‘Vrijwillige uitkoop van boeren is niet voldoende als oplossing voor stikstofprobleem’

Het vrijwillig uitkopen van boeren is niet voldoende om het stikstofprobleem op te lossen. Dat stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek voor in zijn eindadvies aan het kabinet. Maandag is dat gepubliceerd.
Het college onder leiding van Johan Remkes heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de uitstoot van ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx) en kwam maandag met bevindingen en een definitief advies aan het kabinet.
Niet alleen op vrijwillige basisHet uitkopen van veehouderijen is vooral van belang bij bedrijven in de buurt van kwetsbare natuur. En dat kan daar niet alleen op vrijwillige basis, meldt de NOS.
En ook in de landbouw zijn flinke maatregelen nodig. Die is voor ruim veertig procent verantwoordelijk voor de stikstofuitstoot in de vorm van ammoniak, zegt de commissie.

'Serieus werk maken van natuurherstel'De commissie Remkes zegt in hun advies dat de stikstofuitstoot in Nederland in 2030 moet zijn gehalveerd en het kabinet moet "serieus werk maken" van natuurherstel. Die doelen mogen geen vrijblijvend streven meer zijn, maar moeten wettelijk worden vastgelegd.
De Raad van State verwees het stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde vorig jaar al naar de prullenbak, omdat het veel te vrijblijvend was.

LEES OOK:
Boeren praten niet verder met provincie over stikstof
Gesprek over stikstof tussen boeren en minister Schouten loopt vast: 'Gemiste kans'
Minister Carola Schouten tikt provincie op de vingers voor 'lukraak' opkopen van boerderijen

Deel dit artikel

Reacties

kanniewaarzijn
Laat ze eerst dat stikstof"probleem" maar eens wetenschappelijk onderbouwen. Dan eens kijken wat er van overblijft!
kanniewaarzijn
Laat ze eerst dat stikstof"probleem" maar eens wetenschappelijk onderbouwen. Dan eens kijken wat er van overblijft!
BertK
Scheelt nogal hoever en in welke mate NH3 komt. Is nu gerede twijfel over.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , advies , stikstof , natuur , ammoniak , overheid , uitstoot , boerderijen en NOS ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0