Mesdagfonds en Stikstofclaim verbaasd over uitspraak rechter in kort geding stikstofdata

Persbericht

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim zijn verbaasd over de uitspraak van de rechter in het kort geding over vrijgave van de emissiedata waarop het eerste advies van het Adviescollege Stikstofproblematiek is gebaseerd (sept. 2019).

Vanochtend deed de rechter uitspraak, het kort geding diende afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Den Haag. De rechter laat het aan de Staat der Nederlanden of zij de emissiedata openbaar wil maken, wel wordt de Staat verzocht haar besluit uiterlijk 1 januari kenbaar te maken. Als zij besluit de data openbaar te maken, dan moeten die binnen een week opgeleverd worden. Als zij de informatie niet prijs wil gegeven, dan moet worden onderbouwd waarom niet.

Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim zijn verbaasd over deze uitspraak omdat het RIVM en de minister van LNV afgelopen maanden meermalen hebben gezegd dat openheid en transparantie worden nagestreefd. Ook stelden Kamerleden er vragen over. Nu oordeelt de rechter in feite dat de Staat zelf mag bepalen of zij de daad bij het woord wil voegen, en die openheid en transparantie ook in praktijk brengt.

Onderbouwing stikstofbeleid blijft (voorlopig) black box
Beide stichtingen willen controleren of de stikstofbronnen voldoende in beeld zijn bij het beleid. Er zijn gegronde redenen om aan te nemen dat dit niet het geval is. Tijdens de zitting werd duidelijk dat voor de industrie een ondergrens van 10.000 kilo ammoniak of stikstofoxiden wordt gehanteerd. Duizenden industriële bedrijven zijn dan ook niet opgenomen in het stikstofmodel. Voor veehouderijen is die ondergrens er niet, daar is ook de laatste koe in beeld.

Beide partijen zijn niet te spreken over de opstelling van het RIVM en de Staat der Nederlanden: morgen debatteert en stemt de Eerste Kamer over de Spoedwet. En woensdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofproblematiek. Terwijl de onderbouwing van het beleid niet controleerbaar is omdat data niet (tijdig) beschikbaar worden gesteld. En er veel onduidelijkheid is of bedrijven al dan niet in beeld zijn. Nu het kabinet piekbelasters wil aanpakken en extern salderen wil invoeren, is het essentieel dat alle stikstofuitstotende bedrijven per gebied in beeld zijn.

Deel dit artikel

Reacties

hans1980
Ff ondergrens van 10.000kg NH3 voor industrie????
Idd voor boeren geldt elke koe en type vloer
+1
Grasbaal
+6
Noknok
Ik neem aan dat de voorzitter van het collectief in zijn onderhandelingen de gegevens van het rivm in te zien toch boven aan zijn lijstje heeft staan om verder te kunnen. Anders weinig zin om verder in gesprek te gaan lijkt me. Of is dit te kort door de bocht?
Jannus
Als je niets te verbergen hebt kun je het laten zien,maar ben bang dat het net als met het dossier MKZ Kootwijkerbroek veel stof zal vangen en veel private informatie gekalkt zal zijn

of het moet gehaald worden met de 🦽🦽🦽

🔱🔱🔱
+2
Farmer_
@Jannus Boeren kunnen nu mooi de boel onderdruk zetten, dan weet iedereen(media) dat ze wat verbergen.
+2
kalverhouderij
Met welk argument is ooit die ondergrens van 10.000 kg voor de industrie ontstaan ?? weet iemand dat ? daar kunnen we vast wat mee

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN