‘De weidevogels dreigen het loodje te leggen in het natte Binnenveld’

Het voorbeeld zoals het met de natuuraanleg gaat in Nederland.

"het één ten koste van het ander"

Uitbreiding van het Binnenveld en daardoor intensivering van omliggende landbouw.

Afgraven van vruchtbare grond zodat Trilveen en Blauwgras hier kan ontwikkelen echter met als gevolg dat de soorten (o.a. Weidevogels) geen bestaansrecht meer hebben.

En dit allemaal in de hoogste NH3 concentratie van Nederland !

Originele beschrijving

BENNEKOM/RHENEN - De weidevogels komen in het gedrang in het Binnenveld. Sinds daar grond is afgegraven om nieuwe natuur te creëren, is het er veel natter. ,,Dat is goed voor eenden en ganzen, maar niet voor weidevogels als de grutto en de kievit.’’

Deel dit artikel

Reacties

Kringloper
Die hebben hier zowiezo al geen toekomst meer!
+7
Tinus
Quote:
,,Op zich is trilveen en blauw grasland zoals nu al in het Binnenveld is, niet verkeerd’’, zegt De Jong. ,,Met water en rietkragen, waardoor er leefgebied ontstaat voor de roerdomp, watersnip en porseleinhoen. Maar wij zouden graag ruimte zien voor weidevogels. Bijvoorbeeld in een botanische rand om weilanden heen.’’ En anders? ,,Dan wordt het stil in het Binnenveld.’’

Net als op het 832 ha grote Hijkerveld. Stilte. Ik loop er bijna wekelijks een rondje. Je hoort pas weer vogels als je in landbouwgebied komt.
pieta
@Tinus Is logisch in het stiltegebied. Eenieder dient zich aan het stiltegebod te houden. 😁
+18
Tinus
Quote:
,,Op zich is trilveen en blauw grasland zoals nu al in het Binnenveld is, niet verkeerd’’, zegt De Jong. ,,Met water en rietkragen, waardoor er leefgebied ontstaat voor de roerdomp, watersnip en porseleinhoen. Maar wij zouden graag ruimte zien voor weidevogels. Bijvoorbeeld in een botanische rand om weilanden heen.’’ En anders? ,,Dan wordt het stil in het Binnenveld.’’

Ze verprutsen eerst een prachtig, oud-hollands gebied door een ecoloog met een bulldozer z'n natte droom te laten realiseren. Vervolgens krijgen ze kritiek dat ze hiermee de habitat van kwetsbare dieren hebben vergooid. En letterlijk het eerste wat er in ze opkomt is wijzen naar de boer, die z'n akkerranden dan maar moet aanpassen.

Wat een eikels.
+2
rene-de-jong
@Tinus Zo is het Tinus, daarom dit voorbeeld want het geeft precies weer wat er continu plaats vindt.

De grenzen van dit gebied zijn zo ook weer verlegd (ook letterlijk) op onrechtmatige wijze, de planten die er gaan groeien moeten weer beschermd en de volgende grens is al weer in aantocht.

De enige reden voor aanwijzing van dit gebied was Blauwgrasland (H6410) op een beperkt deel van dit gebied (iets van 10 ha) en nu is het gebied al meer dan 100 ha.

Alle problemen die nu aan de orde zijn zitten in dit artikel.
+2
torrarica
@Tinus Inderdaad, ik geef je helemaal gelijk. Hier schrijft een ecoloog stukjes in de krant (Noordhollands dagblad) Vorige week over het coronavirus: volgens hem komen alle virussen het eerst bij dieren vandaan en er zijn veel te veel dieren in Nederland, dus is het dringend nodig dat de veestapel in Nederland vermindert wordt. Hij klets als een kip zonder kop want een paar weken geleden meldde een "virusexpert" op tv dat het coronavirus in China het eerst via een vismarkt door vleermuizen verspreid is. Het ebolavirus in Afrika is het eerst bij apen gesignaleerd, dus wat heeft dat met de veestapel in Nederland te maken? Maar die ecoloog schrijft het wel in de krant! En de figuren van Partij voor de Dieren en Groen Links geloven dat meteen.
+1
Tinus
@torrarica Minder vleermuizen dan maar! Er liggen nu tientallen bouw- en renovatieprojecten stil omdat ze er vleermuizen hebben ontdekt. Lijkt mij niet meer dan logisch dat deze per onmiddellijk weer opgestart kunnen worden.
Jan-T
Quote Reactie van @torrarica:
En de figuren van Partij voor de Dieren en Groen Links geloven dat meteen.

En vervolgens gaat heel Groenlinks en D66 leden op vakantie om het virus met maximale snelheid onder de burgers en bedrijven in Nederland te verspreiden.
Zodat in ieder geval de besmettingen groot in aantal worden, en met onbekende bestemming door de wereld vliegt en verspreid word.

Ze weten nog niet het verschil in bacteriën en virussen!!!!..??
Laat staan hoe snel zoiets verspreid, Het RIVM en het ministerie blijft achter de feiten aanlopen
+3
Jan-T
Als er geen dierlijke mest op komt.
Dan komen er ook geen vliegen, wormen, mest kevers, ect.
En daarmee komt er ook geen voedsel in het gebied.
Dan houd het gewoon op.

Jammer dan.!!!!!!!???
Maar helaas de burger boswachters en beheerders weten het beter dan de natuur.
torrarica
@Jan-T die figuren denken dat ze het beter weten.maar als je met ze in discussie gaat en feiten aandraagt beginnen sommigen toch iets van mening te veranderen. Alleen zeggen ze dan dat de plannen voor het gebied nou eenmaal zo bedacht zijn van bovenaf en dat het daarom uigevoerd moet worden.
kanniewaarzijn
@torrarica Verschuilen achter regeltjes, dat doet iedereen in dit land van "hoog" tot laag. Niemand is ergens verantwoordelijk voor.
+1
nieuwoord
@kanniewaarzijn het is niet zo dat de mensen in het veld van de NGOs niets willen veranderen. Maar van hogerhand krijgen ze de ruimte niet. Stel dat het dan beter gaat. Kunnen ze de boeren de schuld niet geven.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot weidevogels , grutto , kievit , trilveen en blauwgras ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0