Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan'

Het wordt deze vrijdag flink zweten. "Het wordt recordwarm", vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. "En dat allemaal bij veel zonneschijn en een matige zuidoosten wind."
Het huidige Brabantse hitterecord op 31 juli dateert uit 1995. Toen werd het in Volkel 33,7 graden. "Ik denk dat het deze dag op de warmste plaatsen in de provincie zelfs 35 graden wordt", vertelt Janssen. "Het hitterecord wordt dus niet een béétje verbroken, maar gaat er keihard aan."
Grote temperatuursverschillenOok vrijdagavond blijft het volgens de weerman van Weerplaza nog lang warm. "Mensen die houden van barbecue, kunnen nog lang van de warmte genieten. In de loop van de avond neemt vanuit het zuidwesten wel de bewolking wel toe, maar dat mag de pret niet drukken."
Uit die bewolking kan lokaal een regen- of onweersbui ontstaan. In de loop van de nacht draait de wind door die lokale regen- en onweersbuien naar het westen. Dan stroomt koele lucht Brabant binnen. "Daardoor krijgen we zaterdag grote temperatuursverschillen binnen de provincie", vertelt Janssen. "In het westen denk ik dat de temperatuur zaterdag blijft steken op 26 graden, terwijl het in de regio Eindhoven nog tropisch warm kan worden met 30 of 31 graden."
Pittige regen- en onweersbuienDie grens van hete en koele lucht pal boven Brabant levert links en rechts een aantal pittige regen- en onweersbuien op. Die verdrijven de hete lucht. "Zondag wordt het vervolgens een heel stuk koeler. Dan is het op de warmste plaatsen in Brabant 23 graden. Met regelmatig zon, maar lokaal ook een enkel buitje."
Vanwege het zomerse weer wordt er vrijdag drukte verwacht op de wegen en bij veel plassen en stranden. Daarom zijn bijvoorbeeld bij de Galderse Meren in Breda al maatregelen genomen. Mensen uit Belgische provincie Antwerpen, waar het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink is toegenomen, zijn daar niet welkom.
Rijkswaterstaat verwacht vanwege het warme weer ook drukte op de weg, vanwege vakantie- en recreatieverkeer.

Rijkswaterstaat werkt vanwege de hoge temperaturen volgens een hitteprotocol. Dit heeft effect op de maatregelen die worden getroffen na een pechgeval of ongeluk. "De veiligheid van weggebruikers staat altijd centraal", legt een woordvoerder uit. "Als het hitteprotocol van kracht is, sturen wij direct een bergingsbedrijf om een gestrand voertuig van de snelweg te halen. Hiermee voorkomen we dat mensen lange tijd komen stil te staan in de hitte. Ook gestrande automobilisten die veilig staan, verplaatsen we naar een locatie met voorziening zoals een benzinestation of verzorgingsplaats. Het hitteprotocol geldt tot acht uur 's avonds.
LEES OOK: Mensen uit provincie Antwerpen niet welkom bij Galderse Meren

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot nacht , ongeluk , sturen , temperatuur , warm , lucht , brabant , veiligheid , warmte , 1995 , eindhoven , antwerpen en Genieten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0