Stikstofplannen melkveehouderij verdienen een nieuwe kans

De stikstofsoap heeft woensdag een nieuwe wending gekregen. Landbouwminister Schouten trekt alsnog de omstreden veevoermaatregel in. Die had op 1 september moeten ingaan en een bovengrens aan het gehalte (stikstofhoudend) eiwit in mengvoer moeten stellen. Boeren geven mengvoer aan hun koeien om tekorten aan voedingsstoffen in gras en mais aan te vullen. Doel van de maatregel was de uitstoot van ammoniak en daarmee de neerslag van stikstof op kwetsbare natuur te verminderen. De gewonnen ‘stikstofruimte’ wilde het kabinet gebruiken om de woningbouw en infrastructuurprojecten vlot te trekken.

Duidelijk is wel dat de veehouderij, naast het wegverkeer, kennelijk de enige sector is waar gemakkelijk stikstof kan worden weggesnoept. Terwijl industrie, energiebedrijven en luchtverkeer toch ook veel stikstof uitstoten. Het laaghangend fruit is nu wel geplukt. Om Nederland uit het stikstofmoeras te halen, moeten zoals de commissie-Remkes eerder aangaf alle branches hun steentje bijdragen. Minister Schouten zegt dat ze ook bij de landbouw –lees de melkveehouderij– terugkomt. Deze sector heeft al maandenlang eigen plannen klaarliggen. Die verdienen een nieuwe kans.

Reacties

BertK
Kletspraat dat alleen bij de veehouderij makkelijk stikstof weg te halen is. Verduurzaam een woning door groene energie toe te passen en je reduceert CO2 (en dus ook NOx !).
Vervang auto's door schoon openbaar vervoer en je hebt geen extra wegen nodig.
Paar grote luchtwassers of Ad Blue systemen op industrie kosten ook niet heel de wereld en zijn in of kort bij Randstad ook toe te passen.

De overheid wil goedkope grond voor veel meer natuur en wat woningbouw!
+1
Coen
Quote Reactie van @BertK:
De overheid wil goedkope grond voor veel meer natuur en wat woningbouw!

de overheid wil onze gronden goedkoop verwerven voor heel veel woningbouw, de nodige werklocaties, mobiliteit, energieparken en dan ook nog enige natuurcompensatie.
Detukkeroettwente
Soppen met deze onzin !!! Winkels 2 weken leeg, is dit gedonder zo verleden tijd.
+2
puntertje
Terwijl de hele sector met deskundigen van alle vakgebieden de minister vertelt dat het niet verstandig is hield de minister tot het laatste moment de poot stijf. Zij had immers ergens een ambtenaar die wat berekeningen in zijn/haar hoofdje had zitten al was de man/vrouw wegens vakantie even niet bereikbaar.
De vraag is dan, moet je met zo iemand wel weer in gesprek gaan? Alleen als duidelijk wordt dat een rechter haar volslagen voor aap gaat zetten is ze pas bereid wat te gaan bewegen. Dan kan nooit sprake zijn van constructief overleg.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras , melkveehouderij , schouten , Mais , koeien , boeren , eiwit , stikstof , natuur , ammoniak , mengvoer , uitstoot , verdienen en trekken ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1.816