‘Geen zonnepark of woningbouw in het weiland’

Weilanden en akkers moeten niet worden gebruikt voor grote zonneparken of woningbouw. Dat vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking, meldt LTO Nederland. De boerenorganisatie heeft een representatief onderzoek laten doen naar de beleving van het platteland en rol van boeren en tuinders.

Deel dit artikel

Reacties

+1
weurding
👍👍, maar of men zich er wat van aantrekt?
+1
kanniewaarzijn
@weurding Precies! Het gaat om het grote geld, dus wordt allemaal doorgeramd.
+1
hans1980
Precies laat Carola gauw dat idee van grondgebonden los laten , elk jaar verdwijnen er 1000en ha's aan zonneweides en infrastructuur, huizen
Denk eerder dat we in moeten zetten om intensief met inachtneming van milieugrenzen!!
cjw73
@hans1980 nou dat grondgebonden kun je wel lekker tegen aan trappen maar binnen 10 jaar is het realiteit. Neem dat maar van mij aan. Want kunnen we derogatie wel schudden.
hans1980
@cjw73 heb je >100ha?
cjw73
@hans1980 nee gelukkig niet.
+2
verbi
@cjw73 Over 10 jaar zijn er nog een paar GRONDIG boertjes over en de rest is weg getreitert Dus dat is dan de realiteit. En dan denkt men hoe kan het toch dat er nog zo weinig boeren zijn......
cornelissen
@verbi Hier in de buurt is de gemiddelde melkveehouder grondgebonden, Grondig is ook in het noorden ontstaan , daar de belangenorganisaties van een regionaal "probleem" ( als het een probleem is) een nationaal "probleem " willen maken
+4
labella
Zonneweiden wordt het nieuwe weiden. Als ze genoeg bieden mogen ze van mij alles kopen.
j h p
@labella Een zonnepaneel vreet met heel wat meer bekken dan een koe, en dan moet je op stal waarschijnlijk ook nog een heel stel ruifvreters bijvoeren.
+1
Hooibaaltje
@labella zo is het. Gauw verkopen voordat het iedereen gaat doen.😉
hoest
Hier in de buurt worden momenteel meerdere gerealiseerd maar geen een in open gebied. De een op een geluidswal een andere op een zeiknat te hoek tussen de a32 en de spoorlijn en nog 2 tegen een industrie terrein aan
kanniewaarzijn
@hoest Zo hoort het ook.
apel
Wat word er geboden zoal dan voor een stuk van bijv 25 ha? Weet iemand dat? Vind het doodzonde van de grond. Bij ons de gemeente is nu een boer die 38 ha heeft vol gelegd.
Zwaagdijk
@apel 4000 ongeveer. Maar lees ook 5000.verschilt pittig hoe het net in de buurt is.
+9
George
Quote Reactie van @apel:
Wat word er geboden zoal dan voor een stuk van bijv 25 ha? Weet iemand dat? Vind het doodzonde van de grond. Bij ons de gemeente is nu een boer die 38 ha heeft vol gelegd.

Waarom is dat een doodzonde? Er is van alles meer dan genoeg , Tarwe , gerst , aardappelen , bieten , mais , gras , uien , etc. Alle prijzen van door ons geproduceerd voedsel is erg laag en dekken amper de kosten. Als dit een nieuw verdienmodel is voor boeren juich ik het alleen maar toe , bovendien is die grond (tijdelijk) uit productie wat goed is om minder overschotten te produceren. Prijzen voor huur variëren van 4 tot 6 duizend Euro en verkoop brengt ongeveer dubbele agrarische waarde op al naar gelang van de locatie waar ze met stroom heen kunnen.
En ja als ze woonbestemming op je grond leggen loop je helemaal binnen , ik denk dat ze voor die prijzen welke in verleden werden geboden van 5 ton per ha best wel wat kunnen kopen hier en daar. Dan is het plotseling niet meer zo'n zonde. 😄
Noorderling
@George het is soms meer afgunst dan visie. Als een ander maar niet vooruit kan boeren. Iedereen is ook tegen windenergie, totdat ze zo'n melkkoe op hun land kunnen krijgen.

Toch mooi als je wilt verdubbelen, alles aflossen of een carrièreswitch wilt maken.
+1
weurding
@George het is gewoon geen kijk, of het nu zonde van de grond is of niet
+1
Bietenbrug
@weurding die kun je wel aan het zicht onttrekken met wat bosjes
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
et is gewoon geen kijk, of het nu zonde van de grond is of niet

Ze passen het landschappelijk in zodat het niet direct opvalt.
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
Ze passen het landschappelijk in zodat het niet direct opvalt

direct naast het dorp met een dijkje cq wandelpad er omheen..
George
Op Boeren business staat het volgende en zijn ze wel voor zonneparken.

Zorgen over verdwijnen van grond
Er zijn dan ook grote zorgen over het feit dat landbouwgrond onder druk staat. Door industrie, zonneweides en woningbouw is in de afgelopen 30 jaar al ongeveer 190.000 hectare (oftewel 10%) van het landbouwareaal in Nederland verdwenen. Bescherming is volgens de Nederlanders dan ook noodzakelijk.

Daarnaast vindt een grote meerderheid (ruim 77% van de respondenten) dat boeren noodzakelijk zijn voor de vitaliteit en leefbaarheid van het platteland. Een vergelijkbare groep is van mening dat weidegebieden in de Randstand niet voor woningbouw mogen worden bestemd. Opvallend is dat een groot deel van de Nederlanders (52%) wel voor het plaatsen van zonneparken op weilanden en akkers is.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Daarnaast vindt een grote meerderheid (ruim 77% van de respondenten) dat boeren noodzakelijk zijn voor de vitaliteit en leefbaarheid van het platteland. Een vergelijkbare groep is van mening dat weidegebieden in de Randstand niet voor woningbouw mogen worden bestem

Weet je wel wat dat in de praktijk betekend?
Dat dorpen en steden wel moeten bouwen (huizen zijn er flink tekort) maar alleen binnen de bebouwde kom van het dorp .
Dus alle groen daar verdwijnt, en dan woon je wel op het platteland maar in een dorp met allemaal stenen en de buren op je lip.
Voor een enkele ha landbouwgrond extra de leefbaarheid naar de knoppen. Ben ik op tegen.
George
@arie.j
Ik heb dat artikel niet geschreven!
arie.j
Zeggen dat de buren niet mogen verkopen zeker?Maar niet voor zichzelf ?
Zodra een boer voor woningbouw de driedubbele agrarische prijs wordt geboden verkoopt 90% van de boeren en is blij met de centen
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Zodra een boer voor woningbouw de driedubbele agrarische prij

Dat is veel te weinig. 😁
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Dat is veel te weinig.

Onderstaand tabelletje klopt niet?
Is natuurlijk al van enkele jaren oud
pbl.nl/sites/default/…

(klik om te vergroten)

weurding
@arie.j denk idd niet dat prijzen van 2005 nog representatief zijn voor 2020. Niks meer gestegen dan de prijs van grond in 15 jaar. En ook niet alles geloven wat je het net plukt 😉
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j denk idd niet dat prijzen van 2005 nog representatief zijn voor 2020. Niks meer gestegen dan de prijs van grond in 15 jaar. En ook niet alles geloven wat je het net plukt

Daarom hoor ik graag mensen met ervaring.
Maar het lijkt wel eens of die beloven hun mond te houden.
Verder maakt het natuurlijk wel uit of het alleen de grond betreft, of dat er een landbouwbedrijf met schadevergoeding en wellicht belasting constructies bij betrokken is
pieta
@arie.j 3 keer de agrarische prijs bedoelde ik. Volgens mij is dat in 2005 al keer 5 zowat. En de factor is enkel groter geworden volgens mij.
komelker 2
Hier in Friesland worden juist heel veel woningen gebouwd.
Alleen zijn dat vakantie of tweede woningen ze worden op de mooiste locaties gebouwd.
Er zijn hier dorpen die volstaan met tweede woningen terwijl de jeugd moet vertrekken uit het dorp omdat er geen beschikbare woning voor hun is.
Laat de regering eerst maar eens ingrijpen bij de tweede woninghuis bezitters.
In plaats van meer stikstof ruimte en grond bij de boeren proberen weg te halen.
arie.j
Quote Reactie van @komelker 2:
Hier in Friesland worden juist heel veel woningen gebouwd.Alleen zijn dat vakantie of tweede woningen ze worden op de mooiste locaties gebouwd.Er zijn hier dorpen die volstaan met tweede woningen terwijl de jeugd moet vertrekken uit het dorp omdat er geen beschikbare woning voor hun is.Laat de regering eerst maar eens ingrijpen bij de tweede woninghuis bezitters.In plaats van meer stikstof ruimte en grond bij de boeren proberen weg te halen.

Dat is slecht te volgen, als er voor een 2e woning een vergunning mogelijk is dan moet dat ook als eerste woning kunnen.
Dat ze op de mooiste locaties bouwen hebben ze natuurlijk alleen maar gelijk in.
Maar je maakt mij niet wijs dat er in jouw gemeente wel een vergunning voor een 2e woning mogelijk is maar niet al eerste woning.Of is prijs van de bouwgrond soms hun bezwaar?
+1
cjw73
@arie.j is hier net zo. Het ene na het andere parken met vakantiewoningen wordt uit de grond gestampt en gewone bouwkavels zijn er niet. En verder worden de bestaande huizen voor de hoofdprijs gekocht door volk uit het westen.
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
En verder worden de bestaande huizen voor de hoofdprijs gekocht door volk uit het westen.

Dat is net hoe je het bekijkt, ik woon in het westen en vind de huizenprijzen bij jullie eerder laag dan hoog.Dat zal wel de reden zijn.
Die hoofdprijs van jou is gewone prijs, en als ik zelfs vrijstaande huizen bij jullie zie van tussen de 3 en 4 ton dan zijn huizenprijzen bij jullie laag.
Een zelfde vrijstaand huis is hier zeker een paar ton duurder dan bij jullie, en in de duurdere klasse praat je over nog meer tonnen verschil.
+2
cjw73
@arie.j je verhaal klopt 100%. Alleen voor de starters is hier geen huis meer te krijgen.
+1
weurding
Quote Reactie van @komelker 2:
Laat de regering eerst maar eens ingrijpen bij de tweede woninghuis bezitters.

waarom? wat is het volgende? 3e auto? boot caravan camper? boeren met 2 bedrijven? zijn tal van andere dingen om (kan het bijna niet uit mijn mond krijgen) "stikstofprobleem" op te lossen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , landbouwgrond , platteland , tuinders , zonnepark en zonneparken ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0