Conceptnota Brussel: nóg meer natuur aanwijzen

Terwijl de botsing tussen ambitieuze natuurdoelen en economische belangen in ons dichtbevolkte land heeft geleid tot een miljarden euro’s kostende stikstofcrisis, sorteert Brussel voor op een verplichte aanwijzing van nóg meer natuuroppervlakte.

Een concept van de Europese biodiversiteitsstrategie, die eurocommissaris Frans Timmermans rond mei wil presenteren, bevat het voornemen om dertig procent van de EU aan natuur te wijden. Het gaat om een ’netwerk van natuurgebieden’ dat ’wettelijk vastgelegd’ moet worden.
Een concept van de Europese biodiversiteitsstrategie, die eurocommissaris Frans Timmermans rond mei wil presenteren, bevat het voornemen om dertig procent van de EU aan natuur te wijden. Het gaat om een ’netwerk van natuurgebieden’ dat ’wettelijk vastgelegd’ moet worden.

„Europa holt verder door, terwijl we juist een pas op de plaats moeten maken”, waarschuwt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De Twentse vreest voor verdere beknelling van economische activiteiten. „Als natuurdoelen nu al onhaalbaar zijn, draaien we ons met extra natuur verder op slot.”

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
We lopen hier nu al vast met de bestanden Natura 2000 gebieden:

Over één belangrijke wens van ondernemersorganisaties én een meerderheid van de Tweede Kamer blijft minister Schouten (Natuur) minder concreet. Onder druk van regeringspartijen VVD en CDA is haar opgedragen in Brussel toestemming te vinden om de versnippering van kleine Natura2000-gebieden terug te draaien. De lezing is dat ze in Brussel een oplossing moet zoeken voor, weliswaar vastgestelde, maar praktisch onhaalbare natuurdoelen.

„Als het betekent dat Nederland nog meer natuurgebieden aanwijst die stikstofgevoelig zijn, dan zijn wij mordicus tegen”, zegt voorzitter Marc Calon van boerenorganisatie LTO-Nederland.

„We willen af van de hagelslagnatuur van kleine verspreide gebiedjes.” Schreijer-Pierik is niet gerust op de afloop. „Twintig jaar geleden werd ons bezworen dat de aanwijzing van een Natura2000-gebied geen effect zou hebben op omliggende bedrijvigheid. We weten nu beter: rechters geven altijd voorrang aan natuur. We kunnen ons geen verdere leegloop van het platteland veroorloven. Daarom is waakzaamheid geboden.”

Meer: telegraaf.nl/nieuws/225694478/…
+4
Frits1
Nexit, en Fransie mooi in Brussel laten.
wimpie61
Wat een gek die Timmermans.
Er komen zo nog voedsel te korten .
Oftewel wordt het nog duurder in de winkel
+1
koeiboer
Oei ... ze zullen sidderen en beven in Brussel ... Calon heeft gezegd dat die tegen het plan is voor meer natuurontwikkeling....
Jannus
@koeiboer prikkebord.nl/topic/215501/…

Yep,had gelijk en nu maar naar de welkoop want ik moet een andere natuurgroen pak nemen met pet
hans1980
En de rest onder zonnepanelen
puntertje
Timmerfrans is nog steeds dusdanig gefrustreerd dat hij niet de grote baas van Europa is geworden dat hij coûte que coûte in de boeken wil als de grote ziener. Hij zal de boeken ingaan als een kopie van Abimael Guzmán van de Lichtend Pad beweging.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natura 2000 en landbouwgrond ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0