Geschikte trekker voor klein grondverzet 10-18 tons kipper

Ik zit in de tuinaanleg en (klein) particulier grondwerk.
ik heb onlangs een eigen minigraver en een rupsdumper aangeschaft, maar om wat flexibeler te zijn, en nog breder inzetbaar (!!en vooral hobby!!) ben ik aan het orienteren voor een trekker en kipper. trekker hoeft niets anders te doen dan alleen te rijden met kipper, en alleen over de weg.

eisen:
-om te beginnen: 10 tons kipper.
-remveniel
-4x4
-35kmh
- -+ 7500,- ex btw (uiterlijk mag goed rauw zijn)
-"compact" werken vaak in woonwijken.
-waarschijnlijk in volgend jaar een 16tons haakarm

ik zat te denken sowieso aan een 6 cilinder?
ik ben helemaal niet merk gebonden, als het maar een goeie trekker is.
zelf vind ik john deere's toch wel mooi, en deze oudere zijn ook wel goed volgens mij?
zelf zat ik een beetje te kijken in de richting van de 4040 of misschien 3040 maar die is misschien niet sterk genoeg?

hoor graag jullie meningen

Deel dit artikel

Reacties

Fendt926Driver
Waarom nu al niet een 10 tons haakarm?
Kun je de rupsdumper en of minigraver ook makkelijk mee vervoeren.
lukasbelarus
@Fendt926Driver 10 tons vind ik te klein. en wil de haakarm graag zelfbouwen (hobby). dus eerst een kipper erbij kopen om wat te kunnen. en minigraver en rupsdumper neem ik in één keer mee op de kar achter mijn terreinauto.
Fendt926Driver
@lukasbelarus ok duidelijke uitleg.
+1
langeslagdiesel
Budget €7500,- ? Dan raak je al aan een gebruikte belazerus . En net wat de 926 driver zegt. Een compacte haakarm carrier. Met lage bakken. Dat werkt makkelijker en overzichtelijker in beperkte ruimtes.
lukasbelarus
@langeslagdiesel als ik die een zou vinden die zou voldoen, waarom niet..?
16 tons carrier kan ook redelijk compact geconstrueerd worden, en dan inderdaad 6 en 10m3 bakken erbij. en budget kan uiteraard opgerekt worden als ik voor iets meer echt iets beter heb. dit budget is ook omdat het deels hobby is, en omdat ik niks gefinancierd wil hebben, en ook nog iets erbij wil om te laden. (wat zand/grond handel erbij gaan doen wellicht)

vraag gaat vooral om wat voor trekker dus goed over de weg kan met een ton of 18.
Yanmarthomas
@Fendt926Driver mogen wel wat nieuwe bandjes op 😂
+3
lukasbelarus
@Yanmarthomas tegenwoordig handelt geloof ik half boer brabant in trekkerbanden
lukasbelarus
@Fendt926Driver zoiets bedoel ik ook ja, al dacht ik dat een 3040 minder pk had. en 45kmh is ook perfect natuurlijk. zou zoiets een beetje rijden met een 18 ton erachter op de weg?
+1
Fendt926Driver
@lukasbelarus 92 pk. Kale 6 cyl.
Luchtremmen.
Wat wil je nog meer....
+1
Mdbm
@Fendt926DriverGoeie trekker. Compleet met frontgewichten, HiLo,... Echt wendbaar zijn ze niet, maar dat zijn die oude 6-cilinders nooit.

@lukasbelarus Ik zou ook direct een klein containersysteem kopen. Peecon compact 13000 is prijs kwaliteit iets heel goed. Kopen doe je het toch. Als het nu niet is komt het wel binnen 5 jaar. Je kan veel efficiënter werken, krijg je meer klanten, meer verdienen,...
john deere 7810
@Mdbm

vind een jd 6 cilinder 40/50 serie anders nog best wendbaar door hun grote kasterhoek. die draaien scherper als een 6000 4 cilinder.
@lukasbelarus

ik snap je nog niet helemaal, waarom nu een trekker kopen van rond de 100 pk, die zonder goede beremming sowieso te klein is voor die 16 tons wat je volgend jaar wilt kopen. waar je ook makkelijk 20 ton op pakt. Die 3050 van @Fendt926Driver is wel een mooi begin. maar reken er op dat daar her en der je geld ook nog wel in kwijt kunt. en voor een bedrijf is zo'n trekker toch gewoon te oud aan het worden?
lukasbelarus
@Mdbm koop jij dat container systeem voor mij dan? de trekker-kipper combinatie is puur voor flexibiliteit en hobby, niet voor meer verdienen of meer werk, heb al werk genoeg, en met de vrachtwagen laten brengen/halen is gratis/goedkoop.
Mdbm
@lukasbelarus Wat denk je? Dat eerst een kipkar kopen/bouwen om vervolgens een containersysteem te bouwen gratis is?
Voor een beperkte meerkost koop je een 2dehands haakarm waar je toch een pak flexibeler en breder inzetbaar mee bent.
lukasbelarus
@Mdbm nee, bedoeling is een kleine 10 tons kipper te kopen om te beginnen. dan een haakarm bouwen. de kipper zal dan niet weggaan, maar blijven voor de kleine/krappe werken. de (lompe) haakarm zal enkel op de weg blijven, containers zetten wij toch altijd op de weg
lukasbelarus
@Mdbm ik zag jou dit typen: Mijn eerste systeem was ook een peecon met 13 ton laadvermogen (16 ton mtm). Dit hing bij mij achter een 70pk trekker. Ging perfect. Ik zou wel de versie nemen met 18ton laadvermogen (21ton mtm). Van constructie zijn ze gelijk, maar als je overladen rondrijd kost het je wel een hoop geld. 70pk voor een 16ton?? en dat gaat makkelijk? dan moet ik met een 90pk 4 cilinder toch ook makkelijk toekomen voor een haak van 16ton?
Mdbm
@lukasbelarus Een 70 pk met HiLo.

Foto van een Case International 695

Bij ons is alles vlak en dan gaat het vlot met de 70pk. Die HiLo had ik wel nodig om bijvoorbeeld een viaduct vlot op te geraken. In een heuvelachtige streek kan je er wel best een 6-cilinder voorhangen.

Ik deed destijds ook van die kleine werkjes zoals jij. Om scherp te draaien stempelde ik hem af op 1 as en kon je op de kleinste plaatsen komen zonder stukken te rijden. Een hele dag grondverzet lukt natuurlijk niet met zo’n klein ding, maar voor de jobs die ik toen deed: ideaal.
+2
lukasbelarus
@Mdbm mooie combinatie zo, bij ons is ook alles kaasrecht. alleen naar één zandhandel/puinbreker is er een viaduct. denk dat ik dan toch naar een 4 cilinder ga kijken van een pk of 90. kan beter 2x rijden dan toch en wel overal komen.
wotan2
@Fendt926Driver een werkende hi/lo
arjanvw
@wotan2 idd hi-lo lekt... inwendig? Hij moet dan sowieso uit elkaar.
+1
Fendt926Driver
@arjanvw en ik denk dat jd monteur @john deere 7810 ons wel een indicatie kan geven in hoeverre een en ander haalbaar is om zelf te doen of mee te helpen
+1
casejxu
@Fendt926Driver cabine der af. Hefdeksel aam de kant. Dan de transmissie in 3en. Vervolgens heb je de hilo op je tenen liggen. Heb die van me zwager toen samen met 4wd pakket nieuwe oringen in laten zetten a ik dacht n 5tot6 honderd euro? Samen met nog wat pakkingen en kleine dingen. T is prima te doen voor de handige knutselaar
+1
arjanvw
@casejxu die kosten vallen nog wel mee, als je een handige beunhaas weet te vinden.
Fendt926Driver
@arjanvw en als die toch open moet de hi lo omdraaien zodat die daarna wel ruim 40 rijdt is ook nog een optie
Arie_MF
@Fendt926Driver in de advertentie staat dat de trekker al 45 loopt.
Fendt926Driver
@Arie_MF klopt. Maar niet alle advertenties kloppen..
Vooral niet als het geen merkdealer is.
Maar anders des te mooier voor topic starter
arjanvw
@Fendt926Driver Als je hem dan toch open hebt wel handig om gelijk te doen. Wel bijzonder dat dat dan zo eenvoudig kan. En de hi-lo blijft dan wel gewoon in functie?
Fendt926Driver
@casejxu en als hij de trekker koopt zonder inruil is die 500 euro misschien wel van de prijs af te praten..
arjanvw
@Fendt926Driver kans is wel groot ja.
+1
johndeere 2650
@Fendt926Driver veel te duur voor zo 1 trekker
gerjan bosie
De oude John deere.s zijn standaard sloom 30 bak mijn 4240 ging 35 door de banden wel zijn er bij de 3000 serie geleverd met 40 km bak en van mijn 4240 draai ik de hi Lo om dan gaan ze 45
Schluterfan
Vroeger liep er bij ons in de buurt een 3050 in 40km/u versie. De eigenaar heeft die weggedaan omdat hij voor geen meter trok. De transmissie scheen voor een stuk de dader geweest te zijn want er werd gezegd dat de 30kmu versies meer mans waren. Lag het aan de overbrengingsverhoudingen in de bak, geen idee. Ben ook niet thuis in John Deere trekkers.
john deere 7810
@Schluterfan

nee dat lag aan de remplaten 😉 de eersten hadden het probleem dat de platen opzwellen. en daardoor leek het alsof ze slecht trokken. Alleen kwam het probleem/oplossing bij velen veel te laat.
bartjuh
Als je rupsdumper en kraan achter je auto kan hebben heb je een heel klein kraantje... En die komt nooit boven een 10 tons kieper.
+1
eicher4048driver
@bartjuh Bij zijn foto's zie je zijn minigraver en rupsdumpertje. Dat valt inderdaad nogal mee qua grootte. Lijkt me inderdaad ook beter als ie een containerhaaksysteem koopt waarbij hij de bak op de grond kan rijden zodat hij die kan laden met zijn kraantje of er met het rupsdumpertje in kan rijden. Beter ineens tegoei investeren zou ik zeggen!
lukasbelarus
@eicher4048driver dat een haakarm makkelijk is kan ik ook wel verzinnen, daarom komt deze er ook. maar dat was de vraag niet, ik ben opzoek naar goede trekker types
eicher4048driver
@lukasbelarus Bijna alle trekkers zijn goed, om te weten welke goede zijn kan je zelf ook wel even rondneuzen. De vraag is ben je handig om't één en het ander te repareren wanneer nodig? Aan elke trekker komt vroeg of laat stukken en als je iets binnen budget zoekt is de kans heel groot dat er nog het een en t ander moet gebeuren.
lukasbelarus
@eicher4048driver sleutelen is geen probleem, ding hoeft niet elke dag te lopen. en als ik geen tijd heb om te sleutelen breng ik het weg om te laten maken, mag gerust wat kosten.
lukasbelarus
@bartjuh zal je nog meevallen hoe hoog die komt. en kipper laden kan met shovel, haakarm is natuurlijk makkelijker maar dit is dan voor de winter.
mfrijder
Kijk eens naar een goede MF 3085 of 3095, die zijn er goed en zeer fijn te rijden met Dyna-shift ook met 18 ton erachter geen probleem.
Er sterke en felle motor en ook al zijn het 6cil trekker ze zijn wel erg wendbaar.
Mogelijk zijn ze wel duurder in aanschaf als die JD maar misschien niet voordat deze rijd baar is en dan heb je ook wat.
Ik weet er nog wel te staan met fronthef en pto.
arjanvw
@mfrijder Die zitten misschien wel rond de 15.000... Voor dat geld is er nog wel meer te vinden, maar dat is wel het dubbele van 7500.. dus dat lijkt mij niet de bedoeling van @lukasbelarus
lukasbelarus
@arjanvw klopt, is meer hobby als verdienen, met de vrachtwagen laten halen/brengen is al heel snel goedkoper.
wierenga
@lukasbelarus ik zou het in jouw geval zien als gemak, een eigen combinatie. En daarom hoef je geen super productie te rijden, en zou ik dus ook een 4 cil kopen(jd 6210/6400,enz.). Of een hele kleine 6cil,Als b.v. een case maxum. Deze trekkers nemen een 16 tonner ook wel mee. En jij komt zelf op de plekjes waar een vrachtauto niet kan komen.
lukasbelarus
@wierenga klopt, gaat vaak maar om 1 of 2 vrachten per dag. die trekkers zijn inderdaad wel wat maar gaan voor 12000-15000, dat is me net wat te veel om mee te beginnen
Fendt926Driver
@lukasbelarus dit is wel een mooie 9 tons kipper maar wel duur

tractors-and-machinery.nl/item/382848/…

Deze kost meer en tandemas maar merk heb ik nog nooit van gehoord

tractors-and-machinery.nl/item/553365/…

Of zoek je ook een opknapper 10 tons kipper..
case 745 xl
@Fendt926Driver dan heb ik liever een nieuwe laumetris 10 tons kieper. Niet duur en schijnen erg goed te zijn
lukasbelarus
@Fendt926Driver een oud ding wat nog dienst doet. voor dat geld kan ik een haakarm bouwen
Fendt926Driver
@lukasbelarus een mooie 4 cyl is er ook wel voor dat geld ongeveer..

tractors-and-machinery.nl/item/564501/…
lukasbelarus
@Fendt926Driver kijk dat lijkt me nou ook een goede trekker, daar heb ik dit topic voor gemaakt, zelf zou ik nooit op dat merk/type zoeken. lijkt me ook een slag moderner dan een oude jd voor dat geld.
roscho
@Fendt926Driver Bij zo'n Same moet je goed kijken of de omkeerpook goed werkt. Er wil wel eens een ring in de bak stuk gaan. Onderdeel van 3 euro, maar de hele bak moet uit elkaar. Symptoom: hij schakelt steeds slechter vooruit - achteruit.
Fendt926Driver
@lukasbelarus hier kan zelfs een voorlader op..

tractors-and-machinery.nl/item/564235/…

Staat bij mede tf er @inter-Eric
Fendt926Driver
@lukasbelarus en voor het begin zoiets erbij??

tractors-and-machinery.nl/item/546970/…

tractors-and-machinery.nl/item/550698/…

Of deze voor 1500 zelf op een kar bouwen als afzet systeem??
lukasbelarus
@Fendt926Driver portaalbak kan ik met de rupsdumper niet (makkelijk) inrijden. ik ben van plan om eerst een dumpertje van rond de 10 ton te kopen. dan een losse haak te kopen en hier een onderstel bij te maken of kopen van de winter.
+1
Fendt926Driver
@lukasbelarus maar jij kunt toch wel een (portaal) bak aanpassen waar jij ook de kraan in kunt rijden??
Een volle bak kun jijbtoch ook de dumper of kraan in mee nemen.
Zie ze wel eens rijden met 2 (portaal) bakken in elkaar.
De onderste voor zand afvoer en de bovenste zet jij de kraan en dumper in...

