Bouw stal voor 760 koeien loopt vertraging op

De Blijhamse veehouder Wim Verweij die van de gemeente Westerwolde een stal mag bouwen waar 760 melkkoeien in kunnen loopt verdere vertraging op.

Laatste  |  

Reacties

+3
weurding
Heeft Brabant een bod gedaan op zijn stikstof?
sjoerd de melker
@weurding gaat binnenkort nog wel gebeuren denk ik. En dat gaat dan betaald worden met de landelijke aardgasbaten uit Groningen. En daarmee is het kringetje dan weer rond.
+10
Porky
Wat mij aangaat komt ie dr nooit ,idiote gedoe, grootheids waanzin, volgens mij zit het in de naam, ken dr nog één met die naam , ook zo,n rups nooit genoeg, groot groter grootst , en 600 koeien op een postzegel. En dan gek vinden dat je publiek tegen je krijgt.
+2
klaas knetter
Zeiden ze 40 jaar geleden van iemand met 100 koeien. De ontwikkeling stop je niet@Porky
Elvis
@Porky is zn broer in linschoten
Porky
@Elvis Ja dat zou wel kunnen ja dat het plaatsje zo heet
+1
nederlandse boer
@Porky Onzin, hier krijg je het publiek niet door tegen je. De linkse club in Den Haag ruit het publiek op tegen de landbouw. Ga jij nou insteken op nog meer verdeeldheid in Boerenland.
Denk even na zeg!
+2
weurding
@nederlandse boer denk je? Je zult verbaasd staan over het aantal mensen die 250 meer dan genoeg vinden. Hoe netjes en verzorgd ze er ook bij staan
+2
verbi
@weurding Als ik met 90 koeien de kost niet kan verdienen zonder personeel dan kun je beter stoppen. Wat ik maar wil zeggen wil je slaaf worden van je eigen bedrijf/financier. Bedrijven met 500 koeien of meer zijn grote TOBBERS.
+2
de Tank
@verbi 90 koeien zonder personeel ben je misschien net zo goed slaaf, zolang iemand zichzelf geen slaaf voelt moet je hem dat predicaat misschien niet geven, percentage tobbers met 90 koeien schat ik niet hoger of lager dan die met 500+ koeien. Een ander een tobber noemen word je zelf niet beter van.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
@weurding Als ik met 90 koeien de kost niet kan verdienen zonder personeel dan kun je beter

Zou dat alleen liggen aan het aantal koeien of ook aan de ondernemer/vakmanschap?
Niet om jou tekort te doen, saldoverschillen tussen bedrijven zijn gigantisch en daar zit bij 100 koeien al een modaal inkomen tussen.

Waarom is het een schande in Nederland om geld te verdienen en moet je maar genoegen nemen met net rond komen? dat heet communisme en daar ben ik in ieder geval geen voorstander van.

Wees trots, wees er trots op dat je een economische activiteit uitvoert, geld verdient en dat investeert in en met de lokale bedrijven zodat dit middels werkgelegenheid en BTW er iedereen er weer beter van wordt. Belastingschalen omlaag, een Nederlander investeert toch wel om vooruit te komen en zo jaagt het de economie aan. Dit lijkt me zinvoller dan de rente te verlagen.
+4
jg
@Noorderling Neem aan dat je op de hoogte bent met alle sector-maatregelen die getroffen worden . De oorzaak daarvan zijn grotendeels dit soort plannen .
+2
Porky
@jg helemaal mee EENS
+1
Noorderling
@jg
Als het ergens kan, kan het in het Oldambt en Veenkolonien.
Die stallen van 100 tot 1300 koeien vind je daar echt niet weer. Grote huiskavels, goede ontsluiting van wegen. Het is puur emotie omdat diegene die er wat van vind het zelf niet kan overzien, is dat dan diegene zn probleem of van de ondernemer die het wil?
De categorie mensen die bij voorbaat tegen is, en een ander het verlies nog niet gunt is nergens tevreden mee, wat ze niet willen weten ze wel, het enige dat ze wel willen is een hogere uitkering.
pieta
@Noorderling Voor de korte termijn zijn de alsmaar groter wordende bedrijven geen/weinig bijdragers aan draagvlak in de maatschappij. Op de lange termijn ben ik als toekomstig stopper blij dat er groeiers zijn. Aan wie moet je het anders verkopen als je stopt.
En als je 500 koeien gaat houden om de kost te kunnen verdienen moet je eerst leren om wat meer per koe te verdienen. Om andere redenen kan het goede ontwikkeling voor je zijn.
+1
Noorderling
@pieta Wees daar maar niet bang voor dat die bedrijven niets verdienen.
Een keer in de paar jaar wordt er een boerderij bijgekocht, koeien overgenomen en weer door.
Als je maar boven de 300 koeien zit wordt het allemaal een stuk eenvoudiger, die dat red kan er ook wel meer aan.

Dat draagvlak vraag ik me echt af. Mensen vinden 50 ook veel, dat vonden boeren 50jaar geleden ook en nu vinden wij als boeren dat dat "normaal" of klein is. De omgeving vind dat wellicht omdat ze het projecteren op de aandacht die hun ene hond en 2 katten krijgen. 50 katten is ook veel.

Veel belangrijker is hoe de dieren erbij lopen, als ik tijdens een opendag hoor dat de koeien erover glimmen, kalveren in dik stro liggen en attent zijn maakt dat veel meer (positieve) indruk dan een koe meer of minder.
Overal gebeurt wel eens wat, hoef je niet omheen te draaien dat een koe ziek kan worden. Laat je je intensive care even zien, legt uit dat we heel soms ook kijkoperaties doen om koeien te helpen. Vinden mensen gigantisch interessant. Het is maar net welke toon jezelf aan slaat.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Wees daar maar niet bang voor dat die bedrijven niets verdienen

Ik ben niet bang dat die bedrijven niets verdienen. Ik schrijf enkel dat je geen 500 koeien nodig hebt om een kostwinning te halen. Wil je van 100 naar 500 koeien bijv omdat je met 100 koeien de kost niet hebt dan begin er maar niet aan.

En over draagvlak kun je heel lang gaan twisten. Ga ik niet doen. Veel vee op één plek levert volgens mij geen winst op op imago voor de sector. Degene die bij je op het erf komt zal het niet komen afkeuren (tenzij ie in de nacht komt filmen) maar dat zegt enkel iets over wie op je erf komt. En vanzelfsprekend zal ook op dit soort bedrijven het vee goed verzorgd worden.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Ik schrijf enkel dat je geen 500 koeien nodig hebt om een kostwinning te halen.

Waarom zou je je moeten schamen dat je meer dan modaal verdient?
Geld wordt echt wel weer geinvesteerd, kan varieren van timmerman, keukenboer, autogarage of er wordt weer gebouwd. Betaald een berg belasting, is toch niets ergs aan?
jg
@Noorderling En het LC ploetert maar door. De grenzen worden momenteel keihard aangegeven.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Waarom zou je je moeten schamen dat je meer dan modaal verdient?

Waar zeg ik dat?

Veel van die grote bedrijven worden gerund door meerdere maten of hebben aardig wat personeel. En van mij mogen ze ook gerust wat meer verdienen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Betaald een berg belasting, is toch niets ergs aan

Ik ken er ook wel een paar met behoorlijk wat koeien en die worden echt niet bedolven onder de blauwe enveloppen. Dat is geen wetmatigheid.

En ik zou toch eens een keer goed mijn eerste reactie op je lezen. Ik heb daar namelijk neergezet dat als je met 100 koeien geen kostwinning hebt je er zeker geen 500 moet gaan houden. Als je aan 100 niet genoeg kunt verdienen voor een inkomen dan gaan die meerdere koeien het ook niet brengen.
De succesvolle met veel koeien verdienden waarschijnlijk ook al dik aan eerst 100 koeien. En de redenen om er meer te houden zijn onder andere de mogelijkheden tot vrijheid als je met personeel gaat werken. Maar dit moet je dan wel in de vingers hebben.
+1
Noorderling
@pieta
Liquiditeit en belasting gaan helaas niet gelijk op. Geld kan wel op zijn na aflossen, winst vanwege lage afschrijvingen en dan komt de belasting en is het geld op. Dus dan moet je het nog even beter doen of de bv in.
+2
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Liquiditeit en belasting gaan helaas niet gelijk op

Ik zal het simpel zeggen voor je: ook bij de grote jongens zijn er die onder bijzonder beheer vallen omdat de resultaten niet meevallen.
+4
m uut m
@pieta
Het vliegwiel wat ze altijd als voorbeeld aanhalen kan ook hard de andere kant op denderen.
weurding
@m uut m dat was de lanz bulldog.....die had geen achteruitversnelling😅
+1
Lepus
@pieta Bij een aantal heb ik eerder het idee dat het compensatie drang is.
jg
@Noorderling Het gaat over sectormaatregelen die genomen moeten worden omdat er, bijvoorbeeld, teveel uitstoot is. Daar reageer je niet op.
+1
Noorderling
@jg
Daar zijn vergunningen toch voor, fosfaat, bouwblok, ammoniak. Die zaken zijn al voldoende remmend zodat onbeperkt groeien niet mogelijk is. Maar alles in perspectief, rij een rondje door het oldambt en veenkolonien, jij kunt vanaf de weg niet zien hoeveel vee er loopt, het staat dan ook niemand in de weg. Zo heb ik mij echt enorm verbaasd hoe alles ooit heeft kunnen gebeuren in de Peel, maar dat zijn echt 2 werelden. En als jij er iets anders wilt realiseren is de grond vast te koop voor 8euro/meter.

Bij Verweij wordt dit op randzaken en punten en komma's afgekeurd om politieke wensen te realiseren. Nu is er weer gezeur dat men net onder de 2ha bouwblok gaat zitten om inspraak te voorkomen. Is toch niet meer dan logisch? Die regels zijn opgesteld en wil een partij dit naar 1,9ha hebben of gewoon iemand zn bedrijf blokkeren. Als het 2,5 was, was het ook verkeerd, en 1,5 ook.
gezienus
@Noorderling hoe is dat eigelijk met dat bedrijf aan de duitse grens die over 1000 koeien wilde melken (bourtange) eigelijk niks meer van gelezen
jg
@Noorderling Nog steeds geen antwoord op de sectormaatregelen die ondanks het bestaan van fosfaat , vergunningen en ammoniak genomen worden .
Noorderling
Quote Reactie van @jg:
e op de hoogte bent met alle sector-maatregelen die getroffen worden . De oorzaak daarvan zijn grotendeels dit soort plan

Ik zou niet weten welke problemen er zijn voor dit specifieke bedrijf die de sectormaatregelen oplossen. Grondgebondenheid niet, fosfaat niet, stikstof is van veel factoren afhankelijk die ik niet inzichtelijk heb en dus niets van kan vinden. Ik weet het niet, en met dergelijke schaalgrootte en locaties wordt er op papier al gauw wat opgelost waar iedereen onder lijdt en juist schaalvergroting wordt gestimuleerd, dat is na 2010 altijd nog het geval geweest.
jg
@Noorderling Nog geen antwoord.
Achso
@jg waarom heeft een bedrijf met 500 koeien meer uitstoot dan 5 met 100???
Dat je door politiek Den Haag in het pak genaaid wordt, heeft niets te maken met die paar ondernemers die een paar stuks meer vee hebben dan gemiddeld
Porky
@Noorderling ja een open dag, er zijn nog 364 dagen ,hoe verlopen die? Hou op zeg over open dagen, eerst de boel dagen opppoetsen en uitmesten, nee ,dat zijn geen representatieve voorbeelden
Noorderling
@Porky je eigen op een ander projecteren is niet perse nodig.
Deur staat altijd open.
+1
Albert Altena
@jg
Kleine winkels zijn ook allemaal verdwenen en zijn nu supermarkten met personeel.
Grotere boeren werken ook met personeel en hebben daardoor het bedrijf ook niet meer 24/7 om hun nek hangen.
Dat gezegd wordt dat de maatschappij dit niet wil wordt beweerd maar een paar roeptoeters hoor je net als "holle vaten".
jg
@Albert Altena Heb jij ooit van verplichte sectormaatregelen in de retail gehoord ?Ieder vergelijk met andere sectoren gaat mank doordat de politiek en belangenbehartigers niet groeiers kan laten bloeden voor groeiers.
Albert Altena
@jg Alleen iets van de overheid heb je serieuze aandacht te geven.
De retail is ook maar een roepende om goed bij de klant(de roeptoeters) in het goede blaadje te blijven.
+1
Porky
@Albert Altena klopt, maar nu janken die grote ketens het hardst, velen zullen omvallen, voelen ze ook eens wat de kleine winkeliers voelden toen hun de nek omgedraaid werden .
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Porky:
die grote ketens

Veel grote ketens zijn de afgelopen jaren gestript; Onroerend goed verkocht en doorverkocht met de boekhoudkundige ondergrond van eigendom. Vergelijkbaar met boeren die hun grond verkopen aan ASR en voor veel geld terug pachten.
Porky
@kanniewaarzijn oja ,die hebben we ook nog gehad ja, die op "advies" vd voorlichting hun land verkochten om met de opbrengst melk quota te kopen,
Ouwe Gerrit
@Porky Adviseurboeren. Vergaderboeren. Volledig afhankelijk van adviseurs. Kijken ook wanneer de buurman gaat maaien.. Prima maar verzieken ondertussen de markt.
de Tank
@Ouwe Gerrit Je bent net als Porky een enorme slachtoffer van iedereen, misschien kunnen we een inzameling houden voor jullie.
Ouwe Gerrit
@de Tank Dat is het he. Jullie zien ons als slachtoffers. Bang om er ook een te worden. Angst. 760 koeien. Kom op man. Je bent goed. Laat je niet gek maken. Leef. Het is maar 1 keer. Wordt wakker. 😉
+1
de Tank
@Ouwe Gerrit Als je zegt dat iemand anders het voor je verpest, vind je je zelf volgens mij slachtoffer. En ik weet niet wie hier de meeste angst heeft. Voor jouw beeld, ik melk 110-120 koeien. Geen aspiraties om door te groeien. zzp er op vrijdag en vakanties. Verder een jongen die geregeld uit school melkt. Ik heb geen last van iemand die 1000 koeien wil melken, denk ook niet dat ik dat ook moet om bij te blijven. Als ik mijn leven anders zou willen zien dan zou ik daar naar toe proberen te werken. En verwacht niet dat een ander verandert omdat jij dat fijn vindt, nutteloos dus om altijd maar af te geven op iemand die de dingen anders doet dat jij.
+3
Porky
@Noorderling dit zijn machtswellustelingen, gasten die aan grootheids waanzin lijden, alles en iedereen moet naar hun pijpen dansen, loonwerker, mechanisatie bedrijven, ze melken iedereen uit, niemand mag wat verdienen aan hun ,als ze zelf maar kunnen laten zien van ; "kijk eens wat ik kan en doe" walgelijk volk.
+3
Noorderling
@Porky
Daar zijn die bedrijven zelf bij als ze met hun in zee gaan.
Misschien zijn ze iets zakelijker, slimmer en minder naief dan de gemiddelde boer, dan moet je je ogen misschien ook beter open doen als je handel met ze drijft.

Goed kunnen onderhandelen is ook een vak, en daarmee wetende heb ik ook wel een lijstje met wie je van te voren weet waar je er zelf niet beter van wordt. Als je daar met een grote boog omheen loopt is er toch niets aan de hand? Dat er iemand die verleiding niet kan weerstaan, en het gras groener lijkt is zn eigen probleem. Nee is ook een antwoord.
+1
Porky
@Noorderling nou nou ,dan ben je slim zeg als je eerst prijs opgave doet omdat je 500 rollen (melk)papier nodig hebt, donder toch op, het is dubbeltjes werk voor de mensen die met een boertiek langs de deur gaan , die zgn slimmeriken van jou gunnen een ander gn flikker.
de Tank
@Porky doen ze het toch niet
Porky
@Noorderling klopt dat ze daar zelf bij zijn , zijn dr ook zat die hun middelvinger opsteken naar die gasten ,maar het geeft wel hun ziekelijke mentaliteit aan .
Porky
@verbi helemaal mee EENS
klaas knetter
Het publiek die ergens wat van vindt, vindt 250 ook te veel. Die willen terug naar ot en sien@weurding
weurding
@klaas knetter stiekum willen we dat allemaal wel een keer, lekker in de bedstee 😉
gezienus
@weurding met de meid ??
weurding
@gezienus niet met ot😋
klaas knetter
Jammer voor jou, dat in jouw relatie hetgeen jij wil stiekem moet blijven. En dus onbespreekbaar is.@weurding
weurding
@klaas knetter geknetter in de bedstee was altijd al een beetje stiekum
Achso
@klaas knetter verkleden als Sien?
+2
Porky
@nederlandse boer O nee joh? Dat soort figuren zijn nou net diegene die het verkloten voor de rest, die horen hier niet in Nederland. Wegwezen met dat volk, als je met ruim 200 koeien nog niet te vreten hebt doe je iets niet goed.
de Tank
Quote Reactie van @Porky:
doe je iets niet goed.

Dat vind ik van mensen die zo op anderen afgeven.
Porky
@de Tank ja kan zijn ,maar ik hou niet van dat gezalf
Porky
@nederlandse boer denk dat je zelf je raderen ff in beweging moet zetten
de Tank
@Porky weet jij hoe groot zijn postzegel is?
Porky
@de Tank denk huiskavel v minder dan 20ha
de Tank
@Porky De discussie is hier eerder gevoerd, ik zie dat jij je daar toen ook al druk zat te maken, in Blijham 200 ha lees ik daar en nu loop je hier weer onzin te verkondigen en iemand die je totaal niet kent te veroordelen. Misschien moet je bij jezelf eens nagaan waarom je dit doet, ik vermoed dat dat niet je sterkste eigenschap is.
m uut m
@de Tank
Is lang allemaal geen huiskavel.
ted9
@de Tank Porky maakt zich nogal druk over een ander die zijn eigen koers vaart iets wat gewoon mag in een vrij land. Blijkbaar is er gewoon nog steeds vraag naar de melk van deze bovengemiddelde bedrijven.
Porky
@de Tank ja ,en jullie zijn van die figuren die af lopen te geven op Jan v Drie bv omdat ie zn handel ook ergens haalt waar ie goedkoper terecht kan, en dan is het "ineens anders" . En dan die zgn 200 ha, heeft ie die om huis? NEE Durf ik te wedden, her en der land kopen, het doorschuiven naar investerings maatschappijen, en het dan op erfpacht terug huren, voor veel geld,sjonge jonge wat zijn ze slim en zakelijk zeg.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Porky:
guren die af lopen te geven op Jan v Drie bv omdat ie zn handel ook ergens haalt waar ie goedkoper terecht kan, en dan is het "ineens anders" . En dan die zgn 200 ha, heeft ie die om huis? NEE Durf ik te wedden, her en der land kopen, het doorschuiven naar investerings maatschappijen, en het dan op erfpacht terug huren, voor veel geld,sjon

kom aub even uit je azijnbubble.
+1
de Tank
@Porky je zit vol met aannames en oordelen, zinloos discussieren met je.
Porky
@de Tank o nee, da's waar ook ,dat betalen ze zo uit dr achterzak , sorry hoor.
de Tank
@Porky tenzij jij WEET hoe het werkelijk is, zijn het AANNAMES
m uut m
@de Tank
Hij heeft vlak bij ons ook een boertje uitgekocht.
De gebouwen inmiddels weer verkocht en het land gehouden. Is toch 50 km bij hem vandaan.
Porky
@de Tank kennen jullie dan (haal m weer ff aan) bv Jan v Drie? Daar word ook op af gegeven.
de Tank
@Porky wat is kennen, ik geef er niet op af, zou niet weten waarom.
Porky
@de Tank lees er hier toch meer die wat hun betreft vinden dat dit niet past
de Tank
@Porky van welk materiaal is die plaat voor je hoofd? Daar gaat werkelijk niets doorheen.
Albert Altena
@Porky
Open dagen van nieuwe stallen bij boeren vanonder de honderd koeien werden slecht bezocht.
Hyper moderne stallen boven de twee honderd des te meer.
Vooral door burgers.!!!!!!!!!
+1
Porky
@Albert Altena wat een gelul
Albert Altena
@Porky Maar wel de waarheid.
Trouwens. Ik heb ook maar een eenmansbedrijf, maar ik zie wel waar het heen gaat.
+2
Ruben-Wind
@Porky ja wat een gelul van jou, precies DENKEN te weten hoe alles zit. Laat je collega’s toch lekker hun eigen weg varen i.p.v. ze lopen af te zeiken.
+2
Porky
@Ruben-Wind als zulke figuren het lopen te verkloten omdat het ze nooit genoeg of nooit te groot is zal ik mijn mond open trekken, dat zal JIJ of wie dan ook beletten, jullie met je grootheids waanzin heb een inlevings belevenis van een een kip, zie wat er om je heen gebeurt, hoe de gemeenschap moeite heeft met deze bedrijfs omvangen. Als je dat nog niet ziet loop je echt met oogkleppen op
+3
ted9
@Porky Man lees je eigen gefrustreerde berichten eens na en je zal lezen dat je wel erg negatief te keer gaat. Zo niet......zoek hulp.
+2
Ruben-Wind
@Porky niemand echt niemand heb ik ooit gehoord over het aantal koeien wat hij daar nu melkt. De schaal vergroting gaat gewoon door in alle sectoren, waar ik tegenwoordig zit hebben alle boeren onder de 100 koeien geen opvolger en dat is niet zonder reden. Mij maakt het niet uit of iemand nu 100 of 1000 koeien melken wil wat de buurman wil of denkt al helemaal niet als ik zelf er maar lol aan heb.

Zoals jij nu hier een verhaal wil doen kom je naar mij precies over als zn dierenactivist ofzo hoop bombarie en tekst zonder dat het ergens op slaat.
+1
Ouwe Gerrit
@Ruben-Wind Ikke ikke ikke. Jullie weg ik ik ik ik.
Ruben-Wind
@Ouwe Gerrit Jammer dat jij zo over je collega’s denkt.
jg
@Ruben-Wind Deze bedrijven zetten hun melk zelf af op de markt of hebben ze daar een (coöperatieve ) melkverwerker voor nodig ?
+3
m uut m
@Ruben-Wind
Collega's !
Hij wil 400 koeien meer melken !
Hij kan alleen groeien als een ander stopt.
Voor zijn plannen moeten 5 bedrijven met 80 koeien wijken.
Dat is geen collega van jou maar een concurrent.
weurding
@m uut m (vrijwillige) stoppers zijn er zat. Hij is geen provincie Brabant. Niet dat ik voor zulke grote bedrijven ben maar het is mijns inziens geen verdringingseffect
+2
de Tank
@m uut m er moet niemand stoppen
weurding
@de Tank nou... niemand.... er zijn er echt die al onder water staan en nu de nekslag krijgen door de corona perikelen😢
de Tank
@weurding Niet vanwege de uitbreidingsdrift van een andere boer, in geval van onder water staan mag je juist blij zijn dat er een potentieele koper is.
+2
Noorderling
@m uut m
Of een kans met zon buurman.
Zoek je toch een beter stekje op als hij met geld over de brug komt.
Ik moet nu ook concureren met pootgoedbedrijven met saldo's van 10.000euro/ha.
Als ze een ton/ha bieden ben ik ook weg en kan ik elders misschien wel 2ha weer kopen.
spotmelker
@Noorderling Als ze zo'n prijs voor koop willen betalen geven ze ook een huurprijs waar je niet voor melken kan. Ik heb i.i.g. geen saldo per kg melk >18 cent/kg.
Noorderling
@spotmelker
Saldo van 18cent lukt normaal wel, maar hebt er ook werk en risico van. Melk je ook wel een saldo van 3000euro/ha, maar dat wordt hier nog niet aan huur betaald. Prijzen in de NOP en flevoland liggen toch al gauw 1000-1500 hoger.

Er zitten inderdaad ook voordelen aan, op korte termijn kun je wel goedkoop groeien in areaal door 1:2 of zelfs 1:3 te ruilen, mest raak je in een samenwerking ook wel weer kwijt. Grasklaver wil iedereen wel op het land hebben, tarwesaldo is ook niets bijzonders.
m uut m
@Noorderling
Als 1 boer al de productie rechten van 5 boeren koopt. Waar denk jij dat er nog ruimte is straks ?
+2
Ruben-Wind
@m uut m volgens de cijfers heeft de helft van de melkveehouders maar een opvolger, dan komt er genoeg ruimte vrij om voor hem. Als hij het wil en kan betalen waar maak jij je dan in vredesnaam druk om. Laat ieder toch doen waar die zin in heeft de tijd van de kruidenier op de hoek is ook allang geweest en die komt ook nooit weer.
m uut m
@Ruben-Wind
Als dit het voorland is van de melkveehouderij dan mogen ze van mij minimaal 50% korten en de N2000 gebieden flink uitbreiden.
+1
de Tank
Quote Reactie van @m uut m:
mogen ze van mij minimaal 50% korten

nemen we mee
m uut m
@Ruben-Wind
De kruidenier om de hoek komt ook weer terug.
Dat noemen ze nu boerderij winkels en speciaal zaken.
We zullen zien hoe de vlag er over 10 jaar bijhangt.
de Tank
Quote Reactie van @m uut m:
We zullen zien hoe de vlag er over 10 jaar bijhangt.

Zo is het, veranderen we hier niets aan op prikkebord.
Ruben-Wind
@m uut m ja hoeveel mensen halen daar een volledig inkomen uit? Is allemaal leuk voor er bij maar voor de meesten blijft er maar weinig over.
+2
Albert Altena
@m uut m Je zegt zelf dat zulke grote bedrijven geen toekomst hebben.
Of je nu concurrentie hebt van vijf bedrijven met 80 koeien of één van vier honderd.
Dat is dan toch lood om oud ijzer.
En volgens jou ben je dan toch beter af met een concurrent van 400 koeien, wat volgens velen veel duurder is in exploitatie.
m uut m
@Albert Altena
Ik kan jouw redenatie niet volgen.
+1
Albert Altena
@m uut m
Dat zal dan wel de oorzaak zijn van het onbegrip
m uut m
@Albert Altena
Ik stelde dat als dit de toekomst moet zijn van de melkveehouderij. De overheid de sector wat mij betreft gelijk kan halveren.
En de N2000 gebieden flink uitbreiden.
+1
Albert Altena
@m uut m
Dat mag jij willen.
Ik geef ook wel ergens een voorkeur aan.
Maar wat ik zeg is dat er alleen grote bedrijven in de toekomst zullen zijn.
Als eerste zien wij hier in de buurt al dat de kleinste bedrijven geen opvolger hebben
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
Als eerste zien wij hier in de buurt al dat de kleinste bedrijven geen opvolger hebben

Veel grote ook niet. Wel een opvolger misschien, maar op het moment van overname blijkt dit niet meer mogelijk omdat dan blijkt dat het pensioen al is uitgegeven. Vaak hoor je dan ook dat de opvolger "opeens" is afgehaakt.
+2
pieta
Quote Reactie van @Albert Altena:
ls eerste zien wij hier in de buurt al dat de kleinste bedrijven geen opvolger hebben

Hebben ze geen opvolger omdat ze klein of zijn ze klein gebleven omdat ze geen opvolger hebben?
m uut m
@pieta
De kleinere bedrijven zonder veel schuld zijn nog prima over te nemen.
pieta
@m uut m Dat ontken ik zeker niet.
+1
Ouwe Gerrit
@Albert Altena Kijk nu naar die sierteelt. Grote bedrijven staan nu het hardst te schreeuwen. Komen ook vast wel weer dierziekten. Staan de grootste boeren het hardst te schreeuwen. Is het maar weer te hopen dat de staat nog poen heeft om bij te springen. Zo niet, ben je zo weer een klein boertje. Niks is zeker. Hoogmoed komt voor de val. 😉
de Tank
@Ouwe Gerrit als de melk van de ene op de andere dag niet meer geleverd kan worden staan alle melkveehouders te schreeuwen, groot en klein. En ik denk dat alle gespecialiseerde sierteelt nu problemen hebben, groot en klein.
Zwaagdijk
@de Tank de grootste hebben meestal een contract. Dan gaat het wel. Jongens die alles veilen lees meestal de kleinere zitten helemaal mis.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
de grootste hebben meestal een contract.

Gedwongen door de bank?
+1
m uut m
@Zwaagdijk
Contracten zeggen dan ook niets er zit voor de afnemer meestal wel een ontsnappingsclausule in.
+1
Porky
@Zwaagdijk cotract of niet, dr gaat geen bloem voor de export, en jij denkt dat er evengoed betaald word? Nou contract of niet, je beurt niks. OVERMACHT.
m uut m
@de Tank
Melk kun je verpoederen en opslaan en er blijft altijd vraag er zal toch gegeten worden.
Bloemen kun je wel zonder.
mlkvhoudr
@m uut m ho ho nog nooit van vrouwen gehoord? Die kunnen niet zonder een relatiereddend bosje bloemen van tijd tot tijd 😁
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Die van mij heeft het liefst een veldboeketje. 😉
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
Open dagen van nieuwe stallen bij boeren vanonder de honderd koeien werden slecht bezocht.Hyper moderne stallen boven de twee honderd des te meer.

Ging het dan om de 1e of de 2e keer open dag? 😬
pietjepuk
@kanniewaarzijn Geen openhuizen dag maar open stallendag. 😜
kanniewaarzijn
@pietjepuk Oh....ik kan "open dag" misschien beter vervangen door "bezichtiging"?
+1
groeier
Quote Reactie van @Porky:
Wat mij aangaat komt ie dr nooit ,

Dit is echt diep triest dat ondernemers in de landbouw niet vooruit zouden mogen. En waarom? Is puur jaloezie richting hardwerkende mensen. Dan moet je ook 80% van de varkens, of kippen bedrijven sluiten, maar waarom dan niet de mega bedrijven over de grenzen sluiten waar nog veel meer misstanden plaatsvinden. Pak eerst de gigantische wegwerpindustrie aan, voordat je de voedselproductie als prooi uitkiest.
Porky
@groeier toch als ik zo de reacties lees sta ik niet alleen als tegenstander van de mega stallen, en wat er over de grens gebeurt hebben jij en ik niks mee te maken, we leven hier, en hier is gewoon geen ruimte voor die gasten, ga naar oost duitsland,Polen of Roemenië, of weet ik waar ,daar heb je honderden ha aan Eén blok, maar ga hier niet zitten kutten op een oppervlakte die te klein is voor 700 of meer koeien.
+1
Noorderling
@Porky is dat zo of denk je dat?
Zitten genoeg bedrijven met 200-300ha huiskavel, mest leiding gegraven en rijdt er geen tank meer over de weg rondom de boerderij. Wie heeft er dan last van je. Je zou zelfs voor 2000 koeien nog weidepremie aan kunnen vragen volgens de intrnsieve weidenorm.
+2
m uut m
@Noorderling
Kun je 1 noemen met 300 ha huiskavel ?
pietjepuk
@m uut m definitie van huiskavel varieert nog al. als er wegen tussen liggen is het dan nog huiskavel? Ik noem huiskavel waar de koeien vanuit de stal zonder verdere handelingen kunnen komen.
+1
Noorderling
@pietjepuk
Waarom kan een koe geen weg oversteken?
Liggen ook een heel aantal tunnels waar koeien en mestslang doorheen kunnen, is nog wel wat te regelen als men door je land wil.
Noorderling
@m uut m jawel, maar dat hoeft hier niet en is ook niet relevant.
m uut m
@Noorderling
Ik ken er geen een of wat ook maar enigszins in de buurt komt.
Of jij hebt een andere definitie van huiskavel.
Noorderling
@m uut m
gelukkig ken ik iedereen ook niet.
Volledig aaneengelegen en te bereiken via eigen kavelpaden?
m uut m
@Noorderling
Niet doorkruist met wegen ?
Noorderling
@m uut m
Een koe kan niet 6meter over asfalt lopen?
Die 3 autos wachten wel.
matt
@Noorderling duurt wel ff voordat 700 koeien 6 meter asfalt overgestoken zijn.
m uut m
@Noorderling
Dat noemen wij een veldkavel als je de weg oversteekt
+1
Noorderling
@m uut m
En met een tunnel dan?
Je zoekt iets om zover te komen dat iets niet kan, maar omstandigheden kunnen al binnen tientallen kilometers compleet tegenovergesteld zijn. En als dat je eigen perspectief niet is, wil niet zeggen dat het er niet is of iets niet kan. Meestal is het probleem willen
+1
m uut m
@Noorderling
Hoeveel boeren in Nederland zouden er zijn die überhaupt 300 ha voedselgewassen hebben.
Laat staan in 1 blok.
Noorderling
@m uut m
Maakt toch niet uit hoeveel dat er zijn en wie dat zijn. Ze zijn er zeker wel.
Zitten ook genoeg (grote) gemengde bedrijven die zich grotendeels redden met eigen voer en de mest plaatsen. Maar kippen en varkens scheert men ook allemaal over de kam van intensief zonder grond.

Gaat erom dat er allerlei regels worden bedacht dat wij dan maar als "maatschappelijk gewenst" vinden. Koeien/ha beweidbaar oppervlak, uren weidegang en dan heb je je geweten afgekocht? Met weidegang a 120x6 lopen de koeien ook nog maar 8% van de tijd buiten, een fanatieke weider haalt de 30%. Dat compenseert ook nooit een slechte stal waar ze alsnog 2/3 van de tijd lopen.

Maar als iemand alles x 10 doet, dan is dat opeens een probleem omdat hij misschien ambitieuzer is, over andere kwaliteiten beschikt en het van oudsher wellicht wat anders gelopen is. Als je op een paar honderd ha, nog tussen de 2 en 3 koeien/ha zit. Wat is dan het probleem met ook nog eens vlaktes aan akkerbouw en granen om je boerderij?
m uut m
@Noorderling
Je dwaalt lekker af van jouw bewering dat er genoeg bedrijven zijn met 200/300 ha huiskavel.
groeier
Quote Reactie van @Porky:
oost duitsland,Polen of Roemenië

Dat zijn net landen waar veel mensen niet naar toe willen. Erg vreemd!? zou niet weten waarom je hier niet 2000 dieren zo mogen houden als je dat goed aan kan sturen, desnoods op 4 of 5 locaties.
+1
mlkvhoudr
@Porky gun je vijanden personeel was t toch😉

Ik ken uitermate succesvolle groeiers, wij groeien niet en redden ons ook wel

Leef op zn sallands dat is t beste voor iedereen:

Leef en laat leven
+2
Adaptief boeren
Dat hij nog hier blijft zeg, vertrek alsjeblieft naar het buitenland
2juli2015
@Adaptief boeren help hem even met de uitzetting!!!
Die boeren moeten weg!!!
Achso
@2juli2015 doe een bod zou ik zeggen
+2
Boerma
Iedereen moet het zelf weten natuurlijk hoe groot je wil gaaan. Waar we ddenk ik wel voor op moeten passen is dat we niet de varkens/ kippen achterna gaan.
Koeien in de wei helpt daar veel bij denk ik persoonlijk en met 700 koeien valt dat natuurlijk niet mee.
Maar verder ieder voor zich en succes dermee
laatste strijder
Bij deze agrarisch-onderneming is people-managen belangrijker dan vee-managen .Megastallen hebben t imago tegen, dus dit behoeft enige uitleg aan de maatschappij (NGO), succes ermee . Maar kom niet met een huiliehuilie verhaal dat de koeien dr eigen ophangen aan hun halsband , in de huidige stal van +\- tien jaar oud .
de Tank
@laatste strijder dat klopt, van die ophangende koeien is zijn verantwoordelijkheid.
Ruben-Wind
@laatste strijder nee met 25 koeien op de grup in een oud hok heeft een lekker imago hahaha
Porky
@Ruben-Wind ik ken dr één die dat heeft, moet je eens gaan kijken, hoge productie, medicijn gebruik ? O. Klauw problemen? Geen.
Ruben-Wind
@Porky ik heb ook niet gezegd dat een grupstal slecht is voor koeien. Ik heb het over het imago er van, dat ze het halve jaar op de zelfde plek moeten staan is voor mij geen probleem, maar denk dat de gemiddelde consument liever een moderne grote stal ziet als een oude grupstal.
Kringloper
In Denemarken dachten ze ook hoe groter hoe beter, de één naar de ander gaat daar failliet!
ted9
@Kringloper Dat zal binnenkort ook wel weer een bloedbad worden daar als der wat centjes van de mp af gaat.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , bouw , melkkoeien , bouwen en 760 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
154
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
9.304