'Schouten blundert met het nieuwe mestbeleid'

Johan Mostert, voorzitter van de sectie meststoffendistributie bij Cumela, vindt dat landbouwminister Carola Schouten met het nieuwe mestbeleid een politieke blunder begaat. Het plan staat volgens hem haaks op de eerder geschetste principes van kringlooplandbouw.

Deel dit artikel

Reacties

hans1980
Eindelijk duidelijk statement
Blunders maken daar zijn ze goed in . Hoe wil je nu beleid maken met een zooi van die ramdebielen in dienst
Jaap40
Dus maar weer met gestrekt been er tegen in.
Met wat meer geduld in den Haag stoppen de boeren ook wel hoor, minister Schouten
+4
avondrood
Het is zo weer 1 okt. Kan de landbouw zich weer opmaken naar Den haag. Wat een zooitje was het al en het wordt nog erger.
+1
puntertje
Ik kan m'n mest plaatsen, als ik dan van al die eisen af ben die me opgelegd zijn om fraude te voorkomen dan zul je mij niet horen. Heb ik ook eens een keer een voordeel van het niet knetter intensief zijn.
+1
klompen
@puntertje ik red me er ook wel mee maar mocht de derogatie eraf gaan wordt het een ander verhaal
puntertje
@klompen Als die er af gaat dan is juist mestfraude de oorzaak. En dat wordt o.h.a. niet door boeren gedaan die zelf alle mest kunnen plaatsen.
+1
spotmelker
@puntertje en juist die zgn fraude mogelijkheden blijven bestaan of worden zelfs uitgebreid. Ze hadden het heel simpel met een 'fosfaatpeilstok' in de grond op kunnen lossen.
+5
puntertje
@spotmelker Op termijn alleen derogatie voor grondgebonden veehouderij. En de sector zelf moet beseffen dat met uitzonderingetje zus en zo, gebaseerd op rekenmodelletje X en Y met theoretisch berekende efficiëntie Z een dusdanig oerwoud aan spelregels gaat geven zodat een enkele boer wat voordeel haalt terwijl der rest verstikt wordt door de regelbrij.
+1
hans1980
@puntertje niet met jou eens we leven in 2020 veel wordt gewogen geanalyseerd GPS e.d.
Nieuwe graszaadmengsels betere mais efficiëntere koeien betere stallen e.d.

Nu maakt het met grondgebonden allemaal nix uit hoe je het doet al boer je op klapzand/veenprut haal je een paar snedes minder binnen...

Enkel om de controleurs het makkelijker te maken
+2
spotmelker
@hans1980 Gewoon een fijnmaziger fosfaatklassen systeem, dus 10 klassen i.p.v. de huidige 5 met bijbehorende plaatsingsruimte tussen 150 kg( bij PAL minder dan 10 en 0 kg bij PAl meer dan 80. tegelijk naar een beter getal zoeken dan de PAl. Dan stuur je gewoon zelf je plaatsingsruimte. Vind je het leuk om mest te dumpen op een perceel dan ben je de jaren er op die plaatsingsruimte gewoon kwijt. En laat mestverwerken aan de markt over, met dwang is/wordt dat een drama.
+2
pieta
@spotmelker En hoe gaan we de grondmonsters dan nemen?
puntertje
@pieta idd, ik heb al monsternemers gehoord die, toen ze niet op de 'gewenste' plekken wilden steken konden ophoepelen.
Was bij een collega die zichzelf altijd op de borst slaat dat hij zo efficiënt is.
spotmelker
@pieta zoals het voorafgaand aan een (hoofd) teelt in de akkerbouw gebruikelijk is en veelal met GPS gebeurt. De frequentie max 6 jaar. Wil je elk jaar steken voor (hopelijk) maximale plaatsingsruimte dan ben je daar vrij in. Dus, dump je mest en wil je weinig bemonsteren dan is je plaatsingsruimte 6 jaar 0 kg. Gebruik je je verstand dan kun je naar behoefte bemesten zonder hoge bemonsteringskosten.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
een (hoofd) teelt in de akkerbouw gebruikelijk is en veelal met GPS gebeurt

Met de minishovel met bak vol grond achter de GPS aan. 😁
+1
pietjepuk
@pieta Je kunt hem ook na het steken een bakje koffie geven. Ondertussen kieper je het zakje leeg en vul je het met andere grond.
+2
buorman
@pietjepuk
Hoe komen ze in Nederland toch aan al die regeltjes ? 😂
Rijkuil
@pietjepuk Doet bijna iedereen toch?
pietjepuk
@Rijkuil nee hoor is niet nodig. fosfaat toestand is over het algemeen laag. loop altijd vast op N
Kars
@pieta nergens voor nodig. Gps punten markeert ie op zen scherm, na het steken. Vant jaar is gevragen hoe dat da werkte.
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
Met de minishovel met bak vol grond achter de GPS aan.

Jaaaa, 😁 dus toch maar alles afvoeren en verwerkt terugkopen? Daar is overigens wel meer mee te sjoemelen dan met die minishovel.... 😄
pieta
@spotmelker Ik wil maar even aangeven dat bij jouw methode dit het volgende fraudegevoelige stuk is waar wel heel erg veel van af gaat hangen. (nu ook al overigens)
spotmelker
@pieta Je kan vanzelfsprekend kloten met grondmonsters maar bent altijd nog beperkt via de stikstofnorm. Bovendien is de fraudewinst van de grondmonsters veel kleiner dan de huidige (door LNV/WUR in leven geroepen/instand gehouden) mestfraude. De vraag is wie bewijs je een dienst met die shovelbak metselzand en welk geaccrediteerd bedrijf wil dit dan nog bij je doen?
+1
Nevergiveup
@spotmelker Het hele agrarische stikstof gedoe is de grootste politieke kolder ooit vertoont , ze moesten zich diep schamen. Maar dat geknoei met monsters daar hou ik niet van, en breekt later altijd op , de oprechtheid en waarheid moet bovenaan staan.
spotmelker
@Nevergiveup Wij namen al ver voor de verplichting grondmonsters om een goed gewas te kunnen verbouwen en de (kunstmest)bemestingskosten in de hand te houden. Dat kon altijd uit.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
e kan vanzelfsprekend kloten met grondmonsters maar bent altijd nog beperkt via de stikstofnorm.

Als je bij jouw plan vasthoudt aan de stikstofnorm dan gooi het plan maar in de prullenbak. Sorry dat ik het zo moet zeggen. Wij kunnen al 10 jaar niet op de huidige fosfaatnorm bemesten. Ipv een nieuw plan eerst dat maar eens invullen. Wat heb je nou aan fosfaatruimte als je op stikstof beperkt wordt.
pieta
Quote Reactie van @spotmelker:
De vraag is wie bewijs je een dienst met die shovelbak metselzand en welk geaccrediteerd bedrijf wil dit dan nog bij je doen?

Die vraag moet je niet stellen maar dit moet je vooraf inschatten en uitbannen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mestbeleid en kringlooplandbouw ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0