Rutte en Schouten breken overleg met boeren af om ‘Judas’-uitspraak, nieuwe acties op komst

Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw hebben een stikstofoverleg met boerenorganisaties opgeschort na dreigende taal van Farmers Defence Force. In een persbericht schrijft FDF dat ‘vleesbazen, zuivelbobo’s en voerboeren’ de landbouwsector ‘als een Judas verraden’.

Rutte en Schouten eisen dat FDF de dreigende woorden terugneemt. Schouten laat weten dat er termen zijn gebruikt die zij ‘niet acceptabel’ vond. ,,Ik praat met iedereen, ik bepaal zelf met wie ik praat, dat bepalen anderen niet voor mij.’’ Maar het gaat haar ook om de toon.

,,Ik lees woorden als ‘verraad’ en ‘Judas’, zo spreek je daar niet over’’, aldus Schouten. Rutte verbaasde zich erover dat de vertegenwoordiger van FDF tijdens het overleg niet wist van het persbericht. ,,Laat FDF dit eerst maar in eigen kring bespreken’’, zegt Rutte.

Volgens Rutte is het heel belangrijk dat ‘de levensmiddelenindustrie en de wetenschap weten dat ze veilig en op een goede manier met ons in gesprek kunnen. Ik vind de teksten heel ver gaan’. Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Landbouw Collectief afstand heeft genomen. ,,Wij gaan in gesprek met FDF om te zien hoe we dit kunnen corrigeren.’’

FDF-bestuurslid Van Keimpema begrijpt niet dat de bewindslieden het overleg hebben afgebroken. ,,Harde taal? Wij wachten al heel lang op een fatsoenlijke oplossing voor de stikstofcrisis, een oplossing die er in onze ogen niet komt. Schouten moet niet zo kinderachtig doen, ze praat toch ook met bestuurders uit landen waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd of waar er veel corruptie is? Dit is gespeelde onschuld.’’ Volgens haar zullen er op korte termijn, zeer waarschijnlijk volgende week, nieuwe boerenprotesten worden gehouden.

Deel dit artikel

Reacties

+4
anonymous_290
Gewoon voor de bühne om de boeren in een kwaad daglicht te plaatsen.
Maar dat spelletje gaat voor Rutte en Schouten niet meer werken, eerst maar eens afwachten wat er 20 feb bekend wordt gemaakt door Vogelaar en het Mesdagfonds.
+1
Coen
@anonymous_290 , gelijk hebben en gelijk krijgen, daar zit een hele politieke wereld tussen 😞
+2
de Thijs
Wat verwachten ze eigenlijk in Den Haag vraag ik me af.. denken ze nu echt dat ze dit soort onzin er zonder slag of stoot te kunnen doorduwen, een eenzijdige berekening maken, ons onteigenen van de vastlegging en opname van onze gewassen met als basis rammelende berekeningen die totaal niet betrouwbaar zijn. Ik ben blij dat er een landbouw collectief is en heb me ondanks al deze onzin al in jaren niet zoveel vertrouwen in onze belangenbehartiging gehad!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , acties en farmers defence force ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0