De melkveehouderij moet natuurinclusiever worden : Wat zijn de belemmeringen?

De Nederlandse melkveehouderij is productief, maar heeft ook als effect dat het nadelig is voor de biodiversiteit, de milieukwaliteit en de landschapskwaliteit. Voor verduurzaming van de melkveehouderij zijn er nu nog belemmeringen die ontwikkeling naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering beperken.

Deel dit artikel

Reacties

+6
Jaan.
😂pagina bestaat niet meer
Het woord moet???
Ik moet helemaal niets
Hoef niet eens koeien te melken
En als ik geen zin meer heb komt er een bord in de tuin
Hoezo moet? Wat moet ik, en waarom en komt er een dwangsom??🤑🤑
bio boer
@Jaan. Ze zeggen toch ook niet dat jij dat moet doen denk dat veel er niet tegen kunnen dat het gras niet mooi egaalgroen is dat er allemaal andere planten en bloemen tussen staan ook al wordt het gecompenseerd financieel
Jaap40
@bio boer financieel gecompenseerd.... hoe dan en hoeveel, en lange termijn?
bio boer
@bio boer weet ik niet ik beur op vogeltje land 650 euro de ha 15 juni
Jaap40
@bio boer kun je nog wat met dat uitgegroeide spul? 650 euro weer besteden aan compenserend krachtvoer.
Koeien boertje
@Jaap40 ik zet in het najaar nog wel vaak een baal zo aan het voerhek.
Met een paar dagen is ie op.
Daar vreten sommige koeien een paar bek van op en vaak als ze binnen komen uit het land.
Als je een koe er van wil laten overleven moet ie er nog wel wat bij hebben 😅
+2
bio boer
@Koeien boertje als het aan de melkoeien wil voeren moet er teveel krachtvoer tegen over het heeft maar 750 vem en 110/120 ruweiwit en hoge verzadiging verdrinkt relatief veel voer de pinken en drogen doen het er uutstekend op vreten het wel goed better dan stro
Erco
@bio boer hier heb ik t wel eens aan de droge gegeven maar beviel niet. Of je moet mengen met herfstgras maar dat kan ik niet. Hier vaak rond 780 vem en 90-95 RE.
bio boer
@Erco voer je er toch beetje kuil van de melkoeien bij
bio boer
@Jaap40 voor de melkoeien niet droge koeien en pinken van af jaar tot 2 maand voor kalven wel aangevuld met een jonge 2e snede van het zelfde land als je mengwagen hebt meschien beetje door het rantsoen als het nodig is in plaats van stro of graszaad hooi hebben 20 ha 15 juni op 140 ha verkoop elkjaar 90 balen aan mijn broer dan gaat het elk jaar precies op
+1
weurding
@Jaap40 je mag het hooien en aan paardenhouder verkopen. In noord Holland heel lucratief😁
Erco
@weurding bij jullie heb je toch ook wel mensen met paarden?
weurding
@Erco 😂 zonder centen
grondlozeboer
@weurding eerst betalen dan leveren is mijn ervaring 🙃
buorman
@grondlozeboer
Of boter bij de vis
Erco
@Jaap40 hier heb ik 15 juniland. Was altijd 1 juni land toen ving je 850 euro. sinds dit jaar dus 15 juni kruidenrijk grasland 3,4 ha zitten vaak 25-30 weidevogelnesten op. Vergoeding is 1500 euro per ha (incl vergoeding plasdraspomp plaatsen en vaste mest uitrijden) daarnaast meestal 20-25 nesten a 100 euro per stuk. (Scholekster en kieviet geen vergoeding) er komt vaak 25-30 ton hooi vanaf. Dat gebruiken we voor de eigen paarden en kleine kalfjes en er is verder nog genoeg animo voor paardenhooi heb vaste klanten en moet vaak nee verkopen. Vorig jaar 270 baaltjes van ca 95 kilo en 23 grote vierkante van 385 kilo. Kan je wel weer ruwvoer voor terugkopen als t nodig is.
bio boer
@Erco dan mag je het bemesten dat wil ik wel graag
Erco
@bio boer vaste mest erop en eerste snede ca 7-8000 kg ds eraf halen. Nu iets minder verwacht ik. Daarna gewoon mee sleepslangen/bemesten en kunstmest erop. Weer gewoon gebruiken voor maaien en weiden
bio boer
@Erco dat mag niet met kruidenrijk grasland paket mag alleen 10 ton vaste mest waarom zou je anders gewoon 15 juni land doen ?
Erco
@bio boer minimaal 10 ton vaste mest erop idd als je vaste mest erop wilt rijden. Niet bemesten met kunstmest of drijfmest VOOR je gemaaid heb. Maar daarna gaat t gewoon mee als gewoon grasland dus gewoon bemesten met drijfmest en kunstmest erop. Maaien of beweiden
zwier
Quote Reactie van @Erco:
sinds dit jaar dus 15 juni kruidenrijk grasland 3,4 ha zitten vaak 25-30 weidevogelnesten op. Vergoeding is 1500 euro per ha (incl vergoeding plasdraspomp plaatsen en vaste mest uitrijden) daarnaast meestal 20-25 nesten a 100 euro per stuk. (Scholekster en kieviet geen vergoeding)

Zijn de regels bij jullie anders?, hier bij kruidenrijk grasland alleen vaste mest, en geen kunstmest of drijfmest. Ook worden de nesten op kruidenrijk grasland niet extra vergoed. Tegen woordig gaat alles via de collectieven , maar de paketten worden volgens mij bepaald door de RVO dus moet overal gelijk zijn.
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
Kan je wel weer ruwvoer voor terugkopen als t nodig is

en dat wordt dan juist uiteindelijk het probleem, dat is er, van hoge kwaliteit, dan niet meer
Koeien boertje
@bio boer heb er ook nog vaste mest bij.
Als je dan het meeste gras kwijt kunt voor paarden hooi en je mest mag plaatsen is het niet verkeerd om een paar ha te hebben.
Ik hou zelf ongeveer 20 balen en de rest is voor een paardenboer
+1
klant
@Jaan. we moetern niks alleen schijten
tinus-1234
groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/…

Deze doet t op het moment wel. Maar gaat gewoon om de knikkers, grootste gedeelte burgers en zeker de consument heeft hier weinig of niks voor over. En nu met niet al te gunstige (financiële) vooruitzichten ..
driekus 001
@tinus-1234 De moeite waard om te bekijken. Zal dit de weg zijn waar de overheid ons op wil krijgen? De politiek roept het al, dus we gaan die weg op. Het verdienmodel is wel het probleem, ben ik helemaal met je eens. Welke kosten 1 op1 tegen opbrengsten weg kan strepen blijft je saldo hetzelfde. Maar zo werkt het niet.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , biodiversiteit en bedrijfsvoering ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0