Varkensboeren snappen niets van besluit minister Schouten: ‘Zwaar teleurgesteld’

ERLECOM - Varkenshouders reageren vol onbegrip op het besluit van minister Carola Schouten (Landbouw) om de stikstofwinst die de voermaatregel bij melkveehouders op moest leveren nu neer te leggen bij de varkenshouders. Ze voelen zich ‘gebruikt’ door het kabinet.

Deel dit artikel

Reacties

+9
kanniewaarzijn
Tja, wat doe je als je muurvast gedraaid bent in je eigen leugens? Nog meer onzin stapelen! Dit alles onder leiding van een minister die eerlijkheid hoog in het vaandel heeft! 😁
Frederika
Maar weer op de barricades
+5
bertusvds
@Frederika ik doe mee ! (ik ben geen varkensboer) maar zouden de varkensboeren nu ook op de koeien boeren kunnen rekenen ? ik hoop van wel ! samen bereiken we het meest
+1
Stroman
Veel varkensboeren hebben geen trekkers. We zullen ze moeten helpen.
cornelissen
Ik snap het even niet, er is toch momenteel helemaal geen regeling voor extern salderen en als je de gebouwen moet slopen is de vergunning toch weg of je moet met ander vee doorgaan, als dat mag.( intern salderen) op dezelfde locatie.
oubi
@cornelissen max 15 % mag je houden. Rest is voor overheid
raas
@cornelissen

zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2019-8075.html…

en de meeste bedrijven die mee doen zitten in brabant
Rijkuil
@raas 2.6.4.

4.
Gedeputeerde Staten laten bij de beoordeling van een aanvraag buiten beschouwing de N-emissie van een bedrijf dat deelneemt aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen dan wel een daarmee vergelijkbare saneringsregeling.
Rijkuil
2.7.5

5.
Gedeputeerde Staten laten bij de beoordeling van een aanvraag buiten beschouwing de N-emissie van een saldogevend bedrijf dat deelneemt aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen dan wel een daarmee vergelijkbare saneringsregeling, alsmede de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij
raas
@Rijkuil dus ???
Rijkuil
@raas Boeren in Brabant die gebruik maken van een regeling kunnen geen ammoniak verkopen.
raas
@Rijkuil maar ze mogen het wel omzetten naar andere dieren
Rijkuil
@raas nee
2.6.4
raas
@Rijkuil wie doet er dan nog mee N RECHTEN hebben momenteel waarde
Rijkuil
@raas dat is een goede vraag
+1
Rijkuil
Ook een goede vraag: wanneer je kijkt naar 2.7.5 , kun je dan stellen dat de ruimte van de stoppersregeling en de saneringen helemaal niet gebruikt kunnen worden om de bouw vlot te trekken??
Gerrit v Schaick
@Rijkuil op foodlog las ik in de reacties dat van de vrijkomende stikstof 70 procent naar de natuur zou gaan en 30 procent voor de sector beschikbaar zou blijven voor innovatie enz. Die afspraak zal de POV dan wel een keer gemaakt hebben afgelopen tijd.
De POV zal nu bang zijn dat Carola die 3, 6 mol waar ze het in de kamerbrief over heeft uit die 30 procent gaat halen.
Heb niet de indruk dat er voor de individuele varkenshouders nog wat te verkopen zou zijn.
Rijkuil
@Gerrit v Schaick Om de varkenshouders te kunnen begrijpen is kennis van de gemaakte afspraken een vereiste.
Zo ver mijn kennis gaat is er een regeling uitonderhandeld op basis van geurbelasting.
De pov kennende hebben ze vast iets afgesproken voor de blijvers. Dat het sectorplafond voor fosfaat niet verminderd wordt is afgesproken.
Of er afspraken gemaakt zijn over ammoniak weet ik niet.
matt
@Rijkuil Heb stellig de indruk dat ze wachten tot de varkenshouders getekend hebben.
Voordat ze meer bekend maken over de regeling extern salderen.
(Dan word ook de ammoniak waarde bekend misschien wel meer)
raas
@Rijkuil

Extern salderen wettelijk gezien mogelijk
Het is opmerkelijk te noemen dat extern salderen met veehouderijen op dit moment nog steeds niet wordt toegestaan door provincies. Op grond van de Wet natuurbescherming is dit sinds 29 mei 2019 – de dag waarop het Programma Aanpak Stikstof ‘onderuit is gegaan’ – namelijk juridisch gezien wel weer mogelijk. Het zijn echter de provincies (met uitzondering van de provincie Limburg) die extern salderen onmogelijk hebben gemaakt in hun provinciale beleidsregels.

Franca Damen, advocaat Damen Legal
Rijkuil
@raas De saneringsregeling varkenshouderij is goedgekeurde staatssteun.
Het is dan niet verwonderlijk dat de varkenshouders eerst hun keuze moeten maken voor de handel in ammoniak open gaat.
Ammoniak is geen onderdeel van de goedkeuring vanuit Brussel
Dat de varkenshouderij nu ook de ammoniak betaald wil hebben is onmogelijk. Dan zou het hele traject opnieuw doorlopen moeten worden.
van Ittersum
Uiteindelijk komt die ruimte er wel, de slag is gewonnen maar de oorlog nog niet
nitevd
LNV en Schouten zijn wel erg hardleers om nu alweer iets in te boeken voordat die nieuwe beer geschoten is. De "warme sanering" is in feite maar een fooi en levert maar een beetje meer op dan wat varkensrechten momenteel opbrengen. Varkens- en stikstofrechten verspreid verkopen en slopen in eigen beheer lijkt mij veel lucratiever. Verder zijn degenen zonder luchtwassers/schuld net gestopt. Die 'grote animo' onder varkenshouders zou toch wel eens vies tegen kunnen vallen als er daadwerkelijk handtekeningen gezet moeten worden.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , varkenshouders , varkensboeren en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0