Klimaatprotesten in Australië onder de rook van voortrazende bosbranden

In Australische steden zijn tienduizenden demonstranten de straat op gegaan om te eisen dat de regering meer doet tegen klimaatverandering. Ze keren zich vooral tegen de liberale premier Scott Morrison, kortweg ScoMo genoemd, die hooguit schoorvoetend erkent dat er mogelijk een verband is tussen de klimaatverandering en de verwoestende bosbranden in het land.
Inmiddels is een gebied van 100.000 vierkante kilometer (ongeveer 2,5 keer Nederland) door de branden verwoest. In de deelstaat New South Wales woeden 158 branden, waarvan er 39 nog niet onder controle zijn. Bijna 2000 huizen in New South Wales zijn in vlammen opgegaan.
In de staat Victoria zijn 21 branden, die op dit moment veelal bedreigender zijn dan die in New South Wales. In Victoria hebben 240.000 mensen opdracht gekregen om voor het vuur te vluchten.
'Sack ScoMo'
Het grootste klimaatprotest was vandaag in Sydney, waar ongeveer 30.000 mensen de straat op gingen. In andere steden, zoals Melbourne, Canberra en Brisbane, deden duizenden demonstranten mee aan het Sack ScoMo-protest.
"De wereld staat in brand en de toekomst staat op het spel omdat onze waardeloze premier niet weet hoe hij de problemen moet oplossen", zei een jonge vrouw in Sydney tegen verslaggever Roel Pauw. Een oudere vrouw vertelde: "We hebben droogte, we hebben bosbranden en ons koraal gaat eraan. Dertig jaar lang hebben we niets gedaan. Je moet allereerst accepteren dat klimaatverandering een feit is en in actie komen."
"Die bezorgdheid over de toekomst krijg je niet uit je hoofd, zeker niet als je zoiets als dit op je schouders hebt zitten", zei een jonge vader terwijl hij op zijn zoontje wees.
De demonstranten scandeerden leuzen als Our future is burning en The liar from the shire, the country is on fire. Met 'the shire' bedoelen de betogers Sutherland Shire, het deel van Sydney waar premier Morrison vandaan komt. Ze verwijten hem onder meer dat de Australische regering weigert de CO2-uitstoot door de kolenindustrie aan te pakken.
De demonstranten in Melbourne droegen paraplu's vanwege de stromende regen. Het natte weer is goed nieuws voor de bestrijding van de bosbranden, maar het regent niet overal.
"Zelfs met deze regen in Melbourne hebben we nog een lange weg te gaan om deze ongekende branden te bestrijden", zei deelstaatpremier Andrews van Victoria in een televisietoespraak. "De komende uren zullen zeer, zeer uitdagend zijn. En we weten dat het bosbrandseizoen nog vele weken duurt."
Ander moment
Over het klimaatprotest is Andrews - lid van de Labourpartij - niet te spreken. Hij vindt dat de demonstranten onnodig aandacht vragen van de toch al overbelaste politie. "Het gezonde verstand zou jullie moeten vertellen dat jullie je punt op een ander moment moeten maken", zei Andrews.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot rook , vuur , brand , droogte , controle , klimaatverandering , regen , politie , toekomst , vrouw , 2000 en australië ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0