Wel een beetje denken in oplossingen
lukasbelarus
@Fendt926Driver voor 1500,- heb je ook een haaksysteem
Fendt926Driver
@lukasbelarus kijk jij denkt dus al in oplossingen..
Super
lukasbelarus
@Fendt926Driver punt is een beetje dat Hbo werktuigbouwkunde studeer maar werken momenteel leuker vind dan studeren, en liever met mijn handen iets knutsel dan met de pc. vandaar dat ik nu naast mijn opleiding fulltime een eigen bedrijf heb in de tuinaanleg, maar de drang is er om iets te bouwen, en ik denk dat een haaksysteem mij momenteel het best past. maar een haaksysteem bouwen zonder trekker om ervoor te hangen heb ik natuurlijk niets aan haha
+1
roscho
@Fendt926Driver @lukasbelarus Die bovenste link betreft een aanhanger met enkele as. Dat lijkt mij in de bebouwing beter dan een tandem, daarmee rij je de tegels uit de stoepen als je zand of gruis in een oprit moet brengen. Of het zou een gestuurde tandem moeten zijn.
lukasbelarus
@roscho snap wat je bedoelt, maar dat valt wel mee; gebeurd bij de vrachtwagens ook niet. maar enkelasser haakarm is eigenlijk geen optie natuurlijk
roscho
@lukasbelarus Mijn reactie verwijderd omdat ik onzin had geschreven.
roscho
@lukasbelarus Ik heb ooit eens zand gereden met een tandem-kipper (was een afgezaagde vrachtwagen). Toen ik daar 10x langs gekomen was, lagen de klinkers van de inrit in de sloot.
Fendt926Driver
@roscho hier ook met de starre tandems onder de 14 tonners in de mais en met meer dan haaks de klinkerstraat naar huis gaan de normale klinkers uit elkaar.
Ook al hebben we de straat opgesloten met stelcon aten. Die zetten zich zelfs naar buiten
mfrijder
@arjanvw als die 15000 op moeten brengen dan heb ik er zo heel veel voor je.
het zal bij de 10.000 ex wel ophouden.
lukasbelarus
mfrijder
@lukasbelarus geen dyna-shift maar een 16x16 is ook heel goed.
beestje komt wel uit het buitenland dus wel goed kijken en vragen bij eventuele bezichtiging.
heeft de smid bij jullie in het dorp niks staan dan?
jammermaarhelaas
Als je wendbaar wilt zijn in een woonwijk, dan zou ik persoonlijk niet naar een groot kanon van een 6 cilinder gaan kijken. De JD's die nu genoemd zijn, 3050, 4040, zijn gewoon grote trekkers, gebouwd om lange dagen te maken op het land.

En is 18 ton echt nodig voor werk in een woonwijk? Is de genoemde 10 ton niet reeds ruim bemeten? Ook dit weer in verhouding tot het werk wat je er mee wilt gaan doen, de kraan die je gebruikt.
+1
walker1
@jammermaarhelaas Mijn idee ook, maar ach, hij geeft toch al half antwoord op zijn eigen tegenstrijdige vraag. "Ik zat te denken aan een 6 cilinder en vind een JD wel mooi." "Ook moet het een 4x4 zijn, maar de trekker hoeft alleen maar over de weg te rijden." Als het voor tuinklusjes in woonwijken is zou ik eens gaan kijken naar een 2wd 4 cilinder en de kipper eerder 10 ton ipv 18 ton.
lukasbelarus
@jammermaarhelaas klopt, een 2850 oid lijkt mij ook meer iets, maar deze lijkt me niet mans genoeg voor een haakarm? verder 10ton is is maar 6m3. een opritje uitgraven en vullen met gebroken puin/straatzand kun je dan wel heel vaak rijden.
jammermaarhelaas
@lukasbelarus

Wat nodig is om goed met een bepaalde maat haakwagen te kunnen werken weet ik niet, maar een 2850 is al een hele trekker, dik 80 pk, en wendbaar vanwege zijn grote wieluitslag.
GROENEDEERE
Je doet veel tuin werk dus je komt vaak in woonwijken dan zou ik juist kiezen voor iets compakt.
Een 4 cilinder trekkert van 100 pk met een kipper van een tonnetje of 8.
Wij doen ook tussendoor zulke klussen en die doen we altijd met de hm 4-7 kipper die is 7 a 8 ton
+3
Fendt926Driver
@GROENEDEERE dat vindt ik het voordeel van traktorfan..
Je hebt een idee.
Deelt het met de anderen.
Je krijg veel adviezen en ideeen
En mag vervolgens helemaal zelf beslissen hoe je het doet...

Vroeger met de verbouwing van de kalverschuur ook een kale plattegrond getekend en 15 keer gecopieerd.
En de voer voorlichter de dierenarts en aannemer en collegas hun ideale indeling laten tekenen.
Uiteindelijk heel anders geworden dan ik voor ogen had.
Maar wel naar volle tevredenheid
jammermaarhelaas
En wat remmen betreft, wat is daar nodig? Is een hydraulisch aanhanger remsysteem genoeg, of heb je lucht nodig? Hier meteen even op letten bij een occasion trekker en wagen.
lukasbelarus
@GROENEDEERE klopt het liefste zou ik ook een compacte 2850 oid nemen, maar deze lijkt me niet zo mans voor een haakarm.
Fast Eddy
@lukasbelarus

Ik denk dat een trekker van tussen de 90pk en 110pk bij jou past. Als het kan met zware achterbrug. Als je zelf een haakarm gaat bouwen denk dan ook aan de as afstempeling van het tandemstel van de haakarm. Daardoor hoef je geen hele zware trekker ervoor te hebben.
Een Case IH 856 zo het al kunnen trekken. Als je perse een John Deere wilt zou ik voor een 6400 of een 6506 gaan. Ze zijn wat duurder maar hebben genoeg kracht om 16 ton mee te trekken.
dennisbouter
@GROENEDEERE wanneer is het compact? Ik zit ook in dat werk, ik heb een ford 7810 met deze combi wagen van aantjes goudriaan, ik noem hem ook nog compact de combi weegt max 20 ton

aantjesgoudriaan.nl/producten/groenvoorziening/…

Op maat laten maken 6 meter lang 250 breed binnenwerk's achteraf had hij ook wel iets smaller gemogen, en door de lengte draait hij best wel lang maar daar pas je je route op aan

Qua trekker zou ik zeggen een kleine zescilinder

Ford 7810
Jd 3050
Inter 856
GROENEDEERE
@dennisbouter
Ik noem dat niet compakt maar lomp.
9 van de 10 keer moeten we op een oprit of parkeerhaven lossen.
We steken hem er nu probleemloos in.
Misschien dat er bij jullie meer ruimte is dat je daarmee door de smalle straatjes past en de bocht6kan nemen
+1
dennisbouter
@GROENEDEERE misschien is hij best lomp maar ik vind hem mooi compact voor het wat ik er mee doe, hiervoor reed ik met een dieplader die was lomp en daar kon de kraan op en verder niks.
En nu los ik de kraan en kan ik gelijk een tuin leeg halen en afvoeren neem een kuub of 6 zand of breekpuin mee terug. En als alternatief hadden hun het ook over een kleine container carrier maar die bakken vind ik zo kort
En zo'n HM kippertje is idd wel een mooi kippertje maar daar mijn kraan niet op.
CoenNijenhuis
@lukasbelarus Ik zit ook in dit soort werk, hier in de buurt gebruiken ze 10-12 tons haakarm met o.a. Maxxum 5120, JD6320, Valtra 6400., groot genoeg en toch nog wendbaar.
lukasbelarus
@CoenNijenhuis zon combinatie met een 5120 rijd hier idd ook rond. mooie combinatie is dat toch wel ja.
+4
lukasbelarus
Iedereen bedankt voor de reacties hier kan ik wat mee. ligt eraan wanneer er wat op me pad komt maar als ik een trekker heb aangekocht, of ben begonnen aan de haakarm zal ik dat hier plaatsen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot john deere en kipper ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN