Grasland krijgt steeds meer waarde op melkveebedrijf

Het grasseizoen is enkele weken geleden geopend. Vele boeren hebben inmiddels de eerste snede van het land gehaald, of hebben het op de planning staan. Agnes van den Pol-van Dasselaar, lector grasland en beweiding aan de Aeres Hogeschool in Dronten, vertelt in deze column waar de kracht van gras ligt.

Deel dit artikel

Reacties

dewittemotor
Lector op een Agrarische Hogeschool en dan nog niet eens een fatsoenlijk landelijk beeld kunnen schetsen omtrent voederwinning.
De laatste drie jaren hebben bewezen dat je bedrijfseconomisch geen gras kunt telen op de zuidelijke zandgronden. Kost meer CO2 aan diesel voor beregenen, dan het het kost voor de Soya naar Nederland te verschepen. Voor de veehouder is uiteindelijk het resultaat nog veel te weinig voer (want weilanden ouder dan 1 jaar en in de zomer groeien helemaal niks met beregenen m.u.v. het onkruid), gigantisch veel extra arbeid en andere kosten.
Mais met soya is in het zuiden onmisbaar.
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
De laatste drie jaren hebben bewezen dat je bedrijfseconomisch geen gras kunt telen op de zuidelijke zandgronden.

Eigenlijk kun je bedrijfseconomisch helemaal niks telen zowel in het zuiden als in het noorden niet. Daarvoor liggen de financiële opbrengsten gewoon veel te laag. Maar we hebben vorig jaar ondanks de droogte door te beregenen hier erg goede gewassen kunnen telen , maar we krijgen er gewoon te weinig voor.
+2
dewittemotor
@George Mais telen lukt goed met beregening. een of twee keer erdoor met de haspel is meestal genoeg. zelfs met deze droogte en net op het juiste moment een paar onweersbuien en je bent al een heel eind, maar op ras ligt dat veel moeilijker
BoerBart
@dewittemotor
Zou peilgestuurde drainage, het water tot 30cm onder maaiveld op kunnen stuwen?
Dan kan blijvend grasland misschien wel, zonder extra werk.
Noorderling
@BoerBart
Denk dat je dan beter naar rietzwenk, klaver of luzerne kunt gaan op erg droogtegevoelige grond, die wortelen dieper.
+1
dewittemotor
@BoerBart Hier ligt alles met peilgestuurde drainage. Maar er zit gewoon hoogteverschil in de grond van 1-15 meter. Op het blote oog zie je dat niet, maar dan werkt heel die drainage natuurlijk niet.
Dat peilgestuurd draineren werkt alleen als al je percelen perfect vlak/waterpas liggen
mlkvhoudr
@dewittemotor wij raden u Pearle aan als je dat hoogteverschil niet ziet met t blote oog 😉
dewittemotor
@mlkvhoudr is 1-1,5 mtr. Achterkant perceel (500 meter lang) ligt 1, 5 meter lager dan het maaiveld aan de voorkant. Dan werkt peilgestuurd dus niet
+1
Mh12
@BoerBart wij hebben in alle percelen gewone onderwater filtratie. Niet perceelgestuurd. Zit er nu ruim een jaar in. Een 30 percelen. Gaat goed. Alleen op de laagste percelen. Met ongeveer 35 cm drooglegging moet het misschien perceelgestuurd worden. Daar is het geregeld te nat. En krijg je spoorvorming in percelen
+2
grös
@dewittemotor
Ze hebben 50 tot 1000 jaar gras geteeld, en nu kan het ineens niet meer ?
dewittemotor
@grös Grote gebieden in Brabant /Limburg zijn allemaal in de vorige eeuw ontgonnen. dus van die 1000 jaar is complete onzin. Alleen rondom de al eeuwen oude dorpen en steden lagen al lang bewerkte vruchtbare gronden. Echter die zijn allemaal volgebouwd met huizen/industrie en de landbouw is "verdreven " naar gebieden waar 100 jaar geleden nog nauwelijks landbouw was.
Die waren toen hartstikke onvruchtbaar en de boertjes waren er arm. Met de opkomst van de varkenshouderij/pluimvee en de bijbehorende mest zijn deze gebieden steeds vruchtbaarder geworden. Maar als je daar geen water en mest geeft, kun je er helemaal niks.
Ook die 65% eiwit melkveehouderij is in grote delen van deze gebieden bedrijfseconomisch onhaalbaar.
bio boer
@dewittemotor denk dat maisteelt veel heeft gebracht op de zand grond als je ziet hoe de boerderijen voor de oorlog er uit zagen op de klei gebieden of uit de achterhoek zecht genoeg
grös
@bio boer
Kunstmest en ruilverkaveling heeft toch ook wel een boel gebracht?
ted9
@grös En een hoop extra geld
bio boer
@grös in de achterhoek is het nog zooitje met de huiskavel 😜
grös
@bio boer
Met weiden is dat op zich niet zo erg, maar hier verschilt ook per dorp, de oude esdorpen is het ook nog wel eens 1 grote puzzel, hier in de veenontginnings ertussen is het meestal wel op orde, heb nu kleinste perceel 2 ha, en grootste is 8 ha, meeste zijn wel kaarsrecht en 600m lang, huiskavel niet zo groot maar wel 1k lang, beetje beweging is ook wel goed voor de koeien 👍
driekus 001
Kruidenrijk grasland, diverse soorten met diepe beworteling, is dat wat voor verschillende drogere gronden? 10.00 uur vandaag webinar van Pure Graze.
bio boer
@driekus 001 door de droogte en muizen al mooi kruiden rijk grasland gekregen de witbol gras is explosief toegenomen ook in nieuw grasland dikke troep is dat kun je nog beter kweek hebben
ted9
@bio boer hier ook her en der last van. Hoe kom je er weer af. Kun je dat al spul eruit eggen? Wortels zitten niet diep
jan.1
Klopt precies allemaal,maaien altijd op 4 tot max 5 weken,binnen 2 dagen onder zeil.
Dit jaar ook na 1 snede sleepslang met 1op 1 water,je kan nu op de streep afzien waar geen mest ligt.Door het hele jaar door alles te maaien,hoogste opbrengst van je land en altijd voer op voorraad.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras , dronten , grasland , melkveebedrijf en eerste snede ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0