Nederland investeerde miljoenen in weidevogelbescherming – het haalt niets uit

Weidevogelbescherming in Nederland werkt niet, zeggen wetenschappers. Decennialang zijn er tientallen miljoenen euro’s aan subsidies gepompt in maatregelen. Maar met de weidevogels is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Vooral de grutto en de kievit hebben het moeilijk.

Deel dit artikel

Reacties

Coen
waarom op ‘commerciële cultuurgronden’ weidevogels?

er is zoveel zgn. Natuurgrond in eigendom bij allerlei TBO’s, waarom daar niet meer weidevogelbeheer door ‘ambtenaren’ ?
hypotheekboer
@Coen lees dit artikel van dezelfde auteur ook even:
trouw.nl/duurzaamheid-natuur/…
De "ambtenaren" bakken er ook niks van.

En ook met een bedrijfsvoering volledig afgestemd op weidevogelbeheer is geen droog brood te verdienen, plus de gevolgen voor dierenwelzijn:
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
Afgelopen weekend nog een groot artikel in de Leeuwarder Courant lc.nl/archief/?q=agema over de teloorgang van het weidevogelbeheer na het overlijden van Hessel Agema(Skalsumer) te Kollumerpomp. Was helaas wel grotendeels vanuit perspectief van de vogelwachter geschreven. Als er rente en aflossing opgebracht moeten worden, past weidevogelbeheer helaas maar slecht op een bedrijf. De bereidheid is er bij veel mensen wel om tijd en geld te investeren in weidevogelbeheer, ondanks te lage tegemoetkoming voor gederfde inkomsten. Discussie moet niet gaan over de laatste cm water maar over behaalde resultaten. Maar dan moet er ook beheer op predatoren plaatsvinden.
Coen
@hypotheekboer , juist daarom dit ook niet eisen op ‘commerciële cultuurgronden’, maar onze TBO’s dan maar weidevogelbeheer laten uitvoeren op natuurgronden in eigendom bij diezelfde TBO’s.
kanniewaarzijn
@Coen Precies. Even de maaier over die distelvelden en een mooi natuurgraslandje aanleggen, met alle gunstige omstandigheden voor weidevogels. Daarna niet meer zeuren.
+3
Stoppen met zode verpesten door zodebemesten, en het probleem is opgelost.
Jannus
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
zodebemesten

Zeer grote boosdoener dat gehark met dat dingen kost veel nesten,ga je daar ook nog eens het als strengere mestbeleid overheen leggen en de daaruit voortvloeiende benuttingen van iedere m2 grond met die beruchte kamhark dan gaan nog meer nesten naar de mieter
Jonni
@Detukkeroettwente klopt helemaal die idioten die dat bedacht hebben alles kapotsnijden kwekken gaan als een gek zodes verpesten etc etc
+3
BertK
Overal bosjes het veenweidegebied erbij, katten van burgers die in de natuur een vrij zwerversbestaan mogen leven, de mooiste vossen en roofvogels, nog niet tevreden?
+5
duitser
Komt door de idiote regels. Wat dacht je hoeveel nesten er beschadigd worden door de nieuwe onderzaai regel?
Overal waar overheid zich mee bemoeid werkt juist averechts
bio boer
In intensief grasland hebben ze ook geen schein van kans of bij ons niet die paar nesten waar ik omheen maai is paar dagen later leeg daar in tegen is onze 30 ha vogeltjes land wel succes laaste jaren met zo 30 grutto paaren en 20 kivit en 15 tuureluur waar bijna niet veloren gaat volgens de vogel wacht
Jaap40
Bemesten met ketsplaat, kunstmest, vaste mest er op, steenmarter en ander gespuis intensief bejagen. Koeien jongvee vroeg weiden.
Waterpeil verhogen deden we 30 jaar geleden niet maar destijds wel veel weidevogels!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot weidevogels ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN