Provincie Noord-Holland doet strategische aan- en verkopen met oog op natuurbeleid

De provincie Noord-Holland doet een aantal strategische aankopen met het oog op het natuurbeleid. De provincie koopt ruim 16,5 hectare grond en stikstofrechten van een bedrijf in Burgerbrug. In Castricum, Egmond-Binnen en Bergen wordt 17,4 hectare aangekocht. In Heemskerk verkoopt de provincie 9,6 hectare aan een bedrijf dat elders 8 hectare pachtgrond moet afstaan voor natuurontwikkeling.

Door de aankoop van grond en stikstof in Burgerbrug wordt de depositie van stikstof met maximaal 2 mol per hectare per jaar verminderd op een deel van de Schoorlse Duinen. De provincie wil er ook ruimte creëren om een maatschappelijk sociaal agrarisch bedrijf te huisvesten, die met schaapskuddes bijdraagt aan het beheer van grond van het Natuurnetwerk en Natura 2000-gebied. Met de aankoop van de grond is ruim 1 miljoen euro gemoeid. De stikstofrechten vergen een investering van bijna 107.000 euro. De aangekochte grond wordt verpacht.

Met de aankoop van ruim 10 hectare aan gronden in de binnenduinrand van Castricum en Egmond, kan het Natura 2000-gebied worden versterkt. Er wordt ook ruim 6 hectare bollengrond in Bergen gekocht buiten het Natuurnetwerk die de provincie gaat verpachten. Het is de bedoeling om deze grond in te zetten als ruilgrond. Met de koopovereenkomsten is een in totaal ruim 2,7 miljoen euro gemoeid.

De grondtransactie in Heemskerk is bedoeld met het oog op de ontwikkeling van het Noord-Hollands Duinreservaat. Door de onderhandse verkoop maakt de provincie de vrijwillige verplaatsing van een bedrijf uit Natura 2000-gebied mogelijk. De vrijkomende 8 hectare kan als natuur ingericht worden en onderdeel worden van het Noord-Hollands Duinreservaat. Als compensatie voor de pachtgrond die het bedrijf moet opgeven verkoopt de provincie voor ruim 1,1 miljoen 9,6 hectare grond in Heemskerk.

bron: Provincie Noord-Holland

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN