Onderzoekers: mestbeleid is puur wanbeleid

Bron LC

Mestinjectie en het afsluiten van mestkelders zorgen niet voor een vermindering maar juist voor een verhoging van de stikstofuitstoot.

Opmerkelijke conclusies trokken de onderzoekers Annette van der Knaap en Peter Vanhoof gisteren in Heerenveen over het Nederlandse mestbeleid. Ze deden dat op een bijeenkomst van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

De Belgische bodemonderzoeker Vanhoof omschreef de inzet van politiek Den Haag op emissie-arme stalsystemen zelfs als ‘puur wanbeleid’. ,,Dat is het slechtste wat je kunt doen. Het afsluiten leidt tot zuurstofgebrek waardoor de drijfmest snel aan kwaliteit inboet. Bij het uitrijden van die mest gaat juist ontzettend veel stikstof verloren. Veel meer dan bij de traditionele roostervloeren. Daarnaast is het ontploffingsgevaar in die afgesloten mestkelders enorm.”

Ook het al decennia oude overheidsbeleid dat drijfmest geïnjecteerd moet worden in de grond, is allesbehalve effectief. Dit injecteren tast het bodemleven zodanig aan dat gras of andere gewassen minder goed in staat zijn om de stikstof op te nemen. Van der Knaap hield daarom een pleidooi voor een herintroductie van het bovengronds mest uitrijden.

De aanwezige boeren reageerden onthutst. De sector heeft de afgelopen jaren tientallen miljoen euro’s geïnvesteerd in peperdure vloersystemen, omdat dit de stikstofuitstoot zou beperken. Daarnaast geldt de verplichting voor mestinjectie nu ook voor klei- en veengrond. Het kabinet schroeft deze verplichtingen verder op nu de Raad van State mei vorig jaar het stikstofbeleid heeft afgeschoten en duidelijk heeft gemaakt dat de veehouderij meer stikstof moet besparen voor het behoud van kwetsbare natuurgebieden. Vanhoof: ,,Deze problematiek gaat ook in België spelen. Ik heb binnenkort hierover overleg met onze landbouwminister. Ik zal hem dringend adviseren om het Nederlandse beleid niet over te nemen.”

Boeren kunnen zelf ook een forse bijdrage leveren aan een vermindering van de stikstofuitstoot en daarbij hun bedrijfsrendement verhogen, zo betoogde het tweetal. Volgens hen voeren sommige boeren hun koeien te eiwitrijk in de hoop de melkproductie te verhogen. Dat overdadig voeren resulteert echter vaak niet in meer melk, maar wel in meer ammoniak (lees stikstof) in de mest, met daardoor een grote kans op vervluchtiging naar het milieu. ,,De verschillen zijn enorm”, verklaarde Vanhoof op basis van een onderzoek onder 135 boeren. ,,De ammoniak-uitstoot uit drijfmest van koeien die goed gevoerd werden, lag zes keer lager dan de uitstoot uit drijfmest van slecht gevoerde dieren.”

Ook op kunstmest kunnen boeren nog veel besparen, verklaarde Van der Knaap. ,,Er wordt al veel minder gestrooid dan vroeger, maar het kan nog veel minder. Net als mestinjectie verarmt ook kunstmest het bodemleven. Daardoor is gras minder goed in staat om stikstof uit de drijfmest op te nemen.”

Het kabinet wil 350 miljoen euro uittrekken voor het opkopen van veebedrijven rondom natuurgebieden. De onderzoekers stellen echter dat het overheidsgeld beter besteed kan worden aan het voorlichten van veehouders hoe ze hun vee het beste kunnen voeren.

Wat is volgens hen de verklaring dat Den Haag in hun ogen de plank volledig misslaat bij het mest- en ammoniakbeleid? Van der Knaap: ,,Op het het landbouwministerie is een groot gebrek aan landbouwkundige kennis. Ze varen blind op Wageningen University, die echter zijn onderzoeken deels moet financieren met geld van het bedrijfsleven dat ook weer zijn belangen heeft. Zo werkt dat helaas.”

Zelf is hun onderzoek ook gefinancierd door derden, door boerenorganisatie VBBM (Vereniging voor Behoud van Boer en Milieu) en enkele bedrijven om precies te zijn. ,,,Maar er is op ons geen enkele, maar dan ook geen enkele druk uitgeoefend”, bezweert Van der Knaap.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Sjaakiee
Ketsplaat kan weer van zolder🙈
+3
arie.j
Quote Reactie van @Sjaakiee:
Ketsplaat kan weer van zolder

Er is geen enkele reden om de mest bij het uitrijden eerst hoog in de lucht te spuiten voordat het op het land komt.
Gewoon sleepslangen met eventueel water (was de laatste dagen niet zo nodig) voldeed en voldoet nog steeds prima, en beter dan die ketsplaat die alle gras bevuild.
+4
duitser
@arie.j ketsplaat spuiten het tegenwoordig recht achteruit en niet zoals vroeger recht omhoog. Ketsplaat verdeeld de mest gewoon prachtig. Je moet alleen het juiste weer erop hebben.
+6
Frederika
@duitser inderdaad ging jaren goed en het gekke is toen waren er ook meer weidevogels
+1
duitser
@Frederika heeft er misschien wel mee te maken. Maar zie hier met bovengronds ook wel minder weidevogels helaas. Denk dat teruggaan naar bovengronds de meesten ook zal tegenvallen.
Arum
😀
+1
arie.j
Quote Reactie van @duitser:
Je moet alleen het juiste weer erop hebben.

Maar dat is het in de helft van de gevallen niet, daarnaast is verdunnen veel minder mogelijk.
Betere verdeling is onzin, mest op strookjes 20cm van elkaar is prima verdeeld, dat kan niet beter.
Gisteren is land van mij eronder gegaan, ondanks dat het veen met ietwat kleidoor de bovenlaag is zie je praktisch geen spoortje.
De mest was weinig verdund, maar dankzij een paar flinke buien is het er al uitstekend ingeregend.
+1
duitser
@arie.j verdunnen kun je voor die tijd al doen in de put. Paar tanken water erbij en goed mixen. Reken maar dat het beter is dan die hooggeconcentreerde strookjes van om de 20 cm. Daarbij met bovengronds rijd je minder m3 uit per ha. Altijd beter.
arie.j
Quote Reactie van @duitser:
Daarbij met bovengronds rijd je minder m3 uit per ha. Altijd beter.
Hoeft er met de sleepslang ook niet zo dik op hoor.
weurding
@arie.j ingeregend of uitgespoeld? Zie filmpjes voorbij komen dat ik denk deel ze aub niet
Frederika
@arie.j ik hoop voor jouw dat de verstandskiezen nog een keer doorkomen
+2
de jonge
@arie.j je doet net of word het eerst 10 meter de lucht ingespoten met een ketsplaat, een ketsplaat is veel beter voor de graszode dan insnijden en is ook beter voor het bodemleven. de echte reden dat er ingesneden moet worden is in mijn ogen alleen maar geweest voor eventuele geurhinder.....sommige mensen ruiken blijkbaar liever industrie geurtjes dan natuurlijke geurstoffen
arie.j
Quote Reactie van @de jonge:
een ketsplaat is veel beter voor de graszode dan insnijden

Insnijden doen we hier niet, de sleepvoet bedoel ik en die gebruikt men hier nog steeds
Dat in de grond brengen ben ik zeker op deze grond een groot tegenstander van.
de Haas
Ik las het vanmorgen ook. Dit is een slechte week voor de groene vrienden. Het ene na het anzere sprookje wordt onderuit gehaald
adriaan33
@de Haas daarom staan de kranten vol nep nieuws
+2
Jaap40
Deze Belgen zijn mensen met gezond verstand 👍
cornelissen
Quote Reactie van @Jaap40:
Deze Belgen zijn mensen met gezond verstand

Ho,Ho, niet te enthousiast, wat hij zelf met zijn mobiele laboratorium onderzocht heeft, zal wel kloppen, maar hij noemde ook nog een paar veronderstellingen op basis van m.i. een bevinding ,die hij had meegemaakt ,zoals mortellaro kan naar nul, door een goede voeding en dus goede mest en van stress krijg je kanker, wat dus bij een "klant of kennis ' van hem was voorgevallen
+3
puntertje
Elk onderzoek of elke kritiek wordt door onderzoeksinstanties die zelf beleid ondersteunen, en zwaar leunen op financiering daarvan, afgedaan als onwetenschappelijke en slechte onderzoekjes gefinancierd door ' lobby clubjes'. Ondersteund door politieke partijen die eerst een partijprogramma samenstellen en vervolgens willen dat onderzoeken van officiële onderzoeksinstellingen met hun programma matchen.
jammermaarhelaas
Ik neem aan dat een sleepslangen of kouterbemester, die beide de mest op de bodem leggen, ook een goede werkmethode zijn, omdat ze de zode niet open snijden.
boer.
@jammermaarhelaas met de ketsplaat wordt het beter verdeeld, zodat het gemakkelijker opgenomen wordt
adriaan33
@boer. ketsplaat is windgevoelig. Eerste jaren met injectie zag je beter resultaat op perceelranden
weurding
@adriaan33 kunstmest zaaien in wind ook
+1
John Spithoven
Ik heb begrepen dat het een zeer waardevolle avond was. Vanmiddag en vanavond zijn er nog twee. Voor iedereen toegankelijk.

Ministerie en WUR zijn om een reactie gevraagd en het zou goed zijn dat ook zij zich openstellen voor voortschrijdend inzicht.

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@John Spithoven & @de Haas , stel dat het Vanhoof gelijk zou hebben. Wat zou dat dan betekenen voor de berekende gerealiseerde ammoniakreductie sinds 1990? Een groot gedeelte van de berekende reductie komt door de systemen die Vanhoof ter discussie stelt. Indien ze niet werken dan wel averechts, dan betekent dat dat de stikstofuitstoot vanuit de landbouw verder gereduceerd zal moeten worden. De vraag is dan hoe we dat gaan halen met het huidige aantal dieren.

Echter als ik het stuk van Vanhoof in de Boerderij lees zet ik toch vraagtekens bij zijn bevindingen. In het onderzoek wordt schijnbaar ammoniak in de mest gemeten. Dat gaat om (2,7 tot 16,2) grammen per ton. Op 4.000 grammen stikstof stelt die 2,2 tot 13,3 gram (NH3 omgerekend naar N) niet zo heel veel voor.

Het hogere gehalte ammoniak bij emissiearme systemen lijkt eerder een indicatie dat emissiearme systemen wel degelijk functioneren. Immers de gedachte achter emissiearme vloeren is namelijk dat door het afsluiten van de mestput ammoniak minder weglekt uit de put. Hierdoor zou een evenwicht moeten ontstaan tussen ammoniak en ammonium in de mest. Hierdoor zou de omzetting naar ammoniak stoppen (evenwichtsreactie) en dus meer stikstof in de mest blijven.

Als er dan meer stikstof in de mest zit bij een emissiearme stal, dan is er ook meer stikstof beschikbaar wat bij bemesting vrij kan komen en ammoniak kan vormen. Echter als het goed is blijft er ook meer stikstof over voor het gewas om van te groeien.
+2
BamBam
@Jean-PierreK uit zijn onderzoek kwam naar voren dat op het eind het totale verlies groter was bij dichte vloeren.
en als ik het juist reproduceert dat het verlies naar de lucht van mest ook niet zo groot is, maar dat je het ruikt. De ondere omzettingen die ook verlies geven ruik je niet en krijgen dus ook weinig aandacht. Neem je alles wel mee, dan komt zode injectie en dichte vloeren er duidelijk als slechtste eruit.
En eigenlijk zouden we als landbouw de overheid moeten claimen voor de verliezen die we extra lijden door wettelijke verplichtingen.
+2
Bartlehiemboer
Natuurlijk weten wij, boeren al lang wat wel goed is en wat niet. Vond het ook wat raar dat de schrijver stelde dat de zaal verbaast was over de uitkomst over de dichte vloeren versus roostervloeren etc. Beter schreef hij: de boeren zien hun kennis en bezwaren bevestigd.
Maar het was mooi om de Courant te ontvangen. Een grote koe op de voorpagina met daaronder:Onderzoekers: mestbeleid is puur wanbeleid. 1 pagina groot. Zo ligt hij op de keukentafels en in de supermarkt. Lijkt mij goede PR
adriaan33
@Bartlehiemboer Zoals gewoonlijk zullen de landelijke kranten er wel weer een negatieve draai aangeven.
+1
m uut m
Bovengronds uitrijden gaat prima op bedrijven die volop weiden.
Voor opstallers is de hoeveelheid toch wel een dingetje.
jammermaarhelaas
@m uut m

Dat vraag ik me ook af, op percelen waar alleen gemaaid wordt, is daar goed te werken met ketsplaat. Als je het weer mee hebt zal dat allicht wel gaan, krijg je de nodige regen niet op tijd, wat is dan het resultaat?
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
wat is dan het resultaat?

Ongeacht wat voor systeem je gebruikt, optimaal resultaat blijft afhankelijk van netjes en op het goede tijdstip werken. Wanneer de ketsplaat-aanwending beter resultaat geeft dan een bemester is dat veelal een gevolg van het verschil in gewicht waarmee over het land gereden wordt. Mijn grote voorkeur was, is en blijft bovengronds/duospray.
+1
m uut m
@jammermaarhelaas
Ik doe al jaren niet anders.
Als het niet regent dan rij ik 1 tank mest en dan 1 tank water en dan alleen s'avond of vroeg in de ochtend.
Zit toch weer te denken aan een sleepvoet .
+2
Johannushoeve cv
@m uut m het mooiste zou zijn als in de begin jaren tot 1 mei met de ketsplaat en dan met de sleepvoet verdund met water .
Want hou lager de buiten temperatuur hou minder je emissie van ammoniak je heb
pieta
@m uut m Sleepvoet vind ik het mooiste systeem. Zeker bij sleepslangen met behoorlijk wat water er bij.
+1
Wolswinkel
@pieta Ik heb een neef met een sleepvoet..
weurding
@Wolswinkel loopt ie moeilijk?
+1
Wolswinkel
@weurding Wil nog weleens problemen geven inderdaad. Gek genoeg gaat bijvoorbeeld dansen hem zeer goed af. Met name schuifelen is een van zijn specialiteiten.
verbi
@jammermaarhelaas Haspel erop.
jammermaarhelaas
@verbi

Bij stageboer, 30 jaar geleden, deden we dat ook. Heb hier geen haspel, dus niet praktisch, maar het is landbouwkundig wel een goede optie.

Zoals @m uut m zegt, sleepvoet. Lijkt me meest praktische systeem, water kun je dan desgewenst vooraf mee mixen in de mestkelder/opslag.
+1
Frederika
@duitser inderdaad ging jaren goed en het gekke is toen waren er ook meer weidevogels
Mooiproater
@Frederika komt doordat bij mest injecteren de wormen en andere beestjes in de bodem doodgaan door de ammoniak. Daardoor minder voedsel voor de weidevogels. Bij bovengronds uitrijden heb je dat een stuk mínder en daardoor beter voor boerenleven en weidevogels. Kijk maar eens bij injecteren hoeveel meeuwen er zijn. Die komen voor de wormen die naar boven vluchten door de ammoniak.
diekman
@Mooiproater klopt hier na mestinjecteren veel dode regenwormen
+1
Piet1960
@Mooiproater Komt meer door zout.
weurding
[@adriaan3
Albert Altena
Ik bemest al jaren met injecteur zonder druk. Geen insnijding en geen stank..
Wel de mest heel dun gemaakt.
+1
Pluto
De schade die de afgelopen decennia is aangericht door mest IN de bodem te drukken , Dat krijgt een generatie nog niet hersteld !.
huub
Ondanks 30 jaar injecteren groeit er nog steeds gras, zo slecht kan het dan niet zijn.
BamBam
@huub kijk eens onder de grond
jammermaarhelaas
@huub

Weet jij een perceel waar 30 jaar, jaar op jaar geïnjecteerd is, dus niet zodenbemest of sleufkouter?
Frederika
Mest hoort op de grond niet erin met de slang van de sleepslang vernietig je alle kuikens en nesten
+1
weurding
@Frederika dat doe je ook met Onderzaai.. en (biologische) boeren moeten na opkomst mais vaak met de wiedeg onkruid te lijf. Ook zoiets
m uut m
@weurding
De meeste biologische boeren verbouwen geen mais.
weurding
@m uut m oud schoolgenoot van mij in orvelte wel
m uut m
@weurding
In mijn omgeving ken ik geen bio boer die mais verbouwd.
+1
weurding
@m uut m drenthe wel
Nico96
@m uut m en die wel mais verbouwen doen dat ter aanvulling van het rantsoen.
Albert Altena
@Frederika
Met injecteren zit er nog enkele weidevogel.
spotmelker
@Frederika heb je nu al nesten dan? We hebben al meerdere geschikte bemestingsmomenten gehad maar LNV stelt de kalender boven alles...
+1
groeier
We zijn de laatste 25 jaar onnodig op torenhoge kosten gejaagd, dure werktuigen, extra brandstof, dat alles had met goedkope machines kunnen gebeuren, wat een drama....
puntertje
Grappig, ik lees dat Wageningen Universiteit en Research, u weet wel die lui die de meet-data niet meer terug konden vinden, bovenstaande onderzoek als apekool kwalificeren. Omdat zijzelf namelijk erg veel onderzoek hebben gedaan.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0