Terug gooien gras tijdens harken

Dag, wij hebben een kuhn ga 6522 masterdrive zijafleg.
Nu is het zo dat deze hark met de achterste Roter vaak lokjes terug gooit.
Ik heb wat tanden vervangen die iets krom waren maar dat hielp niet veel. Wat kan ik er nog meer aan doen? Ik speel nu al vaak met rijsnelheid en toeren. Maar bij vochtig gras blijft hij het meeste terug gooien.

Daarnaast lijkt het wel of de achterste Roter scheef staat omdat hij bij het afleggen bij de wiers vaak gras laat liggen terwijl hij aan de andere kant over de grond gaat. Druk in de banden heb ik al wat mee gespeeld maar dat hielp niet veel. Of moet ik ze verder laten aflopen nu ben ik gestopt bij een 0.5 bar verschil tussen de kanten.

Alvast bedankt!

Deel dit artikel

Reacties

Stijnfendtfarmer
Met onze kuhn ga 6000 hebben we ook t probleem dat de achterste rotor iets terug gooit bij meer wat droger gras doet hij dit niet. Bij ons is dit niet perse een groot probleem omdat we de zijafleg gebruiken om bedden te harken voor onze kuhn ga 9531 middenafleg
Pieter Buren
Hoeveel aftakastoeren hark je dan? Wij meestal op ongeveer 350. Is wel een andere hark, maar zie vaak dat mensen met 540 toeren harken en daar wordt het niet mooier van.
dirkie95
@Pieter Buren als wij op 300 harken laat hij wel heel snel wat liggen, ( mischien ook wel omdat we hem zo hoog mpgelijk houden ivm grond in de kuil) of we moeten heel zacht rijden ik rij nu meestal 6 of 7 km ph
Deutz1455xl
@dirkie95 misschien wat minder toeren en wat harder rijden
+1
pietjepuk
Bij de oude enkele hark hebben we het onderstel bijna doorgeslepen en iets door gebogen. nu gaat de kant van waar het zwad licht wat dieper. kun je de curvebaan niet verstellen? zodat het gras iets eerder los gelaten wordt? dan neemt hij misschien geen plukken mee terug.
+1
goeiedag eem
@dirkie95 Zwadbord iets wijder zetten zodat hij niet zo tegen het bord druk, dan kan hij het beter van de tanden gooien zeg maar
dirkie95
@goeiedag eem dat ga ik vrijdag nog proberen
+1
koenclaas
Als je de curvebaan verstellen kunt zou ik daar eerst naar kijken.
+1
Loeideutz
Curvebaan verstellen is ook mijn advies.
jammermaarhelaas
Bij mij oude hark (Kuhn van 30 jaar oud) blijft af en toe gras, als het niet al te droog is, aan de uiteinden van de tandarmen hangen, en word zodoende meegetrokken en komt achter de hark te liggen. De harktanden zijn daar nog niet zo lang als tegenwoordig waardoor de tandarmen te dicht boven het gewas hangen.

Is het gewas droger (zeg meer dan 35%ds) dan heb je dit probleem niet meer. Harkje wordt enkel nog voor perceelsranden en voor heel kleine stukjes gebruikt.
Koetje33
Even een vraag. Hier is onze ga 6000 dit jaar omgeruild voor een ga 7932. Bij onze oude ga 6000 kon je nog zo'n scherpe bocht maken en de achterste rotor pakte altijd netjes het gras mee van de voorste rotor.
Nu doet onze nieuwe ga 7932 dit niet. De achterste rotor komt te veel binnendoor waardoor er een rilletje blijft liggen. Knap waardeloos! Zijn er meer mensen met deze ervaring?
Fendt926Driver
@Koetje33 heeft mijn stoll ook.
Moet bij elke scherpe bocht de achterste rotor hydraulisch naar binnen halen.
En daarna weer uitschuiven.
Als de voorwielen v d trekker de bocht gaan maken de hydrauliek erop en maakt de achterste rotor mooie haakse hoeken.
Dan bij trekker recht staan druk erop voor uitschuiven en ik heb een pracht van een schone haakse bocht
Koetje33
@Fendt926Driver zover was ik zelf ook😉. Maar ook bij het inzetten van een nieuwe ril moet je er al behoorlijk recht aan komen rijden. Ik vind het een behoorlijk irritant.
Fred4130
Zeker weten dat al je tanden goed vastzitten? Had hier hetzelfde met de enkele hark, gooide iedere keer plukken achter de hark. Bleken er 2 tanden wat los op de arm te zitten en dus niet op tijd mee omhoog gingen. Het was niet veel, maar genoeg om me eraan te ergeren. Nieuwe beugeltjes en bouten en probleem was weg

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0