Mark den Oever biedt excuses aan

FDF-voorman Mark den Oever biedt zijn excuses aan voor de woorden die hij in zijn paasbrief gebruikte. In deze brief noemde hij boeren die stikstofrechten buiten de sector willen verkopen ‘zwakke schakels’ en ‘Judassen’.

De brief deed behoorlijk wat stof opwaaien. De voorzitter van Farmers Defence Force komt tot de conclusie dat zijn woorden bij veel mensen hard en ongepast zijn overgekomen en hen hebben gekwetst. „Dat was niet mijn bedoeling en daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan. Dat had ik anders moeten doen en anders moeten formuleren. Ieders omstandigheid is anders en daardoor ook zijn of haar keuzes. Stoppers mogen natuurlijk een faire prijs voor hun bedrijven en hun rechten ontvangen. Dit gunnen we onze collega’s van harte na een leven lang hard werken”, aldus Den Oever.

‘33.000 bedrijven op stikstofmarkt’
In de nieuwe brief uit Den Oever nogmaals zijn zorgen over de dreiging van extern salderen zonder schotten. Iets wat volgens hem grotere gevolgen gaat hebben dan een halvering van de veestapel. „ Als er geen schotten komen tussen NH3 en NOx zullen er potentieel 33.000 bedrijven van buiten de landbouw zich op de toekomstige stikstofmarkt gaan begeven. Dat is evenveel als er veeteeltbedrijven waren in 2019. En wat gebeurt er dan”, zo vraagt hij zicht af.

De FDF-voorman ziet goede kansen dat het inruilen van NH3 en NOx juridisch kan worden aangevochten. Dit omdat er volgens hem vele EU Richtlijnen zijn die de staat negeert als ze er voor kiest om wetgeving door te voeren die het mogelijk maakt om bedrijven buiten de agrarische sector stikstofrechten te laten opkopen van boeren. „Maar procedures kosten tijd en wij zijn geen wetgever.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

+17
ejb
Oproep aan FDF besturders

Brieven de jullie schrijven laat die 1 dag liggen lees hem daarna nog eens een keer door of nog beter laat een ander hem lezen en indien nodig(meestal dus) pas de toon aan en je komt veel beter over.
Leo,s vriend
Beetje teruggefloten?
arie.j
Kijk aan, er is kennelijk wat bezinning.
Geen stikstof uit de landbouw, dan zal alleen als er met de overheid vaste afspraken over zijn.
Verwachten dat iedere boer uit zichzelf niet voor de hoogste prijs zal gaan is nogal naïef.
jan w
Quote Reactie van @arie.j:
niet voor de hoogste prijs zal gaan is nogal naïef.

Het komt nog meer voor dan dat je denk. Kan hier in de omgeving meerdere gevallen aangeven die grond verkocht hebben voor stukken minder dan dat er voor geboden is. En alleen al omdat ze de desbetreffende persoon en of instantie het niet gunnen. Ook bedragen van € 10.000 per ha.
+13
Peterr
Diep respect voor iemand zijn eigen fouten erkent.
Zou hem blind inruilen voor de Minister LNV.
Porky
@Peterr nouuu, Eén zwaluw maakt nog geen zomer hé, alles met mate.
moduulbouw
@Peterr mee eens en ik stoor mij er al jaren aan. In de politiek is de gouden regel bij fouten:

Ik heb een fout gemaakt, dus ik stap op.

Niemand lijkt het lef te hebben en te zeggen: Ik heb een fout gemaakt, ik ga dit recht zetten
+3
de Tank
Quote Reactie van @moduulbouw:
Ik heb een fout gemaakt, dus ik stap op.

ik zie meer: ik heb een fout gemaakt en geef het niet toe.
+2
Stroman
Het begint een beetje de tactiek van Mark te worden: eerst als een tornado de boel laten stuiven, een dag later de boel kalmeren, maar ondertussen is iedereen weer wakker.
+1
ted9
@Stroman En op een gegeven moment wil niemand meer met je samenwerken. Kijk maar naar geert Wilders.
verbi
@ted9 Dus je moet alles maar als zoete koek slikken om samen te werken. Zal de minister als muziek in de oren klinken. Het poldermodel is al lang verdwenen en niet alleen in de landbouw. Mark schud inderdaad de boel wakker en iedereen heeft het erover.Een politiek figuur zei eens ooit het maak niet uit wat je zegt als je maar zorgt dat het daags erna met grote letters in de krant staat dat vergeten ze niet meer. En dat mis ik bij onze oude standorganisaties.
de Tank
Quote Reactie van @verbi:
Een politiek figuur zei eens ooit het maak niet uit wat je zegt als je maar zorgt dat het daags erna met grote letters in de krant staat dat vergeten ze niet meer.

Veel politieke figuren willen vooral met grote letters in de krant staan om vooral zelf niet vergeten te worden. Ik vind het belangrijker te kijken wat er bereikt wordt en dan twijfel ik aan de Mark vd O. methodiek. De nadruk ligt nu toch vooral op de Judas uitspraak.
+2
verbi
@de Tank Je mag zeker twijfel hebben over Mark dat is je goed recht. Maar wat ik vooral opmerk is dat ik NMV,DDB en nog wat kleinere niet hoor.En degene die wel wat zegt (LTO) kan beter niks zeggen willen achter onze rug een dealtje sluiten met deze minister.Ik vindt het een goede zaak dat Mark de tent wakker houdt en ben met de gevestigde club ook klaar met hun politiek correcte gedrag bereiken we niks mee. FDF ga ervoor.
+1
de Tank
Quote Reactie van @verbi:
ben met de gevestigde club ook klaar

Eerlijk gezegd ben ik met elke club klaar, van het LTO lidmaatschapsgeld ga ik al jaren een keer extra op vakantie en ik ben niet van plan nog weer een andere 'belangenbehartiger'aan te hangen.
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @verbi:
Ik vindt het een goede zaak dat Mark de tent wakker houdt en ben met de gevestigde club ook klaar met hun politiek correcte gedrag bereiken we niks mee. FDF ga ervoor.

Hiervoor zullen ze wel aan tafel moeten met de minister....
+1
HansBa
@Grasbaal Waarom, de minister weet heel goed dat de sector geen NH3 voor NOX wil inruilen. Laat haar eerst maar eens komen met dat ze het vergunningsvrij bemesten/beweiden en de PAS meldingen geregeld heeft zoals beloofd. Van haar kant komt ook niets.
Peterr
@Grasbaal In deze context werkelijk onzin.
Melkweb
@Stroman Gaat voor hem “de haan” uiteindelijk ook 3 keer kraaien ? Om maar even in de paas gedachten te blijven. We zullen het snel genoeg merken.
verbi
@Melkweb Hij speelt het gewoon slim.
+2
Stroman
@verbi Precies. Als alle ogen dreigen dicht te vallen, keihard op de tafel beuken. Ik ben er blij mee.
+1
Jannus
@Stroman Mark zit niet in het LC en dus kan vanaf de zijlijn de zaak op scherp zetten,kunt ervan vinden wat je wilt maar het sust de zaak in ieder geval niet in slaap
mlkvhoudr
@Jannus zonder flauw te willen doen maar wat precies zet hij volgens jullie op scherp t overleg ligt stil dus ik zie op dit moment niet wat hij op scherp zou moeten zetten. Wat zien jullie wat ik mis?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr tot nu weet niemand nog wat precies er op scherp gezet moest worden? We zijn al 3 uur verder.....
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Wat zien jullie wat ik mis?

Het totale spel......
mlkvhoudr
@Jannus nou dan moet ik er maar in berusten dat ik het overzicht mis, het totale spel is ook te algemeen voor mij om wat mee te kunnen. Laten we het hier maar bij
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @Jannus:
Mark zit niet in het LC en dus kan vanaf de zijlijn de zaak op scherp zetten

net zoals Calon vorige week...
Peterr
@Grasbaal
Nou Co, leg ons dan even uit wélk belang Calon diende door zijn handelswijze van op scherp zetten.
+2
Erik!!1979
@Grasbaal ik wilde de Calon kaart niet spelen. Maar als jij begint? Wanneer roteert Calon de bestuurders die het niet zo nauw nemen met i&r? En wanneer bied hij de overige duizenden melkveehouders zijn excuses aan die onterecht ellende hebben gehad van dat tweeling verhaal met de extra beledigingen?
Erik!!1979
@Erik!!1979 Mark vd oever is wel man genoeg om zijn excuses te maken. Daar moet je echt een groots voor zijn. De meeste hebben de ballen er niet voor!
+3
de Tank
@Erik!!1979 Excuses krijgen waarde als iemand daar een volgende keer ook naar handelt, ik zie dit nog niet eerlijk gezegd.
Erik!!1979
@de Tank daarom bied Calon waarschijnlijk zijn excuses ook niet aan... .
de Tank
@Erik!!1979 als hij er toch vervolgens niet naar handelt waardeer ik dat meer dan een leeg excuus. Voordat je denkt dat ik een fervent LTO aanhanger ben. Calon is voor mij de bevestiging dat ik een voor mij goede keus gemaaakt heb mijn lidmaatschap 5 jaar geleden op te zeggen.
+3
Grasbaal
Quote Reactie van @Erik!!1979:
ik wilde de Calon kaart niet spelen.

Voor sommige mensen hier is de naam Calon hetzelfde als een rooie lap voor een stier. En alles wat Mark vd O zegt wordt door diezelfde mensen met de mantel der liefde bedekt...
Erik!!1979
@Grasbaal als ik vind dat Mark van de oever iets verkeerd doet spreek ik hem er op aan. Als hij dan zijn excuses maakt heb ik nog meer respect voor hem. Calon maakt des te meer fouten en maakt nooit zijn excuses. Wereld van verschil!
Peterr
@Grasbaal Tja, als je niet kijkt dan zie je het niet. Maar er staat nog een vraag voor je open. Je speelt toch niet louter op de man? prikkebord.nl/topic/215011/…
+6
mlkvhoudr
Prima toch zo, probleem opgelost en door maar weer
+3
Zwaagdijk
Prima natuurlijk. Maar hij Heeft gewoon een punt.
jan.1
Volgende x tot 10 tellen Mark!
pa
Volgende x tot 10 tellen Mark!

Dat zal toch wel lukken?
Jannus
Het zou beter zijn als FDF en mn het LC om meer in te zetten op deposito,we nemen met onze landbouw gronden zeeeeer veel stikstof op en welke vorm vdan ook,we ruimen de rommel op van de ander en krijgen er niets voor terug dan slaag
Noorderling
Quote Reactie van @Jannus:
we nemen met onze landbouw gronden zeeeeer veel stikstof op en welke vorm vdan ook,

Het is de depositie op de natuurgebieden wat het probleem zou moeten zijn.
Of er nu 2000 of 10.000 mol op jouw grond neer komt maakt voor geen enkele wetgeving iets uit.
+3
apel
Mark zit gewoon vol vuur. Dat kan hij af en toe niet inhouden. Ik vind er niet zoveel mee mis. Hij erkent zijn straffe woorden en maakt excuus. Vergeet niet dat hij hel veel goed heeft gedaan samen met de andere bestuurders. De een is wat behoudender in zijn woordkeuze dan de ander. Ook een kwestie van ervaring denk ik.
+5
Noorderling
Quote Reactie van @apel:
Hij erkent zijn straffe woorden en maakt excuus.

Vol vuur? Of toch wraak of racune, of een mix daarvan, ik durf het niet te zeggen.
Excuus is altijd wel lekker makkelijk, even tot 3 tellen voordat je op verzenden klikt is een groter goed, slaap er een nachtje over of bedenk je eens tijdens een melkbeurt.
Excuus of niet, als iemand me voor vanalles uit maakt doe ik er geen handel meer mee.
Als de minister/ministerie er ook zo in staat heb je wel een probleem als er niet meer naar je geluisterd wordt. Het zal uiteindelijk toch allemaal op papier geregeld moeten worden.

Als je je collega's dan ook nog voor vanalles uitmaakt, heb je het niet begrepen volgens mij.
Via de wetgeving moet je het regelen, als ik mn grond morgen voor 2x de huidige waarde ben ik wel vertrokken opzoek naar een betere plek. Ben ik wel benieuwd wie die zak geld op straat laat liggen, dat zijn er niet zoveel.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN