Emotionele melkveehouder: 'Natuurclub IVN medeschuldig aan dierenmishandeling'

Natuurvereniging IVN uit Ter Apel die de bouw van een stal voor 700 stuks melkvee in Blijham tegenhoudt, is volgens veehouder Wim Verweij medeschuldig aan dierenmishandeling.

Laatste  |  

Reacties

+11
Herbert
Is 700 koeien nou echt nodig dan? Doe toch eens normaal zo langzamerhand
+1
Dirk van Zetten
@Herbert waar je zin in hebt. Er is meer in het leven dan koeien melken...
+1
Herbert
@Dirk van Zetten ik ken hem en de situatie niet, maar dikke kans dat medewerkers de koeien mogen melken. Ik heb respect voor de grote familiebedrijven waar iedereen van de familie het werk doet en heb dan ook totaal geen problemen met de omvang, maar er even van uitgaande dat dat hier niet het geval is ben ik wel klaar met die megabedrijven. Als 350 nog niet groot genoeg is..
m uut m
@Herbert
Hij heeft al 2 bedrijven in Winsum worden ook ruim 200 koeien gemolken.
Alleen maar Oost Europeanen aan het werk.
+6
ted9
@m uut m Hoeveel oost europeanen liggen er wel niet met de neus aan de grond bij de biologische bedrijven onkruiden te trekken. Daar heb je geen moeite mee....
Albert Altena
@ted9 Het valt me op dat als @Uut vast gepraat wordt gewoon weer ergens anders begint te oreren.
ted9
@Albert Altena Dat mag ook ieder zijn mening.
Ruben-Wind
@m uut m hoe kom je daar bij? Ik ken deze familie wel een beetje, heb er nog nooit een oost Europeaan gezien. Zijn harde werkers die zelf voorop lopen..
Porky
@Ruben-Wind hoeveel ha land hebben deze gasten? Jij kent ze zeg je
Ruben-Wind
@Porky 400ha
m uut m
@Ruben-Wind
Blijham 200 ha
Winsum was 80 ha
Op beide locaties worden nu 350 koeien gemolken.
sjoerd de melker
@m uut m Ik weet nog dat hij als jonge jongen rond 90 uit Woerden wegging. Zoals ik de familie ken een leuk beginnetje gehad a.g.v. stadsuitbreiding maar het leeuwedeel toch echt voor elkaar gefikst door keigoeie technische resultaten i.c.m. lef en ondernemersgeest.
Misschien zie ik het verkeerd maar de motivatie om de 2e locatie bij te kopen is volgens mij ingegeven door tegenwerking van het originele plan om 700 koeien te melken in Blijham. Ongelooflijk knap om dan bij al die tegenwerking toch de motivatie en de drive te hebben om een 2e locatie op te zetten.
Ik gun het deze familie van harte en als ik ooit later als koe terug zou moeten komen, dan graag bij deze familie.
Ruben-Wind
@m uut m en de rest??
Porky
@Porky denk bij huis ongv 22 ha, de rest allemaal v huis deel op erf pacht plm 70 ha, denk zo ongv 40 ha los land
+1
arie.j
Quote Reactie van @m uut m:
Hij heeft al 2 bedrijven in Winsum worden ook ruim 200 koeien gemolken.Alleen maar Oost Europeanen aan het werk.

Melkveebedrijf van 200 koeien met veel Oost-Europeanen? Hoe krijg je de onzin bij elkaar
Porky
@Dirk van Zetten klopt helemaal ,knettergek, hier in de buurt zit er ook één met dik 600, nooit zo,n puinhoop en klerezooi gezien, snap niet hoe deze gasten door controles komen,bah
milkman1
@Porky Hier in naaste omgeving ook paar bedrijven met meer dan 400 koeien.
Alles superstrak en beste melkproductie.
Porky
@Herbert dat zijn gasten die hebben nooit genoeg, willen groter en groter, lukt het niet dan is het huilde doen en gooien ze het over een andere boeg en gaan ze klagen dat het mishandeling is, zit m denk ik in de naam, ken meer verwijen die nooit genoeg hebben
weurding
Zijn meerdere boeren die zo een ongeval met een koe mee gemaakt hebben. Ligt vast niet alleen aan de stal
Porky
@weurding scheelt toch een derde koeien hè
vedder
M'n stal is 30 jaar maar er heeft nog nooit een koe aan een halsband gehangen.
@vedder in een normale stal hangen de banden aan de koe
Wanneer het andersom is moet je naar jezelf kijken
jg
Als er te weinig ruimte in de stal is zou je er ook wat minder in kunnen doen.....
@jg oorzakelijk verband zie ik graag onderbouwd
cornelissen
Ik neem aan dat dit bedrijf grondgebonden is en dan is een stal van 700 koeien passend bij
het landbouwoppervlak en dan is het m.i. niet zo erg van toepassing om van een megastal te spreken. Moet dan al gauw een 400 ha zijn en dat is 4 m2 kilometer, valt zo n "megastal "niet zo erg op. Maar ik ken de situatie niet ter plaatse.
@cornelissen Kan die grond misschien ook op een andere plek liggen dan direct om de stal?
Is de veehouder dan nog steeds grondgebonden?
cornelissen
@Christo3.0extendedversion Ja hoor,ook bij een of enkele veldkavels van zeg 50 ha oogt de stal m.i.ook nog passend in het landschap . Moet de stal ,natuurlijk niet op een huiskavel van zeg 30 ha zetten en dan weer de volgende stal van de buren opvolgend,dan oogt het "mega"
@cornelissen De begrippen passend en mega op een leuke manier uitgelegd 👍
Kars
Staan hier in brabant wel jonge stallen 7 jaar oud verscheidene leeg voor 500/600 koeien. Moet mar gek doen.
+1
hans1980
@Kars lijkt me sterk
Jan S
😀
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Jan S:
Niemand zit op zijn stal te wachten, de buren niet, de streekvereniging niet, het dorp niet, de stad niet. Werkelijk niemand. En dan ga je die mensen nog beschuldigen dat je een dode koe hebt.

Rij er eens langs of kijk op google maps, als je daar niet zoveel koeien kunt melken kan het nergens in Nederland. Alleen nu denkt de gemeente 2 bruggen gelijkertijd te moeten vervangen midden in het seizoen waardoor de boeren 30km om moeten rijden, dan krijg je inderdaad wel weerstand in dorpen, terwijl ze anders om de dorpen heen konden.

En er is wel zoveel tarwe in de buurt dat de mest tot uit gelderland/overijssel moet komen om voldoende mest te hebben. Zitten ook een aantal grote varkensbedrijven die de mest vlakbij kwijt kunnen en eigen tarwe voeren. Iets met kringlooplandbouw..
+2
Jan S
😀
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Jan S:
Daar gaat het niet om. De Nederlandse samenleving zit daar niet op te wachten. Het is slecht voor de leefbaarheid van het platteland. Je kunt beter 7 kleinere boeren hebben dan 1 hele grote. Denk alleen maar aan de scholen in de dorpen. Alles gaat naar de knoppen. Daar zit niemand op te wachten.

Dat vraag ik me af, sommigen willen dat iedereen dat vind omdat het hun past, ik hoor het van niemand, en vaak is het nogal hypocriet. Je komt niet verder dan 60 koeien per persoon met al het personeel wat je inhuurt, de loonwerker profiteert, installateur, personeel. Juist dergelijke bedrijven zijn een goede werkgever voor de omgeving en de jeugd, 2x supermarktloon, werken in de buitenlucht en nog enig besef van natuur meekrijgen.

Die kruidenier was ook erg leuk, witgoedwinkel was ook handig, slager, fietsenmaker. Maar we hebben het allemaal zelf kapot laten gaan omdat we voor het gemak van online en supermarkt gekozen hebben. Als ik een euro krijg voor een kg melk om een trucje uit te voeren ga ik misschien ook wel om, als dat de realiteit niet is doet de markt zijn werk. Van aaibaarheid en imago betaal je geen rekeningen. Alles schaalt op, zijn qua medicijngrondstoffen ook afhankelijk van India en China, moet je dat wel willen. Het is zo complex, maar Ot en Sien wordt het niet weer..

Ik zou er niet aan moeten denken om 24/7 alle balletjes alleen hoog te houden. Dat kan ik prima aan mn omgeving uitleggen dat het veel relaxer is om een bedrijf met 2-3personen te runnen met bijbehorend aantal koeien. Met de halve samenleving die eens overspannen is geweest heb je daar ook wel medestanders in.
Juist veel jeugd wil die verantwoordelijkheid niet, sommige kinderen van boeren en potentiële opvolgers ook niet. Vinden het werk leuk maar de sores niet, wat is er dan verkeerd aan om jouw grond en arbeid in te brengen bij een ander. Zie het bij akkerbouwers al gebeuren dat zij zich met hun grond verhuren aan derden zodat bijvoorbeeld een pootgoedteelt samen professioneel aangepakt kan worden ipv beide wat aan prutsen.
Porky
@Noorderling jij moet in Brussel gaan zitten, daar zitten ook van die figuren die ook helemaal geil worden van groot ,groter grootst. Maar wel met oogkleppen oplopen ,en alles en iedereen naar de donder helpen
Noorderling
Quote Reactie van @Porky:
gaan zitten, daar zitten ook van die figuren die ook helemaal geil worden van groot ,groter grootst. Maar wel met oogkleppen oplopen ,en alles en iedereen naar de donder helpen

Haha dat zal.
Diegene die stoppen zijn veelal grondgebonden bedrijven met 60-80 koeien. Zolang ze niet veranderen van bedrijfsopzet hebben ze van niemand of welke fosfaat/stikstofregel dan ook last. Juist zij overzien het niet en stoppen met de reden "regelgeving", mag jij mij uitleggen hoe dat kan?
Alleen al doordat deze bedrijven stoppen neemt de gemiddelde bedrijfsomvang toe, of we het nu willen of niet.
+5
de Tank
Quote Reactie van @Jan S:
Niemand zit op zijn stal te wachten, de buren niet, de streekvereniging niet, het dorp niet, de stad niet. Werkelijk niemand.

