Ecoloog Wouter van der Weijden blikt terug op roerig jaar voor de boeren: over de stikstofcrisis, landschapspijn en zigzagbeleid

Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu blikt terug op de hectisch jaar voor de boeren. Als oplossing voor de stikstofcrisis bepleit hij een geringere afhankelijkheid van de veevoerindustrie en een slimme uitkoop van veehouderijen rondom Natura 2000-gebieden. ,,Geloof me, veel boeren zullen dan een zucht van verlichting slaken.”

Van der Weijden vindt het opmerkelijk dat het Landbouw Collectief vrijwillige krimp taboe heeft verklaard. ,,Ik vermoed hier de hand in van leveranciers, met name de veevoerindustrie: For Farmers is een belangrijke financier van de acties geweest. Ik hoop dat deze stikstofcrisis ertoe leidt dat de veehouder zich ontworstelt aan de veevoerindustrie, net zoals hij zich eerder veel minder afhankelijk heeft gemaakt van de kunstmestindustrie.”

Gaan landbouw en natuur elkaar weer vinden? Van der Weijden: ,,Dat sluit ik niet uit. Weet je op welk terrein ze met elkaar kunnen optrekken? Bij de strijd tegen handelsakkoorden. Het is echt levensgevaarljk als vlees, zuivel en akkerbouwproducten die met lagere standaarden zijn geproduceerd, vrij de Europese markt op mogen om wille van meer export van Duitse auto’s. Dat is anti-duurzaam en oneerlijke concurrentie.”

Deel dit artikel

Reacties

+1
Pluto
Bij de strijd tegen de handelsakkoorden ?????? DE belangen van Philips of ASML of de Duitse auto industrie zijn vele malen hoger dan de hele Europese landbouw . Het is de aandeelhouder die dit bepaald en die stuurt de politiek niet de consument . Hierop is de EU gebaseerd en dit verdienmodel is onmisbaar voor het hele financiële systeem . Dat gooien ze niet maar zo overboord !.
+3
jan.1
,,,,Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu blikt terug op de hectisch jaar voor de boeren. Als oplossing voor de stikstofcrisis bepleit hij een geringere afhankelijkheid van de veevoerindustrie en een slimme uitkoop van veehouderijen rondom Natura 2000-gebieden. ,,Geloof me, veel boeren zullen dan een zucht van verlichting slaken.”,,,,,,

Nou Wouter,eigenlijk weet je wel beter natuurlijk ,maar veel grondstoffen in de mengvoer industrie zijn afval producten uit de voedingsindustrie,een zekere kringloop van mineralen dus.
Eigenlijk zou je de boeren een compliment moeten geven voor het goedkoop verwerken en opwaarderen van jullie afval...Maar koop maar een krijtje en zet zelf maar een kruisje op de gevel vd boerderij die je weg wil hebben bij een natura 2000 gebied.....
+2
m uut m
@jan.1
Als je die "afval" producten aan de andere kant van de oceaan weghaalt is dat niet zo'n sterk argument. Welke kringloop van mineralen?
+3
demelkboer
@m uut m dan moet je de basis producten van dat afval ook niet meer hier naar toe halen lees: soja olie en Palm olie.
m uut m
@demelkboer
Dat wij de bijproducten van de voedingsindustrie weer als voer voor de veestapel gebruiken is een goed ding. Maar om nu te zeggen dat wij de mineralen kringloop sluiten door het van de andere kant van de oceaan te halen is natuurlijk vergezocht !
demelkboer
@m uut m je hebt gelijk, de stront moet terug. Ook die van mensen😀
m uut m
@demelkboer
Is een optie.
Een andere optie is om het vee daar te houden.
nieuwoord
@m uut m en wij geen koffie, chocola, citrusvruchten en ander importvoedsel meer wat wij hier niet kunnen produceren? De kringloop is iets ruimer helaas. En wij kunnen hier toevallig goed en efficiënt melk produceren wat ergens anders weer niet kan.
m uut m
@nieuwoord
Dat is niet wat ik zeg.
Het voer hier heen halen en de producten die wij maken weer exporteren is niet efficiënt.
Ze kunnen het daar beter opvoeren en dan het eindproduct exporteren.
+6
jan.1
Quote Reactie van @m uut m:
Als je die "afval" producten aan de andere kant van de oceaan weghaalt is dat niet zo'n sterk argument. Welke kringloop van mineralen?

Citrus pulp,perspulp bierborstel appelpulp,aardvezel,wortelpulp,enz
Veevoeder industrie,palmpit afval,sojaschroot..raapschroot..tarwegries,en niet te vergeten de bergen afval uit de voedingsmiddelen branche,koek tot brood,wordt allemaal verwerkt.
Zal nog wel meer zijn maar dan moet ik ff m,n afleverbon er bij halen...
Btw,waar komt het staal,kunststof van jou auto en machines vandaan,je benzine,diesel.je onderdelen van je telefoon enz vandaan...
Iedereen die wijst naar een ander wijst ook naar zichzelf.
arie.j
Quote Reactie van @m uut m:
Als je die "afval" producten aan de andere kant van de oceaan weghaalt is dat niet zo'n sterk argument. Welke kringloop van mineralen?

Heel die kringloop is voor een groot gedeelte utopie
Denk jij echt dat ze in Brazilië de varkensmest van daar gemeste varkens weer naar het Amazone gebied brengen?
Dat is net zoiets als varkensmest van hier naar de Oekraïne .
Trouwens in Canada wordt dat ook niet gedaan.
En in ons Europa zie ik ook nog geen grote mesttransporten naar Noord-Frankrijk
adriaan33
@arie.j in Canada worden geen varkens afgemest in streken waar geen mais groeit. Hier kijk ik alle dagen tegen een rokende schoorsteen van een mestverwerkingsbedrijf dat zowat alles exporteerd naar noord frankrijk.
+1
Coen
@adriaan33 , verplaatsen vleesproductie daar waar het graan groeit en waar de geproduceerde dierlijke mest goed gebruikt kan worden.

in onze NL-delta resteert dan loyale ruimte voor productie melk en hoogwaardig uitgangsmateriaal (broederijen en eventueel biggen), maar het is net als ‘vechten tegen de bierkaai ‘
m uut m
@adriaan33
Zijn heel veel varkensbedrijven in Canada waar geen mais in de omgeving is te bekennen.
Wel tarwe en gerst.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , verlichting , milieu , ammoniakrechten en stikstofcrisis ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0