Bouwprojecten weer op gang met nieuw stikstofsysteem

DEN HAAG - Projectontwikkelaars kunnen weer natuurvergunningen aanvragen voor bouwprojecten die kunnen leiden tot stikstofneerslag in natuurgebieden. De vergunningverlening lag lange tijd grotendeels stil, omdat de rechter het stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde, ongeldig had verklaard. Dinsdag is een nieuw stikstofregistratiesysteem van start gegaan.

Johan Vollenbroek: ik heb hier vraagtekens bij
Mobilisation for the Environment (MOB), de milieuorganisatie die succesvol het oude stelsel onderuithaalde voor de rechter, is ook kritisch over het nieuwe systeem. „Juridisch kun je hier grote vraagtekens bij zetten, omdat er nog geen strak plan is om de stikstofemissie te halveren”, reageert voorzitter Johan Vollenbroek. Hij wil echter niet procederen tegen woningbouwprojecten. „Die wegen houden we natuurlijk wel in de gaten.”

Volgens MOB worden de positieve effecten van de snelheidsverlaging overigens grotendeels tenietgedaan door een onlangs afgegeven vergunning voor meer biomassastook in de Amercentrale, de kolencentrale bij Geertruidenberg. Met meer houtstook zouden veel meer stikstofoxiden en ammoniak vrijkomen. MOB hoopt hier via de rechter een stokje voor te steken.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Porky
Wiebes heeft nu gezegt dat de klimaat plannen ff de ijskast in gaan ,we hebben nu wel ff wat anders te doen zegt ie
+3
weurding
Laat die vollenbroek zich een poosje wijselijk stil houden. De armetierige goeroe. Lucht is nog nooit zo schoon geweest en het is nu wel overduidelijk waar dat door komt
+1
Jawis
@weurding die discussie gaat er niet komen. Want of het vliegverkeer of het wegenverkeer is de grootste uitstoter. Maar we gaan het niet meten. De automobilist zou verliezen maar als je de automobilist (kiezer) laat kiezen tussen veehouderij of autorijden dan weet jij de uitslag al. En de politiek weet dat ook en die anticipeert daar alvast op.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot telegraaf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN