'Boer die ammoniakrechten verkoopt, is een Judas'

Agrarische ondernemers moeten geen stikstofrechten verkopen aan overheden of bedrijven van buiten de agrarische sector. Met dit strijdplan wil Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), het stikstofbeleid van het kabinet om zeep helpen. Hij zet de toon scherp: een boer die zijn stikstofrechten extern verkoopt, is in zijn ogen een zwakke schakel of een Judas.

Deel dit artikel

Reacties

jg
Je zult ooit een stukje grond aan de overheid verkocht hebben tbv woningbouw , waarin nu consumenten van landbouwproducten wonen . Wat een lullo' s zijn dat ......😏
+1
Ted6
Ik ben eigenlijk meer benieuwd welke 'agrarische' bemiddelaars hier een rol in spelen......
+7
jg
@Ted6 Denk wel dat iedereen een beetje normaal moet blijven doen . Het gaat hier over individuele legitieme beslissingen.
+19
mlkvhoudr
@jg deze judas sluit geen kopers uit.....

We zijn niet van plan te stoppen maar als iemand me een godsvermogen bied krijgt die van mij wel even een bakkie koffie om het er eens rustig over te hebben
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
eze judas sluit geen kopers uit.....

Deze ook niet , de hoogste en gekste bieder is dan koopman. Maakt me dan ook geen fluit uit wat ze ermee doen.
de Tank
@Ted6 ga het onderzoeken
+7
weurding
Kan voor velen net het zetje zijn om weer met het hoofd boven water te komen. Zie het liever ook bij de landbouw terecht komen maar als daar de vraag of het geld ontbreekt is een ieder vrij om zijn/haar kop te volgen. Heeft van den oever weinig over te zeggen
+1
Dirk van Zetten
@weurding mee eens, als je wilt cashen, moet dat gewoon kunnen. Hetzelfde kun je zeggen dat boeren geen grond aan woningbouw of natuur moeten verkopen. Maar als dat beter is voor je bedrijf moet je dat gewoon doen
+2
de Tank
Tja, ik geloof niet dat Mark de aangewezen persoon is om een eenheid te vormen van agrarisch Nederland.
+5
de Tank
Met zulke praat zou ik juist de neiging krijgen om het buiten de landbouw te verkopen, niet echt interessant of Mark mij een zwakke schakel of Judas vindt.
Jawis
@de Tank ben het met u eens. Maar de strekking klopt wel. Als niemand verkoopt gaat carola lelijk op haar bek. Er zullen dan waarschijnlijk binnen afzienbare tijd wetten komen die onteigening als nog mogelijk maken.
+1
de Tank
@Jawis Klopt en ik vind dit absoluut niet de manier om dat voor elkaar te krijgen. De verkopers zijn meestal stoppers in de agrarische sector. Naast eventuele sympathie hebben ze geen enkel belang in hoe agrarisch Nederland er na het beeindigen van hun bedrijf eruit ziet. Het is dan handig om ze ook met meer sympathie te benaderen.
Jaap40
@Jawis voor veel geld zijn er altijd verkopers. Ben zelf niet met verkoop bezig maar bij extreme bedragen valt er wat te onderhandelen.
+1
Noorderling
@de Tank wie is mark?
Begint behoorlijk naast z'n schoenen te lopen.
de Tank
@Noorderling Hij lost zichzelf op.
+5
Grasbaal
Het wordt wel een beetje eng zo, als je je ammoniakrechten niet mag verkopen aan de hoogste bieder aldus de opper-FDF strijder.....

Quote:
Mia Jaspers-Janssen - Het is waar dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. En ja er zullen altijd "judassen" blijven en ja ook die zie ik liever gaan dan komen of blijven.
Maar boeren die hun bedrijf/rechten aan de hoogste bieder willen/kunnen verkopen, ook als dit de overheid is, moeten dit kunnen doen, dat is hun goed recht. Ze mogen best zonder schaamte aan zichzelf denken. Daarmee zijn het geen judassen of zwakkelingen die je aan de kant moet zetten. Je moet ze zo dan ook niet benoemen. Daarmee doe je deze groep onrecht en veel boeren zullen van deze brief dan ook niet "gecharmeerd" zijn.
Ik ben voor duidelijke en ferme taal, maar als je met het gebruik daarvan je doel voorbij schiet, is het wellicht goed de woorden anders te formuleren. facebook.com/groups/330651297509574/…
+1
de Tank
@Grasbaal Totaal ongeschikt om zijn plannen fatsoenlijk uit te dragen.
de haasen
[@Grasbaal gij snapt het niet als er aan de industrie verkocht gaat worden zullen de prijzen de pan uitrijzen . dus als een boer wil uitbreiden zal hij moeten opbieden tegen de industrie dan weet ik al waar ze heen gaan . en als de PAS melders als nog moeten kopen tegen een prijs van ??? 50-100-200 euro doe dan de deur maar dicht grasbaal
labella
@de haasen nu kan ik je niet helemaal volgen. Verkopen voor industrie en woningbouw en de stoppende boer ook nog eens zijn zakken gevuld wat wil je nog meer.
Zwaagdijk
Het idee is goed. Hoewel het mij financieel raakt. Maar hoe timmer je het dicht
+2
Grasbaal
@Zwaagdijk De geschiedenis heeft geleerd dat 100% collectiviteit niet bestaat. Er springen altijd kikkers uit de kruiwagen....
jg
@Grasbaal De opmerking : er springen kikkers uit de kruiwagen slaat nergens op . Niemand hoort in de kruiwagen , daar zit je alleen vrijwillig in .
paul1
Kun je een keer wat verdienen aan de overheid....
+9
De voorman van fdf slaat de plank goed mis met deze brief
Persoonlijk eigendom van anderen is geen sectorbezit
+3
Erik!!1979
@Christo4.0extendedversion zelf als vriend van Mark ben ik van mening dat iedereen zijn eigendommen aan een ieder moet kunnen verkopen. Als dat de hoogste bieder is dan is dat iedere goed recht. Ik vind dat iedereen respect voor elkaars eigendommen moet hebben.
+1
Frans Z.
Mafkees,beslis zelf nog steeds aan wie ik wat verkoop.
de Tank
@Frans Z. dat mag ook van Mark, je bent dan alleen een Judas...
Frans Z.
@de Tank Wie moet ik een kus geven?
de Tank
@Frans Z. Mark denk ik, die is de messias toch?
Jaap40
@de Tank mark rutte mark calon mark vd oever
???
+1
de Tank
@Jaap40 doe ze alle 3 maar
Jaap40
@de Tank en deze 3 denken ook de messias te zijn....🤣🤣
De groot klaver jetten....

Gebrek aan goede leider, dat is een groot probleem
KOC1981
@de Tank wel even wachten tot na Carola. Euhhh Corona 😂
+1
Kanaal
Dan moet Mark maar een fonds oprichten waar de stoppers hun rechten aan kunnen verkopen. En dan de rechten weer verkopen aan de blijvers.
Niet alleen wat roepen maar dan ook direct komen met een oplossing.
Pak de handschoen op Mark.
royale
@Kanaal helemaal mee eens!
Jaap40
@Kanaal wat is de echte reden dat mark vd o tegen de opkoop van stikstof is?
Wolswinkel
Wordt met regelmaat een beetje moe van de manier van schrijven van Mark.

Wordt zo mogelijk nog meer moe van die twitterende (mede)LTO-ertjes die zich verdringen in (hetzij ‘collectieve’)verbolgenheid..
jg
@Wolswinkel Dan gaat je vermoeidheid nooit meer over .....😏
Wolswinkel
Quote:
[/Dan gaat je vermoeidheid nooit meer over .....😏

[@jg] Ik vrees dat dat een juiste waarneming is..
+1
matt
Niet iedere boer is eigen baas meer,lopen al lang stikstoflijntjes..
cowboys returns
@matt ja van wie is de stikstof of amoniak als je op een pacht bedrijf zit. of je vergunningen gekregen hebt met een deel pachtgrond in de berekening
Melkweb
Mark een VVV-bon geven van 25 euro en afserveren via de achterdeur. Wordt zo een gevaarlijke clubje voor onze eigen sector nota bene.
weurding
@Melkweb als je er niet meer voor over hebt.....dan zit ie je nog niet echt in de weg
+3
buorman
Wou mijn prikkernaam wijzigen in Judas, lukte niet Judas t/m Judas 999 waren al geclaimd......
Wat een g.k, als Mark hoogste bieder is heeft hij iets te melden en anders.........
+2
jan.1
Met deze uitspraak gaat Mark vd Oever over de schreef,hij zet boeren tegen elkaar op ,iedereen is vrij om te verkopen aan wie hij maar wil.Fdf scoort hier totaal niet mee en gaat zo zijn aanhang verliezen.... En dat is jammer.
+4
Grasbaal
Reactie op Boerenbusiness.nl:

Quote:
willie van Gemert - In een vrij land waar geproduceerd moet worden voor een vrije markt is het aan individuele ondernemers om vrije besluiten te nemen die bij hun persoonlijke situatie het beste past. Verkoop of verleasen binnen of buiten de sector is aan de ondernemer maar moet passen binnen de Nederlandse wet, deze ondernemers het stempel opdrukken van zwakke schakels of judassen is onjuist en ongepast. Ik ben groot voorstander van FDF en waardeer hun behaalde resultaten zeer. Een voorbeeld :agrarische ondernemer tegen Natura 2000 gebied geen opvolger geen uitbreidingsmogelijkheden en ongeveer 65 jaar zou volgens bovenstaande redenering niet voor de hoogste prijs zijn bedrijf mogen verkopen omdat de rechten dan mogelijk buiten de sector vallen. Wie behartigd zijn belangen????
+3
Albert Altena
Landbouwbeleid moet gericht zijn op de toekomst van de boeren.
Als echter boeren uitgekocht worden voor grond voor stadsuitbreiding doen ze niets illegaals.
Zo is het ook met stikstof verkoop.
NH3 uitwisselen met NOx is echter zeer verwerpelijk.
Maar nogmaals: Als de gelegenheid zich voordoet is een boer geen Judas.
Carol
Beste Mark, je noemt jezelf belangenbehartiger. Dan moet je dat ook doen en niet weghollen als het moeilijk wordt bij de minister. Daar wordt het spel gespeeld.
+1
Erco
@Carol u is Carol A.? 😬
verwijderd
Stroman
@arjen90 Eerst aan jezelf denken, want een ander doet het niet....
arjen90
@Stroman Ja dat werkt in de praktijk helaas gewoon zo...
de Tank
@arjen90 niks helaas, iedereen zet zichzelf centraal, vast gegeven wat iedereen nog niet beseft.
+3
Realisme
FDF bestuursleden zijn er als de kippen bij om calon aan de schandpaal te nagelen als die weer eens ze boekje te buiten gaat en eerlijk gezegd vind ik dat terecht maar waarom dat dan ook niet even met je eigen voorzitter doen? Wat een pannenkoek! Jezelf alles gunnen en een ander niks! Zo komt het op mij over
Grasbaal
Reactie ministerie LNV:

Een woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten zegt dat boeren eigen baas zijn en zelf kunnen bepalen wat ze moeten doen. “Boeren moeten zich niet belemmerd voelen door een club die ze als Judas, als verrader neerzet. Dat is echt niet netjes – en dan is het nog een verschil of je je eigen achterban aanspreekt of de gehele sector. Het zou te betreuren zijn als maar 1 boer zich hierdoor belemmerd voelt.”

Bron: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+3
de Tank
Quote Reactie van @Grasbaal:
zelf kunnen bepalen wat ze moeten doen

Die geven we wel weer een keer terug aan Carola 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Grasbaal:
zegt dat boeren eigen baas zijn en zelf kunnen bepalen wat ze moeten doen.

??? Hebben we het hier over Nederland?
de Tank
Nog geen die hard volgers van Mark v d Oever die dit recht praten?
+3
jan w
Het hele stikstof verhaal is begonnen met als insteek dat het zo slecht gaat met de natuur. Alleen het gaat steeds meer de andere kant op. En dat is dat er ruimte moet komen om de bouw en de industrie in de benen te houden. Over de natuur hoor je ze al helemaal niet meer. En dat dan de overheid, provincie's en gemeente's maar zo kunnen overgaan tot onteigening klopt ook van geen kant.
Schiphol kan dit jaar maar zo met bijna 10 % aan vluchten uitbreiden en wordt geen strobreed in de weg gelegd.
Hoop een beetje dat er toch in deze vervelende Corona tijd toch nog iets een voedselschaarste komt. Zodat men inziet dat toch alles niet kan of mogelijk is
pa
Quote Reactie van @jan w:
Hoop een beetje dat er toch in deze vervelende Corona tijd toch nog iets een voedselschaarste komt. Zodat men inziet dat toch alles niet kan of mogelijk is

Ik hoop dat je ontzettend ongelijk krijgt
+5
jan w
Quote Reactie van @pa:
Ik hoop dat je ontzettend ongelijk krijgt

Je hebt wel gelijk, maar het gaat die grote concerns als Unielever enz. en de grote supers alleen maar om het geld. Voor de rest hebben ze overal scheit aan.
Er horen hier geen bonen in de supermarkt uit kenia te liggen waar bestrijdingsmiddelen op zitten die al 25 jaar in europa verboden zijn.
En kip uit de oekraine zou hier niet in het schap te horen liggen met de stempel: Made in Holland.
pa
@jan w Stuur maar een brief met aanbevelingen naar de beleidsmakers uiteraard ook naar Brussel.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
. En dat is dat er ruimte moet komen om de bouw en de industrie in de benen te houden. Over de natuur hoor je ze al helemaal niet meer.

Er worden hele smerige spelletjes gespeeld!
de Tank
@jan w sneu dat je ellende wenst om je gelijk te krijgen. De minst bedeelden betalen het gelag bij schaarste
kanniewaarzijn
@de Tank Dat moet je ze dan in Den Haag gaan vertellen.
+1
pa
Vriendje v d Oever is bezig zichzelf op een zijspoor te zetten. Raakt helaas de weg kwijt. Wel jammer, maar helaas is de wereld nog groter dan de boeren van Nederland. Misschien had de stikstofruimte gewoon op de grond moeten blijven
jan w
Quote Reactie van @pa:
Vriendje v d Oever is bezig zichzelf op een zijspoor te zetten

Denk zelf, dat vriendje v d oever meer verstand heeft dan dat er door velen wordt aangenomen. Alleen het is de manier waarop hij het naar buiten brengt.
de Tank
@jan w Hij mist empathisch gevoel is de conclusie?
jan.1
Quote Reactie van @jan w:
Denk zelf, dat vriendje v d oever meer verstand heeft dan dat er door velen wordt aangenomen. Alleen het is de manier waarop hij het naar buiten brengt.

Slimme mensen maken ook fouten ..
Frans1
@pa de slimste en simpelste oplossing, pakt alles. 👍
nitevd
Quote Reactie van @pa:
Misschien had de stikstofruimte gewoon op de grond moeten blijven

Is al een gelopen race. LNV en IPO zitten inmiddels al in "Endgame" en draven door, met of zonder LC, Calon beseft dat schijnbaar als enige helaas. LC moet nu overwegen snel de rijen te sluiten en toch maar weer instappen om de schade nog enigszins te beperken. Linksom of rechtsom; Industrie en luchthavens moeten koetkeikoet stikstofruimte vergaren en die kan maar van één sector afkomstig zijn. NH3 inruilen op NOx gaat ten koste van luchtkwaliteit en is dus niet houdbaar voor de lange termijn. LC kan afdwingen om de uitruil-termijn zo kort mogelijk te maken (1 tot 3 maanden). Daarna kunnen schotten tussen sectoren omhoog en prijs voor ammoniak omlaag. Wie wordt daar uiteindelijk nou slechter van?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @nitevd:
Calon beseft dat schijnbaar als enige helaas.

Hij was bijna te laat om een handtekening te zetten....
ted9
Mark heeft zelf kerstbomen op zijn grond staan. Hij moet dus eerst naar zichzelf kijken. Al denk ik dat hij weer de media aandacht wil hebben
de Tank
@ted9 naar zichzelf kijken..je kan ook overvragen.
+2
Jan-T
We geven met zijn allen commentaar op FDF Marc.
Maar stel nou dat er makelaars zijn die afspraken maken met vriendjes van de industrie.

Dan krijgen we als sector een klein afkoop prijsje.
En een ieder bepaald wat en wanneer hij/zij zijn toko wil verkopen.
Maar kunnen we het ministerie nog wel vertrouwen dat we een eerlijke prijs krijgen.
Ik denk het namelijk niet,
Omdat ze de wet achter zicht hebben staan.
En die bepaald wat kan en mag en dan heb je maar 1 vriendje nodig.

Marc kan best wel een gelijk krijgen.
Alleen de toon hoe Marc het zegt past ons niet.

Boer pas op je kippen.????? Want Carola bepaald en de boer mag niks vragen en word afgescheept.
+11
Henk Schoonvelde
LTO is tegen zonneparken. Ook zo'n onzin. Als het een verdienmodel voor een boer is die dat past waarom zou je daartegen zijn? Volgens mij is het meer angst voor verandering dan objectief meebewegen. Ik boer toch ook niet meer zoals mijn grootvader, hoop dat mijn nakomelingen ook de kans krijgen om een verdienmodel zo optimaal in te richten, ik hoop dat zij meeveranderen. Veel grond bij ons in buurt is voor turfwinning en ontbossing ontgonnen (energie), toen werd het mededankzij de kunstmest en voerimport (mest) landbouwgrond, misschien kunnen de volgende generaties wel weer hun brood verdienen als energie leverancier.
Daar hoeft een LTO of FDF zich niet mee te bemoeien, laat ze helpen met stroomlijnen ervan voor hun leden.
+1
m uut m
@Henk Schoonvelde
Zeer terecht dat ze tegen zonneparken zijn.
Henk Schoonvelde
@m uut m Denk je echt dat de wereld niet meer gaat veranderen?
+3
m uut m
@Henk Schoonvelde
Zonneparken is binnen een paar jaar achterhaald.
Netzo als elektrisch rijden ook weer verdwijnt.
Grasbaal
@m uut m wat denk jij op welke brandstof auto's in de toekomst gaan rijden?
m uut m
@Grasbaal
Waterstof dan wel waterstof uit ammoniak.
+1
Jaap40
@Henk Schoonvelde kernenergie zou na dee crisis periode weleens populair kunnen gaan worden, efficiënt en goedkoop. Daarnaast verder met gas, in welke vorm dan ook.
Albert Altena
@m uut m Boeren die land verhuren voor deze energie, zijn dat dan ook Judassen?
m uut m
+3
Haijtink
@Henk Schoonvelde Omdat het voor de sector slecht is, daarom is LTO tegen. Als belangenclub kan je niet voor dat ene lid gaan dat er voordeel van heeft. Alleen dat doe je niet door die ene boer af te vallen. Dit doe je door te zorgen dat er een zo goed mogelijk beleid bij de overheid komt te liggen. Geld voor de stikstof en voor de zonnepanelen. LTO wil ook een schot tussen NH3 en NOx volgens mij.
Porky
Een ieder is baas op zn eigen hof
m uut m
@Porky
Gelukkig niet.
Jaap40
@m uut m jij past zeker wel in een communistisch systeem
m uut m
@Jaap40
Ben niet altijd blij dat je overal een vergunning voor moet aanvragen.
Heeft bij mij ook meer dan een jaar geduurd voor ik een bouwvergunning had.
Maar om iedereen nu lukraak laten bouwen en hun land volzetten met zonnepanelen.
Nee dank je.
Dan is het toch maar goed dat niet alles kan.
Dat heeft niets met communisme te maken, dat is gewoon een democratie.
Noorderling
@m uut m
Is het democratie als iedereen beslist wat jij op jouw grond mag, moet en niet mag?
Volgens mij is dat het toe eigenen van een ander zn middelen aan iedereen en zit dat dichter tegen het communisme dan democratie. Als je zelf maar minder hebt dan het gemiddelde, dan wil iedereen wel.

