Intensieve melkveehouderij met kruidenrijk grasland

Met 200 koeien is Erve Mentink in Twente een intensieve melkveehouderij. Toch wordt het bedrijf in het project ‘Natuurlijk kapitaal’ als een voorloper beschouwd dat andere ondernemers kan inspireren bij stappen richting natuurinclusief ondernemen. Het bedrijf heeft positieve ervaringen met kruidenrijk grasland.

Deel dit artikel

Reacties

Jonni
Als het maar geld oplevert maar doet het niet aleen maar verplichtingen en mooi gezicht voor mensen
Jonni
Eiwit niet
grös
@Jonni
De fokker van Sunny Boy had toch ook al 20 jaar ofzo allemaal weidevogeltjes land en nog melken in de top3 van Friesland, dus er kan best wat met kruidenrijk grasland, maar verschilt per bedrijf natuurlijk.
+2
m uut m
@grös
Hessel was niet de fokker van Sunny Boy.
Minne Blanksma was de fokker van Sunny Boy.
Hessel heeft na die tijd de koeien van Minne Blanksma gekocht.
van Ittersum
Zie nog wel eens gebeuren dat SB(staatsbosbeheer) de lachende derde wordt als bv iedereen 5% van zijn areaal kruidenrijkgrasland moet hebben. De huidige grasland is te duur en dan kon huren van SB nog wel eens de enige weg zijn. Hun blij dat het onderhoud betaald wordt en de boer enigzins blij (met kiespijn)dat zijn eigen areaal blijft zoals het zo is.
Mocht je als melkveehouder de keuze hebben om in de buurt SB land te huren is het het overwegen waard. Niets is zeker totdat het zover is. Wie heeft trouwens ervaring met het verhakselen in balen van dit met toevoeging als structuur voor in de voermengwagen (voorbeeld:
) heeft het tenminste nog enige waarde
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
SB land te huren is het het overwegen waard. Niets is zeker totdat het zover is.

Probleem is dat het weer afgevinkt moet kunnen worden door een controleur, liefst aangemerkt bij RVO en het moet weer geld kosten. Terwijl er ook zat maatregelen zijn die goed zijn voor boer en grond zonder gesleep met onkruid en voer zonder voederwaarde. Met alle bewerkingskosten en opbrengsten kan die grond voor niets nog wel eens te duur zijn.

Zou die 5% meer waarde hebben dan mn halve areaal ingezaaid met grasklaver en er een groenbemester facelia staat te bloeien op bouwland tot april wanneer er direct aardappelen in gepoot worden? Akkerbouw loopt met NKG ver vooruit op de melkveehouderij, terwijl er heel makkelijk maatregelen te kopiëren zijn.
grös
@Noorderling
Ik zie hier geen enkele akkerbouwer aan NKG doen, zou het aan de grondsoort liggen?
En dat SBB-land, sommige doen dat om aan de eisen van AH-melk bijvoorbeeld te voldoen, dan zal wel gauw uit kunnen denk ik.
Noorderling
@grös
Lichte klei wat voorjaars geploegd wordt is het makkelijker toe te passen. Als je een goede groenbemester hebt met goed doorwortelde grond is op zaai of pootdiepte de grond klaar leggen voldoende. Op de zwaardere klei begint het nu ook wel aardig op te komen of na bepaalde gewassen. Ploegen kan gauw, al kun je dan ook erg veel vernielen terwijl je het niet ziet, alleen zaaiklaar leggen lijkt in zon extreem jaar toch ook wel goed uit te pakken.
Lepus
@van Ittersum Er blijft altijd een vieze geur aan hangen. Ook als het echt hooi is. Hier is het meeste SBB 15 juli, dan wordt het wel raar spul. Ik geef de 1e snede SBB dat altijd weg.
+2
JappieJo
@van Ittersum ja ik, natuurland van SBB. Mengt mooi weg👍
van Ittersum
@JappieJo ken een boer die ook SBB land heeft maar die zei dat hij sinds dit jaar ook geen vaste mest mag strooien. Pacht was wel kwijtgescholden. Hoe zit het met jou?
JappieJo
@van Ittersum hier mag nog steeds vaste mest op gelukkig.
Op een verdwaalde distel na is het gelukkig onkruid vrij
van Ittersum
@JappieJo bijhouden en scherp blijven. Dan lukt anders is het verloren strijd met bv ridderzuring
+1
royale
@van Ittersum ik kon dit jaar ook 5ha pachten, maar het zit vol met ridderzuring, distels en een beetje jacobs kruiskruid. Financieel past het prima door er betalingsrechten op te verzilveren, maar als ik het maai/vervoeder heeft volgend jaar al het land deze onkruiden en het giftige kruiskruid maakt het nog erger. Beweiden geeft me te veel gedoe, ik zaai nog liever eigen hectares in met een saladebuffet om te vergroenen.
van Ittersum
@royale je zou een jaar fel kunnen zijn op uitsteken , niet te doen werk dat snap ik maar je doet het voor jezelf
Jaan.
@van Ittersum Waarom zit er een dak boven de pers?
Wolswinkel
Quote:
Waarom zit er een dak boven de pers?

@Jaan. Dan regent het hooi niet nat en kunnen er later evt zonnepanelen op geplaatst worden...
grös
@Jaan.
Dan hoeven ze 'm niet binnen te zetten ..
+3
Frans Z.
Laat TBO,s zelf hun land bijhouden.
+1
Jaap40
@Frans Z. Hectares welke weinig tot geen kwaliteit opleveren zijn altijd te duur.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , koeien , grasland , ervaringen en twente ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0