Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed'

Ogranisaties als GGD, AgroZorgwijzer en Zorg om Boer en Tuinder merken dat agrariërs vaker dan voorheen last hebben van psychische problemen, onder meer door toenemende werkdruk. Boeren praten daar vaak niet over en daardoor worden de problemen groter.
Veel boeren onderschatten hun problemen en hebben vaak onvoldoende vertrouwen in de reguliere hulpverlening, blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland en het Amsterdam UMC.
Uit een inventarisatie van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat tussen 2013 en 2016 het aantal suïcides in de agrarische sector is toegenomen. "We zien dan dat tussen 2013 en 2016 het suïcidecijfer is gestegen van 12,5 naar 17,4 per 100.000. Dit is een stuk hoger dan het landelijke suïcidecijfer van 10,6. De agrarische sector staat daarmee in de top 10 van sectoren met relatief gezien de meeste suïcides", blijkt uit onderzoek.
In Drenthe pleegden in relatief korte periode onlangs meerdere boeren zelfmoord, meldt RTV Drenthe. Wat de redenen waren voor deze boeren om uit het leven te stappen, is niet te zeggen.
Wel is duidelijk dat agrariërs te maken hebben met veel problemen tijdens hun werk, zegt Christel van Raaij van AgroZorgwijzer. "In de varkenshouderij bijvoorbeeld heb je te maken met prijsschommelingen en de stoppersregeling. Bij melkveehouders had je de fosfaatwetgeving en nu de stikstofcrisis. Bij pluimveehouders had je fipronil."
Daar komen de droogte en de coronacrisis nog overheen. "Het is bijna nooit één ding, maar het kan wel zijn dat het de druppel is die de emmer doet overlopen. Langdurige onzekerheid is voor niemand goed, je hebt een stabiele basis nodig."
Onzichtbare problemen
Er zijn ook minder zichtbare problemen. De druk vanuit de samenleving en de omgeving is er een van. "Enerzijds zijn we kampioen in het in stand houden van de leus dat het het mooiste beroep ter wereld is. Anderzijds hebben we een kloteberoep,zegt LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts tegen de regionale omroep. Volgens hem krijgt de sector constant shit over zich heen in de media. "De maatschappelijke waardering lijkt soms ver te zoeken."
Volgens Bloemerts hebben sommige boeren geen plezier meer in het werk. "Boeren willen niet de helft van de tijd bezig zijn met regels, er komen er steeds meer en er zijn steeds meer controles. Je wil primair bezig zijn met het product, in de stal of op het land werken."
In een boerenfamilie wordt er vaak automatisch vanuit gegaan dat de volgende generatie het bedrijf voortzet. "Als een bedrijf generaties lang in de familie is, wil je niet dat het bij jou eindigt", zegt Van Raaij.
Agrariërs met problemen kunnen terecht bij Agro Zorgwijzer en Zorg om Boer en Tuinder. De GGD is ook alert op boeren die psychische hulp nodig hebben.
In 2018 kondigde landbouwminister Schouten al aan stappen te willen zetten om het onderwerp beter bespreekbaar te maken. Ook kondigde ze een landelijk loket voor (anonieme) meldingen aan. Twee jaar later is dat loket er nog niet. "Uiterlijk eind dit jaar komt er een voorstel voor de invulling van dit landelijke loket. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk bij bestaande dienstverlening aan te sluiten", zegt haar woordvoerder tegen RTV Drenthe.

Deel dit artikel

Reacties

+3
Kilokaas
Loket is er nog niet is er iets wat er wel gelukt is Carola het is toch om te janken wat zij voor ellende aangericht heeft maar zelf altijd met de neus omhoog net doen of ze goed bezig is
maanma2
Als het nieuwe loket aansluit bij de oude hulpverlening, doe dan maar niks, die laten je in de steek als je ze het hardst nodig hebt
Carola zal het nieuwe loket niet te snel willen openen
Want dan komt alle ellende die ze heeft aangericht in het daglicht.
+6
weurding
Moeilijk onderwerp... is van alle tijden helaas
+5
KuikenenKoe
Quote Reactie van @weurding:
Moeilijk onderwerp

Dat is het zeker, dat is wss ook de reden dat dat men er liever niet over praat . Terwijl ieder wel iemand heeft gekend die uit het leven is gestapt en er dan vele onbeantwoorde vragen overblijven. Geeft altijd een behoorlijke impact en maakt niks uit of dat binnen of buiten de agrarische sector speelt . Het verdriet blijft hetzelfde ,al helemaal bij jonge mensen die nog een heel leven voor hun hadden kunnen gehad.
+3
Kilokaas
@weurding is idd zwaar onderwerp maak het bespreekbaar en laat de hufters in Den Haag voelen dat ze verantwoordelijk zijn voor deze slachtoffers nu komen ze er mee weg
+3
marcsterreborn
@Kilokaas is ook onzin om den haag de schuld voor deze gebeurtenissen volledig in de schoenen te schuiven

Denk je nou echt dat we bij een beter overheidsbeleid nog 100.000 gelukkige boeren in dit land zouden hebben gehad?
Kilokaas
@marcsterreborn dom gechargeerd reageren ben je goed in Carola heeft meerdere gezinnen gesloopt mag ze ontkennen maar de sluipmoord werd niet zomaar benoemd mens mag van mij berecht worden
slagroomvla
Quote Reactie van @weurding:
is van alle tijden helaas

Naar mijn idee met steeds minder boeren steeds vaker helaas actueel...

Lopen her en der nog al wat boeren bij de hulpverlening, of de ab aan het werk omdat het ze boven het hoofd groeit.
+5
Melkweb
@slagroomvla Elke situatie is uniek en daardoor ongrijpbaar. 1 tegenslag is te overzien en verwerkbaar maar meerdere meestal niet. Voor mezelf is: blijf baas op je eigen erf in die zin van voeradviezen/berekeningen, aangiftes en registraties, enz. Doe dit zelf dan weet je en leer je waar het gebeurd en waarom en ga je veel makkelijker verbanden en oplossingen zien. Anders vervreemd je op en van je eigen bedrijf en dan is elke regelgeving van buitenaf sws een messteek in je rug. Misschien haal je dan niet het maximale uit je bedrijf maar zoals een collega zei: een marathon loop je ook niet uit op constant 100% maar op 80% van je werkelijke kunnen.
Let maar eens op, tis de onmacht van kennis en organisatie die de meesten de das om doet en dat uit zich in frustratie naar anderen toe. Anders zou ik niet weten waarom sommigen bedrijven gewoon doorgaan alsof dit maar een hobbeltje op hun snelweg is. Zij passen zich zeer snel aan en gaan meestal ook nog verder dan de regelgeving voorschrijft. Je ziet het, ondanks de uitgangssituatie per bedrijf anders is, kan gewoon geen toeval meer zijn.
Noorderling
@Melkweb Denk dat je daarin gelijk hebt.
Het zijn juist vaak bedrijven die stoppen met de veel genoemde reden regelgeving waarvan je verwacht dat het niet nodig zou moeten zijn. Grond, mest en vee is in balans, grootste klap van de financiering zal er ook wel af zijn. Er zijn wel veel regels, maar 9/10 kom je pas tegen als je weer gaat uitbreiden. Toch overziet men het niet meer.

Er zijn inderdaad leukere dingen te doen dan registratie en papierwerk. Het is redelijk uit handen te geven, alleen weet je zelf niet meer waar je staat, hoe je daarop moet anticiperen en als je er redelijk makkelijk in staat, gaat een adviseur bij zon persoon ook niet strak op de lijntjes kleuren en laat je ook geld liggen.

Ziet wel steeds meer dat bedrijven hun melkvee bij derden in brengt en op hun bedrijf het jongvee op gaat fokken. Kun je je meer bezig houden met wat je leuk vind en diegene die verder wil met het melkvee, veranderd de hoeveelheid papierwerk toch niet noemenswaardig. Melk je een aantal keer per week als je het leuk vind, maar je moet niet meer 14keer per week melken. Wat de maatschappij ook wil of wenst, de schaalvergroting gaat alleen maar harder.
jg
@Noorderling Schaalvergroting leidt alleen uit tot rendement voor de toeleverancier en de verkoper van fosfaatrechten. Voor de vergroter rest alleen meer werk , geestelijke en fysieke belasting , en financieel risico. De privebestedingen per eenheid product dalen en de milieubelasting blijft hoog . Vreemde sector die melkveehouderij....😊
+6
@Melkweb ben het voor een groot deel met je eens . Heb zelf jaren voor ab gewerkt . En op veel van zulke bedrijven geweest . Wat mij dan vaak op viel dat het probleem vaak in het voor huis zat kind ziek vrouw ziek scheiding kind omgekomem of door ziekte 1 uit het gezin gerukt . Jonge boeren die naar het wegvallen van een van de ouders onderuit gaan en er achter komen dat de oude baas nog teveel invloed had . En zo kan je nog wel even daar gaan .

Als wat glimt is geen goud.
Heb er zelf wel van geleerd voet je kinderen niet als een majoor op . Je maakt van een sergeant wel een majoor maar van een majoor geen sergeant

En zeg nooit het gebeurd mij niet iedereen heeft ze mindere tijden . het is maar net hoe je er mee omgaat en wie je staat
+1
Melkboer16
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl deze reactie zou ik in willen lijsten👌
+2
Koeien boertje
@Melkweb ik ben anders blij dat ik veel rompslomp aan de voerboer en boekhouder overlaat.
Voel me gelukkig achter het huis en op kantoor is hier vaak een moetje.
Ga er verplicht één vaste avond zitten anders verslordert alles..
Besteed veel liever de overige tijd aan mn kinderen en sociaal leven dan alle regels en wetten te kennen die op mn pad komen.
Een avond of middag kringloopwijzer invullen of zo kan beter de voerboer even doen,
Ga er gezellig met een bak koffie bij zitten.
Zo vind een ieder zn eigen plezier in het werk
weurding
Helaas is ons weer een prikker op deze vreselijke manier ontvallen😪
Protter
@weurding jij bedoelt de tragedie in Drogeham ???
weurding
pieta
@weurding Wat is er gebeurd dan?
matt
diezel
Allemaal zo treurig.
Jammer dat er op dit onderwerp in Nederland zo'n taboe rust. En al zeker in deze klote-tijd en in zoveel sectoren.
Vorige week een bijzonder interview met een Belgische DJ en event-ondernemer welke in een half jaar tijd in zijn directe nabijheid 31 veelal jonge mensen op deze wijze verloor.
"De pandemie van depressie"
ibb.co/1nDjD9D/

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot familie , droogte , druk , lto , stal , varkenshouderij , melkveehouders , boer , regels , amsterdam , hulpverlening , drenthe , 2013 , fipronil en stikstofcrisis ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0