407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld om snel te stoppen

Het kabinet trekt 275 miljoen euro extra uit om varkensboeren uit te kopen die gebruik maken van een warme sanering. Voor deze regeling van de overheid zijn 502 aanvragen ingediend, waarvan veruit de meeste uit Zuid-Nederland. In totaal 407 eigenaren voldoen aan de voorwaarden om geld te krijgen als compensatie voor het besluit dat ze willen stoppen.
Het gaat om varkensbedrijven die de meeste stank veroorzaken en met hun stikstofuitstoot de natuur schade toebrengen.
Binnen nu en acht maanden moeten alle dieren en mest op de eerste bedrijven zijn verdwenen, zo verwacht het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Juist deze woensdag werd bekend dat burgers uit Brabant en Limburg een zaak aanspannen tegen de Nederlandse staat, omdat die te weinig zou doen tegen de stankoverlast van megastallen.
Extra mogelijkheidVoor boeren die wel willen stoppen, maar die niet in aanmerking komen voor de zogeheten Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), komen wellicht nieuwe afspraken. Het kabinet gaat kijken of het dit samen met provincies en gemeenten mogelijk kan maken. Per geval zou dan moeten worden bekeken hoe deze varkenshouders kunnen worden geholpen. Boeren in deze categorie krijgen het advies om zich na de afwijzing te melden bij de provincie of de gemeente.
Aanvankelijk was voor de Srv 180 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag bleek veel te laag om alle goedgekeurde aanmeldingen te kunnen honoreren. Vandaar dat is besloten om het bedrag met 275 miljoen te verhogen. De Europese Commissie heeft hiervoor toestemming gegeven. De warme sanering is overigens opgezet in samenspraak met de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).
'Grootste stankveroorzakers als eerste'De eerste varkenshouders hebben inmiddels een bedrag toegezegd gekregen. Zij kunnen daadwerkelijk stoppen met het boeren. De grootste stankveroorzakers gaan als eersten hun activiteiten beëindigen. Het gaat in eerste instantie om 124 varkenshouderijen. Nog deze zomer krijgen de resterende subsidie-ontvangers duidelijkheid.
LEES OOK: Megastallen stinken volgens omwonenden en daarom slepen ze de staat voor de rechter

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , zomer , landbouw , slepen , advies , kopen , tuinbouw , varkenshouderij , natuur , brabant , megastallen , overheid , dieren , varkenshouders , burgers , schade , varkensboeren , stankoverlast , zlto , europese commissie en limburg ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!