Haken en ogen aan staldak als zonnedak

Het plaatsen van zonnepanelen op schuur- en staldaken is een hype. Dit kan als investering of door verhuur van het dak.

Laatste  |  

Reacties

van Ittersum
En vergeet niet en meestal onbelicht: er wordt een recht van opstal gevestigd. Wel even goed de voor en nadelen bekijken
+1
jan.1
Bij verhuur dak verdiend de huurder het meeste,verhuurder krijgt een fooi,mag meestal wel na 15 jaar de panelen zelf houden,maar het is dan wel een verouderd systeem...met lage euro kw opbrengst.
+1
de Haas
@jan.1 zeg dat wel. Hier ook iemand aan de deur gehad. Ik was me al aan het rijk rekenen. Kon €3000 vangen..... per jaar, en ik maar denken per maand. Ik heb hem uitgelachen en de deur gewezen.
+1
anonymous_400
Onderschat de muizen en ratten niet , als die aan de kabels gaan knagen dan vliegt je dak in de fik.
van Ittersum
@anonymous_400 idd, bepaalde kabels hebben nog een bepaalde ommanteling die ze lekker vinden. Maar zou het ook niet met de afzekering te maken hebben wat er na aanvreting gebeurd?
anonymous_400
@van Ittersum als er toevallig wat droge resten van bijv. een vogelnest in de buurt ligt dan zijn een paar vonken genoeg.
+3
weurding
@anonymous_400 wat te denken van de pfas? Wordt asbest 2.0
Pluto
Stallen met panelen zijn HEEL moeilijk te verzekeren zo niet onmogelijk . Dieren moeten wel weg kunnen lopen bij te veel straling.
+2
van Ittersum
@Pluto wat????? Geen enkel probleem om te verzekeren bedoel je....NEN3140 keuring erbij en alles was en is verzekerd. #Univé
Pluto
@van Ittersum Vorige week in De Gelderlander , premies die van 350 euro per 1 maart stijgen naar 2500 euro .Stallen met panelen welke uit het pakket worden gegooid . En dat vanwege brandgevaar .
van Ittersum
@Pluto vreemd, geen aantoonbare hoger risico misschien wel verwijtbare hogere risico maar dat zou je kunnen ondervangen
+2
horstink
@Pluto Het ging in dat artikel volgens mij niet om stallen, maar om fabriekshallen waar het dak bestaat uit brandgevoelige panelen.
Bietenbrug
@van Ittersum wij hebben van panelen af gezien want de verzekering wilde hier alleen verzekeren tegen een fors hogere premie.
+1
van Ittersum
@Bietenbrug geen enkele informatie vanuit mijn verzekering gekregen. En in december net alle voorwaarden met diens premie toegestuurd gekregen voor dit jaar. Geen schokkende veranderingen.

Over welke maatschappij praat u, want dat zou betekenen indien het landelijk werd ingevoerd dat langzamerhand landelijk nieuws behoort te zijn
cjw73
@van Ittersum werd mij ook al gemeld dat er een forse premie stijging komt met panelen op het dak van de koeienstal.
+2
paul1
@van Ittersum misschien weet de verzekeringsmaatschappij niet dat je zonnepanelen hebt
van Ittersum
@paul1 misschien(zeker weten van wel) niet. .
Bietenbrug
van Ittersum
@Bietenbrug ASR gooit toch sws alle agrarische zaken eruit? Er blijven volgens mij nog maar een paar over, Univé interpolis en nog 1 die alles nog wilde verzekeren tegen normale prijzen
demelkboer
Hier sde gekregen voor 1500 panelen. Boel eens uitgerekend maar je houdt er toch weinig an over op zo'n investering van 300000. Moet de asbest er nog deels af. En verzekering en aansluiting op nog helemaal niet mee geteld.

Ik zit zelf ver boven de 50000 kWh dan is het iets ander verhaal. Ik denk dat salderingsregeling met een verbruik onder de 50000 kWh nog wel interessant is, maar grote projecten is alleen interessant voor de installateur
paul1
@demelkboer salderingsregeling wordt toch afgebouwd
demelkboer
@paul1 ik weet niet precies hoe die et uit zie maar het solderen onder de 50000 is veel interessanter dan boven de 50000 kWh ivm de belasting staffel
demelkboer
@demelkboer de sde wordt ook afgebouwd. Ik had nog s de van 2018 en die was nog vele malen beter dan van 2019. Ik kon ook dak verhuren voor rond de 4 euro per paneel per jaar. Das 6000euro Moest zelf de trafo betalen a 35000 euro. Afschrijven in 10 jaar blijft er 2500 over. Als dan de verzekering om hoog gaat heb je weer geen flikker verdiend.
demelkboer
@demelkboer SDE of SDE + is leuk voor hele grote projecten met een enorm schaal voor deel. Hectates vol of wind molens. Een paar honderd paneltjes is niks meer aan te verdienen
+1
Sunpowersystems
@demelkboer Je hebt geen sde voor een bepaalde hoeveelheid panelen gekregen, maar voor een bepaalde hoeveelheid kWp. Verder ontbreken er een aantal gegevens om een acceprabele schatting te doen, maar laten we eens wat aannemen:

1500 panelen á 300Wp is 450 kWp.
€ 300.000 investeren, is € 0,67/Wp. Dit is erg weinig, moet je serieus afvragen of hier geen budget merken gebruikt worden.

Als we uitgaan van een opbrengst van 850kWh/kWp (een heel reële waarde, 900 kan ook, afhankelijk van de dakhelling en oriëntatie) dan zou je 382500 kWh per jaar aan opbrengst hebben. Bij een SDE van 10,5 ct. is dat iets meer dan € 40.000. Is dat nou zo'n slecht rendement bij 3 ton investeren? Fiscale voordelen nog buiten beschouwing gelaten.
demelkboer
@Sunpowersystems klopt s de voor rond 450000 kWh piekwatt. 40000 rendement? Moet ook nog rente en aflossing af denk ik aansluitkosten verzekering en trafo. Al met al 30.000 netto rendement dus rond de 10.000
demelkboer
@demelkboer dit is best case scenario
Sunpowersystems
@demelkboer Is de middle case scenario. Best case scenario is boven de 950 kWh/kWp. Scheelt een 9% in opbrengst voor dezelfde installatie alleen door een betere hakhelling/oriëntatie.
demelkboer
@Sunpowersystems Oost dak en West dak. Dus optimale opbrengst
Sunpowersystems
@demelkboer Oost/west dak met niet te grote helling gaat mooi richting de 850Kwh/kWp. oost/west is voor kleinverbruik (t/m 3x80A) ideaal, met name omdat de saldering in de toekomst afgebouwd gaat worden. Een plattere opbrengstcurve die de elektra wat meer naar de perioden met hoger verbruik duwt, de ochtend en de avond. Voor SDE is een zuid dak iets beter geschikt. 36 graden helling en 5 graden ten westen van zuid. 1000kWh/kWp is dan mogelijk.

In theorie kun je de ideale situatie mooi uitrekenen, je hebt echter met de situatie te maken die er aanwezig is. Ik bedoel, je gaat niet je staldak omdraaien. En dan is oost/west voor een sde helemaal perfect.
Sunpowersystems
@demelkboer Er moet berekende rente (niet de betaalde) en afschrijving af (niet de aflossing) voor een bedrijfseconomische berekening.
De investering in de aansluiting (30.000) gaat toch niet elk jaar betaald worden?? Op een aansluiting hoeft trouwens niet afgeschreven te worden.
Neem je dan de KIA ook even mee voor alle volledigheid?
demelkboer
@Sunpowersystems afschrijving is aflossing. Langer aflossen dan afschrijven is stelen van je zelf
matt
@demelkboer langer=lager denk ik ?
+1
demelkboer
@matt als je lager aflost duurt het langer 😄
demelkboer
@Sunpowersystems Kia gaat tot 318.000.
demelkboer
@demelkboer kun je dus voor de rest niks investeren dat jaar
Sunpowersystems
@demelkboer Ik weet niet hoeveel tijd je nog hebt voordat de installatie draaien moet. Misschien is opsplitsen in twee jaren mogelijk?? (Is maar een suggestie, gewoon gratis, bij de accountant betaal je ervoor)
jan.1
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
e hebt geen sde voor een bepaalde hoeveelheid panelen gekregen, maar voor een bepaalde hoeveelheid kWp. Verder ontbreken er een aantal gegevens om een acceprabele schatting te doen, maar laten we eens wat aannemen:1500 panelen á 300Wp is 450 kWp.€ 300.000 investeren, is € 0,67/Wp. Dit is erg weinig, moet je serieus afvragen of hier geen budget merken gebruikt worden.Als we uitgaan van een opbrengst van 850kWh/kWp (een heel reële waarde, 900 kan ook, afhankelijk van de dakhelling en oriëntatie) dan zou je 382500 kWh per jaar aan opbrengst hebben. Bij een SDE van 10,5 ct. is dat iets meer dan € 40.000. Is dat nou zo'n slecht rendement bij 3 ton investeren? Fiscale voordelen nog buiten beschouwing gelaten.

Met trafo huisje en wat kabel/graaf werk zit je zo op 450000.,eerste jaar komt er nix binnen ,dus na twaalf jaar is alles terug betaald,(bij 10.5 sde?) (maar 9.5 is huidige sde!)maar dan gaat de sde er ook af...blijft over een 4 cent kw vergoeding .
Blijft een magere vergoeding,melken verdiend dan nog beter.
We hebben hier ook man aan de deur gehad voor ons grote dak ze beloven van alles maar uiteindelijk blijft er nix over voor de boer...
demelkboer
@jan.1 als je ver van de hoofdtabel zit moet er gewoon geld bij. Maar dat zeggen ze niet. Want die trafo en aansluiting aan d ed hoofd kabel moet je zelf doen. Brand de zonneboer de vringer niet aan
+1
Sunpowersystems
@demelkboer Wij geven altijd duidelijk aan dat de netbeheerder kosten in rekening gaat brengen als de aansluiting verzwaard dient te worden. We geven ook altijd netjes aan wanneer verzwaring nodig is. De kosten daarvoor zijn van te voren inzichtelijk, geen geheimen. Een installateur die dat niet doet heeft een bedenkelijke reputatie. (maar die zijn er wel hoor)
Sunpowersystems
@jan.1 SDE kun je op inschrijven, niet iedereen krijgt hetzelfde. Projecten die ik nu aanleg hebben een jaar geleden aangevraagd, zitten allemaal boven de 10 cent.

SDE periode is 15 jaar, geen 12. Na de SDE beur je inderdaad een cent of 4-5 per kWh. Maar dat doe je met een reeds afbetaalde installatie, zonder arbeid.
+1
jan.1
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
SDE kun je op inschrijven, niet iedereen krijgt hetzelfde. Projecten die ik nu aanleg hebben een jaar geleden aangevraagd, zitten allemaal boven de 10 cent.SDE periode is 15 jaar, geen 12. Na de SDE beur je inderdaad een cent of 4-5 per kWh. Maar dat doe je met een reeds afbetaalde installatie, zonder arbeid.

Inderdaad zonder arbeid,daarom leek het mij wel wat,en 15 jaar klopt..
Toch hebben we het niet gedaan omdat de vergoeding te mager is voor een opstal recht (bij verhuur )de verzekering die hoger is en de gemeente die og belasting kan verhogen.
Eigenlijk zouden ze het moeten verbieden om stroom op te wekken waar mens en dier in wonen,omdat er nog te veel rommel op de daken gelegd wordt..
Als er ongelukken gebeuren is de boer de pineut.
demelkboer
@Sunpowersystems klopt 300000 was de goedkoopste ook wel offerte van 80000 meeer
BoerBart
@Sunpowersystems
Die fiscale voordeeltjes zijn er ook helemaal niet.
Jij hebt het over een rendement. Meer winst betekent meer belasting.
Er blijft dus nog minder over.
Sunpowersystems
@BoerBart Ik doel op de KIA.
Frits1
Hebben jullie tips voor leveranciers voor panelen? Goede of slechte ervaringen?
van Ittersum
@Frits1 bij de 1e afspraak duidelijk aangeven dat je opleveringskeuring laat doen door een gespecificeerd bedrijf( je verzekering weet wel welke) Zijn er geen gebreken betaal jij de kosten, zijn er wel gebreken hun alles moeten betalen. Sws de helft haakt af, kan ik je verzekeren. Omdat ze ook al werken als derde partij zonder de benodigde installatiecertificaat.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot investering , zonnepanelen , staldak en verhuur ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4.620