Schouten is blij: Nederlandse boeren mogen nog eens twee jaar extra mest uitrijden

Nederlandse boeren mogen ook de komende twee jaar meer mest uitrijden dan veel van hun Europese collega's. De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met verlenging van de zogeheten derogatie (toestemming om af te wijken van de norm). Wel moeten de boeren aan extra voorwaarden voldoen.

Volgens Europese regels mogen boeren niet meer dan 170 kilo stikstof uit dierlijke mest uitrijden per hectare grond. Voor Nederlandse boeren geldt echter een hogere limiet, net als voor hun collega's uit Denemarken, Duitsland, Ierland en delen van België en Italië. Die uitzonderingspositie is het gevolg van ons gematigde klimaat en de hoge opbrengst van het grasland.

250 kilo
Nederlandse boeren mogen daarom 230 kilo (op de zandgronden) tot 250 kilo stikstof (in de rest van het land) uitrijden. Wel moeten ze minstens 80 procent grasland hebben. Grasland neemt de mest beter op dan land waarop bijvoorbeeld maïs wordt verbouwd.
In de aanvullende voorwaarden staat nu dat mest uitrijden met een zogeheten sleepvoetbemester op klei- en veengrond alleen nog mag als het niet warmer is dan 20 graden. Ook het gebruik van drijfmest, met veel gier, wordt beperkt. Zo moet de uitstoot van ammoniak worden teruggedrongen.

Schouten is blij
Minister Schouten van Landbouw is blij dat de uitzonderingspositie voor de Nederlandse boeren wordt verlengd. "Het is goed nieuws voor boeren dat zij tot 2022 dezelfde hoeveelheid mest uit mogen rijden als in de afgelopen twee jaar. Ook de waterkwaliteit profiteert van dit besluit."
Ongeveer 19.000 boerenbedrijven maken gebruik van de derogatieregeling. Het besluit over verlenging van de regeling komt voor veel boeren wel laat: het mestseizoen loopt van februari tot en met juni.

Deel dit artikel

Reacties

hypotheekboer
Quote:
Ook het gebruik van drijfmest, met veel gier, wordt beperkt.

Misschien heb ik er overheen gelezen in de brief van de minister, maar geen idee wat NOS hiermee bedoelt en waar het vandaan komt.

Ook dat Duitsland derogatie zou hebben klopt al enkele jaren niet meer.

Ik weet niet of NOS hier nog meeleest, maar de foto stamt uit Frankrijk en heeft weinig met de situatie hier te maken. De machine achter de tank is hier niet toegestaan.
arie.j
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Misschien heb ik er overheen gelezen in de brief van de minister, maar geen idee wat NOS hiermee bedoelt en waar het vandaan komt.Ook dat Duitsland derogatie zou hebben klopt al enkele jaren niet meer.

Staan wel meer fouten in zoals dat mestseizoen maar tot en met juni loopt.
Je kan beter de brief van minister zelf lezen
rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/…
casev
@arie.j dat zal wel het blaadje met maatregelen zijn waar ze in 2022 mee gaan komen...
Erik!!1979
@arie.j nos is fake news 😝
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Je kan beter de brief van minister zelf lezen

Dan kun je tenminste lezen dat meer mest beter is voor de waterkwaliteit.......😁
Jean-PierreK
@arie.j, dat is nu aangepast. Ik had twee mails gestuurd met ieder twee aanpassingen. Een is nu verwerkt.
Jean-PierreK
@hypotheekboer, dat van die drijfmest met veel gier is nu aangepast (verwijderd).
+2
mlkvhoudr
Wat een sluipschutter die vrouw hè haalt gewoon de derogatie voor ons binnen, je ziet haar niet hoort haar niet in Europa maar schiet de bal toch maar weer mooi in t netje voor ons......
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Ik neem aan dat dit sarcastisch bedoeld is?
+1
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn gewoon grapje...
newholland6640
@mlkvhoudr neemt wel even het bovengronds uitrijden icm derogatie af, helaas.
mlkvhoudr
@newholland6640 het gaat over waterkwaliteit en dan mag je niet met een bochtje mesten, ging t over luchtkwaliteit kon ik me er iets bij voorstellen.....
Nu ontgaat me t verband
+1
newholland6640
@mlkvhoudr als je met een bochtje bemest springt het daarna weer op en komt het precies in de sloot. Snap ie?
verbi
@newholland6640 Lijkt wel bemesten met Formule 1
+2
weurding
@newholland6640 als er wat opsprong zal het een kikker zijn. Die had de injecteur waarschijnlijk niet overleefd😋
casev
@newholland6640 ik vermoed dat sleepvoetten ook onder bovengronds valt? Wat een geluk dat brussel precies zo denkt als denhaag, toeval?
+1
newholland6640
@mlkvhoudr wat is het verschil tussen een sluipschutter en een sluipmoordenaar 😛?
+2
mlkvhoudr
@newholland6640 de 1e schiet raak 😉
newholland6640
@mlkvhoudr en de tweede niet?
+1
mlkvhoudr
@newholland6640 ik zal voortaan de grapjes beter voorbereiden en gelaagder maken🤦🤦😃
+2
newholland6640
@mlkvhoudr haha ik vond hem eigenlijk wel goed
+5
Twentsch Land
Al met al toch weer voor 2 jaar binnen en geen Ierse voorwaarden.

Veel redenen om te zeuren lijkt mij niet aanwezig.
Realisme
Het is toch ongelooflijk hoe dom of slinks de ambtenaren zijn die dit bedacht hebben. Dom omdat ze met maatregelen komen die nauwelijks meerwaarde hebben tegen nitraatuitspoeling maar of slinks omdat ze de derogatie misbruiken om het allemaal net weer even wat lastiger voor boeren te maken.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , duitsland , landbouw , gier , grasland , ierland , derogatie , stikstof , ammoniak , grond , denemarken , uitstoot , mestseizoen , drijfmest , sleepvoetbemester , belgie , klimaat , veengrond , uitrijden en regels ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!