PAS-meldingen nog niet openbaar

PAS-meldingen hoeven in ieder geval voorlopig nog niet openbaar te worden gemaakt. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de Raad van State in een uitspraak van 31 juli 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:1858).

Achtergrond
Veel bedrijven hebben na de inwerkingtreding van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een bedrijfsontwikkeling gerealiseerd op basis van een PAS-melding. Met de PAS-uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 is echter duidelijk geworden dat PAS-meldingen geen juridische status hebben. Achteraf bezien is er voor alle activiteiten die zijn gerealiseerd op basis van een PAS-melding, een natuurvergunning nodig. Omdat bedrijven daar over het algemeen niet over zullen beschikken omdat zij konden volstaan met een PAS-melding, zijn die bedrijven juridisch gezien in overtreding.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) heeft echter in meerdere Kamerbrieven aangegeven PAS-meldingen te zullen legaliseren. Bedrijven hebben namelijk te goeder trouw gehandeld.

Bron

PAS-meldingen nog niet openbaar
www.francadamen.com

Deel dit artikel

Reacties

Rijkuil
Van een enkeling is algemeen bekend dat hij een pas melding had.
hans1980
Legaliseren? Hoedan?
+1
Rijkuil
@hans1980 Legalisering klinkt leuk
Maar welke datum is leidend in het individuele geval
Wanneer je gelegaliseerd wordt op basis van dieraantallen van 25 jaar geleden ontstaan er wel een paar problemen
+2
Twentsch Land
Zal wel legalisering van de aantallen die in een pasmelding zijn gedaan tenzij stalruimte nog niet gerealiseerd is.

@Rijkuil
raas
@Twentsch Land dat staat Brussel niet toe verwacht ik
m uut m
@Rijkuil
Terug naar AMvB van 1994
raas
Als de minister de pas melders gaat legaliseren zal ze het eerst in Brussel moeten melden ( staatssteun ik denk niet dat Brussel het goed keurt ) het zelfde als met de fosfaat rechten . je krijgt ze gratis en als je ze hebt hebben ze waarde de rechten zullen schaarse rechten ( is al bekend)zijn en de procedure moeten door lopen , is al aan de gang

pas melder kunnen maar beter nu rechten Koopen

De eis van ‘passende mate van openbaarheid’ stelt specifieke eisen aan:

De tijdige verstrekking van de informatie:
het bestuur moet voorafgaand aan het begin van de aanvraagprocedure duidelijkheid scheppen over de beschikbaarheid van de schaarse vergunning, de verdeelprocedure, het aanvraagtijdvak en de toe te passen criteria.
Een impliciete keuze voor verdeling op volgorde van binnenkomst is in beginsel alleen mogelijk als de beschikbaarheid van de vergunning adequaat wordt bekendgemaakt voordat de aanvraagperiode begint.
De adequate bekendmaking van de informatie:
adequaat betekent dat de informatie via een zodanig medium wordt bekendgemaakt dat potentiële gegadigden daarvan kennis kunnen nemen.
Voor veel schaarse vergunningen betekent dat bekendmaking hiervan in een door de desbetreffende overheid elektronisch uitgegeven overheidsblad.
In het geval van een impliciete keuze voor verdeling op volgorde van binnenkomst kan de beschikbaarheid van de schaarse vergunning ook geschieden door bekendmaking ervan op een website van de desbetreffende overheid.
De duidelijke, precieze en ondubbelzinnige formulering van de verdeelregels:
de formulering moet zodanig zijn dat aanvragers hun aanvraag hierop kunnen afstemmen. Uitwerking van de regels na afloop van het aanvraagtijdvak kan onder omstandigheden toelaatbaar zijn, mits daarbij niet wordt afgeweken van de verdeelregels.
De verdeelprocedure
Ten aanzien van de toepassing van de verdeelprocedure formuleert de advocaat-generaal de volgende twee eisen:

Nadat het bestuur de keuze voor een bepaalde verdeelprocedure heeft gemaakt en deze keuze heeft bekendgemaakt, kan het niet meer overstappen op een andere verdeelprocedure.
De verdeelregels kunnen gedurende de besluitvorming niet meer worden gewijzigd en moeten gelijkelijk worden toegepast op alle aanvragen. Het bestuur mag in het individuele geval niet van de verdeelcriteria afwijken, ook niet als deze criteria zijn geformuleerd in een beleidsregel
Rechtsgrondslag: het formele gelijkheidsbeginsel en transparantie
De advocaat-generaal maakt onderscheid tussen de rechtsnorm om bij de verdeling van schaarse vergunningen reële mededingingsruimte te bieden en de met het oog daarop gestelde verplichting om een passende mate van openbaarheid te garanderen over die verdeling.

Het gelijkheidsbeginsel

De rechtsnorm om mededingingsruimte te bieden ligt volgens de advocaat-generaal in het formele gelijkheidsbeginsel, het beginsel van gelijke kansen.

Het formele gelijkheidsbeginsel ligt – naast de rechtsnorm om bij de verdeling van schaarse vergunning reële mededinging te garanderen – ook aan de basis van de volgende eisen:

De eis dat het bestuur de criteria voor de verdeling van schaarse vergunningen gelijkelijk op alle aanvragen moet toepassen en daarvan in beginsel niet kan afwijken.
De eis dat het bestuur, nadat het de keuze voor een bepaalde verdelingsprocedure heeft bekendgemaakt, niet meer kan overstappen op een andere verdeelprocedure.
De eis dat schaarse vergunningen in beginsel niet voor onbepaalde tijd kunnen worden verleend, baseert de advocaat-generaal op het materiële gelijkheidsbeginsel.

Transparantie als beginsel van verdelingsrecht

De eis om een passende mate van openbaarheid te bieden volgt volgens de advocaat-generaal uit de contextuele erkenning van transparantie als beginsel van verdelingsrecht, maar kan ook worden gebaseerd op de uit het formele gelijkheidsbeginsel voortvloeiende transparantieverplichting. Uit dit beginsel vloeien vervolgens de volgende verplichtingen voort:

de tijdige en adequate bekendmaking van het beschikbare recht, de verdeelprocedure, het aanvraagtijdvak en verdeelcriteria;
de formulering van de verdeelcriteria.
Terzijde: de advocaat-generaal volgt hiermee vrijwel volledig de conclusies uit mijn aan de Universiteit Leiden verdedigde proefschrift ‘Transparante en eerlijke verdeling van schaarse besluiten; een onderzoek naar de toegevoegde waarde van een transparantieverplichting bij de verdeling van schaarse besluiten in het Nederlandse bestuursrecht’.
hans1980
@raas kunnen toch ook intern salderen door emissie arme vloeren te leggen dan van 11 NH3 naar 6 NH3 dan bijna verdubbeling in dieraantal .

Of bedoel je dat ten tijde invoering fosfaatrechten geen geldige milieu vergunning dan fosfaatrechten staatsteun?

PAS wordt gelegaliseerd per 2/7/2015 ??
raas
@hans1980 dat wordt waarschijnlijk 1998 al wat er nadien bij is gekomen zal gelegaliseerd moeten worden
Twentsch Land
Misschien 98, misschien wel nog eerder.....dan zal vergund worden de aantallen toen gehouden. Voor het aantal wat tussen van toen en wat op de pasmelding staat wordt gratis rechten voor gegeven onder de noemer knelgevallen.

