Hoe komt het RIVM aan z'n stikstofcijfers (en is het instituut wel onafhankelijk?)

We kennen de discussie die sinds oktober vorig jaar wordt gevoerd. Stikstofnormen blijken jarenlang te zijn overschreden - dus moet de uitstoot omlaag, waarbij de grootste bron niet kan uitblijven: mest. Veehouders zitten daar niet op te wachten. Die richten hun pijlen niet alleen op de politiek, maar ook op de wetenschap: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM heeft als wetenschappelijk instituut geen direct belang bij de onderzoeksuitkomsten. Wel heeft het RIVM een opdrachtgever die als belanghebbend gezien kan worden: de Nederlandse overheid.

Om te voorkomen dat er een conflict bestaat tussen de wetenschappelijke integriteit van het RIVM en overheidsbelangen bestaat sinds 1996 de zogeheten Wet op het RIVM. Deze dicteert dat het RIVM onderzoeksresultaten altijd publiceert zonder tussenkomst van een opdrachtgever. In die zin is de onafhankelijkheid van het RIVM bij wet gewaarborgd.

Laatste  |  

Reacties

+5
Pluto
Die onafhankelijkheid is op 18 oktober als een kaartenhuis in elkaar geklapt toen de spreker Van de Burg werd terug gefloten door de top van LNV . De grootste bron bleek de enige bron die was onderzocht ???? wacht effe ??? niet onderzocht maar alleen berekend !!.
+2
Detukkeroettwente
Het kabinet klapt donderdag , dat word wereld wijd op het nieuws verteld, Nederlandse boeren ruimen CORRUPTE regering op. (Waar Christen uni ) deel van uit maakte.
+2
Farma_boerke
Nu al Mesdagfonds afkraken zonder te weten wat er gepresenteerd gaat worden en veel reacties met onbegrepen verdraaide feiten. Het grote framen is al begonnen.
familie pelle
@Farma_boerke en het rapport van Evert mouw is ook gauw onder het tapijt geschoven. Nul, nul aandacht. Was het dan zo’n flutwerk?
arjen90
Het r.i.v.m. is onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dus echt onafhankelijk kan het niet zijn...
hans1980
Nu.nl ?????? De mega linkse site die zelfs commentaar op klimaatverandering weert van haar site Nujij.nl

Had nix anders verwacht

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , milieu , stikstof , rivm , uitstoot , veehouders , politiek , volksgezondheid , wachten en ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1.473