Er zat ook niemand te wachten op mijn stal van 150 koeien, flauwekulargument. Op de locatie waar hij zit heeft er werkelijk helemaal niemand last van, daar hoeft hij niet voor naar het buitenland. Verder heeft hij de boel prima onder controle. Die beschuldiging van die dode koe slaat idd nergens op, verbaasd mij wel enigzins uit zijn mond. De frustratie over de tegenwerking zal behoorlijk opgelopen zijn.
Porky
@de Tank 150 of 700 ,zit beetje verschil in hè.
de Tank
@Porky klopt, de overeenkomst is dat niemand er op zit te wachten.
Kars
@Jan S boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…
Deze is mijn woonplaats. Die staat al weer 1.5 jaar leeg. 3 jaar geleden nog topmelker van nederland. Bedrijf staat al 5 jaar te koop.
matt
@Kars dat is kapitaalvernietiging zonde,baarle nassau staat ook nog recent gebouwde melkveestal in de verkoop zag ik.
Kars
@matt boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…
Hier want hans van bergen gelooft het niet.
Ben er zondag nog langs gereden. Sleufsilos ligt snoeihout in maar geen voer meer. Prachtige stal. Ja, ik snap het niet. Dat gaat toch over miljoenen voort!
Baarle nassau die stal ken ik ook. Staat bij gorpeind. Staat geen woning bij.
matt
@Kars dat bedrijf in gilze is hier al ooit uitgebreid bepraat.

Is niet hans van bergen die je niet geloofde,maar hans 1980.
Zit wat verschil in 😉

Maar inderdaad ken ook verschillende stallen,die leeg staan,of al herbestemming hebben gevonden.
diezel
Quote Reactie van @Kars:
Ja, ik snap het niet.

Dus jij ziet "wat snoeihout" in een sleufsilo liggen en trekt dan de conclusie dat "de stal" echt helemaal leeg is? Dat snap ik dan weer niet. 😄
pieta
@Kars Ik dacht dat er 1 robot weg was en er nog met twee gemolken wordt.
sjoerd de melker
@Kars
Is hier het volgende aan de hand?
"kosten voor de baat uit, maar als er teveel kosten zijn komt er geen baat"
of is er een andere reden om de stal leeg te laten staan?
Kars
[@hans1980 lijkt je dat sterk? In gilze stal van 500 koeien leeg, in Diessen vlakbij waar ik woon, sinds paar maanden stal voor 570 koeien leeg, iets verder in netersel stal voor 400 koeien leeg. En dan ken ik nog verscheidene stallen van 200/250 koeien onder de 10 jaar ook allemaal leeg.
En met leeg bedoel ik ook echt leeg!
laatste strijder
Halsbandnmr. 1293 , dit zijn me toch krokodillentranen van de bovenste plank .
wim-maat
Hoe durft die boer van dierenmishandeling te spreken. De melkveehouderij zelf is een grote dierenmishandeling.
wim-maat
Hoe durft die boer van dierenmishandeling te spreken. De melkveehouderij zelf is een grote dierenmishandeling.
+4
arie.j
Quote Reactie van @wim-maat:
Hoe durft die boer van dierenmishandeling te spreken. De melkveehouderij zelf is een grote dierenmishandeling.

En jij kampioen leugenaar als je alle melkveehouders daarmee bedoelt
+1
Arum
😀
+1
Stroman
@wim-maat Ik wil deze discussie met uw ongegronde mening, volledig gelogen en geheel nutteloos gebruik van energie, zuurstof, tijd en internet mbs, graag volgen. Helaas ben ik nu nog aan het werk. Voor de rest wens ik u nog een fijn leven.
sjoerd de melker
@wim-maat Als ik op uw profiel kijk zie ik dat u 75 jaar bent.
Als u binnenkort de moeite neem om op campina open dagen e.d. te gaan kijken en u vergelijkt het met het houden van de koeien in de jaren dat u jong was dan is er een behoorlijk verschil tussen het houden van koeien toen en nu.
Als u het beter vindt dat koeien maximaal in weer en wind buiten lopen, horens hebben, etc etc dan eet u alleen bio producten neem ik aan.
Albert Altena
@wim-maat
Juist dieren in de natuur is een crime.
Ze noemen het niet voor niets "wild".
Dat komt omdat ze steeds alert moeten zijn om niet aangevallen te worden.
Bij ons in de stal zijn ze aaibaar.
Daarnaast moeten dieren in de natuur zeer grote treks maken om te overleven.
Bij ons in de stal is voer en behagen altijd voorradig.
Als ze ziek zijn in de natuur worden ze aan het lot overgelaten.
Wij bellen de veearts.
@Albert Altena Misschien een idee om hem een winter in de natuur te schenken?
Porky
@wim-maat wel HEEEEEEL kort door de bocht hè om elke melkvee houder van dieren mishandeling te beschuldigen
Kars
Genoeg aanbod bij mij in de buurt van stallen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , bouw en melkvee ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
9.323
TREFWOORDEN