Minister Schouten moet op- of aftreden

Het boerenprotest begint voor de burger hinderlijke vormen aan te nemen. Minister Schouten probeert met pappen en nathouden de boeren te sussen maar raakt de regie kwijt.

De romantiek over het boerenbestaan is verdwenen. Het publiek kiest partij voor de auto in plaats van trekkers. Op zich is het begrijpelijk dat de belanghebbende boeren moeite hebben met ‘het beleid’ van de minister. Het is een reactie op een verrassende actie van een wakkere natuurbeschermingsideoloog. Hij vocht met succes de stikstofuitstootmaatregel aan. Het ministerie van Landbouw had zich te rijk gerekend. Minister Schouten had dit kunnen weten. Ze was immers voordien Kamerlid? En ook als haar dit was ontgaan, blijft zij immers politiek verantwoordelijk.

Het publiek kiest partij voor de auto in plaats van trekkers

Natuurlijk had ze als lichtgewicht geen minister ‘moeten willen worden’. Ook CU-partijleider Segers had haar voor haar ambitie moeten behoeden. Landbouw is vanouds een moeilijk departement dat mannen met lieslaarzen vereist. Mannen als Braks, Veerman en Remkes. Zelfs Van Aartsen pasten ze.

Al eerder heb ik in deze rubriek geschreven dat een formateur hoge eisen moet stellen aan kandidaten voor het ministersambt.

Het beste wat Schouten voor de publieke zaak kan doen, is aftreden. Betekent dit een overwinning voor de cowboys? Tijdelijk wel, maar op termijn delven zij het onderspit. Het zou de boeren met een hart voor mens, natuur en milieu overigens sieren als zij duidelijk afstand nemen van de acties van hun collega’s.

Dick Hollander uit Hurwenen is landbouwhistoricus en voormalig tuinder

Deel dit artikel

Reacties

Kilokaas
Schouten 👠en 💄meer is het niet
verwijderd
Kilokaas
@m uut m concentreren op de inhoud maakt het verschil
En wat hebben we hier, een (zelfbenoemde) landbouwhistoricus die de feiten niet kent.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot boerenprotest ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN