermarkt.

Precies en de horeca ging ook relatief veel bio naar toe, om zoiets te herstellen helpt geen btw verlaging. Meer bio hoort trouwens geen doel op zich te zijn.
Jaap40
@arie.j en na de corona crisis kan het maar zo zijn dat de vraag in het hogere segment blijvend weg is gevallen. Tel je knopen en werk aan je kostprijs.
bio boer
@arie.j de legbatterij eiren zijn ingestort kwa prijs en de beterleven eieren niet aan teslepen de horeca pronkt met bio biefstuk maar gebruiken ondertussen de goedkoopste eieren
sorry
Bio juist duurder maken..blijft er meer over voor de boer....wordt het interessanter om over te schakelen als boer
ted9
Spul is negen van de tien keer in de aanbieding.
Koeien boertje
Kan de btw wel naar de boer.
Gaan we er in 40 jaar toch nog iets op vooruit
+3
newholland6640
Wat een kortzichtige reacties hier.
BertK
@newholland6640 Gedeeltelijk eens, maar het is dan ook een kortzichtig voorstel.

Je wordt uitgenodigd om zelf met een weloverwogen reactie te komen.
+1
newholland6640
@BertK

We moeten leren om trots te zijn op ons product en ons product te promoten. En ook markt en consument gericht te denken. Wat mij betreft is dit daar een voorbeeld van.
Jaap40
@newholland6640 trots en ideologie (natuur en klimaat) brengt geen omzet vriend!
+1
newholland6640
@Jaap40

Maar waarom focus je dan op bio? Gangbaar zijn net zo goed argumenten voor te verzinnen om de BTW af te schaffen, waarom doen we dat niet?
Jaap40
@newholland6640 goed idee! Nu nog een plan

Het steeds maar weer aanhoren van de bio ideologie komt me de strot uit na dit btw idee van de biologische sector....
+3
weurding
Oneerlijke concurrentie. Elektrische auto's zetten ze ook al ( uit nood) weg met subsidies en minder mrb , bijtelling terwijl het niet eens bewezen is of het beter is voor mens en milieu
Kaiser
@weurding klopt t is geen bal beter kwalitatief niet en rest ook niet alleen maar gevoel zijn rommelkonten ze maken dr zooi van dat volk t zijn de laatste stuiptrekkingen in Denemarken gingen de veehouders die bijna failliet gingen ook om naar bio en daarna kapot
Koeien boertje
@weurding het is hier wel beter, alleen het probleem is opgelost door het naar de 3e wereld landen te schuiven.
Én daar hebben ze geen keus
groeier
@Koeien boertje
Bio is enkel alleen bio als je een moestuintje hebt en je doet alles met je handen, moet je trouwens ook niet langs een snelweg liggen. Al dat andere zogenaamde biologisch is per kg product nog minder schoon dan gangbaar. Tel AUB de belasting dan ook niet voor de andere.
bio boer
@groeier bioboer is voor het milieu schooner voor klimaat maakt het weinig uit dat klimaat verhaal stel ik mijn vraagtekens bij
+1
groeier
Quote Reactie van @bio boer:
bioboer is voor het milieu schooner

Per ton product maakt de milieudruk meestal niets uit. Je product is in sommige gevallen wel wat gezonder voor de mens, tenminste voor dat piepkleine groepje mensen die t kunnen betalen.
bio boer
@groeier per ha wel daar vind de mileu schade plaats ook buiten de regio om door de vele input op veel reguliere bedrijven

zo veel duurder is het niet huismerk jumbo volle yoghurt is goedkoper dan de reguliere van campina
groeier
Quote Reactie van @bio boer:
per ha

Is maar net hoe je dat bekijkt, wat de arbeid betreft kan je bio beter in goedkopere landen produceren. De grond is daarvoor in west Europa veel te duur en je kan de wereld met Bio toch nooit voeden.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot belasting , supermarkt , boeren , biologisch , overheid , eten , btw en voedsel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1.741