Kan maar zo 😂

@raas
BertK
@raas Minister zal ook wel melden hoeveel p-rechten ze uitgegeven heeft. Toekenning van p is legalisering n
raas
@BertK ze hebben een groot probleem de MOB ligt op de loer en daar zijn ze nog niet klaar mee .
Rodeo clown
@raas lijkt mij ook verstandig de p afte dekken die je voven de oorspronkelijke vergunning gekregen hebt. En als dat later blijkt dat het niet nodig was. Kun je ze altijd nog verkopen is altijd nog beter dan een boete betalen.
hans1980
@Rodeo clown kan er nog wel wat gebruiken als ik m'n nb vergunning op wil vullen
achterhoeker2
Ik neem aan dat de FDF ook weer in actie komt voor de PAS melders.
Het was toch "one for al "of zo íets, maar dat semi communistische clubje is nogal selectief in daadkracht.
Lees hier van de grootste FDF aanhangers dat die PAS melders maar failliet moeten gaan omdat ze geen NB vergunning konden aanvragen.
+1
Rijkuil
@achterhoeker2 Jij nog last van een kater of gewoon weer net zo onscherp als normaal?
Wat een vreemde redenatie en uitspattingen kun je toch doen. Waar ligt dat toch aan?
Jaap40
@achterhoeker2 achterlijke reactie.
Jaap40
@achterhoeker2 u heeft een PAS melding gedaan omdat NB aanvraag te duur was? Of omdat LTO u adviseerde een PAS melding te doen omdat dat voldoende zou zijn.....
hans1980
@Jaap40 destijds adviseerde exlan ook geen nb aan te vragen PAS zou net zo goed zijn en onder Amvb 200 koeien mogelijk
Rijkuil
@hans1980 Heb je dat op papier?
hans1980
@Rijkuil advies niet, wel nb
Jaap40
@hans1980 hoeveel mekvee bedrijven hebben géén NB vergunning?
Erco
@Jaap40 hier ook geen pas melding of Nb vergunning. Zou niet weten wat ik heb 😂 loopt vast wel los
hans1980
@Erco misschien wel belangrijker dan fosfaatrechten
+1
Erco
@hans1980 zal zo’n vaart wel niet lopen ga ik maar van uit. Als t zo gaat komt er n bord in de tuin.
Tommie1
@Erco Plausibel
hans1980
@Jaap40 meen 3000 bedrijven
HansBa
@hans1980 veel meer, 3300 waren die met pas melding maar er zijn er zeker nog zo veel met helemaal niets( alleen melding 2004 of oude hinderwet vergunning)
Rodeo clown
@Jaap40 ik denk dat degene die nog gebouwd hebben na 2014 wel een nb vergunning nodig hadden.
Jaap40
@hans1980 is exlan ook al een verlengstuk van de overheid/LTO?
Tommie1
@hans1980 Hier duidelijk de verschillen aangegeven door exlan, na bouw stal en voor 2-7-15 toch nog de NB nog aanvraag gedaan, en vergund gekregen.
+1
de jonge
@achterhoeker2 een zielige en sneue reactie van iemand die blijkbaar dwars zit dat fdf bestaat....
achterhoeker2
@de jonge Klopt ik vind de FDF veel te agressief, anders denkenden worden weggehoond , en wat er hier over Schouten en anderen geschreven werd is ronduit schandalig.
En als jullie clubje een keer aangepakt wordt is het meteen sneu en kinderachtig.
Rijkuil
@achterhoeker2 Wie schreef er schandalige dingen over Caatje?
+1
achterhoeker2
@Rijkuil Nou alleen dat al Caatje...
Dat is denigrerend bedoeld, ze is een volwassen vrouw die meer gestudeerd heeft dan menigeen hier op het prikkebord die gewoon haar werk als minister doet .
Dat kan je dan wel niet bevallen maar dan hoef je niet zo belachelijk te reageren en op de man/vrouw te spelen.
+1
Rijkuil
@achterhoeker2Grappig. Respect kun je schijnbaar krijgen door collegegeld te betalen.
Daarnaast krijgen wel meer mensen van mij een koosnaampje. Hoef je niet leuk te vinden. Gelukkig heb jij er geen nodig.
Schijnbaar verschillen we van mening wat een minister hoort te doen.
Het is mij niet bekend dat we een ministerie hebben van veenocide en agrideportatie.
Wanneer dat het geval zou zijn begrijp ik je reactie.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
ze is een volwassen vrouw

Laat ze zich dan ook zo gedragen. Een volwassen persoon is mans genoeg om de consequenties van het eigen handelen te doorzien en de gevolgen te dragen. Dit "volwassen" persoon probeert zich overal met leugens uit te draaien en zadelt anderen met de gevolgen op.
j h p
@achterhoeker2 Je viste er al eerder naar, vanaf begin was bij FDF ook vergund is vergund.
Ik vraag me toch wel af waarom je zo enorm verzuurd reageert als het over FDF gaat, mischien moet de mainstreammedia berichten over FDF eens links laten liggen en de eigen FDF berichten eens lezen, weet je iig waar je over praat.
achterhoeker2
@j h p Dan weet ik nog niet wat de FDF van de PAS meldingen vindt?
cornelissen
Quote Reactie van @Erco:
Als t zo gaat komt er n bord in de tuin

Als je nog door wil , is hier recent een bedrijf verkocht met nieuwe stalling en juiste vergunningen,hebben de koeien hoogstens een jaar ingestaan, ging voor de helft van de nieuwbouwwaarde weg met voldoende huiskavel.
Nu zat hier ook echtscheiding bij, dus niet alleen fosfaatproblematiek, maar zo nu en dan staat er een te koop met nieuwe huisvesting en voldoende huiskavel ,dus als je wat wil, niet wachten tot de meute komt.
+2
Tommie1
@cornelissen Er zullen er veel zonder NB zijn die het bijltje erbij neergooien ipv een andere locatie zoeken.
+1
Jaap40
@Tommie1 of dat de bank niets wil ivm géén NB vergunning
+1
Erco
@cornelissen neehoor zit hier prima. Niet dicht bij n2000 gebieden, nog een vrij recente stal met nu nog 10% onderbezetting, niet gekort op fosfaatrechten. T zal wel loslopen hier
buorman
@Erco
Zitten ze niet in de fosfaathandel, dan zitten ze wel in het onroerend goed 😃

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stikstof en uitspraak ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN