Commissie-Remkes: Stikstofuitstoot moet in 2030 gehalveerd zijn

De nieuwe aanpak van het kabinet om het stikstofprobleem aan te pakken schiet tekort. Er is onvoldoende garantie dat de natuur genoeg zal herstellen. Ook juridisch zijn er te veel onzekerheden. Dat staat in het eindrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek.

De commissie, onder leiding van oud-minister Remkes, heeft flinke kritiek op de kabinetsplannen: ze zijn niet ambitieus genoeg en lijken op onderdelen te veel op eerder beleid, waar de Raad van State een jaar geleden juist een streep door haalde (zie kader onderaan).

Zo is het streven van het kabinet om de stikstofuitstoot in 2030 met 26 procent te verminderen volgens de commissie niet genoeg. Dat zou 50 procent moeten zijn, en dan niet als streven maar als verplichting. "Het college kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de voorgestelde structurele aanpak overeenkomsten vertoont met het PAS (het oude systeem). Er lijkt sprake van het zoeken naar rek en ruimte".

Boerenuitkoop niet vrijwillig
Ook het vrijwillig uitkopen van boeren zal niet genoeg zijn om de problemen op te lossen, zegt de commissie. Met name bij veehouderijen in de buurt van kwetsbare natuur kan uitkopen niet op basis van vrijwilligheid, aldus de commissie. Verder moet de landbouw flink op de schop. "De grootste inspanning moet komen van de landbouw, die voor ruim 40 procent verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot in de vorm van ammoniak."

Dat het kabinet andere maatregelen moet nemen om aan Europese natuurregels te voldoen werd vorig jaar duidelijk toen de Raad van State een streep haalde door het tot dan toe gebruikte Programma Aanpak Stikstof (PAS).

De commissie Remkes kwam al eerder met tussenrapporten en het kabinet nam al maatregelen gebaseerd op die adviezen, zoals het terugbrengen van de maximumsnelheid op snelwegen overdag naar 100 kilometer per uur en uitkoopregelingen voor veehouders. Ook bouwactiviteiten liggen stil en de opening van Lelystad Airport is uitgesteld.

Meer natuurgebieden
Schouten kwam eind april met de nieuwe Structurele Aanpak Stikstof. Met 5 miljard euro wil het kabinet natuur en milieugebieden herstellen en bedrijven (waaronder boeren) helpen met stikstofmaatregelen dan wel uitkopen.
Het streven van het kabinet om te onderzoeken of het aantal Natura-2000 gebieden omlaag kan, kan ook niet op goedkeuring van de commissie rekenen. De commissie stelt juist voor om meer natuurgebieden aan te wijzen.

Johan Remkes is vanavond te gast in Nieuwsuur om zijn eindrapport toe te lichten.

Deel dit artikel

Reacties

+9
Is dit op basis van METEN , of aannames ??? STOPPEN MET DEZE onzin !!!
+1
Twentsch Land
Op basis wat hun het beste past.....soms links en soms rechts, soms vooruit en soms achteruit......

@Detukkeroettwente
+4
TIJD VOOR ACTIE . tubbergen 3.0 , wij als sector moeten het gelag betalen terwijl er niks word opgelost !!! Omdat er geen probleem IS
+1
marcsterreborn
@Detukkeroettwente Wat is er uiteindelijk met de veldslag in Tubbergen bereikt? Helemaal niets
+1
@marcsterreborn Wat het heeft opgeleverd IS, dat de ruilverkaveling NIET doorging, en dat de ruilverkavelingswet uit 1956 is aangepast !!! En daar ging het om , mensen die overleden waren werden opgeroepen te komen stemmen. Om maar wat te noemen .
+2
arie.j
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
@marcsterreborn Wat het heeft opgeleverd IS, dat de ruilverkaveling NIET doorging, en dat de ruilverkavelingswet uit 1956 is aangepast !!! En daar ging het om , mensen die overleden waren werden opgeroepen te komen stemmen. Om maar wat te noemen .

Wij hebben een ruilverkaveling onder de oude wet gehad Alblasserwaard, wat hebben boeren er een voordeel van gehad
En was die oude wet er nog maar met de riante subsidies e.d. van toen, met de wetten van toen.
De boeren van nu zouden hun geluk niet op kunnen.
Krimpenerwaard werd onder de nieuwe wet afgestemd, en heden ten dage hebben ze er het grote nadeel nog van
Boerendomheid, tukkeroettwente, daar zitten boeren van nu niet op tye wachten
+1
Twentsch Land
Overal is het anders maar verdiep je maar in hoe het een en ander in Tubbergen zou gaan .....groot geluk dat het geen doorgang heeft gehad.

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Overal is het anders maar verdiep je maar in hoe het een en ander in Tubbergen zou gaan .....groot geluk dat het geen doorgang heeft gehad.

Dat het overal anders is zal best.
Lees me net wat in , klopt het dat er een erg lage organisatie graad in dat gebied was?
En dat boeren zich daardoor niet vertegenwoordigd voelden door bestuurders van wie wel georganiseerd was?
Reden te meer om de lagere organisatie graad van heden onder boeren te betreuren.
Is net zo iets als de politiek afkraken, maar bij verkiezingen massaal thuis blijven.
Twentsch Land
Video in deze topic van marcsterreborn geeft al veel duidelijkheid.....bij voorbaat al verloren !

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Video in deze topic van marcsterreborn geeft al veel duidelijkheid.....bij voorbaat al verloren !

Men was niet tegen de ruilverkaveling maar tegen de procedure van stemmen volgens die video
Want boeren waren in minderheid met stemmen.
Vreemd om dan met geweld een ruilverkaveling zelf proberen tegen te houden.
Ruim 70% van de kosten betaalde toen de overheid. Maar het was nooit goed blijkbaar
Twentsch Land
Idd was stemmen 1 van de problemen.

In Twente zit er forse prijsverschillen tussen grond....neem bv es grond of gronden in het veen en/of afgelegen gronden... prijsverschil per HA is soms wel €100000,- je ziet ( ook in Tubbergen ) dat sommige mooie dure grond wordt afgenomen en met mindere grond bedeeld worden....in deze ruillingen wordt geen rekening gehouden met deze grote prijsverschillen.

Ook dit was in Tubbergen een groot dilemma.

@arie.j
pieta
@arie.j Ben jij al lid van elke politieke partij met standpunten waarin jij je niet vinden kunt? Ik ben namelijk geen lid geworden van LTO omdat ze mijn belangen eerder tegenwerkte dan behartigde. Volgens jouw theorie moet je dan lid worden om de zaak om te draaien/veranderen?
Ik ben ook geen lid van FDF. Te veel herrie, te extreem naar mijn zin. Daar ben jij volgens mij ook niet voor. Maar in je tijd als actief melkveehouder zou je meteen lid geworden zijn?
Bekkink
@pieta dus jij word niet vertegenwoordigd, maar als het jouw uitkomt eet je wel mee uit de ruif....
+3
George
Quote Reactie van @Bekkink:
maar als het jouw uitkomt eet je wel mee uit de ruif....


Tja wij delen mee in het leed wat slechte belangenbehartiging heet.
de Tank
@Bekkink Ik ben ook niet vertegenwoordigd, ik vreet mee als het me uitkomt en als het mij niet uitkomt, laatste tijd vooral het laatste.
pieta
@Bekkink Ik weet niet wat ik mee-eet. Maar als rechtvaardiging heb ik ook de nadelen.
cornelissen
[quote="@Bekkink" p="1757145"]dus jij word niet vertegenwoordigd, maar als het jouw uitkomt eet je wel mee uit de ruif....

Heb voor mijn eigen ondergang betaald bij de meelopers van het tuig. Ja , een e-mail gehad van zoek maar een advocaat.
Mij is nog steeds niet duidelijk ,wat ik verkeerd heb gedaan , waarom ik kapot moest.
Misschien ga ik nog wel naar de ALV 1 juli a.s. in Lelystad om het nogmaals te vragen bij de rondvraag, maar heb er gezien corona weinig zin in en een antwoord krijg ik toch niet.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
arie.j Ben jij al lid van elke politieke partij met standpunten waarin jij je niet vinden kunt? Ik ben namelijk geen lid geworden van LTO omdat ze mijn belangen eerder tegenwerkte dan behartigde. Volgens jouw theorie moet je dan lid worden om de zaak om te draaien/veranderen?Ik ben ook geen lid van FDF. Te veel herrie, te extreem naar mijn zin. Daar ben jij volgens mij ook niet voor. Maar in je tijd als actief melkveehouder zou je meteen lid geworden zijn?

Beetje beter lezen , ik betreur een lage organisatie graad. Welke organisatie is aan de boeren
Rond 1970 was hier zeker 80% tot 90%georganiseerd (lid CBTB of HMvL)
Daar blijkbaar een minderheid
pieta
@arie.j Ik reageerde op het stukje waar jij het naar de politiek trok en niet stemmen. Dat is ongeveer hetzelfde als lid worden van een club die in mijn ogen mijn belangen niet of slecht behartigt. En dat vond ik beginjaren 2000 al van LTO. Ik ben nog op de vergaderingen omtrent afschaffing melkquota geweest. Ik was daar behoorlijk op tegen/kritisch over. Maar je vond echt geen gehoor op de vergadering bij de voorzitter. Het was vergaderen om tot afschaffen te komen. Ik zat toen net in maatschap. Ze hadden me zelfs al gepolst om mee te komen besturen (eigen regio). Vriendelijke bedankt met opgaaf van redenen dat ik me totaal niet kon vinden in wat ze aan het behartigen waren.
casev
@arie.j wij in de krimpenerwaard zijn stikjaloers op die ruilverkaveling van de alblasserwaard Arie! Alles wat toen in de jaren 70 tegen stemde is al lang dood, en zie wat er over is: een paar grote bedrijven, buurten die in opstand komen tegen het landbouwverkeer, en over niet al te lange termijn doet de laatste het licht uit en zijn we het recreatiegebied voor de zuidplas/rotterdam.
bio boer
@Detukkeroettwente de ruilverkaveling is iets goeds geweest hier hebben de meeste boeren nu wel 30/40 ha aan een gesloten blok grond 👍de versnippering slaat al weer toe zijn steets meer die weer km over de weg moeten rijden het zo al weer bijna moeten
Stroman
@Detukkeroettwente Lijkt mij dat je nu 1 van de zwartste bladzijden uit de belangenbehartiging openslaat. Als het die kant op moet met de discussie, kan er beter een bord in de tuin.
+6
weurding
Grote steden verplicht luchtwassers in de slaapkamer. Brengen ze toch de meeste tijd door als ze niet demonstreren🤗
+1
Kringloper
@weurding binnenkort €500 boete als je een scheet onder de dekens laat😌
bio boer
Waar gaat dit heen 🙈 ze hebben wat over voor de zoogenaamde gewilde natuur
+2
Kars
@bio boer op deze manier heeft VVD de ruimte voor de bouw en industrie en links heeft de landbouw weg en natuur terug. Wie gaat dat betalen met een economie die op in storten staat?
+1
klompen
@Kars links praat ook steeds over bouw en infrastructuur dus hoezo natuur?
+5
Koeien boertje
Ze kunnen rustig door donderen.
Collectief van tafel, rustig met LTO verder.
Blijven die niet meepraten gaat hun geldkraan dicht dus die blijven wel.
We moeten eerst maar eens afwachten hoe ze het in willen vullen want daar is nog niet de helft van bekend.

Zouden we het dan met een half jaar toch over eens worden dat het land maar een keer een weekje honger moet krijgen??????????????
magerehein
Kan dat fossiel niet ergens een keer weggepromoveert worden naar een donkere kelder in een uithoek van het land waar wij er geen last meer van hebben?
kanniewaarzijn
@magerehein Kan! Maar voor hem 100 andere fossielen....
+1
harke
Ze willen de melkveehouderij gewoon kwijt.
Maar dat durven ze niet te zeggen.
Het gaat precies dezelfde kant op als met de nertsenfokkerij
+1
Kars
@harke ze willen de grond van je. Geef je jouw grond af. En blijf je intensief zitten hebben ze geen probleem met je.
duitser
@Kars verder alles goed ?
+1
mlkvhoudr
@duitser dan zit ik als pachter al vast veilig zal me even afmelden bij Carola voor de nieuwe spelregels
+4
grupstalboer
Jesse heeft ons gewaarschuwd, en zo gaat het worden ,geen toekomst meer voor boeren.
Over 10 jaar zien we hoe het er dan voor staat, maar dan is het te laat, een boer die stopt begint nooit meer, en de jonge generatie heeft er geen zin meer in.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natuur en ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN