Melkveehouders zijn enthousiast over voederbieten in het rantsoen

Verschillende Koeien & Kansen deelnemers hebben het afgelopen jaar voederbieten geteeld en gevoerd aan het melkvee. Zij zijn enthousiast en nemen ook het komende jaar weer voederbieten op in het rantsoen van hun koeien. Alle veehouders hebben een goed product voor het voerrantsoen kunnen oogsten, ondanks variërende opbrengsten per hectare door de droge zomer. De koeien vreten het graag. Het eiwitgehalte in de melk ging met 0,05 tot 0,10 procentpunten omhoog en het vetpercentage steeg met 0,10 tot 0,20 procentpunten.

Deel dit artikel

Reacties

weurding
Lijkt me gezond voer. Verwerking is wat omslachtig helaas
+1
groeier
@weurding
Als je veel werk wil plus hoge mechanisatie kosten, dan moet je ze zaaien.
pieter p
@groeier Het is ook maar een korte periode dat je het voert en je moet het goed mengen en snijden anders wordt er veel geselectreed
+1
groeier
@pieter p
Ja klopt, zie der veel mooier uit dan is. Wij zagen vooral dat de jonge dieren veel moeite hebben met verwerken ivm tanden wisselen. Ze willen graag maar kunnen niet, dus die krijgen helaas een terugslag.
weurding
@groeier zaaien zal het minste werk zijn inderdaad😊
+2
groeier
@weurding
Dat is dit jaar maar de vraag 😉
jan w
@groeier
Waarom?
groeier
@jan w
Daarom.
+1
Jowi
@weurding Voordat men het zaaizaad besteld moet je jezelf goed afvragen waarom is men ongeveer 40 jaar geleden gestopt met deze teelt,als allemaal zo geweldig is en toen kon men ze ook machinaal rooien.
weurding
@Jowi ach.... wat oud is komt soms maar zo weer in, tijden veranderen
+2
frank post
@weurding idd, 1000 kg bieten per dag voeren koste bijna 45 minuten per dag

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Mc_douwel
@frank post en nu gestopt met voeren
frank post
@Mc_douwel zijn net week op
royale
@frank post dit jaar weer bieten in het bouwplan? is het waar dat "vers" voeren meer effect op productie/gehaltes geeft dan versnipperen in de mais?
frank post
@royale ja, dit jaar weer. Op vers beter is dan ingekuild weet ik niet, geen ervaring met ingekuild. Weet wel dat voor het zelfde effect op melk en gehaltes is ik op het eind het dubbele moest voeren dan het begin. Misschien ook niet het mooiste winter maar die bieten verbruiken wel suiker tijdens de opslag.
+1
Noordoost
@weurding welnee joh, we gooien ze hier heel door de mais.
Zitten op zand, dus ze komen er mooi schoon uit.
Koeien vreten ze gewoon heel op hoor(ff 2 dgn oefenen en ze kunnen het kunstje)
jvt
@Noordoost leuk maar mangels zetten de kilo's pas echt aan in oktober en november, en dan is mais meestal wel van het land, dus je laat een hoop opbrengst liggen. Wij hebben het een jaar geteeld, prachtige teelt voor boeren waar een hoop stille arbeid over is, laat opa maar lekker bieten snipperen en ze onderstoppen bij vorst en afdekken als vorst voorbij is, was overigens deze winter een makkie geweest, het jaar dat wij ze teelden heel ander verhaal. Eens, maar nooit meer
Jannus
Quote Reactie van @jvt:
Wij hebben het een jaar geteeld,

Doorzetten is voor de overwinnaars 😁

janbakker.nl/aanbieding-gesnipperde-voederbieten/
Jowi
@Noordoost 35 jaar terug ook gedaan in lagen en dan elke keer met de grondfrees er over en dan weer een laag mais. enz .enz.
Albert Altena
Voor een grondgebonden bedrijf is de derogatie een struikelblok.
jan w
@Albert Altena
Men zou voederbieten rustig bij het grasland kunnen rekenen. Want de opname uit de bodem is vergelijkbaar met grasland.
+1
Jowi
@Albert Altena Laat je toch die aantal ha voederbieten een akkerbouwer opgeven.(wat schuiven met mest en betalingsrechten en klaar is kees)
jan w
Heb het voor afgelopen jaar nog niet uitgerekend, maar vorig jaar kwamen we hier uit op 9.3 cent aan (alle) (loonwerk) kosten.
Het enigste punt is de verwerking. Daar ligt veelal de capaciteit te laag.
Heb de voederbieten al een paar jaar willen mengen met MKS, maar de mais was hier door het weer te slecht om er voor te gebruiken.
driekus 001
@jan w Welke verhouding MKS/ Voerderbiet pas je dan toe? Ga ze dit jaar ook telen, gedeeltelijk wil ik ze inkuilen/slurven voor bewaring voor in de zomer te voeren.
In een wild verleden al eens geteeld
Nooit weer
Wat een werk voor een paar stuiver
Protter
Niet te moeilijk doen mensen , akkerbouwer laten telen , zelf even paar kippertjes ophalen en gewoon heel in de mengwagen gooien , super resultaten in de melk .
zat afgelopen periode 2 cent boven RFC gemiddelde. 23 liter 4,96 vet en 3,79 eiwit en 14kg krachtvoer per 100 liter melk.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zomer , koeien , melk , oogsten , melkvee , veehouders , melkveehouders , rantsoen , eiwitgehalte en voederbieten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0