Ondanks dat ik die panelen zelf ook niets vind lijken en er wel betere plekken zijn. Moet ieder zelf maar weten wat hij doet. Zelfde als windmolens op 2km van huis waar mensen oorlog om voeren in bepaalde dorpen. Moet die boer toch weten, maar men ziet niet dat dat geld deels naar goede doelen in het dorp gaat of regionaal geïnvesteerd wordt. Bijstand krijgen ze toch al en veranderd er niet om...
Porky
@m uut m oooh,dus jij bepaalt of ik wat te zeggen heb in eigen huis? Als ik mn rechten verkoop ben ik een judas, maar als ik mn grond verkoop voor woningbouw heb ik het ineens goed gedaan? Bestaat ie nog? De communistische partij
m uut m
@Porky
Aan wie of wat jij lucht verkoopt moet je zelf weten.
Gelukkig ben je wel een vergunning nodig voor zonnepanelen op jouw land.
Porky
@m uut m dacht dat de discussie ging over ammoniak rechten , nu kom jij ineens met zonnepanelen, daar heb jij mij niet over gehoord ,wel ff bij de les blijven .
BertK
Judas was heel functioneel in het grote verhaal. Daarbij was 'het verhaal' wel zo belangrijk dat er desnoods wel een andere Judas geweest was zonodig.
Mark den oever heeft zeker een beetje hekel aan z,n eigen ,wat een mafkees,laat ik 1 ding duidelijk maken ik beslis over m,n eigen toko ,en niet Mark hij moet nog een hoop leren!!Als je zo doorgaat is het einde verhaal met je club,je komt zelf ook een keer in een situatie dat je verkopen gaat MONGOOL!!
jan.1
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
Mark den oever heeft zeker een beetje hekel aan z,n eigen ,wat een mafkees,laat ik 1 ding duidelijk maken ik beslis over m,n eigen toko ,en niet Mark hij moet nog een hoop leren!!Als je zo doorgaat is het einde verhaal met je club

Jij ben toch al gestopt met veehouderij..
@jan.1 nou en? Wat hier in deze bovenliggende topic beschreven wordt ,dan heb je een slechte aan me.
jan.1
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
nou en? Wat hier in deze bovenliggende topic beschreven wordt ,dan heb je een slechte aan me.

Dus je heb je bedrijf nog?
Niet zo gauw boos worden want Mark is nog jong...
+1
Arum
😀
de Tank
@Arum Waarschijnlijk bedoeld Mark, wie niet voor mij is, is tegen mij en dan is hij een verrader.
@Arum En dat is wat hij bedoeld, en hoe denkt CALON hierover ???
crisis

Een excuus lijkt me op z'n plaats.
@crisis nou ik denk het niet.
+1
loesje
Heb er altijd raar gevonden dat men boeren wegkocht voor wat dan ook door alleen maar de grond en gebouwen te betalen de rest mocht de boer dan meenemen, met als gevolg dat nederland nog intensiever werd

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot boer , stikstofbeleid , ammoniakrechten , farmers defence force , stikstofrechten en fdf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
105
DEELNEMERS
50
WEERGAVES
0