VIDEO | Ellen is met haar mobiele melkstal parttime boerin van zes koeien

Ellen de Lange zag haar werk in de evenementenbranche tijdens de coronacrisis teruglopen en dacht bij zichzelf: hoe ga ik zorgen dat ik in de zomer leuk werk heb? De gedachte aan koeien in de wei trok haar altijd al. Al snel voegde ze daad bij woord en huurde ze een mobiele melkstal, een weiland, koeien en andere attributen.

Deel dit artikel

Reacties

+11
robbies
Mooi initiatief. draait volledig op de gunst van anderen en dan lijkt 90 euro per dag nogal wat. Eigen geld erin, geen rente voor geïnvesteerd kapitaal rekenen en je eigen uurtjes niet te zwaar tellen. Het lijkt net een echte boer 😉

Ik heb er verder geen last van, dus ze doet maar lekker. Liever zoiets dan een zwaar verlieslatend prestigeproject als de floating farm, waar ik nota bene aan meebetaal.
+6
Twentsch Land
Zo is het !

Wat ik wel minder vindt is dat er een groep mensen zijn die denken van .... kijk met 6 koeien kun je gewoon de kost verdienen ...dus de de veestapel kan rustig gehalveerd worden.

@robbies
marcsterreborn
@Twentsch Land zo is het. Die indruk mag koste wat kost niet gewekt worden. Jammer dat het Landbouwschap niet meer bestaat. We moeten regels hebben die alleen ruimte laten voor boeren die tegen de klippen op werken, en voortdurend streven naar schaalvergroting
+2
robbies
@marcsterreborn je lult raar. Schaalvergroting is van alle tijden, in alle sectoren. Laten we allemaal weer teruggaan naar de buurtsuper. Nooit afgevraagd waarom er geen zelfstandige kruideniers of drogisterijen meer zijn? Allemaal ketenwerk, allemaal schaalvergroting. Alleen in de veehouderij mag het niet
marcsterreborn
@robbies Heb je je weleens afgevraagd waarom opgaan in grote ketens (ook bij de dierenartsen zie je dat nu volop gebeuren) in onze sector nauwelijks gebeurt?
labella
@marcsterreborn in principe zijn de meeste melkveehouders niets meer dan een slaafje van de melkfabriek die fors onderbetaald worden.
robbies
@marcsterreborn Dat is heel simpel: het risico voor de ketenhouder is te groot, terwijl de spelers in de zuivelketen hun marge toch wel op orde hebben. Wie zou zo'n keten moeten organiseren? een melkfabriek? een voerfabrikant?

in andere sectoren is het allemaal wat anders van structuur. veel input van buitenaf. Bij pluimvee, varkens etc beslaat voer 70% van de kosten. Als integrator - want daar heb je het eigenlijk over - kun je met schaal al behoorlijk wat doen. Of je bent voerproducent en met de inzet van je eigen marge kun je aan het eind van de keten de marge zelfs verdubbelen. Bij melkvee spelen veel meer factoren een rol mee, niet te vergeten seizoensinvloeden, maar ook de doorlooptijd van vee. Koop een varkensbedrijf en je hebt morgen een veestapel met een redelijk voorspelbaar resultaat. Koop morgen een koestal en het duurt een paar jaar voordat je echt alles naar je zin hebt lopen en dan moet er niet teveel tegenzitten. Of je moet een grondloos bedrijf hebben, maar dat ga je qua regelgeving weer niet redden. Nee, ketens in de zuivel zijn redelijk kansloos, tenzij het onderscheidend is in huisvesting/dierwelzijn, maar dat is zeer beperkt schaalbaar
+1
overstekend wild
@marcsterreborn quite simple bel AB maar even of ze een melker voor je hebben op zondag weet je meteen wat het kost
buorman
@overstekend wild
Je kan Ellen ook eens bellen, die zes heeft ze er nogal snel door

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zomer , koeien , melkstal , weiland , wei en boerin ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0